Perhe ja suhteet, Terveys ja hyvä olo, Treeni

Miksi tämä syksy on ollut erityisen vaikea?

Olen kuullut niin monelta tutulta ja lukenut useasta blogista, että…

Olen kuullut niin monelta tutulta ja lukenut useasta blogista, että juuri päättynyt marraskuu ja koko syksy on ollut jotenkin erityisen vaikea ja raskas.

Ja olen täysin samaa mieltä.

Itselleni tämä marraskuu tuntui jotenkin normaalia pimeämmältä, sateisemmalta ja ankeammalta. Koskaan marraskuu ei ole tuntunut näin vaikealta ja ahdistavalta.

Viime marraskuussa olin syksyisten potkujen jälkeen saanut juuri uuden työn ja olin innosta piukea. Sitä aiemmat pari talvea päässäni on ollut jo valmiiksi niin mustaa, ettei pimeys ole pystynyt oloa enää entisestään pahentamaan.

kaamosmasennus
kaamosmasennus

Syynä pelkkä sää?

Tuntuu kuin eläisi 24/7 sysimustassa säkissä. Pimeys puristaa rintaa ja saan paniikki- ja ahdistusoireilua juuri siksi, että tunnen olevani säkissä. Sellaisessa, jossa ei pysty hengittämään ja josta ei pääse pois. Tiedän oireilevani aina kaamoksesta, mutta aiemmin en ole kyllä ollut näin ahdistunut.

Mikään ei oikein tunnu miltään, treeni ei kulje ja energiat on vähissä. Koko ajan väsyttää, mutta silti nukkuminen ei onnistu. Haluaisin vain istua sohvaan kiinni liimautuneena ja mussuttaa suklaata. Mieli haikailee hiilaria ja makeaa. Ja tiedän ruokkivani osaksi oloa itse: kun ei jaksa treenata, energiatasot pysyvät alhaalla ja mielitekoja syntyy.

Haluaisin myydä elämäni, ottaa menolipun valoon ja vain eat, pray, love.

Ja mä syön ison annoksen D-vitamiinia, napotan kirkasvalolampun edessä joka aamu, olen tehnyt kaikkea ihanaa, käynyt ulkona syömässä, tavannut ystäviä ja köllöttänyt mieheni kainalossa kynttilänvalossa ja juonut punkkua. Mutta silti ahdistaa niin että tekee mieli repiä sydän rinnasta ulos.

kaamosmasennus

Joulukin jo ahdistaa

Olen niin kiitollinen, että kuukausi vihdoin päättyi mutta samalla tulevat jouluhulinat mietityttää. Joulu tulee taas jotenkin yllättäen ja huomaan stressaavani sitä, miten ehdin saada töissä kaiken pakollisen valmiiksi ennen pyhiä.

Ahdistun siitä, kuinka pitkä matka valoon vielä on. Miten nämä tulevat kuukaudet jaksaisi hieman energisemmin?

Mikä tähän alavireyteen auttaisi? Onko sulla ollut samanlainen fiilis – oletko saanut mistään apua?

Kuvat: Mari Lahti

<3: Inka I

FACEBOOK / INSTAGRAM / TWITTER

Lue myös:

Hetki, jolloin tajusin olevani masentunut

Oletko oikeasti hyvinvoiva?

Unettomuus riesana? Katso parhaat vinkkini, joista yksi on ylitse muiden!

Miksi olen ylipainoinen?

4 Kommentit

 • JJ joulukuu 5, 2017 at 11:43 am

  Samoissa vesissä mennään. Tuntuu että joku ihmeellinen ”hulluus” on iskenyt ihmisiin. Olkoon se sitten kaamosta, kuuhulluutta tai yleistä pimeyttä myös päänsisällä niin kuulun myös itse joukkoon. Kaikki pienet asiatkin tuntuvat ylitsepääsemättömiltä eikä mikään oikeastaan innosta enää. Eivät edes ne pienet kivat asiat joista on ennen masennuksenkeskelläkin saanut jonkun ilon. Eli ajatus lasillisesta skumppaakin ahdistaa (tämä on vakavaa ;) )
  Tällaiset aamut jolloin on vähän pakkasta, aurinko valaisee edes vähän jostain utuverhon takaa ovat paljon siedettävimpiä. Kuitenkin takaraivossa jyskyttää että päivä on pitkä ja kello 15 on jo pimeää.
  Itse pääsen kuitenkin aurinkoon heti joulun jälkeen mutta toisaalta koen siitäkin huonoa omaatuntoa. EI olisi periaatteessa rahaa, miksi minulla on oikeus jakaa vapaa-aikani vain tietyn ihmisen kanssa kun hänellä olisi muutakin, miten minulla on oikeus varastaa vain hänen huomionsa.
  Pääseeköhän näistä tunteista ikinä eroon ? Ehkä ei, mutta tänään kirjoitan joulukortin jollekin tuntemattomalle ihmisille. Olen huomannut että nämä arjen pienet hyvät teot jotenkin purkavat tätä omaa tuskaa. Kyllä me pärjätään <3

  Vastaa
  • inkaikonen joulukuu 7, 2017 at 7:19 pm

   Kiitos kommentistasi ja tarinastasi JJ! <3 Tuntuu lohduttavalta, etten ole yksin vaikka en tietenkään toivoisi sun olevan samoissa vesissä. Mistäköhän tahmeus nyt johtuu? Ja jos ei skumppa maistu niin silloin tosiaankin on vakavaa! ;)
   Jep, samaistun täysin tuohon tunteeseen pimeydestä. Ihanaa siis, että sä pääset valoon! Älä soimaa itseäsi siitä vaan nauti täysillä! Olet sen varmasti ansainnut.
   Mua lohduttaa aina se ajatus, ettei mikään ole lopullista - ei kärsimys eikä onni. Eli kyllä tämäkin lopulta päättyy ja valo voittaa. Usko pois! Ja ihanaa, että voit nauttia pienistä asioista. Ne piristävät! Me pärjätään, voimia ja halauksia!

   Vastaa
 • Laura Salmisto joulukuu 29, 2017 at 10:47 am

  Vaikeaa on täälläkin. Ikää 41 vuotta, ja kaamosmasennus iskenyt jo monena vuonna. Tänä vuonna tuli kuin kirkkaalta taivaalta. Tai ehkei kuitenkaan… Ensin aloin syömään hiilareita, sitten nukkumaan paljon, sitten tuli mielialahäiriöitä ja nyt ahdistaa aivan tolkuttomasti. Tämä ahdistus tuli kuitenkin yllättävän nopeasti ja voimakkaana. Nyt ei uni tule iltaisin, mutta kylläpä päivällä nukuttaa. Ehkä liikunta auttaisi, jos saisin itseni ulos asti.
  Voimia sinulle! Yritetään päästä kevääseen saakka :-)

  Vastaa
  • inkaikonen joulukuu 29, 2017 at 5:51 pm

   Hei Laura! Kiitos kommentistasi. Kuulostaa niin tutulta! :/ Ja juuri tuo uni: miten voikin aamut ja päivät olla niin väsynyt mutta illalla olen pirteä kuin peippo. Argh! Mulla on auttanut eniten se, että olen järjestänyt normaalia enemmän aikaa ystävilleni ja olen tavannut heitä erityisesti arkiaamiaisten merkeissä. Silloin on hyvä syy nousta ja päivä alkaa ihanasti. Ja jep, kunnon hikiliikunta kyllä saa endorfiinit liikkeelle. Se vain vaatii voimia, että saa raahattua itsensä liikkumaan. Voimia sinne! Kevättä kohdin mennään ja lujaa! <3

   Vastaa

  Leave a Comment

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Tänään ihmettelin, kuinka Hesperianpuistossa ruusut vielä kukkivat. Ihailin maagista auringonlaskua. Aurinko oli iso ja punainen. Ja ikävöin rakasta pappaani, joka olisi täyttänyt 83 vuotta.
#october #fall #autumn #roses #flowers #flowerstagram #instaflowers #family #missyousomuch
  • Olin veks keltaisten seinien sisältä muutaman viikon. Pää ja polvi kaipasi lepoa. Molemmat jumissa ja kuormittuneita. (Kerron teille kyllä pian, millainen hulabaloo tää syksy on ollut.)
Mutta ei jummi, miten hyvältä tuntui treenaa kovaa ja huomata, että kyllähän tässä mimmissä voimaa riittää 💪🏻 Lääkärin määräyksestä mä oon vaan käppäilly meren rannalla mutta kyllä kunnon hikitreenistä vaan tulee ihan eri fiilis. Sellainen voittamaton. Ryhtikin oikenee ja kroppa tuntuu välittömästi voimakkaammalta. Kiitos mun tsemppareille @edunkel24 ja @siiriheimonen ❤️
📷: @markojuhan1
#tfw #trainingforwarriors #tfwhelsinki #hallussa #joo #weightlifting #trainingforlife #workout #recovery #trainingmotivation #balance #motivation #trainingmode
  • Onks teidän mielestä hiusten föönaus ihan helkkarin vaikeaa? Musta se oli - huom oli. Hiukset jäivät aina pörröisiksi, karkeiksi.
Mutta sit mä sain testiin hypetetyn hiustenkuivaajan (jonka nimeen muuten myös mun kampaaja-äiti vannoo) ja opin viiden askeleen avulla, että föönaus voikin olla tosi nopeaa ja yllättävän helppoa. Ja hei, mites sit se lopputulos - en oo ikinä saanu näin ilmavia, tuuheita, sileitä ja kiiltäviä hiuksia. Ja kaiken lisäks tää kaikki tapahtuu vartissa 💁🏼‍♀️❤️Nappaa blogista vinkit, suora linkki biossa.
Kaupallinen yhteistyö | @dysonhair
#newblogpost #hair #dyson #dysonsupersonic #hairdryer #tutorials #blondehair #longbob #bobhaircut #bobhaircut #bobhairstyle #blondebob #blondewoman #hiustenkuivaaja #polkkatukka
  • Kuluva vuosi on ystäväni astrologin mukaan naisten vuosi. Se tarkoittaa kuulemma esimerkiksi naisten heräämistä ja tietoisuuden nousua. Humpuukia tai ei, mun mielestä tää on todellakin ollut naisten ja tyttöjen vuosi. Julkisuuteen on nostettu isoja, vaiettuja aiheita, kuten #metoo. Jokaisella meistä pitäisi olla oikeus kehoonsa, mahdollisuus vaikuttaa ja osallistua päätöksentekoon.
Mä olen saanut kuluvan vuoden aikana tutustua aivan mielettömiin naisiin, jotka ovat uskomattoman voimakkaita. He ovat osoittaneet, että me voimme olla mitä haluamme ja ketä haluamme. He muuttavat ja vaativat muutosta.
#tyttöjenpäivä #tyttöjenpuolella #internationalgirlsday #dayofthegirl #girlsday #girlpower #girlsrights #equalrights #equality #feminism #girlstakeover #womensupportwomen
  • Hieman erilainen kuvapari: Ensimmäisessä olen minä tänään. Yhä liian usein ahdistunut, helposti stressaava, huonosti nukkuva, välillä paniikkikohtauksia saava, mutta hyvin itsensä tunteva ja masennuksesta toipunut nainen.
Toisen kuvan naista en tunnista. Tuntuu pahalta edes katsoa kuvaa. Se on toukokuulta 2013. Olin vaihdossa Malesiassa ja ystäväni kanssa koulun kevätlomalla Thaimaassa. Olin päivää ennen istunut lava-auton kyydissä ja tuijottanut taakse loittonevaa tietä. Yhtäkkiä tajuntaani iski ajatus, silloin se tuntui tiedolta, etten elä koskaan vanhaksi. Enkä edes jaksaisi elää. Olin väsynyt ja halusin luovuttaa. Silloin tajusin olevani masentunut.
Kotona hain ja sain apua. Matka oli ihan hirveä mutta mä jaksoin rämpiä eteenpäin ja selvisin. Kiitos siitä läheisilleni, terapeutilleni ja itselleni. Nyt olen kiitollinen sairastumisestani. Muuten olisin vain jatkanut pakoa tunteistani ja kokemuksistani.
Ja hei, tässä mä nyt olen. Elän ja hengitän. Hymykin on aito.
Älä siis luovuta vaan hae apua, puhu ystävälle, perheelle, työterkalle. Sä selviät!
#worldmentalhealthday #mentalhealthmatters #maailmanmielenterveyspäivä #maailmanmielenterveyspäivä2018 #mielenterveys #recovery #dontgiveup #mindpride #noshame #stopthestigma #olettärkeä #vihreaavaloa @mielenterveys