Perhe ja suhteet, Terveys ja hyvä olo

Miten seksuaalinen häirintä loppuu?

Kun kirjoitin #MeToo some-kanaviini, en osannut aavistaa, mitä siitä seuraisi.…

Kun kirjoitin #MeToo some-kanaviini, en osannut aavistaa, mitä siitä seuraisi. Kampanja auttoi minua keskustelemaan aiheesta kasvotusten perheeni, läheisteni ja tuttavieni kanssa. Se rohkaisi minua kirjoittamaan täällä blogissa oman tarinani. Ja sain kirjoittaa kansijutun Suomen ELLE-lehteen.

Tämän kaiken aikana sisälläni on tapahtunut paljon. Olen tulistunut naisten eriarvoisesta asemasta ja toisaalta huomannut, millainen solidaarisuus naisten välillä vallitsee.

Mutta mitä nyt? Mitä kun hashtagin käyttö alkaa hiipua? Unohdammeko vain koko asian vai muuttuuko jokin? Voiko hashtag muuttaa pysyvästi maailmaa ja onnistua vähentämään seksuaalista häirintää?

seksuaalinen häirintä

Mitä seksuaalinen häirintä on?

Kun Ylellä esitettiin A-teeman Seksuaalista häirintää -keskustelu pari viikkoa sitten, osallistuin itse pitkästä aikaa Twitter-keskusteluun. Niin turhautunut A-teeman keskustelun tasosta olin. Tuntui, että siellä mentiin jälleen asian vierestä.

A-teemassa pohdittiin kovasti sitä, että missä se häirinnän raja nyt menee. Onko jotenkin vaikeaa erottaa, mikä on seksuaalista häirintää?

Ei se uhrille ole.

Yksinkertaisuudessaan seksuaalinen häirintä on ei-toivottua käytöstä, joka ei saa vastakaikua. Se on yksipuolista. Ja jopa 55 prosenttia EU:n jäsenvaltioissa asuvista naisista on kokenut sitä, kertoo vuonna 2014 julkaistu tutkimus.

Baariflirtti ei ole asian ydin

A-teemassa nostettiin esille, että miten nyt siellä baarissa mies uskaltaa sitten lähestyä? Ettei vaan mene ahdisteluksi? Mitä miesten aliarviointia! Eivät kaikki miehet ole aivottomia imbesillejä, jotka liikkuvat baarissa ameebojen lailla ja tarttuvat kaikkeen, mikä kouriin osuu.

Kyllä minun tuntemani miehet osaavat lähestyä naista. Ja kuinka vaikeaa se voi olla? Tervehtii, kysyy miten menee ja sitä rataa. Käyttäytyy kuin ihminen ihmiselle ja kunnioittaa toisen koskemattomuutta.

Eikä baariflirtti ole seksuaalisen häirinnän ydin. Meidän pitäisi enemmin keskittyä kouluissa ja työpaikoilla tapahtuvaan häirintään.

seksuaalinen häirintä

Liian lyhyt hame

Ihmissuhdekouluttaja Karla Nieminen nosti A-teemassa esiin naisten provosoivan pukeutumisen. Että jos laitetaan tietynlainen asu sinne baariin niin halutaan tietynlaista huomiota. Onko tämä oikeasti keskustelun taso valtakunnallisella kanavalla näin vakavasta aiheesta? Voisimmeko lopettaa naisten syyllistämisen?

Kasvamme yhteiskunnassa, jossa nainen oppii tiedostamattaan hyväksymään muun muassa satunnaiset kourimiset. Kokee ehkä jopa ansainneensa ne. Hän oppii jatkuvasti tarkkailemaan omaa ulkonäköään ja käyttäytymistään ja kysymään itseltään, onko tämä hame sittenkin liian lyhyt, annanko nyt ymmärtää mutten sitten ymmärrä antaa. Vaikutanko nyt hutsulta, kevytkenkäiseltä tai tyhmältä? Provosoinko miehiä?

seksuaalinen häirintä

Mihin sitten pitäisi keskittyä?

Suomessa vuonna 2013 julkaistun Kouluterveyskyselyn mukaan suomalaisista yläkouluikäisistä tytöistä seksuaalista häirintää on kokenut 60, pojista 46 prosenttia. Ja peräti 80 prosenttia transnuorista on kokenut jonkinasteista häirintää.

Asiantuntijat uskovat, että seksuaalinen häirintä on oikeasti vielä yleisempää kuin mitä kyselyt osoittavat. Näin sanoi muun muassa THL:n tasa-arvotiedon keskuksen kehittämispäällikkö Hanna Onwen-Human Helsingin Sanomissa. Hän myös huomauttaa, ettei uhri välttämättä tapahtumahetkellä edes tajua olevansa seksuaalisen häirinnän kohde.

Koulumaailma ja kotikasvatus

Nuorten keskuudessa seksuaalinen häirintä on yleensä intiimin valokuvan levittämistä. Mikä saa nuoren levittämään kuvaa? Miten siihen puututaan?

Juttelin opettajaystäväni kanssa ja hän korosti sitä, että nykyisin yläasteen luokanvalvojalla on hyvin vähän aikaa omien oppilaidensa kanssa. Siksi opettajan voi olla hankalaa huomata tällaista käyttäytymistä. Toisaalta, opettajille ei ole annettu kovin paljon työkaluja toimia häirintä- tai kiusaamistapauksissa.

Ja millaiset työkalut oppilailla itsellään on puuttua häirintään? Asiasta voi olla vaikea kertoa opettajille tai vanhemmille. Tai jos kertookin, mitä siitä voi seurata?

Huomion pitäisi siis keskittyä sinne, missä tulevaisuuden työntekijät kasvavat. Miten kotona puhutaan naisista? Miten heidän annetaan käyttäytyä koulussa? Opetetaanko nuorelle osittain huomaamatta naisten esineellistämistä ja arvottomuutta?

seksuaalinen häirintä

Työelämä

Miten puututaan työelämän häirintään? Kun valta-asemassa oleva mies näyttää naiselle paikkansa ahdistelemalla, mitä nainen voi tehdä?

Olen saanut työskennellä fiksujen miesten ja naisten kanssa enkä ole kokenut vakavaa häirintää työpaikalla. Mutta olen kyllä sen sijaan kuullut tytöttelyä sekä kommentointia ulkonäöstäni ja pukeutumisestani.

Työpaikalla roolit ovat erilaiset kuin siellä kuuluisassa baarissa. Tutulle kollegalle onkin huomattavasti vaikeampaa sanoa, että tuo ei ollut ok. Tilanne hankaloituu entisestään, jos ahdistelija on esimies. Miten siihen pitäisi reagoida? Miten näitä tapauksia voidaan ennaltaehkäistä niin, ettei meidän edes tarvitsisi miettiä, miten reagoida?

seksuaalinen häirintä

Koti

Euroopan komissio julkaisi vuonna 2016 tilaston, jonka mukaan Suomessa peräti 11 prosenttia hyväksyisi tietyissä olosuhteissa raiskauksen tai pitäisi sitä jopa oikeutettuna. Romaniassa vastaava luku oli peräti 55 prosenttia. Koko Euroopan unionissa 27 prosenttia. Monen mielestä raiskaus oli väärin, muttei riittävän vakavaa rangaistavaksi teoksi. Suomalaisvastaajien mukaan ”hyväksyttävin” syy raiskaukseen on, kun osapuolet lähtevät treffeiltä tai juhlista yhteisymmärryksessä samaan osoitteeseen. Siis mitä mä luin?

Tammi-kesäkuussa 2017 poliisi kirjasi 620 raiskausrikosta, mikä on 22,6 prosenttia edellisvuotta enemmän. Poliisi arvelee, että taustalla on ilmoittamiskynnyksen madaltuminen.

Enemmistö seksuaalirikoksista jää silti yhä ilmoittamatta poliisille. Ilmi tulleen rikollisuuden määrän arvellaan olevan muutamasta prosentista kymmeneen prosenttia. Ja suurin osa näistä raiskauksista tapahtuu kotona oman kumppanin toimesta. Vuonna 2015 Helsingissä tapahtuneista raiskauksista 114 tapahtui yksityisessä asunnossa ja julkisessa paikassa 20. Sama kaava toistuu läpi Suomen: uhrin raiskaa tuttu yksityisessä asunnossa.

Miksi niistä ei ilmoiteta?

Olen itse kärsinyt lähisuhdeväkivallasta kahdessa suhteessa, mutta peittelin asiaa. Häpesin niin paljon ja koin, että syy on jollain tapaa minun.

seksuaalinen häirintä

Mitä pitää muuttua?

Avattuani sanaisen arkkuni Twitterissä muun muassa naisten provosoivasta pukeutumisesta, sain muutamia kysymyksiä. Mitä oikein haluan viestiä pukeutumisellani. Mitä minun mielestäni pitäisi muuttua.

1. En varsinaisesti viesti pukeutumisellani mitään ja vaikka viestisinkin niin mitä sitten? Eikö meillä pitäisi olla oikeus pukeutua miten haluamme? Kuten puolisoni nasevasti asian ilmaisi: viestin pukeutumisellani sitä, että talvella on kylmä ja kesällä lämmin. Haluan pukeutua miettimättä, että onko asuni provosoiva.

2. Myös miehiä pitäisi kannustaa puhumaan häirintää vastaan, ei olemaan hiljaa asiasta.

3. Tarvitaan aktiivisuutta häirintää vastaan. Vanhempien tulisi olla roolimalleja. Opettajilla mahdollisuus nähdä ja puuttua häirintään. Työpaikoilla pitäisi olla toimintamalli häirintätapauksia varten.

4. Asenteiden on muututtava. Uhri ei ole koskaan syyllinen. Uhrin ei koskaan pidä hävetä kokemaansa tai jäädä kokemansa kanssa yksin. Häirintä ei ole koskaan uhrin syy.

5. Patriarkaalisen yhteiskunnan on tasa-arvoistuttava entisestään. Naisen asema on edelleen hyvin eriarvoinen mieheen verrattuna.

”Voimme opettaa tyttöjä kutistamaan itsensä, tekemään itsestään pienempiä. Sanomme tytöille, että voit olla kunnianhimoinen, muttet liian. Voit tavoitella menestystä, muttet liikaa. Muuten uhkaat miestä. Opetamme tytöille, etteivät he voi olla seksuaalisia olentoja samalla tavalla kuin pojat ovat”, sanoo ihailemani nigerialainen kirjailija Chimamanda Ngozi Adichie Beyoncén ***Flawless-biisissä.

Kuvat: Char & The City

<3: Inka I

FACEBOOK / INSTAGRAM / TWITTER

Lue myös:

#metoo – salakuvauksen uhrin syvä häpeä

Häpeän jälkeen – Tämä #MeToo-kampanjasta seurasi

Miksi olen ylipainoinen?

Miksi inhoan kehoani?

Hetki, jolloin tajusin olevani masentunut

No Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Oletko kasvisruoan ystävä? Entä aasialaisen ruoan? Testaas tätä 🌶

PROTEIINIPITOINEN KASVISWOKKI 🍴
3-4 hengelle
◾️ 1 pkt edamame-spagettia, esim. Ruohonjuuresta tai K-kaupasta
◾️ 1 pss pakastettuja sokeriherneitä
◾️ 4-5 isoa herkkusientä
KASTIKE
🌶 1 chili tai noin 2 tl shirachaa
◾️ 3 rkl seesamiöljyä
◾️ 3 rkl soijaa
◾️ 2 rkl hoisin-kastiketta
◾️ 3 rkl limemehua
◾️ 2 tl tuoretta inkivääriä tai inkivääritahnaa
LISÄKSI
◾️ 1 pss retiisejä
◾️ korianteria
◾️ seesaminsiemeniä

1. Laita pastavesi kiehumaan.

2. Pilko herkkusienet ja retiisit.

3. Valmista kastike.

4. Keitä pasta pakkausohjeen mukaisesti. Paista sieniä ja herneitä wokissa tai paistinpannulla muutama minuutti. Lisää keitetty pasta ja kastike wokkiin. Sekoita.

5. Annostele valmis pasta lautaselle ja lisää annoksen päälle tuoreita retiisilohkoja, korianteria ja seesaminsiemeniä. Nauti. 🙌🏻
#recipeoftheday #recipe #vegetarianrecipes #veganrecipes #asianfood #wok #veganwok #healthyfood #healthyrecipe #foodphotography #foodofinstagram
  • Millainen on sun lempiaamiainen? ☕️🥐🥣🍓Kommentoi blogissa ja voit voittaa 50 euron arvoisen lahjakortin! Nappaa samalla herkullisen tuorepuuron resepti, joka maistuu aivan mustikkapiirakalta. Ravitsevan herkun kruunaa vaniljakerma. Nam. 😋
Linkki biossa: @inka.ikonen 
Kaupallinen yhteistyö: @biokia 
#tuorepuuro #resepti #aamupala #biokia #recipe #breakfastrecipes #healthyfood #healthybreakfast #healthyrecipe #porridge #porridgebowl #oatmealbowl #blueberrypie #recipeoftheday
  • Liikutko kesällä mielummin ulkona? Teetkö voimatreeniä? 💪🏻 Yritän olla kesällä niin paljon ulkona kuin mahdollista, koska elän valosta ja auringosta. Siksi treeni on kesäisin pääosin lenkkeilyä ja pyöräilyä. 
To be honest - tää kesä on tosin ollu enemmän pelkän ranneliikkeen treenausta tuopin kanssa🍻 Mutta se nyt on välillä sellaista.

Mun mieli ja keho kuitenkin kaipaa voimatreeniä. Muuten oon ihan jumissa ja pinnaa kiristää. Tulee vetämätön, turvonnut, voimaton ja laiska olo. Itseinho alkaa hiipiä ja alan taas kritisoida kehoani. Treenatessa salilla keskityn enemminkin siihen, mihin kaikkeen mun keho pystyy ja miten se kehittyy - en sen haukkumiseen ja epäkohtien tökkimiseen.

Nyt ehdin vihdoin (tekosyitä, I know) reissuiltani Vellamonkadulle ja heti yhden tunnin pusertamisen jälkeen on voittajafiilis. Hymy huulilla ja ryhti suorempi. Tai oikeastaan se hymy tuli jo, kun näin taistelijaparini @siiriheimonen ja ihanan @coachnova 🥰

Kyllähän se turhautti, kun tulokset pystypunnerruksessa oli tippunu mutta lihakset taitaa olla vähän unessa. Kyllä ne siitä herää! 
Ja hei, kun aloitin TFW:llä 1,5 vuotta sitten, sain 4 ojentajapunnerrusta. Nyt niitä meni 45. 💪🏻 Pitäkää huolta itsestänne ja kehostanne.
📷: @aaape 
#tfw #tfwhelsinki #strenghtraining #weighttraining #trainingforwarriors #hallussa #intotheroar #joo #lastsetbestset #trainingmotivation #workout #trainingmode #rohnisch
  • Ai että mun kroppa huutaa tanssimaan 💃🏻 Nyt kun @etnofitness on kesälomalla, on pakko välillä päästä baariin twerkkaa.
Barcelonassa tampattiin aamun saakka niin että irtoripsetkin lensi silmistä. 
Lauantaina taas kutsuu parketit, kun pääsen Kuopioon mun #soulsister in kanssa veivaa. Tykkäät sä jortsaa? 👯‍♀️
📷: @aaape 
#dancelikenooneiswatching #dancing #dance #twerk #twerkthatass #danceforlife #keeptwerking
  • Psykologi Pirkko Lahti neuvoi Hesarissa lukijoita esittämään jokaisen alla olevan otsikon väitteen itselleen. Jos viiteen kohtaan voi vastata kyllä, elämä on melko hyvällä tolalla.

1. Minulla on mielekästä tekemistä 
Mielekästä puuhaa pitää olla. Ei itse tekemisen takia vaan siksi, että kaikilla meillä on perustarve tuntea itsemme tärkeäksi.

2. Pyrin tekemään asiat niin hyvin kuin osaan
Me olemme syyllistyvä kansa. Täällä on kaikilla aina huono omatunto jostain. Se tekee mielen raskaaksi. 
Siksi Lahti on päätynyt noudattamaan seuraavaa ohjenuoraa ja suosittelee sitä muillekin: yritä toimia niin hyvin kuin sillä hetkellä osaat, ja loppu menee niin kuin menee.

3. Uskon olevani kyllin hyvä 
Täällä ei ole moraalista lupaa ajatella, että olemme hyviä. Lahti onkin alkanut pohtia, pitäisikö suomalaisille lanseerata käsite kyllin hyvä. Jos vaikka sen voisi itsestään uskoa.

4. Minua arvostetaan
Ihminen kaipaa kiitosta tunteakseen itsensä tärkeäksi.

5. Luotan itseeni 
On onnenpotku, jos ihminen on elämässään löytänyt ne asiat, joissa juuri hän on hyvä. Mutta omista vahvuuksista voi tulla myös vankila.

6. Minulla on aitoja ystäviä 
Läheisiä ihmissuhteita kannattaa luoda ja vaalia, kun elämässä menee hyvin.

7. Osaan nauttia ”Joskus pitää vain päättää, että nämä työt tai huolet käsittelen huomenna ja heittäytyä nojatuoliin juomaan viiniä tai kahvia tai mitä milloinkin.”
.
8. Haluan oppia uutta
Utelias asenne maailmaa kohtaan pitää mielen vireänä. Lahdella on tätä varten kehitetty sääntö: hän yrittää oppia joka päivä yhden uuden asian.

9. Innostun
Innostuminen on kuin sisäinen dynamo. Kun ihminen innostuu, hän alkaa tuottaa valoa ja hyvää energiaa itse itselleen.

10. Tunnen selviytymiskeinoni 
Hyvä selviytymiskeino on puhuminen. Jos on kotona oppinut, että vaikeista asioista puhutaan, ja että uskaltaa tukeutua toiseen, on vahvoilla.

Voin vastata moneen kohtaan kyllä ja todeta, että elämäni on aika hyvällä mallilla. Joidenkin kohtien kanssa on vielä työtä, mutta ei se haittaa. Onko sinun elämäsi kyllin hyvä?
Lainaukset: @helsinginsanomat 
Linkki juttuun: @inka.ikonen 
#helsinginsanomat #psychology #psychologist #lifequotes #lifetips #positivepower #goodenough