3 x vanhemman tunteiden säätely

11/06/2024
Kaupallisessa yhteistyössä: Oppi&ilo

Tunteiden säätely ja käsittely ovat tunnetaitoja, joita voimme oppia vielä aikuisena. Jaan kolme parasta vinkkiäni, jotka auttavat vanhemmuuden vaikeissa tilanteissa. Osallistu postauksessa tunnetaitokirjojen arvontaan.

tunteiden säätely

Mitä tunteiden säätely on?

Tunteiden säätely on kykyä havainnoida, ilmaista ja kohdata omia tunteitaan.

Me emme synny tunnetaitojen kanssa, vaan saamme jonkinlaiset eväät lapsuudessa.

Minä elin lapsuuteni epävakaassa, turvattomassa ympäristössä. Suojakeinona olin katkaissut yhteyden tunteisiini enkä vanhemmaksi tullessani tiennyt, miltä tunteet tuntuvat.

Olin siihenastisen elämäni älyllistänyt tunteitani ja pitänyt niihin siten etäisyyttä. Opettelin tunteiden tunnistamista yhtä aikaa lapseni kanssa. En ollut tiennyt, miltä esimerkiksi viha tai häpeä tuntuvat kehossa. Oman sokeuteni näkeminen on antanut ymmärrystä edellisille sukupolville. Ei heillä ollut sen enempää tietoa ja keinoja.

Lapsen ja vanhemman väliseen tunneyhteyteen voi itse vaikuttaa. Vaikka siirrämme joitakin asenteitamme ja haavojamme osin tiedostamatta lapsillemme, on usein hyödyllisempää keskittyä siihen, että löytää keinoja säädellä ja käsitellä tunteitaan. Oma hyvinvointi vaikuttaa myönteisesti myös tunneyhteyteen lapsen kanssa.

tunteiden säätely

Missä tilanteissa tunteiden säätely on vaikeaa?

Minulle selkeästi kivuliainta on tähän mennessä ollut kolmevuotiaan tahtoikä. Voimakkailla oman tahdon ilmauksillaan lapsi on kutitellut juuri niitä tarpeita, jotka ovat jääneet minulla täyttymättä. Turvattoman on vaikea sietää hallitsematonta, eikä lasta voi hallita ja saada toimimaan oman itsensä jatkeena. Lapsi on minusta irrallinen ihminen, oma persoonansa omine tarpeineen, tunteineen ja toiveineen. Hänen käytöksessään ja tunnereaktiossaan ei ole välillä mielestäni mitään järkeä tai logiikkaa, ja se on kaikkein vaikeinta.

Muun muassa väsymys, yksinäisyys, kivut ja stressi voivat haastaa meidän vanhempien omaa tunteiden säätelykykyä, jolloin omat kiintymyssuhdemallit ja haitalliset toimintamallit aktivoituvat.

Lapsen voimakkaissa tunnereaktioissa minun on kannateltava ja siedettävä, autettava säätelemään. Se tuntuu välillä turhauttavalta tehtävältä. Lapsen tunteet ottaa helposti henkilökohtaisina loukkauksina ja mielessään uhriutuu. Olen kokenut epäreiluutta siitä, että hän ilmaisee minua kohtaan vihaa.

3 vinkkiä, kuinka tunteiden säätely toimii

Tilanteessa

Kun lapsi osoittaa voimakkaasti tahtoaan, minussa saattaa laueta taistele tai pakene -reaktio. Vireystilani nousee, sydän tykyttää, kädet hikoavat, raivo kuplii sisälläni. Valmistaudun hyökkäämään. Mieleni tekee huutaa hänelle, kertoa, kuinka kohtuuton hän on ja väkisin saada lapsi toimimaan haluamallani tavalla.

Tällöin vanha, oppimani tunteiden säätelykeino rientää avuksi ja tipun alivireyteen. Olen lamautunut enkä jaksa liikkua. En ole emotionaalisesti lapselleni läsnä. Tunnen itseni täysin turraksi ja tunteettomaksi. Aivan kuin olisin jonkun oman kuplani sisällä. Minun on todella taisteltava itseni kuopasta takaisin ylös, jotta palaan takaisin nykyhetkeen.

Tässä vireystilan sahaamisen vakauttamisessa on auttanut kolme asiaa: tietoinen läsnäolo, myötätunto ja mentalisaatio.

Tietoinen läsnäolo

Kun lapsen kanssa tulee vaikea tilanne, yritän hetki hetkeltä seurata itsessäni viriäviä tunteita, kehon reaktioita ja ajatuksia. Sanon mielessäni tai ääneen lapselle, että nyt huomaan, että alan hermostua. Tunteiden sanoittaminen rauhoittaa jo itsessään ja opettaa meille molemmille niiden tunnistamista. Vihan noustessa yritän hengittää. Rentoutan jännittyneet leukaperät, lasken hartiat alas. Pyrin noissa hetkissä jarruttamaan ja kysyn itseltäni, mitä minussa oikein tapahtuu ja miksi.

Myötätunto

Mitä enemmän löydän myötätuntoa itseäni kohtaan, sitä paremmin pystyn olemaan läsnä lapselleni, sitä syvemmässä yhteydessä hänen kanssaan ja sitä myötätuntoisempi häntä kohtaan. Vaikeassa tilanteessa hengitän sisään hänen hankalaa oloaan ja ulos myötätuntoa.

Mentalisaatio

Lisäksi vanhemmuudessa tarvitaan mentalisaatiota. Se tarkoittaa sitä, että pystyy pitämään oman ja toisen mielen mielessään. Olen siis kiinnostunut lapseni ajatuksista, toiveista, tunteista ja kokemuksista ja ymmärrän, miten erottaa ne omistani. Osaan miettiä, miten minun ja lapseni mielentilat vaikuttavat meidän käytökseemme, ja katson niiden taakse. Pohdin esimerkiksi, mikä saattaa aiheuttaa lapsen raivon tai itkun.

tunteiden säätely

Tilanteen jälkeen

Vaikean tilanteen jälkeen puran tapahtuneen heti lapsen kanssa. Kerron, mistä minun tunnereaktioni johtui, ja pyydän anteeksi. Avaan sylini ja sydämeni lapseni tunteille ja tarpeille.

Tilanteiden läpikäynti lisää ymmärrystä itsestäni ja lapsestani. Mietin, mitä tilanteessa tapahtui, mikä laukaisi oloni ja mitä ajattelin ja tunsin ja mitä tunteeni taustalla oli.

Toki tunnen silti epäonnistumista ja syyllisyyttä. Hermojen menettäminen ei kuitenkaan tarkoita, että olisin täysin kelvoton vanhempi. Aina vihan terve säätely ei onnistu. Olemme inhimillisiä vanhempia.

Lue Oppi&ilo-blogista kirjoitukseni, jossa kerron, miten me olemme harjoitelleet lapsen kanssa tunnetaitoja.

tunteiden säätely

Arvonta

Arvon kolme Siirtotarrat Miltä minusta tuntuu? -puuhakirjaa. Kommentoi postausta 18.6. mennessä ja olet mukana arvonnassa. Voit osallistua arvontaan myös Instagramissa, jossa arvon toiset kolme puuhakirjaa. Yhden puuhakirjan arvo on 10,90 euroa.

EDIT: Arvonta on päättynyt. Voiton veivät Janina, Johanna ja Nina. Onnea voittajille!

Inka I

FACEBOOK / INSTAGRAM
  • Minnde

    Ihana ois lapsen kanssa harjoitella kirjan avulla❣️

  • Maria

    Tää kiinnostaa niin töihin kuin kotiin 😊

  • Ninni

    Hyviä vinkkejä, kiitos! Puuhakirjan parissa saisi lapsen kanssa ihanan yhteisen hetken tärkeitä taitoja opetellen ❤

  • Johanna

    Tulisi varmasti käyttöön temperamenttisen veijarimme kanssa 👏🏻

  • A

    Tulevalle lapselleni ja meidän yhteiselle taipaleelle🤍

  • Sini

    Antaisin puuhakirjan ystävälle ja hänen lapselleen lahjaksi.

  • Tia

    Harjoittelisin mielelläni oman 4-vuotiaani kanssa tunnetaitoja kirjan avulla ❤️

  • Martsa

    Kiitos konkreettisista vinkeistä tunteiden säätelyyn :)

  • Maija

    Kiitos, tässä oli hyvät muistutukset elämään tahtoikäisen taaperon kanssa ❤️

  • Leea

    mukana!

  • Larissa

    Hyviä vinkkejä! Tää puuhakirja ois varmasti mun kohta 3-veen mieleen, häntä kiinnostaa tosi paljon tunteet 😌

  • Essi

    Oi tämä kirja täytyy saada!😍

  • Niina

    kyllä ne tunteet kuplii laidasta laitaan kun 3v. kanssa on NS. napit vastakkain ja väsymys siihen vielä päälle, kun on 9kk ikäinen vauva toisena hyvänä lisänä joka saa tunteet kiehumaan yöllisten heräilyiden osalta.

    kirja olisi hyvä apu tunteiden opettelussa

  • Jane.R

    Oppijailo kirjat ovat todella mainioita ja meillä kovassa käytössä.Isompi 6 v tekee pyyhittäviä oppimis kirjoja uudestaan ja uudestaan ja nuorempi taas tykkää tarra sekä siirtokuva kirjoista.

  • Jola

    Tunnetaitoja olisi kiva oppia lisää lapsen ja puuhakirjan kanssa 😊

  • Jola

    Tunnetaitoja olisi kiva oppia lisää lapsen ja puuhakirjan kanssa. Kiva blogiteksti tärkeästä aiheesta!😊

  • Iina

    Tärkeä puuhakirja ❤️

  • Noora

    3-vuotiaiden kaksosten kanssa tulisi tarpeeseen!

  • Janina

    Tämä olisi aivan ihana tunteisiin ja tunteiden säätelyyn tutustuessa 😊

  • Elsakatariina

    Olipas hyvä koonti ja mukavan konkreettista tekstiä! 😊

  • Elisabet

    Kiitos blogitekstistä! Sain siitä hyviä näkökulmia ja käytäntöön sovellettavia ”peukalosääntöjä” hankaliin tilanteisiin joita 3-vuotiaan kanssa tapahtuu monta kertaa päivässä. Lisäksi tuo tarrakirja tulisi varmasti todella kovaan käyttöön!

  • Sophie

    Tärkeä aihe! ❤️ Kiitos tekstistä.

  • Ansku

    Meillä kotona juuri 4 ja 2 vuotta täyttäneet tytöt täynnä erilaisia tunteita olisivat varmasti innoissaan😍🤗 erilaiset tunteet varmasti lisääntyvät, kun syyskuussa molemmat tytöt aloittavat päiväkodin ja arki muuttuu🥹

  • Noora

    Ihana, mukana arvonnassa!

  • Tuija Kotakari-Ranivaara

    Ihana kirja uutuus.😍
    Täällä opetellaan juuri tunnistamaan ja sanoittamaan tunteita.
    Haasteellista on, tästä voisi olla apuja

  • Mirka

    Tämä tulisi kyllä töissä käyttöön.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

*

Liity Inkan uutislistalle