Mitkä vauvan tarvikkeet ovat tarpeellisia? Tässä listani
Raskauden toisella kolmanneksella aloin kysellä niin ystäviltäni kuin seuraajiltani, mitkä vauvan tarvikkeet ovat tarpeellisia.
Kun sain yhteistyökumppanikseni Lastentarvikkeen, kysyin suosituksia myös heiltä. Kävimme puolisoni kanssa tutustumassa Itäkeskuksen myymälään ja aivan ihana Kimmo kierrätti meitä puolitoista tuntia ympäri liikettä, vinkkasi parhaista tuotteista ja kertoi niiden ominaisuuksista. Menimme liikkeeseen peukalo keskellä kämmentä, mutta pääsimme Kimmon avulla sisään vauvan tarvikkeiden maailmaan. Tämän jälkeen meillä oli selkeä käsitys, mitä tarvitsemme.
Vinkkien pohjalta tein listan, jonka jaan nyt teillekin. Toivon, että se säästää teiltä aikaa ja vaivaa, kun alatte tehdä hankintoja lapsellenne.
Lapsemme on nyt kolmekuinen, joten meillä on jo hyvää käyttökokemusta tuotteista. Ja voin kertoa, että kaikki ovat vastanneet tai jopa ylittäneet odotuksemme. Ne ovat olleet helppokäyttöisiä, käytännöllisiä, monipuolisia tai muunneltavia ja laadukkaita, joka lupaa pitkää ikää.
Tässäpä siis teille siis THE BABY APPROVED LISTA.
15 x vauvan tarvikkeet
Vaunut
Vaunut on tietysti kaikkein tärkein hankinta. Ne on työväline meille vanhemmille ja lepopaikka vauvalle. Kun aloimme kartoittaa meille sopivia vaunuja, listasimme muutamat vaatimukset: niiden pitää toimia niin metsälenkeillä kuin kaupungissa, mahtua meidän kerrostalon pienehköön hissiin ja isovanhempien autoon (omaa meillä ei ole). Halusimme mahdollisimman ison tavaratilan, jotta voimme käydä tarvittaessa vaikka kaupassa vaunuilla.
Meillä oli loppukahinoissa kolmet vaunut: Bugaboo Fox 2, Britax Smile 3 ja Emmaljunga NXT 90. Mutta kun kävimme testaamassa Emmaljungia ensimmäistä kertaa Itiksen Lastentarvikkeessa, valinta oli selvä. Päädyimme välittömästi niihin.
Emmekä voisi olla tyytyväisempiä! Oli yhteistyö tai ei – olisimme ottaneet nämä vaunut.
Emmaljunga NXT 90 -vaunut täytti meidän kaikki vaatimukset. Ne sopii äärimmäisen hyvin mihin tahansa maastoon ja säähän isojen renkaiden, jämäkän rungon sekä säädettävän jousituksen ansiosta (oli muuten jämäkin noista kolmesta, mutta kuitenkin riittävän joustava, että kyyti ei ole pomppivaa) ja niissä oli ehdottomasti noista vaunuvaihtoehdoista paras tavaratila. Mieheni sai sinne hyvin sopimaan lelualustan, kantorepun ja sitterin, kun lähti isovanhempien luokse kyläilemään. Lisäksi vaunujen ulkonäkö hiveli kaikista eniten meidän silmää.
Valintamme olivat NXT90-runko Black Outdoor-ecco, NXT-vaunukoppa sävyssä Outdoor Olive ja NXT-istuin Ergo sävyssä Outdoor Olive. Lisäksi otimme syksyn sateisiin sadesuojan ja talveksi istuinkankaan.
NXT90 ja hieman pienempään NXT60 runkoon voi yhteensovittaa haluamansa NXT-sarjan vaunuosat, jolloin voi rakentaa itse haluamansa kokonaisuuden. Eli jos vaikka vaunuosa löytyy jo, voi ostaa vain ratasosan. Lisäksi siihen saa kiinni turvakaukalon adapterit.
Vaunut on valmistettu käsin Ruotsissa. Tekstiilit ovat Eco-sarjaa eli ne ovat 50 prosenttisesti kierrätettyä polyesteria. Vaunukopan sisätekstiilit ovat luomupuuvillaa.
Hoitolaukku
Meillä on vaunuihin kauniisti sopiva Emmaljungan musta hoitolaukku nahkaisilla yksityiskohdilla. Laukun materiaali on vaunukopan ja ratasosan tapaan Eco-sarjaa eli 50 prosenttisesti kierätyspolyesteria.
Hoitolaukku on eniten käyttämäni laukku koskaan! Laukku on niin hyvin suunniteltu: tilava ja käytännöllinen monien taskujen ansiosta. Mukana tulee vielä pestävä hoitoalusta. Laukkuun mahtuu kaikki vauvalle tarpeellinen. Lisäksi pakkaan mukaan omat kamppeeni sekä evästä ja vesipullon, joka kulkee kätevästi laukun sivutaskussa (huom, älä lähde mihinkään ilman vesipulloa!).
Syöttötuoli
Tiesin heti, kun aloimme miettiä, mitä vauvan tarvikkeita tarvitsemme, että haluan klassisen Stokke Tripp Trapp -syöttötuolin. Tuoli on kaunis, kestävä ja monipuolinen. Tuolissa on säädettävä istuinosa ja jalkatuki, joten sitä pystyy muokkaamaan lapsen kasvaessa.
Valitsimme tuolin sävyssä whitewash. Sävyyn on helppo yhdistellä haluamiaan lisäosia.
Nyt vauvalla on käytössä Stokke Newborn -setti harmaasävyisenä. Siinä vauva pääsee jo nyt meidän tasollemme ruokapöydässä. Meillä on aamurutiini, että minä syön aamupalaa ja bebe leikkii ystävänsä Pertti Perhosen kanssa sen aikaa. On ollut aivan uskomatonta huomata, miten lapsi on älynnyt käyttää setissä olevaa lelupidikettä. Hän ottaa siitä kiinni ja heiluttaa, jolloin perhonen alkaa pomppia. Vauvat on niin mielettömiä!
Kun vauva on noin puolivuotias, vaihdamme tuoliin vauvasetin. Se tukee hyvin pientä lasta ja estää lasta nousemasta kovinkaan helposti tuolissa. Valitsin serene pink -sävyn setin ja siihen kaveriksi kauniin paintbrush-sävyisen istuinpehmusteen. Se toimii myöhemminkin ilman vauvasettiä. Kokonaisuuden viimeistelee tarjotin, jolloin lapsen on helpompi ruokailla itsenäisesti. Tarjotin on myös helpompi puhdistaa puuroista ja muista herkuista kuin meidän uurteinen puupöytä.
Kantoreppu
Rakastamme olla vauvan kanssa lähekkäin. Kantorepun avulla voimme nauttia sylittelystä, mutta saan kädet vapaaksi ja voin tehdä samalla kotihommia tai käydä ulkona. Emme uskalla lähteä kotoa ilman kantoreppua. Jos vauvalla menee hermo vaunuissa, reppuilu rauhoittaa.
Meillä on käytössä Stokken MyCarrier -kantoreppu. Se on helppokäyttöinen ja todella ergonominen päällä. Reppu tukee hyvin selkää ja hartioita. Kantorepun saa säädettyä vaivattomasti eri kantajille sopivaksi. Se on myös pitkäikäinen, koska siinä voi kantaa lasta noin kolmevuotiaaksi. Lapsi voi olla joko minuun päin tai eteenpäin.
Kylpyamme
Monet kerrostaloasujat (kuten Juliaihminen) suosittelivat meille Stokken Flexi Bath -ammetta, koska se on kokoontaitettava ja mahtuu pieneen tilaan. Ammeessa on mukana myös kylpytuki, jonka päällä vauva lekottelee. Lisäksi ammeen pohjassa on lämpöherkkä tulppa, joka kertoo, jos vesi on liian kylmää tai kuumaa. Ammeen sivussa on myös merkinnät, mihin asti vettä saa valuttaa. Stokke on voittanut ammeellaan muotoilupalkinnon – enkä ihmettele!
Vauvamme rakastaa kylpemistä. Elämänsä ensimmäisen kylvyn hän huusi pää punaisena, mutta sen jälkeen kylvyt ovat olleet rentouttavia, rauhoittavia hetkiä. Hän nauttii pötkötellä kylpytuen varassa, lillua lämpimässä vedessä ja ihmetellä veden solinaa.
Sitteri ja lelukaari
Tiesin jo yli kahdenkymmenen vuoden takaa, että sitteri on must. Pikkusiskoni nimittäin rauhoittui oikeastaan vain ja ainoastaan sitterissä kovaa hytkyttämällä.
Baby Björnin Bliss-babysitteriä mulle suositteli suurin osa äideistä ja niin myös Lastentarvikkeen myyjä. Sitteri on suunniteltu ergonomisesti niin, että se antaa lapselle juuri oikeanlaisen tuen. Sitterissä on kolme eri asentoa: leikki, lepo ja nukkuminen.
Sitteri on kevyt ja helppo taittaa kasaan ja ottaa mukaan. Se onkin kulkenut muun muassa vaunujen tavaratilassa mummolaan.
Vauvamme rakastaa hengailla sitterissä. Hän heiluttaa leikkikaaren leluja tai vetää päikkärit. Mitä kovempi hytkytys, sitä parempi! Sitterin ansiosta pystyn syömään, käymään vessassa tai esimerkiksi kirjoittamaan tätä postausta, kun hän nukkuu tuossa vieressäni.
Leikkialusta
Vauvamme lekottelee päivittäin pehmeän pellavaisella Kids Conceptin leikkialustalla, harjoittelee masullaan oloa ja ihmettelee (sekä läiskii :D) leikkikaaren eläimiä. Nämä Kids Conceptin leikkialusta ja puinen leikkikaari leluineen ovat ehkä kauneimmat näkemäni. Materiaalit ovat myös kestäviä – puuta kun ovat!
Usein leikkikaari on kiinni alustassa, mutta tämä on mielestäni paljon monikäyttöisempi ratkaisu. Pääsen vauvan viereen köllöttelemään ja lukemaan kirjaa, leikkimään tai tekemään pierujumppaa ja hieromaan masua. Leikkialusta kulkee mukana vaunuissa, jos menemme kyläilemään ja leikkikaarta voi käyttää muuallakin kuin alustalla.
Moonien unipupu
Vauvamme tarvitsee nukahtaakseen tiukan kapalon ja kohinaa. Niiden avulla hän tuntenee olonsa turvalliseksi, kuin olisi jälleen kohdussa.
Meillä on käytössä lukuisista suosituksista unipupu Moonie, josta lähtee viittä erilaista rauhoittavaa ääntä. Vauvamme lemppari on veden solina. Ääni kestää puoli tuntia, jonka jälkeen laite menee stand by -tilaan. Jos lapsi alkaa itkeä, laite aloittaa automaattisesti äänen uudelleen.
Me käytämme tätä öiden lisäksi päiväunilla niin kotona kuin vaunutellessa. Nappaan vain unipupun soittimen mukaan vaunuihin ja laitan huminat päälle. Ei mene montaa minuuttia, kun bebe on täydessä unessa.
Emme pärjäisi ilman tätä! Ainoa miinus on huminan lyhyt kesto.
Rintapumppu
Pelkäsin, että sektion takia imetykseni tyssäisi heti alkuunsa. Mutta kuinkas kävikään: maitoa alkoi herua heti. Kätilöt suosittelivat tehostamaan maidon nousua pumppaamalla. Pumppasinkin sairaalassa useamman kerran päivässä ja nopeasti pullot alkoivat täyttyä. Maito nousi parissa päivässä. Tykästyin sairaalan helppokäyttöiseen sähköpumppuun ja olinkin niin helpottunut kotiin päästessäni, että mulla oli sairaalatasoinen pumppu siellä odottamassa.
Valitsin Lastentarvikkeen suosituksesta Spectran tehokkaan rintapumpun. Ja onneksi valitsin, koska se on huippu! Mulla tulee aika runsaasti maitoa ja jos bebelle ei maistu, on rinnat pakko saada tyhjennettyä kivistävästä paineesta pumpulla. Spectran pumpulla voi pumpata molemmat rinnat samaan aikaan, mikä tehostaa pumpulle herumista. Imutehon ja -rytmin säätäminen on todella helppoa. Pumpun mukana tuli kaksi pulloa ja lisäksi pumppuosaan käy myös esimerkiksi Aventin pullot. Rintamaitoa voi säilyttää pari vuorokautta jääkaapissa tai pakastaa.
Manuaalinen rintapumppu ja maidonkerääjä
Edullinen, silikoninen Emman rintapumppu on tuote, jota niiiiiin moni äiti on hypettänyt. Se on helppo ottaa mukaan reissuun ja se on myös todella helppokäyttöinen. Pumpun toiminta perustuu alipaineeseen, joten sillä ei tarvitse itse käsin pumpata. Kun sen asettaa paikoilleen, alipaine tyhjentää rinnan. Tätä voi käyttää myös maidonkerääjänä eli laittaa toiselle rinnalle vauvaa imettäessä.
Mä en ole missään vaiheessa kunnolla herunut tälle pumpulle, mutta tiedän, että moni kerää tällä helposti 80 ml maitoa ihan vaan lasta imettäessä. Esimerkiksi WTD:n Nata ylisti alipainepumppua.
Itkuhälytin
Lastentarvikkeen myyjä erikseen suositteli meille Capidin itkuhälytintä. Se on tosi simppeli käyttää. Sillä on pitkä valmiusaika, peräti 109 tuntia ja lataus onnistuu helposti USB-laturilla. Kantavuus on parhaissa olosuhteissa jopa 800 metriä. Mikin herkkyyttä ja vastaanottimen äänenvoimakkuutta voi säätää. Itkuhälytin pelittää myös talvisäässä, sillä laitteen toimivuus on testattu -20 asteessa.
Vaipparoskis
Moni vanhempi suositteli hommaamaan vaipparoskiksen, koska keittiönroskiksessa vaipat alkavat herkästi lemuta. Vaipparoskis on kätevä, kun sitä pitää hoitotason vieressä. Vaipat saa sujautettua sinne heti vaihdon yhteydessä.
Me valitsimme Sangenicin vaipparoskiksen sen simppelin ulkonäön ja mekanismin takia. Vaipparoskiksen kansi työntää vaipan säiliöön, kun kannen sulkee. Ei tarvitse liata enempää omia näppejään!
Tuttipullo
Vauvamme sai heti synnyttyään luovutettua rintamaitoa ja sitten äidinmaidon rinnalla korviketta, koska olin niin heikossa kunnossa synnytyksen jälkeen. Jotta sain toipua, mieheni vielä kotonakin ruokki toisen yösyötöistä korvikkeella tai pumpatulla rintamaidolla pullosta.
Tämä asia on jokaisen perheen oma valinta, mutta itse koen, että pullo tuo mulle vapautta. Pääsen käymään omissa menoissani. Lisäksi on isälle tärkeää voida ruokkia omaa lastaan. Tosin nyt bebellä on pullosta kieltäytymisvaihe menossa, koska hän saa sitä niin harvoin. Tissi on vaan ykkönen!
Meillä on käytössä muutamia erilaisia pulloja ja tutteja. Aventin pulloja mulle suositeltiin raskausaikana ja ne on toimineet hyvin. Avent Natural -tuttipullon tutti mukailee oikean rinnan muotoa, jotta rinta- ja pulloruokinnan yhdistäminen onnistuisi mahdollisimman helposti. Pullossa on koliikkia ehkäisevä venttiili, joka estää liiallisen ilman pääsyn vauvan vatsaan.
Tutti
Meitä neuvottiin Naistenklinikalla antamaan vauvalle tuttia kolmeviikkoisesta eteenpäin. On tutkittu, että tutti vähentäisi kätkytkuoleman riskiä. Hoitajat tosin antoivat vauvallemme tuttia jo Naikkarilla, koska hänellä oli niin kova imun tarve. Voi pientä <3
Bebemme on ollut tooooodella nirso tuttien suhteen ja ainoat, jotka hän kelpuuttaa ovat Bibsin luonnonkumista valmistetut tutit. Äitiä ei haittaa! Tutit ovat mun mielestä nimittäin designiltaan kauneimmat ja tyylikkäimmät. Tutin suuosa on muodoltaan pyöreä ja tuntumaltaan muistuttaa äidin rintaa.
Harsoja
Jos jotkut vauvan tarvikkeet ovat tarpeellisia, niin harsot!! Ne on niin monikäyttöisiä: röyhtäytysliina, hoitoalustan suoja, kapalo, pyllypyyhe, suojaksi imettäessä, vaunujen kuomuun suojaamaan auringolta ja viimalta.
Meillä on ihan tavallisia valkoisia markettiharsoja, mutta myös muutamia kauniita harsoja erityisesti kapalointi- ja suojauskäyttöön.
Lässigin bambuharsot on ihan superpehmeitä ja hellävaraisia iholle ja sen verran isoja, että ne sopivat pienen vauvan kapalointiin. Lisäksi meillä on Lodgerin kauniita puuvillaharsoja, joita tykkään käyttää erityisesti vaunun päällä sääsuojana.
Näiden tuotteiden lisäksi olimme saaneet tai ostaneet jo muualta pinnasängyn, sivuvaunusänkyn, hoitotason, unipesän, imetystyynyn ja turvaistuimen.
Mitkä vauvan tarvikkeet sun mielestä on tarpeellisia? Puuttuuko listalta jotain?
Inka I
Katso myös:
Senhän piti olla miltei mahdotonta – kuinka raskaus onnistui?
10 syytä, miksi synnytys pelottaa – ja mikä minua on auttanut
Hedelmällisyystesti paljasti karun totuuden: En ehkä voikaan saada lapsia