Perhe ja suhteet, Terveys ja hyvä olo, Treeni

Miksi tämä syksy on ollut erityisen vaikea?

Olen kuullut niin monelta tutulta ja lukenut useasta blogista, että…

Olen kuullut niin monelta tutulta ja lukenut useasta blogista, että juuri päättynyt marraskuu ja koko syksy on ollut jotenkin erityisen vaikea ja raskas.

Ja olen täysin samaa mieltä.

Itselleni tämä marraskuu tuntui jotenkin normaalia pimeämmältä, sateisemmalta ja ankeammalta. Koskaan marraskuu ei ole tuntunut näin vaikealta ja ahdistavalta.

Viime marraskuussa olin syksyisten potkujen jälkeen saanut juuri uuden työn ja olin innosta piukea. Sitä aiemmat pari talvea päässäni on ollut jo valmiiksi niin mustaa, ettei pimeys ole pystynyt oloa enää entisestään pahentamaan.

kaamosmasennus
kaamosmasennus

Syynä pelkkä sää?

Tuntuu kuin eläisi 24/7 sysimustassa säkissä. Pimeys puristaa rintaa ja saan paniikki- ja ahdistusoireilua juuri siksi, että tunnen olevani säkissä. Sellaisessa, jossa ei pysty hengittämään ja josta ei pääse pois. Tiedän oireilevani aina kaamoksesta, mutta aiemmin en ole kyllä ollut näin ahdistunut.

Mikään ei oikein tunnu miltään, treeni ei kulje ja energiat on vähissä. Koko ajan väsyttää, mutta silti nukkuminen ei onnistu. Haluaisin vain istua sohvaan kiinni liimautuneena ja mussuttaa suklaata. Mieli haikailee hiilaria ja makeaa. Ja tiedän ruokkivani osaksi oloa itse: kun ei jaksa treenata, energiatasot pysyvät alhaalla ja mielitekoja syntyy.

Haluaisin myydä elämäni, ottaa menolipun valoon ja vain eat, pray, love.

Ja mä syön ison annoksen D-vitamiinia, napotan kirkasvalolampun edessä joka aamu, olen tehnyt kaikkea ihanaa, käynyt ulkona syömässä, tavannut ystäviä ja köllöttänyt mieheni kainalossa kynttilänvalossa ja juonut punkkua. Mutta silti ahdistaa niin että tekee mieli repiä sydän rinnasta ulos.

kaamosmasennus

Joulukin jo ahdistaa

Olen niin kiitollinen, että kuukausi vihdoin päättyi mutta samalla tulevat jouluhulinat mietityttää. Joulu tulee taas jotenkin yllättäen ja huomaan stressaavani sitä, miten ehdin saada töissä kaiken pakollisen valmiiksi ennen pyhiä.

Ahdistun siitä, kuinka pitkä matka valoon vielä on. Miten nämä tulevat kuukaudet jaksaisi hieman energisemmin?

Mikä tähän alavireyteen auttaisi? Onko sulla ollut samanlainen fiilis – oletko saanut mistään apua?

Kuvat: Mari Lahti

<3: Inka I

FACEBOOK / INSTAGRAM / TWITTER

Lue myös:

Hetki, jolloin tajusin olevani masentunut

Oletko oikeasti hyvinvoiva?

Unettomuus riesana? Katso parhaat vinkkini, joista yksi on ylitse muiden!

Miksi olen ylipainoinen?

4 Comments

 • JJ December 5, 2017 at 11:43 am

  Samoissa vesissä mennään. Tuntuu että joku ihmeellinen “hulluus” on iskenyt ihmisiin. Olkoon se sitten kaamosta, kuuhulluutta tai yleistä pimeyttä myös päänsisällä niin kuulun myös itse joukkoon. Kaikki pienet asiatkin tuntuvat ylitsepääsemättömiltä eikä mikään oikeastaan innosta enää. Eivät edes ne pienet kivat asiat joista on ennen masennuksenkeskelläkin saanut jonkun ilon. Eli ajatus lasillisesta skumppaakin ahdistaa (tämä on vakavaa ;) )
  Tällaiset aamut jolloin on vähän pakkasta, aurinko valaisee edes vähän jostain utuverhon takaa ovat paljon siedettävimpiä. Kuitenkin takaraivossa jyskyttää että päivä on pitkä ja kello 15 on jo pimeää.
  Itse pääsen kuitenkin aurinkoon heti joulun jälkeen mutta toisaalta koen siitäkin huonoa omaatuntoa. EI olisi periaatteessa rahaa, miksi minulla on oikeus jakaa vapaa-aikani vain tietyn ihmisen kanssa kun hänellä olisi muutakin, miten minulla on oikeus varastaa vain hänen huomionsa.
  Pääseeköhän näistä tunteista ikinä eroon ? Ehkä ei, mutta tänään kirjoitan joulukortin jollekin tuntemattomalle ihmisille. Olen huomannut että nämä arjen pienet hyvät teot jotenkin purkavat tätä omaa tuskaa. Kyllä me pärjätään <3

  Reply
  • inkaikonen December 7, 2017 at 7:19 pm

   Kiitos kommentistasi ja tarinastasi JJ! <3 Tuntuu lohduttavalta, etten ole yksin vaikka en tietenkään toivoisi sun olevan samoissa vesissä. Mistäköhän tahmeus nyt johtuu? Ja jos ei skumppa maistu niin silloin tosiaankin on vakavaa! ;)
   Jep, samaistun täysin tuohon tunteeseen pimeydestä. Ihanaa siis, että sä pääset valoon! Älä soimaa itseäsi siitä vaan nauti täysillä! Olet sen varmasti ansainnut.
   Mua lohduttaa aina se ajatus, ettei mikään ole lopullista - ei kärsimys eikä onni. Eli kyllä tämäkin lopulta päättyy ja valo voittaa. Usko pois! Ja ihanaa, että voit nauttia pienistä asioista. Ne piristävät! Me pärjätään, voimia ja halauksia!

   Reply
 • Laura Salmisto December 29, 2017 at 10:47 am

  Vaikeaa on täälläkin. Ikää 41 vuotta, ja kaamosmasennus iskenyt jo monena vuonna. Tänä vuonna tuli kuin kirkkaalta taivaalta. Tai ehkei kuitenkaan… Ensin aloin syömään hiilareita, sitten nukkumaan paljon, sitten tuli mielialahäiriöitä ja nyt ahdistaa aivan tolkuttomasti. Tämä ahdistus tuli kuitenkin yllättävän nopeasti ja voimakkaana. Nyt ei uni tule iltaisin, mutta kylläpä päivällä nukuttaa. Ehkä liikunta auttaisi, jos saisin itseni ulos asti.
  Voimia sinulle! Yritetään päästä kevääseen saakka :-)

  Reply
  • inkaikonen December 29, 2017 at 5:51 pm

   Hei Laura! Kiitos kommentistasi. Kuulostaa niin tutulta! :/ Ja juuri tuo uni: miten voikin aamut ja päivät olla niin väsynyt mutta illalla olen pirteä kuin peippo. Argh! Mulla on auttanut eniten se, että olen järjestänyt normaalia enemmän aikaa ystävilleni ja olen tavannut heitä erityisesti arkiaamiaisten merkeissä. Silloin on hyvä syy nousta ja päivä alkaa ihanasti. Ja jep, kunnon hikiliikunta kyllä saa endorfiinit liikkeelle. Se vain vaatii voimia, että saa raahattua itsensä liikkumaan. Voimia sinne! Kevättä kohdin mennään ja lujaa! <3

   Reply

  Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Kaupallinen yhteistyö: @puhdistamo ~ Mun suhde ruokaan on ollut lapsesta saakka vääristynyt. Karjalaisessa kodissa ruoka oli rakkaudenosoitus. Isoäitini vuolsi voileivän päälle paksut viipaleet juustoa ja lauantaimakkaraa. Yöllä varamummoni herätti minut yöpalalle, söimme ruisleipää suolakurkulla ja metvurstilla. Mansikkakiisselin kanssa nautittiin runsaasti kermaa, ei maitoa. Kun Hesburger tuli Joensuun Prisman kylkeen, perheemme perjantaikaupan jälkeen otin aterian paprika- että kurkkumajoneesilla, kun en osannut päättää.⁣
⁣
Kun minua alettiin kiusata ala-asteella painostani, pakenin koulun jälkeen pahaa oloa, pelkoa ja häpeää kaupan karkkihyllyihin. Eurolla sain kolme suklaapatukkaa. Söin ne ennen kotiin menoa ja piilotin karkkipaperit syvälle takin taskuun.⁣
⁣
Yläasteella aloin kontrolloida ruoalla tunteitani. Koin teini-iän myllerrysten olevan hallussa, kun hallitsin ruokaa. Samalla halusin niin kovasti olla kuin muutkin. Sopeutua ulkoisiin paineisiin ja odotuksiin: hoikka, kaunis, kiltti. Kun isäpuoleni heitti, että "mihinkäs Inkan leivän puputtaminen on loppunut", varastoin sanat syvälle sisimpääni, ruoskin itseäni entistä kovempaa, söin entistä vähemmän. Kun tätini kommentoi, kuinka Inka syö kuin lintu, koin ylpeyttä itsestäni.⁣
⁣
Rakkaus & rangaistus jatkuivat aikuisikään saakka. Kuljin ääripäästä toiseen: yhtenä hetkenä palkitsin ja paijasin itseäni herkuilla ja jälkikäteen sätin itseäni. Toisena hetkenä noudatin milloin mitäkin kitudieettiä. Söin pelkkiä pussikeittoja tai punnitsin vaa'an kautta jokaisen suupalan. Seitsemän pähkinää oli sopiva määrä, mutta kahdeksasta tuli huono omatunto. ⁣
⁣
Ruoka oli kipeiden tunteiden ja tarpeiden täyttämistä. Kaipasin perusturvaa, hyväksyntää ja kuulluksi tulemista. Suhteeni ruokaan, itseeni ja kehooni olivat synkät. Oletteko käyneet läpi samaa?⁣
#kaunistavoimaa #ruoka #ruokasuhde #ravitsemus #mieli #mielenterveys #hyvinvointi #terveys
  • I bow to you my fellow queens 👑 Teitä uusia on täällä hirmuinen määrä, kiitos ystäväni @miiajii n shout-outin. 🤩🥰⁣
⁣
Eiliset storyni (näkyvät Keho-kohokohdassa, jossa myös muita aiheeseen liittyviä avauksia) keräsivät tuhansia katsojia ja aivan helkkarin ihania kommentteja, vertaistukea. ⁣
⁣
Häpeä omasta sopimattomuudesta yhteiskunnan kauneusihanteeseen ja median tarjoamaan naiskuvaan katosi ja voimaannuin & suivaannuin kanssanne. Mua vituttaa se, kuinka moni meistä joutuu yhä kamppailemaan riittämättömyyden tunteen kanssa, jota muun muassa vaateteollisuus meissä herättää. ⁣
⁣
Tutkimusten mukaan vain kaksi (2!!!) prosenttia naisista kokee itsensä kauniiksi. Me määrittelemme itsemme toisten katseiden kautta ja kadotamme kosketuksen siihen, mitä sisällämme tunnemme, koemme ja mitä haluamme olla naisina.⁣
⁣
Yhteiskunta, jossa me naiset rämmitään, on edelleen miesten valtakunta ja voimakkaasti seksualisoitunut. Jo pikkutytöistä saakka naisten odotetaan olevan seksikkäitä. Meihin kohdistuu ristiriitaisia vaatimuksia: pitää olla hoikka, kaunis, onnistunut parisuhteessa ja työelämässä. Kaikessa pitää olla täydellinen.⁣
⁣
Tätä painetta olen itse kokenut niin oman pääni sisältä kuin ulkoakin. Itsetunto on madellut pohjamudissa ja osaksi siihen ovat vaikuttaneet kovat odotukset ja täydellisyydentavoittelu. Kun en onnistu olemaan kaikessa hyvä, petyn itseeni. Näitä paineita olen käsitellyt paljon täällä & terapiassani.⁣
⁣
Tämä kanava onkin minulle kuin julkista ryhmäterapiaa. Haluan rikkoa tabuja, avata teille itseäni ja kokemuksiani. Tarjota ja saada tukea. Haluan taistella noita paineita ja odotuksia vastaan. Siksi jatkossa entistä enemmän keskityn tällä tilillä mielenterveyteen. Tilini on #mielenkylpylä jossa voimme sukeltaa syvälle tunteisiimme, ajatuksiimme ja kehoihimme ja löytää jälleen kosketuksen sisimpäämme. 🛀🏻💦⁣
#naistenvuoro #itsetunto #minäpositiivisuus #mielenkylpylä #mielenterveys #sinäriität #kehorauha #lupanäkyä #kehonkuva #womenempowerment #womenpower #flawless #beautybeyondsize
  • Voileipä voi olla muutakin kuin ruisleipä juustolla ja kurkulla 🍞🥖Nautin hitaista aamuista, jolloin käyn ostamassa leipomosta tuoretta leipää ja nautin leivän paahdettuna erilaisilla täytteillä.⁣
⁣
Listasin blogiin kolme ehdotonta suosikkiani: ikuisuusihastukseni avokadoleivän, uuden hitin munaleivän ja koukuttavan lohileivän. 🥚🥑🐟⁣
⁣
Millainen voikkuileipä on sun suokkari??⁣
Linkki biossa: @inka.ikonen ⁣
#resepti #ruoka #aamupala #aamiainen #brunssi #voileipä #avokadoleipä #lohileipä #munaleipä #hyvinvointi #inkaicom
  • Who run the world? 💁🏼‍♀️ Olin aika tarkalleen vuosi sitten @eheyshypnoterapia aarrekartta-workshopissa. Ennen ja jälkeen kartan teon Serafiina vaivutti meidät hypnoosin vahvistaakseen vaikutuksia.
Olen hämmästellyt vuoden mittaan, miten moni asia kartalta on joko toteutunut tai alkanut edistyä. Yksi mulle isoimmista jutuista on NAISET! 💓 
Tiesin tuolloin vain, että haluan ympärilleni lisää upeita mimmejä, jotka nostavat toinen toisiaan. Halusin tehdä enemmän töitä naisten kanssa ja naisten oikeuksien puolesta. 
#yrittäjyys ja erityisesti #naisyrittäjyys on mulle palavan tärkeä asia. Olen kaivannut ympärilleni roolimalleja, vertaistukea ja -kokemuksia. Tammikuussa sain nämä supermimmit elämääni: @mariannelehikoinen @emmilehtomaa @ahokasjenni @eijagerlander @glitternisti 🙌🏻 Meillä on Mastermind-ryhmä, jossa sparraamme toistemme liiketoimintaa, jaamme tietoa ja osaamista. Viime tapaamisessa käytiin läpi @eijagerlander & @vilikasper @bangeri.fi -yritystä. He ovat nuorisomarkkinoinnin asiantuntijoita ja seuraavaksi he ovat lanseeraamassa ihan huippua palvelua meille pienyrittäjille 🤘🏻 Olen saanut ryhmästä lyhyessä ajassa paljon voimaa, vahvistusta ja ideoita enkä malta odottaa, mihin yhteistyö voi vielä viedä. Onks sulla omaa naisheimoa tai kaipaisitko sellaista? 💖 📷: @vilikasper 
#naisyrittäjät #yrittäjä #yrittäjänaiset #yrittäjät #mastermind #mastermindgroup #naistenvuoro #womanwhohustle #womenpower
  • #runebergintorttu sai uuden muodon 💕🥄 Kaupallinen yhteistyö & arvonta: @kaslink.aito ⁣
⁣
Onks runebergintorttu sunkin suosikkeja? 😍 Tein siitä nyt oman versioni eli herkkupuuron 🥣 #puuro maistuu yllättävän paljon klassikkoleivokselle ja saa makunsa piparkakkumausteesta ja kardemummasta. Resepti nyt blogissa. Käy kurkkaa ja osallistu arvontaan, jossa voit voittaa Kaslink Aidon uutuustuotteita. Suora linkki: @inka.ikonen ⁣
#kaslink #kaslinkaito #resepti #ruoka #tuorepuuro #välipala #aamiainen #aamupala #maidoton #gluteeniton #porridge #porridgebowl #inkaicom #kilpailu #arvonta