Näin aloitat terapiakirjoittamisen
Kirjoittaminen on ollut mulle aina tärkein ilmaisukeino. Suurin apu siitä on ollut masennuksen ja uupumuksen aikana. Kirjoittaminen terapiana helpottaa melko nopeastikin ahdistukseen ja stressiin. Kokeile! Lupaan, että toimii. <3
Kiitollisuuspäiväkirja
Kiitollisuuspäiväkirja on helppo tapa aloittaa terapiakirjoittaminen ja keskittää energiansa kaikkeen hyvään, jota elämässä on.
Jos sinulla on ongelmia priorisoinnissa eli et osaa laittaa elämän osa-alueita tärkeysjärjestykseen, voit lisäksi kirjoittaa ylös, mitkä asiat ovat tärkeintä elämässäsi.
Huoliaika
Kun uuvuin töistä, työterveyden psykologi suositteli minulle huoliaikaa, jolloin kirjoittaisin huoleni ylös.
Minulla on tapana pyörittää samoja keloja aamusta iltaan, analysoida ja stressata liikaa. Lopulta stressi ajoi minut ylikuormittuneeseen tilaan enkä enää nukkunut.
Huoliajan tarkoituksena oli opetella purkamaan sisällä pyörivät ahdistukset ja murheet paperille ennen nukkumaanmenoa. Näin huolet ovat konkreettisina edessäni ja pystyn jäsentelemään ja hahmottamaan ja suhteuttamaan ne paremmin.
Pahimpana uupumusaikana varasin itselleni joka ilta noin 20 minuuttia, kun oksensin kaiken huonon olon ulos. Silloin sain märehtiä ja velloa huolissa. Kun huolet hiipivät muina aikoina mieleen, sanoin itselleni, että ei nyt – odota huoliaikaa!
Unelmat ylös
On tärkeää nähdä itsellään tulevaisuus. Kun olin masentunut, ajatus tulevaisuudesta uuvutti. Unelmat luovat suuntaa ja haastavat nykyisyyden: oletko oikeassa paikassa ja onnellinen vai oletko tyytynyt paikkaasi? Mitä voit tehdä unelmiesi eteen tänään, jotta ne toteutuvat?
Näin kiitollisuuspäiväkirja toimii
Kirjoita joka päivä 10-20 minuuttia. Aloita huoliajalla eli purkamalla kaikki murheet – niin pienet kuin isot. Ne ajatukset, joita pyörittelisit muuten päivän mittaan.
Jos et jaksa enempää purnata, riittää, että kirjoitat huolet ylös ranskalaisilla viivoilla.
Suuntaa sitten energiasi myönteisiin asioihin. Kirjaa ylös esimerkiksi viisi asiaa, joista olet kiitollinen, joista unelmoit ja jotka ovat elämässäsi tärkeintä. Ne voivat olla isompia linjoja tai sitten ajankohtaisia aiheita, kuten tuoreet tulppaanit ruokapöydällä. Kunhan keskität ajatuksesi kaikkeen siihen hyvään, jota elämässäsi jo on ja josta vielä haaveilet.
Lupaan, että ajatusmaailmasi alkaa hiljalleen notkahtaa positiivisen puolelle ja asioiden vatvominen ja niistä valittaminen vähentyvät!
Tämän päivän kiitollisuuspäiväkirjani rustaukset
5 asiaa, jotka huolettavat…
- kuinka opin sietämään stressiä.
- etten uuvu enää.
- oppisin vielä paremmin priorisoimaan ja siten kuuntelemaan voimavarojani. Kaikkea ei tarvitse tehdä!
- kuinka päästän irti pedanttisuudestani ja olen armollisempi? Kaikkea ei tarvitse tehdä täydellisesti!
- kuinka osaan olla läsnä ja antaa huomiota läheisilleni.
5 asiaa, joista olen kiitollinen…
- olen terve – se ei ole ollut pitkään aikaan itsestään selvää. Ilman terveyttä ja hyvinvointia, minusta ei ole iloa itselleni tai läheisilleni.
- perhe ja ystävät. Ympärilläni on käsittämättömän upeita ihmisiä, joita ilman en olisi tässä.
- jaksan taas unelmoida. Ei ole kauaa siitä, kun pidin sitä uuvuttavana ja turhana.
- uusi työ. Saan tehdä sitä, mihin minulla on suuri palo.
- olen oppinut pysähtymään ja kuuntelemaan sisintäni.
5 asiaa, joista unelmoin…
- alzheimeria sairastava isoisäni ehtisi saattaa minut alttarille, kun joku päivä menen naimisiin.
- saisin asua ulkomailla ihanassa puuhuvilassa meren rannalla.
- kirjoittaisin kirjan.
- saisin perheen.
- löytäisin mielenrauhan.
Bonarina: 5 tärkeintä asiaa elämässäni…
- terveys
- perhe
- työ
- kirjoittaminen
- matkustaminen
Jos joku tärkeimmistä asioista alkaa syödä aikaa muilta, muistutan itseäni näiden tärkeysjärjestyksestä ja tasapainosta. Mikä sinulle on tärkeintä? Oletko asettanut sen elämässäsi ykköseksi? Ovatko palaset tasapainossa?
Nyt ei muuta kuin muistikirjaa ostamaan! ;)
Lue myös:
Hetki, jolloin tajusin olevani masentunut
Elämäntapamuutoksen tärkein ohje + resepti täydelliseen tuorepuuroon
Inka I