Perhe ja suhteet

Isätön

Tämä on nyt ensimmäinen isänpäivä, jolloin (alitajuisesti aloin muuten kirjoittaa…

Tämä on nyt ensimmäinen isänpäivä, jolloin (alitajuisesti aloin muuten kirjoittaa isoisänpäivä) en soita onnitteluja isoisälleni. Korjaan, toinen. Sillä viime isänpäivänä hän oli jo hoitokodissa mutta eli omassa maailmassaan. Yhteydemme oli katkennut eikä hänelle tainut edes olla puhelinta, johon soittaa.

Isoisäni menehtymisen takia tämä tekee erityisen kipeää, mutta olen inhonnut tätä päivää niin kauan kuin muistan. Koen voimakasta ulkopuolisuuden ja tyhjyyden tunnetta. Tänäänkin katselin, kuinka perheet vaelsivat iloisesti höpötellen ravintola Eliteen juhlalounaalle. Puolisoni lähti viemään kirjalahjaa omalle isälleen.

Isoisäni oli lähimpänä isähahmoa, mitä minulla on ollut. En nimittäin tunne biologista isääni.

Lapsuus isättömänä

Päiväkodissa ja ala-asteella askarreltiin isänpäiväkortteja. Inhosin niitä hetkiä, sillä en voinut kirjoittaa korttiin Paljon onnea, isä. Paikkasin sanan isoisälläni tai isäpuolellani, joka oli minulle toki tärkeä läheinen, muttei kuitenkaan se minun isäni. Minua hävetti isättömyyteni. Se oli 90-luvun alussa vielä tabu.

Äitini on puhunut biologisesta isästäni lapsuudesta saakka. Suhde oli lyhyt ja isäni tietoinen äitini raskaudesta. Mutta hän pysyi poissa.

Pitkään halusin sulkea koko ihmisen pois, mutta sisukaluissani ammottanut aukko alkoi tuntua lamauttavalta.

Haaveilin salaa siitä, että joku päivä löytäisimme toisemme ja hän hukuttaisi minut syleilyynsä, pyytäisi anteeksi elämänsä isointa virhettä ja menetettyjä vuosia. Hän esittelisi minut perheelleen ja toisille isovanhemmilleni, jotka hymyillen toivottaisivat minut tervetulleeksi.

Teini-iässä halusin tietää isäni henkilöllisyyden mutta pelkäsin niin paljon haaveeni särkymistä, etten uskaltanut tehdä asialle mitään vuosiin.

Ei vastausta

Mutta aukko, tyhjyys, kasvoi kasvamistaan.

Kuusi vuotta sitten puhuimme äitini kanssa asiasta. Hän kertoi lisää tästä tuntemattomasta miehestä, jota niin kipeästi kaipasin. Äiti oli selvittänyt, missä hän asuu ja työskentelee.

Keräsin kauan rohkeuttani, kunnes laitoin hänelle sähköpostin hänen työmeiliinsä. Sanoin, kuka olen ja jotta voisin jatkaa eteenpäin, haluaisin vain varmistuksen siitä, että hän on se, ketä etsin. En vaatinut mitään.

Odotin pitkään. Ei vastausta.

Pyörittelin päässäni lukemattomia vaihtoehtoja: Hän ei ole se, keneksi häntä luulen, mutta hän päätti olla välittämättä hädästäni ja olla vastaamatta. Hän on todella isäni, muttei halua olla kanssani tekemisissä. Hän pelkää. Hänellä on perhe. Tai häntä ei vain kiinnosta. Hän on lukenut viestin ja poistanut sen heti.

Keräsin vielä rohkeuteni rippeet ja soitin hänen työpaikkansa vaihteeseen. Kun vaihteesta kysyttiin, kenelle yhdistetään, suljin luurin.

Parempi isätön kuin huono isä?

Moni ystäväni on yrittänyt rohkaista minua ottamaan häneen uudelleen yhteyttä, marssimaan hänen kotiovelleen. Mutta mitä sitten tapahtuisi? Lapsuudesta asti mukana kantamani haavekuva isäni lämpimästä halauksesta voisi lopullisesti rikkoontua. Se on saanut jo pahoja säröjä ja on enää juuri ja juuri kasassa. Pidän siitä silti väkisin kiinni, koska haave tuo turvaa.

Ehkä naiivia ja muutamat ovat sanoneet minulle, että saisin olla kiitollinen, kun minulla ei ole ristinäni huonoa isää. Mutta onko se pahempi kuin tämä tyhjyys?

En tiedä. Mutta ei niitä ole mielestäni tarvetta arvottaa.

Isa

Huom. Tällä kirjoituksella en missään nimessä halua sanoa, että lapsella kuuluu olla isä ja äiti. Perhemuoto voi olla mikä vain, kunhan lapsella on turvalliset ja rakastavat aikuiset ympärillään. 

<3: Inka I

FACEBOOK / INSTAGRAM / TWITTER

Lue myös:

Miltä tuntuu, kun isoisälläni on Alzheimer?

Kun suru yllättää

Suru, joka vei pohjan kaikelta

2 Comments

 • Mira November 11, 2018 at 8:30 pm

  Hei Inka! Olen huomannut, että meissä on paljon samaa. Ihana, että kirjoitat myös henkilökohtaisista asioista.
  Olen myös isätön. En myöskään tuntenut biologista isääni. Meidän perheessä ei puhuttu eikä edelleenkään puhuta asioista. En siis tiennyt oikeasta isästäni mitään. Minulla oli kuva hänestä ensimmäisestä joulustani, kun olin hänen sylissään noin 2kk vanhana. Sen jälkeen ei mitään. Muistaakseni tapasin häntä harvakseltaan noin kouluikään saakka. Muistan sen ahdistaneen minua (en tosin tiedä onko nämä aitoja muistoja vai unta). Jossain vaiheessa kuulin ylipuheliaalta äidin äidiltäni eli mummilta että isäni oli alkoholisti. Se vähän vähensi ikävää, jota tunsin häntä kohtaan.
  Kun olin yläasteellä, otti hän yhteyttä, halusin selityksen miksi hän ei ollut elämässäni, sen sain – viina. En halunnut olla yhteydessä häneen, hän kuoli noin vuosi yhteydenoton jälkeen. En tiedä mihin hän kuoli. En mennyt hautajaisiin, miksi olisin mennyt tuntemattoman ihmisen hautajaisiin? Tilannetta pahensi se, etten voinut puhua äidilleni. Mietin vuosia hänen kuolemansa jälkeen miksen antanut hänelle mahdollisuutta. Vuosien terapian jälkeen opin toki paljon ja annoin itselleni anteeksi. Kuitenki asia kalvoi mieltäni.
  Viime talvena selvitin mihin hänet on haudattu ja menin haudalle. Se oli todella helpottava kokemus. Näin hylätyn ja unohdetun haudan ja kokoon lahonneen puuristin – tajusin, etten ole menettänyt mitään. Kukaan muukaan ei välittänyt, hän oli karkottanut kaikki elämästään. Siitä päivästä lähtien en ole ikävöinyt häntä enkä soimannut itseäni. Minussa on hänen verta, mutta ei mitään muuta. En ole hänelle mitään velkaa. Olen antanut anteeksi. En ole ansainnut häntä isäkseni. Onneksi minulla on ollut pienestä pitäen huolehtiva isäpuoli, joka on kohdellut minua aina kuin omana tyttärenään. Huh, tulipa avauduttua, halusin vain kertoa oman tarinani ja kertoa, että samoilla fiiliksillä isänpäivän suhteen. Vaikutat sellaiselta ihmiseltä, jonka kanssa olisi mukava jakaa ajatuksia muutenkin. Mukavaa uuden viikon alkua! <3

  Reply
  • Inka I November 14, 2018 at 11:27 am

   Hei!

   Kiitos tarinastasi Mira! Ihanaa, että arvostat myös henkilökohtaisempia tarinoitani.

   Oma tarinasi on raju. Olen pahoillani kokemuksistasi. Tiedän ihan liian monta tällaista kohtaloa, että toinen vanhempi/molemmat ovat kadonneet viinaan. Se on todella surullista. Mutta mahtavaa, että olet käsitellyt niitä terapiassa. Ja todella hienoa, että olet pystynyt antamaan anteeksi. Se varmasti vapauttaa paljon energiaa ja pystyy jatkamaan eteenpäin.

   Kiitos, että avauduit <3 Mielelläni jaan ajatuksia. Voimia ja halauksia sinne!

   Reply

  Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Nämä ovat elämäsi tärkeimmät kolme kysymystä!⁣ ❤
⁣
Elämäni mullistui lopullisesti luettuani lääkäri Aki Hintsan Voittamisen anatomia -kirjan. Siinä esitellyn Hintsan filosofian tarkoitus on lisätä pitkällä tähtäimellä hyvinvointia, elämäniloa ja energiaa. Filosofian mukaan hyvinvoinnin keskuksena on ydin, "core". Se on ihmisen minuus, pysyvän motivaation alkulähde.⁣
⁣
Ydin muodostuu kolmesta kysymyksestä. ⁣
⁣
🎭Kuka olet?⁣
⁣
Moni Hintsan asiakkaista vastasi kysymykseen saavutusten ja olosuhteiden perusteella, kuten statuksen, asuinpaikan, varallisuuden, ystävien tai harrastusten kautta. Ja samaan sorruin minäkin. Mutta eihän työni ja tittelini kerro minusta ihmisenä (juuri) mitään.⁣
⁣
Ei ulkoiset seikat vastaa siihen, kuka olen. Tämän kysymyksen tarkoituksena on hahmottaa oma identideetti. Vahva identideetti perustuu arvoihin. Olen pohtinut perimmäisiä arvojani ja tehnyt isoja päätöksiä ja muutoksia, jotta elämäni olisi arvojeni mukaista.⁣
⁣
💓🧘‍♀Mitä haluat?⁣
⁣
Oletko tyytyväinen siihen, mihin käytät aikasi, ovatko tavoitteesi pysyviä, vaikuttavatko muiden ihmisten valinnat omiisi? Tiedätkö, mikä on seuraava askel elämässäsi?⁣
⁣
Helposti oravanpyörä vie mennessään. Kun energia menee siihen, että vain selviytyy, elämän suunta häviää. Samalla merkityksellisyyden kokemus katoaa ja kokee tyytymättömyyttä.⁣
⁣
Oravanpyörässä omat tavoitteeni olivat jääneet ulkoisten tavoitteiden alle. Tavoittelin sitä, mitä työnantajani odotti ja sosiaalinen media tarjosi. Pysähdyin pohtimaan minussa kyteviä unelmia, kirjoitin ne ylös ja tein selkeät askelmat niiden toteuttamiseksi.⁣
⁣
🧘‍♀Hallitsetko itse omaa elämääsi?⁣
⁣
Kun tutkin ytimeni muodostavia arvoja ja tavoitteita, ymmärsin, etten toimi omien periaatteiden mukaisesti. Olin jatkuvassa ristiriidassa arvojeni ja ajankäyttöni suhteen.⁣
⁣
Arvojen mukainen elämä voi vaatia kompromisseja ja jostakin tärkeästä luopumista, mutta se tehdään suuremman hyvän vuoksi.⁣
⁣
Paina tämä lainaus kirjasta mieleesi: “Jos jokin estää tekemästä omien arvojensa mukaisia valintoja tai joillakin olosuhteilla on jatkuvasti negatiivinen vaikutus elämään ja sen laatuun, kannattaa miettiä, ovatko kyseiset olosuhteet muutettavissa omilla valinnoilla."
  • 🧘‍♂ STRESSAAKO? KROPPA JUMISSA? NYT JOOGAKORTTEJA ALLE PUOLEEN HINTAAN! 🧘‍♀⁣
⁣
Mulle tämän syksyn paras juttu on ollut @yoganordic yin-jooga. Se on hiljentänyt ja rentouttanut poukkoilevan, rauhattoman mielen. Stressi on pysynyt paremmin hallussa. Keho on pysynyt vetreänä ja istumatyön jumit ovat sulaneet pois. Olen saanut joogasta energiaa. Kun mieli on tyhjempi, joogamatolla olen saanut monta ideaa ja moni ongelma on ratkennut itsestään.⁣
⁣
PARASTA! 🙏🏻VAI MITÄ?⁣
⁣
Jos sinäkin haluat tarjota saman olon itsellesi tai ystävällesi, hyödynnä mun Yoga Nordicin tarjoukset:⁣
⁣
- Tutustumisviikko vain 15 e (norm. 35 e). Mieti, että erikseen ostettuna yksi kertatunti maksaisi 23 euroa! Tutustumisviikko sisältää joogamaton ja pyyhkeen.⁣
- Tutustumisviikko + 10 kerran kortti 85 e (norm. 175 e)⁣
- Tutustumiskuukausi 50 e (norm 130 e)⁣
⁣
Tutustumiskortit käyvät kaikissa Yoga Nordicin toimipisteissä Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Turussa.⁣
⁣
Lunasta kortti biossa olevan linkin kautta:⁣ @inka.ikonen ⁣
P.S. Kuvissa mun suosikkiasanat stressaantuneen mielen ja jumiutuneen kehon avaamiseen. 👌⁣
⁣
Kuvat: @aaape 
#yoganordic #jooga #hotjooga #hotyoga #yinyoga #yinyogapose #yogagram #instayoga #restorativeyoga #yogagirl
  • 🤶 KOTIMAISEN MUODIN JOULUKALENTERIN TOINEN LUUKKU ON AUKI - OSALLISTU JA VOITA 🎁⁣
⁣Kaupallinen yhteistyö & arvonta: @weecos 
Tällä kertaa tutustumme vastuullisen designin kauppapaikka @weecosiin ja turkulaiseen @miiahalmesmaahan.⁣
⁣
Miia Halmesmaan vaatteet, asusteet ja korut koostuvat yksittäiskappaleista ja pienistä eristä. Tuotteet suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa materiaaleista, jotka pyritään hankkimaan mahdollisimman läheltä. Tuotteissa hyödynnetään kierrätys- ja ylijäämämateriaaleja. ⁣
⁣
Minulla on kuvassa ylläni aivan tajuttoman upea & näyttävä Lush-mekko, joka on valmistettu tekstiiliteollisuuden ylijäämistä. Eikö ole upea?⁣
⁣
Weecos on 2013 avattu kotimainen verkkosivusto, jossa myydään 270 vastuullisen design-merkin tuotteita.⁣
⁣
Arvon teille 50 euron lahjakortin Weecosille 🎁⁣
⁣
Näin osallistut arvontaan:⁣
✔️ Valite suosikkisi Miia Halmesmaan Weecos-putiikista ja jaa se postauksessa 15.12. mennessä. Linkki putiikkiin biossa: @inka.ikonen ✔️ Seuraa @inka.ikonen -tiliäni ja @weecos - ja @miiahalmesmaa -tilejä.⁣
✔️ Psst! Tuplaa mahdollisuutesi voittaa ja osallistu kilpailuun myös Facebook-tililläni! Sieltä löydät minut nimellä @ inkaiblogi⁣
⁣
Arvonnan voittaja ilmoitetaan molemmilla tileillä.⁣ Onnea matkaan ja ihanaa joulunodotusta🎄⁣
⁣
Instagram ei ole mukana arvonnassa.⁣
⁣
Kuvat: @orupold 
#joulukalenteri #joulukalenteri2019 #weecos #miiahalmesmaa #madeinfinland #finnishfashion #kotimainendesign #kotimainenmuoti #suomalainendesign #finninshdesign #arvonta #kilpailu #inkaicom
  • 🤶 KOTIMAISEN MUODIN JOULUKALENTERI AUKEAA NYT - OSALLISTU JA VOITA 🎁⁣
⁣Kaupallinen yhteistyö & arvonta: @noukidesign 
Haluaisitko tutustua paremmin suomalaiseen muotiin?⁣
⁣
Nyt se on mahdollista! Kanavissani lähtee käyntiin joulukalenteri, joka on oodi kotimaisille vaatemerkeille. Joka adventtisunnuntai avautuu uusi luukku 🎁⁣
⁣
Olen viime vuosien aikana rakastunut moneen kotimaiseen, vastuulliseen merkkiin ja niiden arvoihin. Vaatteet tehdään läpinäkyvästi ja kestävästi. Olen löytänyt monta lempimerkkiä ja lempivaatetta, joiden tiedän kulkevan mukanani vuosikausia. ❤⁣
⁣
Ensimmäisenä tutustumme vuonna 2015 perustettuun, tamperelaiseen Noukiin, joka syntyi halusta helpottaa ihmisten arkea kauniilla ja käytettävillä arkivaatteilla. Nouki haluaa muuttaa epäeettisiä ja massatuotanto-valtaisia toimintamalleja vaatebisneksessä.⁣
⁣
Minulla on kuvassa ylläni Hetki-malliston Hulja-mekko, joka on tehty isoisäni kotikunnassa, Pohjois-Karjalan Kiteellä. Kaunis kietaisumekko istuu upeasti, on unelman kevyt päällä, ja mielettömät kellohihat hulmuavat näyttävästi. Olen aivan myyty! 💓⁣
⁣
Ensimmäisen adventtisunnuntain kunniaksi arvon teille 100 euron lahjakortin Noukille.⁣
⁣
Näin osallistut arvontaan:⁣
✔️ Tykkää tästä kuvasta Instagramissa tai Facebookissa 8.12. mennessä.⁣
✔️ Seuraa @inka.ikonen-tiliäni ja @noukidesign-tiliä.⁣
✔️ Psst! Tuplaa mahdollisuutesi voittaa ja osallistu kilpailuun myös Facebook-tililläni! Sieltä löydät minut nimellä @inkaiblogi.⁣
⁣
Arvonnan voittaja ilmoitetaan molemmilla tileillä.⁣
⁣
Onnea matkaan ja ihanaa joulunodotusta🎄⁣
⁣
Instagram ei ole mukana arvonnassa.
#joulukalenteri #joulukalenteri2019 #nouki #noukidesign #madeinfinland #finnishfashion #kotimainendesign #kotimainenmuoti #suomalainendesign #finninshdesign #maxidress #arvonta #kilpailu #inkaicom
  • Joko olet käynyt blogissa osallistumassa @didriksonsin 300 euron talvitakin arvontaan? ❄☃Vielä ehdit! Klikkaa blogiin suoraan profiilista 👉@inka.ikonen 
#didriksons #ambassador #talvitakki #talvi #outdoorfinland #outdoorwomen #competition #kilpailu #arvonta #recyclable #responsiblefashion