Lukija kertoo: B12-vitamiinin puutos vei työkyvyn ja aiheutti pysyvät vauriot

05/05/2019
Kaupallisessa yhteistyössä: Suomen Vitamiinikeskus

B12-vitamiinin puutos saa lukijani Marian näkemään harhoja. Hän säikähtää nähdessään ison kissaeläimen. Liikenteessä eteen on saattanut syöksyä autoja, polkupyöriä ja kävelijöitä. Mikään niistä ei ole todellinen.

Maria on ollut vaaraksi niin itselleen kuin muille. Kerran silmät sumentuivat väsymyksestä liikennevaloissa seistessä. Jalka painoi kaasua ja auto rysäytti jalkakäytävälle. Maria ei erottanut, missä tie kulkee.

Muistiongelmien, jalkojen pistelyn, tasapaino-ongelmien, eksymisten, oppimisvaikeuksien takia Maria on joutunut luopumaan monesta itselleen tärkeästä asiasta: työstä, saunomisesta, tanssimisesta, lukemisesta, elokuvien katselusta.

B12-vitamiinin puutos vei työkyvyn

Haluan kertoa Marian tarinan blogissani. Kerroin siitä aiemmin jo Iltalehdessä.

Mutta nyt haluaisin, että ehkä tätä kautta Maria löytäisi toivomaansa vertaistukea. Lisäksi toivoisin, että tämän jutun jälkeen te osaisitte entistä kiivaammin vaatia hoitoa oireillenne.

Kaikki lähti siitä, kun Maria kommentoi postaustani, jossa kerroin B12-vitamiinin puutoksesta:

”Minulla todettiin alle viitearvon B12-vitamiinipitoisuus noin kaksi vuotta sitten. Hakeuduin lääkäriin, kun aivot olivat kuin sumussa, ajatus katkeili, sanat unohtuivat, jalkapohjia pisteli. En osannut enää laskea ja eksyin herkästi jopa tutuissa paikoissa.

Ilmeisesti pitoisuus oli ollut matala niin pitkään, että se ehti vaurioittaa aivoja.

Osa oireista, kuten muistiongelmat, keskittymiskyvyttömyys ja jalkojen pistely jäivät pysyviksi, vaikka aloin saamaan suurella annoksella B12-vitamiinia injektioina lihakseen.

Työkyky siinä myös meni. Nyt kokeilen lyhyttä työpäivää, mutta omaan työhöni sairaanhoitajaksi en enää pysty palaamaan. Olkaa tarkkoja, jos näitä oireita tulee, pyytäkää verikokoe ja syökää pillereinä B12-vitamiinia, koska sitä ei juurikaan voi saada liikaa.”

B12-vitamiinin puutos

Suhtautuminen vähättelevää

Marian tarinan perusteella suhtautuminen potilaan oireisiin ja vitamiinien puutostiloihin tuntuu olevan vähättelevä. Olemmehan huomanneet sen myös julkisessa keskustelussa jo ferritiinin osalta. Mistä vähättely johtuu?

B12-vitamiinin puutos selviäisi yhdellä verikokeella.

Onneksi Marian työterveyslääkäri otti hänet vakavissaan. Lääkäri määräsi Marian sairauslomalle, jolla hän on yhä kaksi vuotta myöhemmin.

Puutoksen syitä on yritetty selvittää, ja Mariaa on pompoteltu lääkäriltä toiselle. Kukaan ei tunnu uskovan, että ongelmana oli pelkästään B12-vitamiinin puutos. Milloin oireiden syy on psykiatrinen, milloin neurologinen.

– Neurologi väheksyi oireitani ja lopetti seurannan kokonaan. Hän jopa väitti minun valehtelevan oireistani. Silloin tuli itku, Maria kertoi minulle Iltalehden haastattelussa.

Myös työkyvyntutkimuspoliklinikalla kohtelu oli ikävää.

– Minua ei kuunneltu tai kohdattu arvokkaasti. Heidän mielestään välttelin vain vastuuta ja velvollisuuksia ja minulla olisi pelkästään lievä masennus.

Löytyisikö täältä vertaistukea Marialle?

Maria on kokenut jo riittävästi. Tulevaisuus pelottaa häntä ja hän kaipaisi vertaistukea jakamaan kokemuksia. Löytyisikö teistä lukijoista hänelle tukea?

Kommentoikaa tätä postausta tai laittakaa minulle suoraan sähköpostia osoitteeseen [email protected]. Yhdistän teidät Marian kanssa.

Ja muistakaa, että vaikka kohtaisitte vähättelyä tai ikävää kohtelua, olette silti arvokkaita.

– Toivon hyväksyväni sen, että vaikka minulla on tällainen muistiongelma, olen silti ihan hyvä ja kelvollinen tyyppi, Maria sanoo.

B12-vitamiinin puutos

B12-vitamiinin arvot selviävät verikokeella

Marian neuvosta menin verikokeisiin.

Varasin laboratorioajan Synlabista ilman lähetettä. Otin kasvisruokailijalle suunnatun paketin, jossa tutkittiin muun muassa verenkuva, ferritiini, D- vitamiini ja aktiivinen B12-vitamiini eli transkobalamiini II:een sitoutunut B12-vitamiini (tämä kertoo todellisen arvon tarkemmin kuin B12-vitamiinin kokonaispitoisuus).

Niin B12-vitamiini kuin D-vitamiini olivat normaalilla tasolla. Verenkuva oli normaali.

Ferritiini onkin sitten oman postauksen tai jopa postaussarjan aihe. Siihen palaan pian.

Aion normaaleista arvoista huolimatta – tai juuri niiden takia – jatkaa talvisin D-vitamiinin sekä B12-vitamiinin syömistä purkista. B12-vitamiinia saa eläinperäisestä ravinnosta ja koska syön lähes pelkkää kasvisruokaa, otan vitamiinia lisänä.

B12-vitamiinin puutos

Suomen Vitamiinikeskuksen B12-vitamiini

Olen syönyt nyt vuoden ajan Suomen Vitamiinikeskuksen kotimaista, laadukasta B12-vitamiinivalmistetta, jossa vitamiini on elimistöön tehokkaasti imeytyvässä metyylikobalamiinin muodossa. Valmiste sulaa jo suussa, joten imeytyminen alkaa heti suun limakalvoilta.

On arkea helpottavaa, että tuotteet tulevat suoraan kotiin eikä niitä tarvitse lähteä hakemaan postista tai kivijalkakaupasta.

Voita puolen vuoden vitamiinit

Kuulostaako siltä, että sinullakin voisi olla tarvetta B12-vitamiinille?

Kommentoimalla tätä postausta sunnuntaihin 12.5. klo 23:59 mennessä ja voit voittaa kaksi rasiaa eli puolen vuoden setin Suomen Vitamiinikeskuksen B12-vitamiinivalmistetta. Voittaja ilmoitetaan postauksen kommenteissa.

Palkinnon arvo on 59,80 euroa.

EDIT: KILPAILU ON PÄÄTTYNYT. VOITTAJA ON KATI. ONNEA!

Kuvat: Albert Romppanen

Lue myös:

Onko sinullakin näitä oireita? Et saa ehkä riittävästi magnesiumia

Tällaisia oireita B12-vitamiinin puutos aiheutti

Inka I

FACEBOOK / INSTAGRAM
 • Mirja

  B-12 koe on tärkeä, otatan sen vuosittain!
  Ei varmaan ois pahitteeksi silloin tällöin syödä purkillinen lisääkin…..

 • Hanna Aaa

  Mielenkiintoinen juttu! Voisikohan B12-vitamiinin puutos aiheuttaa itselläkin huonon muistin…

 • saija

  Syön päivittäin B-12 ja mulla on suuri riski, ettei vitamiini imeydy kunnolla… siksipä mukana kisassa!

 • 6tytönäiti

  Kyllä uskon että olisi tarvetta.

 • Sanna

  Hmmmm,,, välillä muisti pätkii ja on hankala keskittyä. Saattas ollakin B12-puutosta.

 • Tanja

  Vaikea sanoa onko ollu puutosta. Mies osti noita vitamiineja ja ei olla kauhean pitkään syöty niitä joten vielä en osaa eroa sanoa. Mutta eipä niistä haittaa myöskään ole

 • Mervi

  Tarvetta olisi

 • Tomi

  Pitäkää si kyllä käydä tuollaisessa verenkuva testissä, vitamiineja kyllä syön mutten kyllä erikseen b12. Tässä postauksessa oli kyllä mulle täysin uutta tietoa kp vitamiinin puutteista

 • Annu

  Itsellä myös muisti pätkii ja jonkinlaista ”aivosumua” havaittavissa. Syön myös todella havoin lihaa ja maitotuotteita, joten B-12-vitamiinilisä olisi varmasti senkin takia tärkeä. Pakko tutustua aiheeseen lisää! Hyvä postaus.

  • Inka I

   Hyvä kuulla, että pidit postauksesta. Oireillesi olisi kyllä hyvä löytää syy. Tsemppiä!

 • Paula

  Mielenkiintoinen juttu! Poikaystävä on kasvissyöjä ja sai B12 vitamiinin avulla apua väsymykseen. Nyt olen itsekin miettinyt olisiko lisäravinteelle tarvetta.

 • A

  Arvonnassa mukana!

 • Marjo

  Viime vuoden puolella kerran tilasin juuri noita samoja,tarvitsisin kyllä,tällä hetkellä ei ole käytössä.Uskon että näillä on vaikutusta myös vanhuuden muistisairauksiin yms.Hyvää kevättä💗

 • Nella

  Voisi olla tarvetta myös itsellä :) Arvonnassa mukana :)

 • Nelliina

  Mielenkiintonen postaus, peukku sille ja mukaan arvontaan. Tarvetta olis.

 • Mirkku

  Arvonnassa mukana.

 • Jessica

  Tarvetta on! =)

 • Mirca Seppänen

  Mukana! Muisti pätkii joten olisi varmaan tarvetta B12 vitamiinille!

 • Sanna Kivioja-Fathi

  Tarvitsen ja käytän.

 • Tuula Hirvonen

  Ois kyllä tarvetta. On kauheaa lukea kuinka ihmisiä jotka tuntevat olonsa huonoksi niin kohdellaan.

 • leena myllymaa

  tulee vähän kuuriluontoisesti syötyä b-vitskuja , jotenkin ne vaan unohtuu välillä ….johtuiskohan se just siitä b vitamiinin puutteesta ettei muista

 • Pirjo

  Tarvetta varmaankin on!

 • Leena

  Minulla on ollut vakava B-12 vitamiinin puute. Voin kertoa tarkemmin jos joku haluaa kirjoitella.

  • Inka I

   Harmi kuulla! Saanko välittää sähköpostiosoitteesi Marialle?

 • Anna K.

  Pitää kyllä testauttaa, kun syön niin vähän lihaa ja on kipusairauksiakin taustalla.

 • UllaM

  Kyllä on tarvetta b12-vitamiinille!

 • Johanna

  Mukana arvonnassa. Vitamiineja syön, mutta en juuri tuota B12 vitamiinia. Voisin kokeilla sitä muiden rinnalla.

 • Sanna

  Otan B12-vitamiinia säännöllisesti muistin tueksi 👍

 • Maire Sandelin

  Tarvetta olisi

 • Kirsi

  Kovasti tsemppiä Marialle!! Monivitamiinitabletin otan päivittäin, siinä (metyylikobalamiini) B12 vitamiinia 5 mikrog (200 % = %-osuus vuorokautisen saantisuosituksen vertailuarvosta). Liikun kovasti ja pääasiassa kasvispainotteinen ruokavalio eli voi olla että tarvitsen lisää B12 vitamiinia. Kuitenkaan en ole tuota merkkiä maistanut eli mielenkiinnolla osallistun mukaan arvontaan.

 • Paula

  Syön rautakuureja ja B 12 koska olen kasvissyöjä. Pitäisi mitata arvotkin.

 • Tia

  Loistava kirjoitus, mikä pisti pohtimaan myös omaa elämää. Päätin tammikuussa 2017, että selvitän, mikä ihme itseä vaivasi. Lihominen, olin humalassa ilman alkoholia, näkökenttä tuli perässä kun käänsin päätä, kompuroin, väsytti aivan järkyttävästi, unohtelin asioita, hyvä muisti vaihtui huonoon, entinen monipuolinen työntekijä olikin yhtäkkiä monen ”uuden” työtehtävän äärellä, vaikka olin viisi vuotta tehnyt jo samoja töitä. Pinnistelyä ja ponnistelua. Kilpirauhasen vajaatoiminta, keliakia ja vaikea asteinen anemia löytyi. Nyt menee jo paremmin, mutta edelleen oireilen. N. Kk takaperin näin sattumalta esikoiseni eläkkeelle jääneen neuvolatädin. Juttelimme ja kerroin näistä. Hän sanoi ekana, että mene hyvä tyttö otattamaan B12 arvot ja ala ottamaan sitä purkista. Koskaan aiemmin en ollut moisesta kuullut. Olen ollut liian uupunut ottamaan asioista selvää. Nyt kahden viikon päästä on uudet labrat ja aion pyytää sieltä näitä. Kiitos siis vinkistä, olisin itse otattanut vain B12 arvot, nyt tiedän pyytää oikeat. :) taistelu jatkukoon ja jonain päivänä koen olevani taas oma itseni! Mukavaa kevättä!

  • Inka I

   Hei! Kiitos tarinastasi. Kurja kuulla, mitä olet joutunut kokemaan. Hienoa kuitenkin, että olet menossa nyt labroihin. Toivottavasti syy selviää! Voimia!

 • Anu

  B12-vitamiista on ollut puutetta, eli mukana.

 • Inkeri

  Tarve on lisäravinteille, eli mukana! :)

 • Soile Leino

  Voisi olla tarvetta.

 • Juanita

  Mielenkiintoinen juttu, mukana

 • A

  Olen elänyt viimeisen vuoden pelkässä sumussa ja tuntuu että aivot takkuaa liian usein, joten tarpeeseen voisi tulla! :)

 • Sannamarianna

  Kyllä kuulostaa!

 • Emilia

  Olipas ajatuksia herättävä artikkeli. Juuri menneellä viikolla hierojalla käydessä kysyin mistä tuo jalkapohjien pistely voisi johtua eikä hän osannut sanoa. Myös muistiongelmat on mietityttäneet, mutta olen laittanut ne lapsiperhearjen piikkiin. Ehkäpä varaan lääkäriaikaa, jotta pääsen mittauttamaan vitamiiniarvot..

 • Camppu

  Meinaa päästä itku ku fiilaan niin monessa kohdassa!

 • Veronica

  Äitini saa B12 pistoksen silloin tällöin, omalta osaltani minulla taitaa olla jo oireita puutoksesta, joten mukana

 • Tiude

  Toivottavasti Maria löytää vertaistukea! Hätkähdyttävä postaus ja varmasti näitä tarvii, raskas työ kuluttaa koko kehoa kovasti.

 • mr

  Se on surullista, ettei ihmistä kohdella kokonaisuutena eikä oteta tosissaan, vaan vähätellään ja hoidetaan yksittäisiä oireita selvittämättä syytä niiden takana. Helpompaa on lykätä nappiresepti kouraan ja homma on muka sitten hoidossa. Ihmisiä joutuu tällaisen piittaamattomuuden takia ihan turhaan huonoon kierteeseen ja jopa työkyvyttömiksi. Itse olen joskus saanut lähellä romahtamispistettä työpaikkalääkäriltä neuvon käydä vähän kävelemässä, siinä kaikki apu. Joku ihan perus verikoe otettiin, mutta ei mitään laajempaa, mistä olisi vajeita tullut ilmi, enkä siihen aikaan niitä osannut pyytää. Vuosia myöhemmin en vieläkään tunne oloani normaaliksi enkä omaksi tutuksi itsekseni. Edelleenkään en tiedä, johtuiko oma olotilani osaltaan jostain puutoksesta, mutta ainakin se on parantunut d-vitamiini- ja rautalisän myötä. B12-vitamiiniin olen vasta hiljattain havahtunut, jos se voisikin olla se puuttuva lenkki pätkivän muistin ja raajojen puutumiseen takana ja sitä aion seuraavaksi testata.

  Marialle tsempit ja voimia ❤️

  • Inka I

   Hei! Kiitos tarinastasi. Kurja kuulla ettei sinua kohdattu kunnolla. Lääkäreillä ei tunnu olevan aikaa eikä välttämättä osaamista selvittää todellisia syitä oireiden taustalla.

   Suosittelen, että selvität vielä verikokein ja esimerkiksi erikoislääkärillä, onko oireiden taustalla todella tämä puutos.

 • Äityliini78

  Hei! Olenkin miettinyt että mistä johtuu muistikatkokseni kun en muista menneestä ajasta juurikaan mitään. En kylläkään ole puhunut kenellekään asiasta juurikin sen takia että pitäisivät minua hölmönä. Ihanaa että luin tarinasi joka avasi silmäni. En ole koskaan syönyt mitään vitamiinitabletteja,mutta nyt on vissiin aika aloittaa.
  Minulla on tosi usein jalkapohjan pistelyä ja käsien puuttumista. En liiemmin ole ajatellut mistä johtuu.
  Nyt minä aijon käydä apteekissa ja aloittaa B12-vitamiini elämän jotta voisin hyvin.

  • Inka I

   Hei! Kiitos palautteestasi :) suosittelisin käymään ensin lääkärissä ja verikokeessa selvittämässä, onko oireiden taustalla juuri B12-vitamiinin puutos vai jotain muuta. Tsemppiä!

 • Roosa

  Todella tärkeä aihe! Kiitos tästä. Aion ottaa käyttöön!

 • Marika Kippola

  Kuulosti niin tutulle. Kiitos sinulle tästä.

 • Elisa Aarnio

  Mukana ollaan!

 • Kati

  Mukana arvonnassa :) Väsymys, aivosumu ja huono muisti valitettavasti vaivaa täälläkin.

 • Riikka Aarnos

  Mukana ollaan. Juuri lekuri ilmoitti että tämä vaiva ilmeisesti vaivaa…

 • Inka

  Mukana! Tunnistan oireet ja varsinkin vegaanina B12 saannista tulisi huolehtia paremmin.

 • Nanna

  Lääkäreiden pitäisi ottaa potilaan kertomat oireet tosissaan eikä esim laittaa kaikkea muotisairauden piikkiin. Tutkimalla perusteellisesti vältettäisiin niin monta kurjaa kohtaloa. Omat 2 syöpää jäänyt aluksi havaitsematta, kun useampi lääkäri yksinkertaisesti kieltäytyy uskomasta oireita :/

  • Inka I

   Hui, kamala kokemus sinulla! Niin pitäiskin. Tutkia kunnolla oireiden syyt ja hoitaa yhä enemmän ennaltaehkäisevästi. Nykyinen terveydenhuolto on hyvin sairauskeskeinen.

   Toivottavasti sinä voit nyt hyvin ja sait hyvää hoitoa! Aurinkoa kevääseen!

 • Anniina K.

  Tarpeeseen tulisi, joten olen mukana arvonnassa!

 • JennaO

  Kiitos, että nostit aiheen esiin! Ystäväni kärsii vaivasta. Tämä oli muuten hyvä muistutus, että itse menen taas mittaamaan arvot! :)

  • Inka I

   Hienoa, että pidät aihetta tärkeänä. Harmi, että ystäväsi kärsii tästä, mutta hienoa, jos käyt selvittämässä omat arvosti :)

 • Anu Taipale

  Veikkaanpa, että nämä olisivat enemmän kuin tarpeen itselleni ja ehkä myös tyttärelleni!

 • Sanna

  Mielenkiintoinen juttu. Mukana arvonnassa. :)

 • Tiia - Littlebigthings

  En osallistu arvontaan, saan b12 piikkinä kuukauden välein. Mun yhteystiedot voi välittää Marialle. Jutskailen mielelläni :)

  • Inka I

   Kiitos, ihanaa, että tarjoudut tueksi. Välitän tietosi hänelle :) Tsemppiä sinne!

 • K

  Tutkimusten mukaan tabletit on tehokkaaampia kuin injektiot jos ne imeytyy. Muistiongelmia voi yrittaa parantaa(solgarin) metyylikobalamiinitableteilla.

 • K

  Sjögrenin syndrooma voi aiheuttaa vatsahapon vähyyttä ja se voi haitata B12 – vitamiinin imeytymistä.

 • Mora

  Kiitos tästä kirjoituksesta. Olen todella pahoillani Marian puolesta.

  Itse läpikävin yli vuoden helvetin B12 puutos oireiden takia, koska kukaan lääkäri ei osannut diagnosoida puutosta. Lähdin hoitamaan itseäni lopulta Saksan apteekista tilaamiltani B12 vitamiini pistoksilla ja neurologi nauroi päin naamaa, että se on muka ollut täysin turhaa, kun kerroin hänelle, että pistokset ovat olleet ainoa asia, jotka on lievittäneet, jopa poistaneet, vaikeita neurologisia oireitani. Hän käski minun lopettaa pistokset heti (ilman perusteluita) ja sen sijaan syömään yhden B12 vitamiinitabletin päivässä. Koska olin itse opiskellut asiaa jo vuoden verran, tiesin, että hänen antama ohje oli suorastaan vaarallinen ja jos kuuntelisin häntä, minulle voisi jäädä pysyvät hermovauriot ja kuntoni jatkaisi huononemista. Hän siis myös totesi, että minulla saattaa olla pysyvä hermovaurio B12 puutoksesta johtuen, mutta että minun pitäisi vain oppia elämään sen ja oireiden kanssa lopunelämääni.
  Seuraavalla viikolla tapaamisesta neurologin kanssa, onnistuin vihdoinkin saamaan ajan osaavalle lääkärille, joka diagnosoi minulla pitkään jatkuneen B12 puutoksesta aiheutuneen neuropatian ja määräsi hoidoksi elentärkeat B12 pistokset. Hän totesi, että minun ei tarvitse kärsiä, koska hoito on olemassa.
  Tällä hetkellä minulla on todella positiivinen olo ja voin jo paljon paremmin 3kk pistoshoidon jälkeen. Haluaisin tehdä aiheesta dokumentin ja levittää tietoa Suomessa, sillä meitä on monia jotka ovat läpikäyneet saman. Mielestäni myös B12 pistokset pitäisi saada myytäviksi apteekista ilman reseptiä, sillä kyseessä on elintärkeä VITAMIINI.

  Haluaisin vielä jakaa, että oman kokemukseni perusteella en voi suositella suun kautta otettavaa metyylikobalamiini ellei tuotteeseen ole myös lisätty toista B12 aktiivista muotoa, eli adenosyylikobalamiinia. Jos tuotteessa on pelkästään metyylikobalamiini,a se on puutteellinen ja ns. rikkoo B vitamiinien paletin. Itse käytin vuosikausia Nordic Healthin B12 vitamiinisuihketta (jossa pelkkää metyylikobalamiinia) jonka tiedän nyt olevan täysin puutteellinen tuote. Syanokobalamiini muoto hajoaa elimistössä molemmiksi aktiivisiksi muodoiksi eli metyylikobalamiiniksi ja adenosyylikobalamiiniksi, eli on täten kattava, tosin se myös huuhtoutuu elimistöstä nopeammin. Pistoksissa Suomessa (ja Saksassa) käytetään hydrokskolbamiini muotoa, joka säilyy elimistössä pidempään, on luonnollinen muoto ja hajoaa myös molemmiksi tarvittaviksi aktiivisiksi muodoiksi (metyyli + adenosyyli). Kannattaa myös muistaa, että 10000% suositellusta päivä annostuksesta jota tuotteissa on, imeytyy kuitenkin vain n. 1%. Pistokset ovat toistaiseksi ainoa luotettava B12 vitamiinin lähde mitä ravintolisiin tulee. (ulkomailla on nyt myös ilmeisesti kehitelty B12 nenä suihke mutta uusimpien tutkimusten mukaan sekään ei vedä vertoja pistoksille, joiden imeytyminen on varmaa).

  Lähetän voimia ja rakkautta Marialle ja kaikille B12 puutoksista kärsiville. Kenenkään ei tarvitsisi läpikäydä tällaista koska kyseessä on vitamiini ja sen saatavuus pitää varmistaa kaikille.
  ps. tänään on myös kansainvälinen B12 puutoksen awareness day <3

  Ohessa linkkejä:

  Dokumentti: https://www.youtube.com/watch?v=BvEizypoyO0&fbclid=IwAR0FfT6X51M1-Htkm5Rc_RbMA0PiQrmChESI1kd_1NFa8B0fGHfxCren3HE

  Tipat (en tosin tiedä imeytymisestä): https://biomed.fi/tuotteet/vasymys-ja-voimattomuus/aktiiviset-b12-vitamiinitipat/?gclid=CjwKCAjw5Kv7BRBSEiwAXGDElaGHUfCcldwUaQFfPoB3FPDcxB-Kd2Sb0dIklY3rlG4UmqXSfSFRKhoCN24QAvD_BwE

  Tieto eri B12 muodoista: https://www.healthline.com/nutrition/methylcobalamin-vs-cyanocobalamin#bottom-line

  • Inka I

   Voi Mora <3 Kiitos niin paljon, että jaoit tarinasi. Olen sanaton ja järkyttynyt. Vasta nyt silmäni ovat avautuneet sille, kuinka vakavasta asiasta on kyse. Mahtavaa, että olet taistellut itsellesi apua mutta kamalaa, ettet ole saanut asianmukaista hoitoa Suomessa. Toivon sulle niin paljon voimia ja kiitos, että jaoit tietoa!

 • kaija makkonen

  Kiitos että jaoit tarinasi. olen sanaton ja järkyttynyt.

 • Artur

  Kannatta huomioida, että närästyslääkkeet estävät B12-vitamiinin imeytymistä. Koska itsellä löysä läppä ja refluksia sen johdosta, joudun syömään päivittäin Somacia ettei närästä. Uskon että itsellä B12 puutos sillä pitkään olen kärsinyt muistiongelmista.

 • Petri Leskinen

  Kelpaisi kyllä B12 vitamiinit.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

*

Liity Inkan uutislistalle