Työ

Yrittäjäksi ei tarvitse hypätä ja 2 muuta tärkeää neuvoa tuoreelle yrittäjälle

Kollegani, viestintäalan yrittäjä Merja Mähkä kuvaili minulle viime kesänä yrittäjyyttä…

Kollegani, viestintäalan yrittäjä Merja Mähkä kuvaili minulle viime kesänä yrittäjyyttä niin hyvin. Istuimme Kalliossa kahvilan terassilla ja purin Merjalle mietteitäni. Haluaisin yrittäjäksi, mutten tiennyt, olisinko valmis. Kuuluisa hyppy tuntemattomaan kauhistutti.

Merja sanoi lauseen, jonka toivon kaikkien muidenkin yrittäjien sisäistävän:

“Yrittäjäksi ei tarvitse hypätä. Yrittäjäksi voi kasvaa.”

Samaa minulle toisteli hiljattain haastattelussa Helsingin Uusyrityskeskus NewCon yritysneuvoja Roger Törnblom. Ei tarvitse olla valmis ja osata kaikkea, kun laittaa yrityksen pystyyn, Roger sanoi.

Ei se ole edes mahdollista, että omaksuu kaiken. Loputon hinkkaaminen ei vie eteenpäin, sitä päätyy vain junnaamaan paikoillaan.

Näitä ajatuksia olen pyöritellyt usein. Miettiessäni, että ymmärränkö riittävästi verotusasioista, olenko laskenut kannattavuuteni oikein, teenkö yritykseni kanssa nyt oikeita asioita. Hetkinä, joina epävarmuus on syönyt sisintäni ja olen ollut varma, että pian tämä loppuu. Minä epäonnistun.

En voi saada heti kaikkea. Otan pieniä askelia yrittäjyyden tiellä. Katson ja kokeilen. Askel askeleelta visioni kirkastuu. Ja pitäähän siitä matkasta oppia nauttimaan.

yrittäjyys

Kaikkea voi tehdä, mutta ei samaan aikaan

Toinen neuvo on ystävältäni Jenny Belitz-Henrikssonilta:

“Kaikkea voi tehdä, mutta ei samaan aikaan.”

Kaltaiselleni vaativalle suorittajalle tuon lauseen lukeminen Jennyn blogipostauksesta oli kuin helpottava halaus. Ilma kulki hieman helpommin keuhkoihin. Kyyneleet tulivat silmiini.

Niin. Saan unelmoida, asettaa tavoitteita ja kurkotella tähtiin, mutta minun ei tarvitse tavoitella kaikkea yhtaikaa – enkä edes pystyisi siihen. Tie ei ole pitkä, jos piiskaa itseään kaikessa. Tiedän, kuinka siinä pidemmän päälle kävisi: uupuisin.

On muistettava olla armollinen itselleen. On osattava priorisoida ja keskityttävä yhteen tai no, korkeintaan muutamaan asiaan kerrallaan.

Minulla on ollut yrittäjänä onni, että töitä on ollut alusta asti paljon. Olen joutunut jo kieltäytymään kiinnostavista projekteista, koska kalenterini ei olisi enää venynyt piiruakaan.

Se on harmittanut. Iskenyt sellaisen epävarmuuden piston sydämeen. Kun nyt sanoin ei, olenko kohta kokonaan ilman töitä. Tuskin. Kestämättömämpää olisi sanoa kaikkeen kyllä ja sitten palaa loppuun. Olla kykenemätön tekemään yhtään mitään.

Toisaalta ajattelen nykyisin myös yhä enemmän sitä, että yrittäjyys on jopa varmempaa kuin työntekijänä olo. Olen käynyt läpi kahdet YT-neuvottelut. Molemmilla kerroilla olen saanut potkut ja jäänyt tyhjän päälle.

Yrittäjänä minulla on useita tulonlähteitä. Mikä todennäköisyys on, että kaikki asiakkaani lopettaisivat samalla hetkellä? Enemmänhän minä laittaisin munani yhteen koriin palkollisena.

yrittäjyys

Yrittäjyys on vapauttanut minua hurjasti. En ole enää sidottu yhteen paikkaan jokaisena arkipäivänä kello 9-17. Voin tehdä mitä vain, milloin vain.

Vapaus on kaksiteräinen miekka. Se tuntuu yhtenä hetkenä ikuiselta, kepeältä kesäpäivältä ja toisena hetkenä ahdistavalta mahdollisuuksien mereltä, jolla seilaa päämäärättömänä.

Mitä tehdä, kun minulla on monta tavoitetta? Mihin tartun ensimmäisenä? Mistä saan otteen?

Jos ne kaikki ovat tasa-arvoisen tärkeitä, eihän ole väliä, mihin tarttuu ensimmäisenä, ihana, viisas psykologi Satu Pihlaja oli sanonut eräälle ystävälleni valmennuksessaan.

Mikäli joku asettamistani tärkeistä tavoitteista toteutuu, sehän on vain hyvä asia.

yrittäjyys

Yöllä ei tapahdu mitään

Kolmas helpottava neuvo pr-toimisto Success Storyn omistajalta Satu Sairaselta:

“Yöllä ei tapahdu mitään.”

Toistan: yöllä ei tapahdu mitään.

Valvoin jälleen aamuyön pitkinä tunteina sängyssä. Pidin silmäni kiinni, koska niihin särki useamman yön valvominen. Tänä yönä päässäni pyörivät yrityksen vakuutukset. Minulla oli tarjouksia useammasta vakuutusyhtiöstä ja mietin, minkä niistä ottaisin. Mitä vakuutuksia edes tarvitsisin?

Sydän hakkasi ja korvissa humisi.

Ymmärsin samaan aikaan, että olen kuormittanut itseäni liikaa. En minä nyt tavallisesti olisi vakuutustarjousten takia valvonut. Olisin ottanut yhden ja sillä siisti. Nyt päätöksen tekeminen tuntui liian vaikealta.

Sitten muistin Satun antaman neuvon. Hän painotti useampaan kertaan sitä, että muistaisin, ettei asioille voi tehdä mitään yöllä. Voisin siis yhtä hyvin nukkua ja hoitaa asian seuraavana päivänä.

Hän on tehnyt pitkä uran yrittäjänä eli tietää kyllä mistä puhuu. Olimme viime syksynä lounaalla, kun paljastin suunnitelmani lähteä yrittäjäksi.

Satu sanoi arvanneensa sen jo etukäteen. Hän rohkaisi, kannusti ja antoi äärettömän arvokkaita neuvoja. Muun muassa sen, että kalenteriin kannattaa laittaa ensimmäisenä lomat. Yrittäjänkin on uskallettava pitää lomaa. Firma ei kaadu hetkessä. Jos kaatuu, jotain on pahasti pielessä.

Näiden fiksujen naisten neuvot ovat helpottaneet uuden ja hämmentävän keskellä. Minun ei tarvitse osata ja ymmärtää kaikkea heti. Minun ei tarvitse tehdä kaikkea heti. Minun on huolehdittava hyvinvoinnistani.

Vain siten jaksan yrittää.

Mikä on paras saamasi neuvo yrittäjyydestä?

Kuvat: Albert Romppanen

<3: Inka I

FACEBOOK / INSTAGRAM / TWITTER

Lue myös:

Ensimmäinen virheeni yrittäjänä

Tätä olen salaillut koko syksyn: Toteutin yhden isoimmista unelmistani

Sain kahdet potkut peräkkäin – miltä irtosanominen tuntuu?

Unelma, jota häpeän eniten

4 Comments

 • emzi May 7, 2019 at 7:10 am

  Ihan mahtavia neuvoja ja sanoja :D Ainakin toi että yöllä ei tapahdu mitään. Tärkeämpää on vaan nukkua silloin että jaksaa tehdä töitä täysillä päivällä :D Vielä en toimi ihan täysin yrittäjänä mutta toive on että joku päivä :D

  Reply
  • Inka I May 7, 2019 at 10:23 am

   Ihana kuulla! Nämä oli kyllä viisaiden naisten neuvoja. Ja toi nukkuminen on tärkeä! Mulla on pahoja uniongelmia ja tuon mantran hakkaaminen päähän on auttanut.

   Tsemppiä sinne!

   Reply
 • Katariina Helén May 9, 2019 at 12:49 pm

  Tuo “kaikkea voi tehdä, mutta ei samaan aikaan” on sellainen mitä yritän aika ajoin muistuttaa itselleni. Olen kiinnostunut niin monista asioista ja on niin paljon kaikkea mitä haluaisin tehdä ja oppia ja asioita missä kehittyä, että vuorokaudessa ei vaan riitä tunnit kaiken sen tekemiseen. Toisaalta koen sen myös rikkautena, että olen innostunut niin monista asioista, sillä koskaan ei ainakaan pääse tylsyys iskemään. :)

  Reply
  • Inka I May 10, 2019 at 1:02 pm

   Ihana, että siellä joku samaistuu! Olen kokenut tästä asiasta jopa ahdistusta. Että kun joka paikkaan haluaa mennä, mutta voi olla vain yhdessä hetkessä kerrallaan. Tää on nyt varmaan sitä fomoa sitten. :D
   Mutta se on totta, rikkaus se on ehdottomasti myös. Pysyy liikkeessä ja liekeissä.
   Tsemppiä sinne!

   Reply

  Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • VAIKUTA JA VOITA! 🙌😍
.
Ihana Linnea Vaasan AMK:sta tekee opparia vaikuttajamarkkinoinnista ja hän kaipaisi apuasi. Käy vastaamassa bion kautta kyselyyn, aikaa menee ehkä minsa. Halutessasi voit samalla osallistua kolmen kuukauden Storytel-lahjakortin arvontaan. 📖
.
Kiitos superisti jo nyt kaikille vastaajille! Tieto on arvokasta niin Linnealle kuin mulle. Voin tarjota teille sitten entistä parempaa sisältöä ❤
.
Linkki kyselyyn: @inka.ikonen 
#vaikuttajamarkkinointi #kysely #sitoutuneisuus #engagement #thesis #survey #arvonta #kilpailu #storytel
  • Tänään, itsemurhan tehneiden muistopäivänä, haluan jakaa kanssanne @trendimag-lehteen kirjoittamani jutun siitä, kun poikaystäväni syytti minua itsemurhastaan.
.
Reilu vuosi hänen kuolemansa jälkeen kirjoitin päiväkirjaani: Odotan sitä, että voisin hengittää vapaasti tuntematta syyllisyyttä ja synkkyyttä. Onko se mahdollista?
.
Nyt, yhdeksän vuotta miehen itsemurhan jälkeen uskon, että se on mahdollista. Työskentelen edelleen vaikeiden tunteiden kanssa, mutta toivoa on. Opin hiljalleen luopumaan syyllisyydestäni.
.
Jutun kirjoittaminen oli tärkeä, vapauttava prosessi, jonka aikana asiantuntijoiden avulla ymmärsin, ettei kukaan voi olla vastuussa toisen ihmisen hengestä. Auttaa pitää. Tietysti. Mutta vain tiettyyn pisteeseen saakka se on mahdollista.
.
Tiedän, etten ole yksin. Itsemurha koskettaa vuosittain korkeimpien arvioiden mukaan jopa 300 000 suomalaista. Toivon, että jokaisen meidän takia, tabu saataisin murrettua. Että ihmiset uskaltaisivat puhua synkistä ajatuksistaan ja saada niihin apua. Siksi aion puhua aiheesta maailman tappiin.
.
Kiitos @surunauhan ent. toiminnanjohtaja Viivi Suihkonen ja professori Erkki Isometsä asiantuntijuudesta sekä tuesta.
.
Lue juttu profiilissa olevan linkin kautta: @inka.ikonen 
#surunauha #mieli #vihreäävaloa #mitäkuuluu #itsemurhienehkäisy #itsemurhantehneidenmuistopäivä #mielenterveys #surunauha #mullevoitpuhua #youcantalktome #suomenmielenterveysseura
  • ⭐ ARVONTA - VOITA UUSI ALKU IHOLLESI ⭐
.
Joko katsoit blogista, millainen muutos ihossani on tapahtunut parissa kuukaudessa kauneushoitola @beautyfeelvantaa kosmetologien Tiinan ja Heidin hoidoilla ja vinkeillä? Käy tsekkaamassa, linkki profiilissa: @inka.ikonen 💆‍♀️
.
Ihonhoidossani tärkeää ovat juuri oikeat kotihoitotuotteet. Käytössäni on nyt jo usemman vuoden ajan ollut etelä-afrikkalainen hoitolasarja @nimueskininternational, jonka tuotteet sopivat lukuisten iho-ongelmien, kuten pintaryppyjen ja juonteiden, ihon velvostumisen, ihon epätasaisen sävyn, pintakuivuuden ja rasvoittumisen ja epäpuhtauksien, hoitoon.
.
Nimuen tuotteet pohjautuvat hedelmähappoihin, jotka uudistavat, kirkastavat, kuorivat ja kosteuttavat ihoa tehokkaasti. Ne tasoittavat ihon pintaa ja väriä, madaltavat juonteita ja lisäävät ihon kimmoisuutta.
.
Arvon nyt teille Nimuen aloituspakkauksen, joka valitaan ihotyyppisi mukaan. Paketissa on minikokoiset puhdistustuotteet, voiteet, kuorinta sekä aurinkosuoja. Jo kahden viikon käytöllä huomaat eron ihossasi! Paketin arvo on 98 euroa. ❤😍
.
Osallistu näin:
✔ Seuraa @inka.ikonen-tiliä ja @beautyfeelvantaa-tiliä.
✔ Kommentoi kuvaa maanantaihin 25.11. mennessä.
✔ Pisst! Tuplaa mahdollisuutesi voittaa ja käy osallistumassa myös Facebookin puolella. Löydät minut siellä nimellä inkaiblogi.
.
Onnea arvontaan! ✨
Instagram ei ole osallisena arvonnassa.
#nimue #nimueskin #nimueskininternational #nimueskincare #ihonhoito #ihonhoitotuotteet #kasvohoito #aikuisianakne #akne #kosmetologi #kauneushoitola #hedelmähappohoito #skincaretips #alphahydroxyacids #acne #inkaicom
  • 🥧 Kaupallinen yhteistyö & ARVONTA: @kaslink.aito 🍮
4 x täydellinen jälkiruoka nyt blogissa! Käy valitsemassa suosikkisi ja voita puolen vuoden kaurajuomat! 🎂😍 Suora linkki profiilissa: @inka.ikonen 
#kaslink #kaslinkaito #kaurakerma #kauravispi #vaniljakastike #jälkiruoka #resepti #ruoka #maidoton #dessertrecipe #dairyfreerecipes #pavlova #tiramisu #cremebrulee #köyhätritarit #inkaicom #kilpailu #arvonta
  • Kaupallinen yhteistyö: @nimueskininternational & @beautyfeelvantaa 💆‍♀️
Onko sulla aikuisiän akne tai muita iho-ongelmia? Käy katsomassa blogista, kuinka paljon ihoni muuttui kahdessa kuukaudessa asiantuntijoiden vinkeillä. Lue myös, kuinka hoidat akneihoa oikein 😍 Suora linkki profiilissa: @inka.ikonen 
#nimue #nimueskin #nimueskininternational #nimueskincare #ihonhoito #ihonhoitotuotteet #kasvohoito #aikuisianakne #akne #kosmetologi #hedelmähappohoito #skincaretips #alphahydroxyacids #acne #inkaicom