Kuinka viettää oikeasti palauttava kesäloma?

10/08/2017

Kesäloma loppui, mutta mitä jäi käteen? Ahdistusta töihinpaluusta ja väsymys lomasuoritteista? Ei tällä kertaa.

Palasin viikko sitten kolmen viikon kesälomalta takaisin töihin. Normaalisti kesäloman jälkeen olo on ollut kyllä rentoutunut mutta myös väsynyt.

Koska mun lomat on olleet tätä: heti, kun loma alkaa, lähden sukuloimaan ja ystävien luokse, sitten festareille, ulkomaille ehkä pariinkin otteeseen (luottokortit loman jälkeen tapissa), sitten kiirellä sienestämään, marjastamaan, pakastamaan, mökkeilemään, vaeltamaan, piknikille, aloittamaan uusi harrastus, laihduttamaan, syömään jäätelöä ja potemaan siitä sitten huonoa omatuntoa, olemaan parempi kumppani, siivota kämpästä ne kaikki pimeimmät nurkatkin, kirjoittamaan päiväkirjaa, aloittamaan romaania, meditoimaan, joogaamaan, juoksemaan, kokkaamaan ja sitten vielä ihan vähän kyläilemään.

Huh! Kuulostaako tutulta? Sitten vitsaillen voi heittää, että pääsepähän sitä taas töihin lepäämään.

Ööh… mikä tässä kuviossa oikein mättää?

 

Kesäloma, jolla tein mitä halusin

Opettelin toukokuisella Malesian matkallamme uuden matran: mitä minä H A L U A N tehdä tänään? Tämän kysymyksen tarkoitus on torpata sana PITÄISI. Mitään muuta ei ole pakko tehdä kuin kuolla, kuten kummitätini sanoi mulle ollessani noin 10-vuotias.

Ei sillä, etten haluaisi mennä sukuloimaan ja ystävieni luokse tai tehdä kaikkea tuota miljoonaa asiaa, joita yllä luettelin. Mutta niitä ei saa kokea velvollisuutena tai suoritteena.

Koska rakastan to do -listoja (liikaakin), kirjoitin loman alkuun kännykän muistioon listan niistä asioista, joita haluan lomalla tehdä. Lista muistutti mua siitä, että oikeasti teen sitä, mitä minä itse haluan enkä vain suorita asioita, joita kuuluisi tehdä.

Ei aikataulutusta

Saan siitä paljon kuittailua, että päiväni ovat aina täynnä ja mulla on minuuttiaikataulut. Lomani ensimmäiset pari viikkoa olivat aika tapahtumarikkaat. Olin kummityttöni luona Savonlinnassa ja isovanhempieni luona Lieksassa. Kävin Ilosaarirockissa ja Barcelonassa. Mutta viimeisen lomaviikon olin vain kotona. Ja se olikin yllättäen aivan täydellistä!

Nukuin pitkään, tein kunnon suursiivouksen – koska halusin – ja tuntui kuin sieluni olisi puhdistunut samalla :D. Töllötin telkkaa, tein hyvää ruokaa puolisoni kanssa ja vain olla möllötin. Teki niin hyvää! Normaalisti en osaa olla lomalla kotona, koska a) se ei tunnu silloin lomalta ja b) aloitan kaikki ne surullisen kuuluisat kesken jääneet projektit: tyhjennän kaikki kaapit ja varastot ja päätän, että nyt mapitan kaikki paperit ja vien kaiken turhan kaman kierrätykseen ja ja ja…

Mutta nyt osasin rauhoittaa itseni ja pysähtyä.

Lomaa jemmassa

Usein kesäloman jälkeen on se fiilis, että tässä se nyt oli. Nyt taas raadetaan ensi kesään asti.

Tai sitten ei pidä koko lomaa putkeen vaan jättää jotain jemmaan. Tutkimusten mukaan kesälomaa kannattaa pitää vähintään kolme viikkoa putkeen, jotta keho ja mieli ehtivät palautua. Mutta loput voi jättää syksyn varalle!

Koska puolisoni ei voinut pitää lomaa kesällä, pidämme syyskuussa kaksi yhteistä lomaviikkoa. Vaihdamme maisemaa ja pidennämme kesää, sillä lähdemme Italiaan ja vaeltamaan Saariselälle. Aluksi harmittelin, että emme voi lomailla kesällä yhdessä, mutta nyt olen vain iloinen, että lomat rikkovat työntäyteistä syksyä.

Tee suunnitelmia syksylle

Lomalla en paljoa miettinyt, mitä söin tai join ja liikuin vähemmän. Musta oli itseasiassa ihana palata arkeen ja rutiineihin. Olen tyyppinä sellainen, että nautin päivittäisistä rutiineista ja aikaansaamisen tunteesta. Nyt mulla on taas energiaa panostaa hyvinvointiin ja pitää arkeni aktiivisena.

Juttelin kollegani kanssa ja hän puki sen niin upeasti sanoiksi. Asioita saa ja pitää tehdä enemmän itseään, ei vain muita varten. Silloin olen todennäköisesti paljon kivempi tyyppi niille muillekin. Tänä syksynä haluan entistä enemmän panostaa vapaa-aikaani. Tehdä asioita, joista nautin, joissa haastan itseäni, oppia uutta ja saada onnistumisen kokemuksia. Tämä edesauttaa myös työssäjaksamistani.

Suunnittelin jo innolla syksyn tanssitunteja, aion vaihtaa kuntosaliani ja treenata yhdessä ystäväni kanssa. Pursuan intoa tulevasta syksystä. Ja suurin syy tähän on se, että lomailin vihdoin oikein.

<3: Inka I

P.S. Voit tutustua muhun myös FacebookissaInstagramissaTwitterissä, Pinterestissä, Bloglovinissa ja Snapchatissa käyttäjänimellä @inka.ikonen.

Inka I

FACEBOOK / INSTAGRAM

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

*

Liity Inkan uutislistalle