Työ

Yrittäjäksi ei tarvitse hypätä ja 2 muuta tärkeää neuvoa tuoreelle yrittäjälle

Kollegani, viestintäalan yrittäjä Merja Mähkä kuvaili minulle viime kesänä yrittäjyyttä…

Kollegani, viestintäalan yrittäjä Merja Mähkä kuvaili minulle viime kesänä yrittäjyyttä niin hyvin. Istuimme Kalliossa kahvilan terassilla ja purin Merjalle mietteitäni. Haluaisin yrittäjäksi, mutten tiennyt, olisinko valmis. Kuuluisa hyppy tuntemattomaan kauhistutti.

Merja sanoi lauseen, jonka toivon kaikkien muidenkin yrittäjien sisäistävän:

“Yrittäjäksi ei tarvitse hypätä. Yrittäjäksi voi kasvaa.”

Samaa minulle toisteli hiljattain haastattelussa Helsingin Uusyrityskeskus NewCon yritysneuvoja Roger Törnblom. Ei tarvitse olla valmis ja osata kaikkea, kun laittaa yrityksen pystyyn, Roger sanoi.

Ei se ole edes mahdollista, että omaksuu kaiken. Loputon hinkkaaminen ei vie eteenpäin, sitä päätyy vain junnaamaan paikoillaan.

Näitä ajatuksia olen pyöritellyt usein. Miettiessäni, että ymmärränkö riittävästi verotusasioista, olenko laskenut kannattavuuteni oikein, teenkö yritykseni kanssa nyt oikeita asioita. Hetkinä, joina epävarmuus on syönyt sisintäni ja olen ollut varma, että pian tämä loppuu. Minä epäonnistun.

En voi saada heti kaikkea. Otan pieniä askelia yrittäjyyden tiellä. Katson ja kokeilen. Askel askeleelta visioni kirkastuu. Ja pitäähän siitä matkasta oppia nauttimaan.

yrittäjyys

Kaikkea voi tehdä, mutta ei samaan aikaan

Toinen neuvo on ystävältäni Jenny Belitz-Henrikssonilta:

“Kaikkea voi tehdä, mutta ei samaan aikaan.”

Kaltaiselleni vaativalle suorittajalle tuon lauseen lukeminen Jennyn blogipostauksesta oli kuin helpottava halaus. Ilma kulki hieman helpommin keuhkoihin. Kyyneleet tulivat silmiini.

Niin. Saan unelmoida, asettaa tavoitteita ja kurkotella tähtiin, mutta minun ei tarvitse tavoitella kaikkea yhtaikaa – enkä edes pystyisi siihen. Tie ei ole pitkä, jos piiskaa itseään kaikessa. Tiedän, kuinka siinä pidemmän päälle kävisi: uupuisin.

On muistettava olla armollinen itselleen. On osattava priorisoida ja keskityttävä yhteen tai no, korkeintaan muutamaan asiaan kerrallaan.

Minulla on ollut yrittäjänä onni, että töitä on ollut alusta asti paljon. Olen joutunut jo kieltäytymään kiinnostavista projekteista, koska kalenterini ei olisi enää venynyt piiruakaan.

Se on harmittanut. Iskenyt sellaisen epävarmuuden piston sydämeen. Kun nyt sanoin ei, olenko kohta kokonaan ilman töitä. Tuskin. Kestämättömämpää olisi sanoa kaikkeen kyllä ja sitten palaa loppuun. Olla kykenemätön tekemään yhtään mitään.

Toisaalta ajattelen nykyisin myös yhä enemmän sitä, että yrittäjyys on jopa varmempaa kuin työntekijänä olo. Olen käynyt läpi kahdet YT-neuvottelut. Molemmilla kerroilla olen saanut potkut ja jäänyt tyhjän päälle.

Yrittäjänä minulla on useita tulonlähteitä. Mikä todennäköisyys on, että kaikki asiakkaani lopettaisivat samalla hetkellä? Enemmänhän minä laittaisin munani yhteen koriin palkollisena.

yrittäjyys

Yrittäjyys on vapauttanut minua hurjasti. En ole enää sidottu yhteen paikkaan jokaisena arkipäivänä kello 9-17. Voin tehdä mitä vain, milloin vain.

Vapaus on kaksiteräinen miekka. Se tuntuu yhtenä hetkenä ikuiselta, kepeältä kesäpäivältä ja toisena hetkenä ahdistavalta mahdollisuuksien mereltä, jolla seilaa päämäärättömänä.

Mitä tehdä, kun minulla on monta tavoitetta? Mihin tartun ensimmäisenä? Mistä saan otteen?

Jos ne kaikki ovat tasa-arvoisen tärkeitä, eihän ole väliä, mihin tarttuu ensimmäisenä, ihana, viisas psykologi Satu Pihlaja oli sanonut eräälle ystävälleni valmennuksessaan.

Mikäli joku asettamistani tärkeistä tavoitteista toteutuu, sehän on vain hyvä asia.

yrittäjyys

Yöllä ei tapahdu mitään

Kolmas helpottava neuvo pr-toimisto Success Storyn omistajalta Satu Sairaselta:

“Yöllä ei tapahdu mitään.”

Toistan: yöllä ei tapahdu mitään.

Valvoin jälleen aamuyön pitkinä tunteina sängyssä. Pidin silmäni kiinni, koska niihin särki useamman yön valvominen. Tänä yönä päässäni pyörivät yrityksen vakuutukset. Minulla oli tarjouksia useammasta vakuutusyhtiöstä ja mietin, minkä niistä ottaisin. Mitä vakuutuksia edes tarvitsisin?

Sydän hakkasi ja korvissa humisi.

Ymmärsin samaan aikaan, että olen kuormittanut itseäni liikaa. En minä nyt tavallisesti olisi vakuutustarjousten takia valvonut. Olisin ottanut yhden ja sillä siisti. Nyt päätöksen tekeminen tuntui liian vaikealta.

Sitten muistin Satun antaman neuvon. Hän painotti useampaan kertaan sitä, että muistaisin, ettei asioille voi tehdä mitään yöllä. Voisin siis yhtä hyvin nukkua ja hoitaa asian seuraavana päivänä.

Hän on tehnyt pitkä uran yrittäjänä eli tietää kyllä mistä puhuu. Olimme viime syksynä lounaalla, kun paljastin suunnitelmani lähteä yrittäjäksi.

Satu sanoi arvanneensa sen jo etukäteen. Hän rohkaisi, kannusti ja antoi äärettömän arvokkaita neuvoja. Muun muassa sen, että kalenteriin kannattaa laittaa ensimmäisenä lomat. Yrittäjänkin on uskallettava pitää lomaa. Firma ei kaadu hetkessä. Jos kaatuu, jotain on pahasti pielessä.

Näiden fiksujen naisten neuvot ovat helpottaneet uuden ja hämmentävän keskellä. Minun ei tarvitse osata ja ymmärtää kaikkea heti. Minun ei tarvitse tehdä kaikkea heti. Minun on huolehdittava hyvinvoinnistani.

Vain siten jaksan yrittää.

Mikä on paras saamasi neuvo yrittäjyydestä?

Kuvat: Albert Romppanen

<3: Inka I

FACEBOOK / INSTAGRAM / TWITTER

Lue myös:

Ensimmäinen virheeni yrittäjänä

Tätä olen salaillut koko syksyn: Toteutin yhden isoimmista unelmistani

Sain kahdet potkut peräkkäin – miltä irtosanominen tuntuu?

Unelma, jota häpeän eniten

4 Comments

 • emzi May 7, 2019 at 7:10 am

  Ihan mahtavia neuvoja ja sanoja :D Ainakin toi että yöllä ei tapahdu mitään. Tärkeämpää on vaan nukkua silloin että jaksaa tehdä töitä täysillä päivällä :D Vielä en toimi ihan täysin yrittäjänä mutta toive on että joku päivä :D

  Reply
  • Inka I May 7, 2019 at 10:23 am

   Ihana kuulla! Nämä oli kyllä viisaiden naisten neuvoja. Ja toi nukkuminen on tärkeä! Mulla on pahoja uniongelmia ja tuon mantran hakkaaminen päähän on auttanut.

   Tsemppiä sinne!

   Reply
 • Katariina Helén May 9, 2019 at 12:49 pm

  Tuo “kaikkea voi tehdä, mutta ei samaan aikaan” on sellainen mitä yritän aika ajoin muistuttaa itselleni. Olen kiinnostunut niin monista asioista ja on niin paljon kaikkea mitä haluaisin tehdä ja oppia ja asioita missä kehittyä, että vuorokaudessa ei vaan riitä tunnit kaiken sen tekemiseen. Toisaalta koen sen myös rikkautena, että olen innostunut niin monista asioista, sillä koskaan ei ainakaan pääse tylsyys iskemään. :)

  Reply
  • Inka I May 10, 2019 at 1:02 pm

   Ihana, että siellä joku samaistuu! Olen kokenut tästä asiasta jopa ahdistusta. Että kun joka paikkaan haluaa mennä, mutta voi olla vain yhdessä hetkessä kerrallaan. Tää on nyt varmaan sitä fomoa sitten. :D
   Mutta se on totta, rikkaus se on ehdottomasti myös. Pysyy liikkeessä ja liekeissä.
   Tsemppiä sinne!

   Reply

  Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • 🥧 Kaupallinen yhteistyö & ARVONTA: @kaslink.aito 🍮
Mikä on maailman paras jälkiruoka? 🍰Kommentoi blogissa ja voita puolen vuoden kaurajuomat 😍 Kurkkaa myös köyhien ritarien resepti - tuli muuten herkullisimpia, joita olen syönyt - ja salaisuutena on kerma! 🧁 Linkki biossa: @inka.ikonen 
#kaslink #kaslinkaito #kaurakerma #kauravispi #vaniljakastike #jälkiruoka #köyhätritarit #resepti #maidoton #dessert #dairyfreerecipes #oatcream #dessertrecipe
  • Onks sustakin naiset maailman upeimpia olentoja? 💁🏼‍♀️💜 Siksi nyt käynnistyy #kehukeskiviikko eli kehu kolmea naista ja levitä hyvää mieltä 💜

Nämä viime päivät ovat osoittaneet, että täällä on aivan mielettömien mimmien kannustustiimi! Moni on kehunut minua rohkeaksi, kun olen nostanut vaikeita asioita esiin - en pystyisi siihen, jos te ette olisi täällä. Luotan teihin ja tiedän, että tuette mua. Te olette rohkeita, kun kerrotte omista kokemuksistanne. Kiitos! Nämä vertaiskokemukset ovat niin voimauttavia. 😭💜 Toivoisin, että meillä olisi täällä turvallinen ympäristö puhua kipeistä kokemuksista mutta myös iloita ja juhlia elämän upeita asioita.

Haluaisin jakaa tätä hyvä fiilistä eteenpäin. Haluaisin, että me naiset nostaisimme toinen toisiamme. Kehuisimme ja kannustaisimme.

Siksi julkaisen nyt Instagram Storyissa haasteen: Kehu kolmea naista. 💪🏻 Ota kuvakaappaus storyissani olevasta pohjasta. Kehu kolmea ihanaa naista. Tägää heidät, jotta he näkevät viestisi ja voivat halutessaan jakaa sen. Julkaise kehu Instagram Storyna ja tägää myös minut, jotta voin jakaa teidän julkaisuja eteenpäin.

Sitten vain #kehukeskiviikko käyntiin.

Ootte aivan vitun upeita.
#kehunaista #nostanainenpäivässä #naiset #supernaiset #positivepower #dropdeadgorgeous #girlpower #womenpower #womenempoweringwomen #womenempowerment #womenhelpingwomen #womensupportingwomen #womeninspiringwomen
  • Kun hedelmällisyystesti paljasti karun totuuden 💚
Kaupallinen yhteistyö: @mehilainenoy 
Toivotko joskus saavasi lapsia? Minä toivon. 💚Olen 30-vuotias ja vielä hetki sitten ajattelin, että ehkä parin vuoden päästä on perheen perustamisen aika. Kaikki kuitenkin muuttui, kun tein hedelmällisyystestin. En voi ehkä saada lapsia.
Asia on todella kipeä. Olen vielä vereslihalla tämän kaiken suhteen, mutta haluan puhua tästä. Olla esimerkki ja herättää teidät pohtimaan omaa hedelmällisyyttänne. Lue lisää aiheesta blogista, linkki biossa: @inka.ikonen 
#mehiläinen #henkilökohtuisesti #felicitasmehiläinen #womenshealth #healthcare #hyvinvointi #terveys #hedelmällisyys #lapsettomuus #fertility #pregnancyproblems #startingafamily #pregnancy
  • Kiitos aivan suunnattoman paljon välittämisestä, tuesta, rohkeudesta ja luottamuksesta teille kaikille ❤️ Viimeinen vuorokausi on ollut todella voimauttava ja vahvistava. Olen saanut satoja viestejä ja kommentteja enkä ole ehtinyt vastata vielä teille kaikille, mutta arvostan niistä jokaista. Olette jakaneet omia kokemuksianne, kun teidän henkistä koskemattomuutta ja kehorauhaa on rikottu. Olen kuullut niin karmeita tarinoita, että pistää vihaksi. Olen pahoillani kokemastanne. Monet loukkaukset pureutuvat ihon alle ja jättävät pitkät jäljet. Toivon, että tämä vertaistuki jeesaa meitä yhdessä eteenpäin. ❤️ Olette myös antaneet vinkkejä, kuinka toimia tuollaisissa tilanteissa. Minä jäädyn, koska ne tulevat niin yllättäen. Sanat sivaltavat syvältä ja osuvat epävarmuuteeni. Tuntuu, että olen täysin voimaton. Häpeän, olen nöyryytetty ja haluan paeta paikalta. Kuten joku teistä sanoi: kuolen joka kerta hieman sisältä. Mutta teidän tuellanne uskon, että olen paremmin varautunut jatkoon.

Sain myös palautetta eräältä naiselta, että "vissin arka aihe kun tuollaisesta tällainen draama, että nettiin piti avautua?". Haen hyväksyntää ja itsetuntoni on nolla.

En halua antaa näille paskakommenteille tilaa, mutta tuohon vain tiivistyy se pointti, miksi näistä todellakin pitää avautua. Miksi meidän pitäisi niellä kuulemamme loukkaukset? Tuollaiset kommentit ovat ihmisen nöyryyttämistä ja vallankäyttöä.

Tänään @iltasanomat lööpissä kerrottiin, että liki puolet nuorista murehtii ulkonäköään JOKA PÄIVÄ. Siis vittu JOKA PÄIVÄ! Ei me voida vain antaa kiusaajien öykkäröidä - ei kasvotusten tai netissä. Se on väärin itseämme ja muita kohtaan. Kenellekään ei ole oikeutta arvostella toista ihmistä. Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, voi pitää turpansa kiinni.

Jaan nyt Instagram Storeissa tapahtuneen uusimmat käänteet eli millaista keskustelua olen tänään käynyt haukkujan kanssa. Lisäksi pyytäisin teitä joko siellä tai tässä postauksessa jakamaan vielä omia kokemuksianne. Miten teidän ulkonäköä on kommentoitu? Millaiset jäljet kommentit jättivät? Miten pääsit niistä yli? Kokoan niitä yhteen ja julkaisen tekstinä blogissani. Tuetaan näin toinen toisiamme eteenpäin ❤️
  • ”Paljon sä oikein painat - 120 kiloa?” Näin kommentoi mulle ennestään tuntematon mies eilisissä juhlissa.

Tuntui, että henkeni salpaantui. Kysyin, että anteeksi, mutta mitä vittua sä just sanoit. Hän jatkoi arvuuttelemalla painoani. Olisiko se sitten 100, 90, 80 vai 70... Poistuin paikalta, koska koin, ettei asia johda mihinkään.

Mutta hän jatkoi härnäämistäni myöhemmin ja mittarini täyttyi - ja niin täyttyi muidenkin.

Asiasta kehkeytyi aika iso soppa, kun sekä haukkujan että minun läheiseni raivostuivat miehelle. Häntä vaadittiin pyytämään minulta anteeksi, mutta hän toisteli olevansa ambulanssikuski (!) ja tietävänsä, miltä satakiloinen näyttää. Hän ei nähnyt tehneensä mitään väärää. 
Ajatelkaa, että millainen hän on työssään? Kun ihminen on hädässä, apuun tulee tällainen tyyppi?

Mulla on helvetillinen morkkis. Ruoskin itseäni siitä, että en kyennyt olemaan häntä aikuisempi ja antaa asian olla. Että minä aiheutin draamaa. Hävettää.

Mutta mitä helvettiä? Enhän minä sitä draamaa aiheuttanut vaan hän. Ja se ei olisi ollut mielestäni ketään kohtaan oikein, jos olisin painanut asian villaisella ja antanut hänen öykkäröidä. 
Sitten morkkistelenkin seuraavassa hetkessä sitä, että miksi en kyennyt puolustamaan itseäni paremmin vaan jäädyin ja koitin vältellä konfliktia viimeiseen asti.

Hetki sitten hän laittoi viestin: ”Sori. Olin kännissä ja sanoin tyhmästi. Kiitos ja anteeksi 👋🏻” Kännin piikkiin siis vaan. Ei mitään vastuuta tai ymmärrystä siitä, mitä hän on aiheuttanut mulle. Lisäksi hän pilasi juhlat. Känni varmaan paljasti hänen todellisen luontonsa eikä selitä käytöstä.

Onko teillä ollut tällaisia tilanteita? Miten niissä kannattaisi toimia? Ja mitä tän tyypin päässä on voinut liikkua, että hän kokee kommenttinsa oikeutetuksi?

Haluan sanoa hänelle ja kaikille, jotka kommentoivat loukkaavasti kenenkään ulkonäköä: You can kiss my big white ass 🍑

Instagram Storeissa fiiliksiäni heti tapahtuneen jälkeen.
#flawless #beautybeyondsize #loveyourbody #dropdeadgorgeous #bodypositive #bodypositivity #vaakakapina #minäriitän #lupanäkyä #kehonkuva #kehopositiivisuus #allsizes #selfconfidence #bodyimage #nobodyshame #girlpower #womenpower #beautystandards