Perhe ja suhteet, Terveys ja hyvä olo

8 arkista asiaa, joista parisuhteen onnellisuus rakentuu

Tapasin nykyisen avopuolisoni syksyllä 2012. Olin silloin aika hukassa ja…

Tapasin nykyisen avopuolisoni syksyllä 2012. Olin silloin aika hukassa ja hajalla, mutta annoin parisuhteelle mahdollisuuden. Hyvä, että annoin.

Neljään yhteiseen vuoteemme on mahtunut jo paljon. Puolisoni on ollut rinnallani läpi masennuksen, traumaattisten kokemusteni käsittelyn ja monen muun vaiheen. Hän on saanut minut uskomaan jälleen rakkauteen ja näyttänyt, millaista on tasa-arvoinen, luotettava, rehellinen ja hellä suhde. Olen hänelle siitä ikuisesti kiitollinen.

Miksi parisuhteemme sitten toimii? Mistä parisuhteen onnellisuus rakentuu? Listasin kahdeksan tärkeintä asiaa, jotka kuuluvat meidän jokaiseen päiväämme.

Onnellisuus parisuhteessa

Kosketus on keskeinen osa suhdettamme.

1. Kosketus

Mä olen kova hiplailija! Kosketus kuuluu arkiseen kohtaamiseemme: aamupusut töihin lähtiessä, iltapusut ennen nukahtamista, pienet hipaisut ohimennen, kainalossa kehräys…

Ja usein rutistamme toisiamme oikein kunnolla. Silloin tulee lämmin ja turvallinen olo. Kosketus on kohtaamista, linkitymme toisiimme pieneksi ohikiitäväksi hetkeksi ja olemme vaan siinä toisiamme varten.

2. Keskustelu

Mitä kuuluu? Siinä kysymys, josta on hyvä lähteä. Me saamme läheisiltämme kuittailua siitä, miten kerromme toisillemme kaiken. Mutta puolisoni on paras ystäväni. Haluan kuulla, mitä hänen elämässään on meneillään.

Rehellisyyden nimissä on sanottava, etten aina jaksa olla täysillä mukana hänen sijoistusvinkeissään ja metsätalouteen liittyvissä paatoksissaan eikä häntä varmastikaan kiinnosta kaikki minun hömpötykseni. Siksi täytyy osata kohdata.

Onnellisuus parisuhteessa

Emme vietä kahdenkeskistä aikaa vain sohvalla. Käymme usein Hietsussa kävelyllä koiramme Ukon kanssa.

3. Kohtaaminen

Liian usein arki-illat menevät omissa menoissa ja iltaruoan jälkeen lohnotetaan sohvalla hiljaa telkkaria tuijottaen.

Joka päivä on kyettävä pysähtymään kaiken kiireen ja arjenpyörityksen keskellä. Katsoa toista silmiin, keskittyä ja ei vain kuulla mutta kuunnella mitä toinen sanoo. Ja tehdä yhdessä jotain: laittaa ruoka, viikata pyykit, käydä kävelyllä, laittaa telkka kiinni ja ottakaa vaatteet veks tai sopia arki-illan treffit kaupungille.

4. Kiitollisuus

Muista kiittää pienistäkin asioista, joita toinen on vuoksesi tehnyt. Itse yritän valittaa vähemmän kotihommista, jotka on tekemättä ja kiittää niistä, jotka on tehty. Oma ja puolisoni energia keskittyy silloin positiivisiin asioihin – ja positiivisuus ruokkii itseään!

Lue lisää kiitollisuudesta täältä.

onnellisuus parisuhteessa

Yksi yhteisistä harrastuksistamme on lautapelit. Meiltä löytää läjäpäin pelejä, joita pelailemme kaksin tai ystävien kanssa.

5. Kiinnostus

Yhteiset kiinnostuksenkohteet liimaavat parisuhdetta yhteen. Minkä kiinnostuksen te jaatte? Mistä olette alun perin toisissanne kiinnostuneet?

Meitä yhdistää arjessa muun muassa kiinnostus ruoanlaittoon, matkustamiseen, urheiluun ja maailmantapahtumiin. Näistä kumpuaa paljon keskusteluja ja yhteisiä harrastuksia.

6. Nauru

Rakastan sitä, kuinka puolisoni yrittää saada minut joka päivä nauramaan. Mitä kireämpi ja stressaantuneempi olen, sitä enemmän hän yrittää. Miten hyvältä tuntuukaan, kun antaa stressihaarniskan romahtaa harteiltaan ja antautuu hassuttelulle.

Pelleily, tyhmät vitsit (kuten se, että puolisoni laulaa englanninkielisiä hittibiisejä suorina suomennoksina ruokaa laittaessaan), pienet painimatsit ja yhteiset sisäpiirijutut tekevät arjesta juhlaa.

onnellisuus parisuhteessa

Avopuolisoni yllätti minut ystävänpäivänä kukilla.

7. Pienet huomionosoitukset

Rakastan yllätyksiä ja romantiikkaa! Mutta niiden ei tarvitse arjessa olla sen kummempaa. Pienet huomionosoitukset vain kertovat, että toinen kulkee mielessä pitkin päivää.

Kaupassa käydessäni ostan puolisolleni yllätyksenä esimerkiksi hänen rakastamiaan mangoja tai laitan illalla aamuteet meille valmiiksi. Puolisoni laittaa lounasaikaan viestiä, että miten päiväsi on mennyt. Pienistä puroista kasvaa sitten iso joki, kuuluu jo vanha sananlasku.

8. Oma hetki

Aamut on minulle päivän tärkein hetki. Puolisoni herää yleensä jälkeeni, joten nautin hiljaisuudesta, hitaasta aamupalasta ja aamumeditaatiosta. Kaipaan pientä omaa hetkeä joka päivä, kun olen yhtä vain omien ajatusteni kanssa. Puolisolleni omia hetket ovat muun muassa salitreenit, jolloin hän saa keskittyä omaan juttuunsa täysin.

Nämä kahdeksan arkista kohtaa ovat hioneet meistä tiimin, jolle parisuhde ei ole joka päivä päätä huimaavaa elokuvarakkautta mutta syvää, onnellista kumppanuutta. <3

P.S. Aloin jo kirjoittaa jatko-osaa: Mitkä ovat onnellisen parisuhteen kulmakivet? Joten… to be continued.. ;)

Onnellisuus parisuhteessa

Oman rakkaan kainalossa on parasta olla. <3

<3: Inka I

P.S. Voit tutustua muhun myös FacebookissaInstagramissaTwitterissä, Pinterestissä, Bloglovinissa ja Snapchatissa käyttäjänimellä @inka.ikonen.

Lue myös:

Hetki, jolloin tajusin olevani masentunut

Näin aloitat terapiakirjoittamisen

 

2 Comments

 • Anne February 21, 2017 at 9:09 pm

  Ihana postaus ja hyvä muistutus arjen pienistä merkitsevistä teoista. :) Itse elän kaukosuhteessa ja haasteita riittää, mutta yhdessäollessamme kaikkeen panostaa entistä enemmän ja toisen läsnäoloa arvostaa tuplaten. Onneksi tilanteemme on vain väliaikainen ja sitten pääsemme toteuttamaan sitä ihanaa tavallista parisuhdearkea. ♥ En malta odottaa jatko-osaa, sillä tämä oli jo itsessään todella kiva ja mielenkiintoinen postaus! :)

  http://justsayinghianne.blogspot.fi/

  Reply
  • inkaikonen February 22, 2017 at 1:19 pm

   Hei Anne! Kiitos kommentistasi, ihana kuulla :) Huh, kaukosuhde on kyllä koetus! Mekin oltiin seurustelumme kaksi ensimmäistä vuotta enemmän tai vähemmän kaukosuhteessa muun muassa ollessani vaihdossa. Mutta jos sen ajan erossa jaksaa, suhde vahvistuu ja osaa tosiaan arvostaa sitä yhteistä aikaa ja toista vielä enemmän. Tsemppiä teille ja mahtavaa, että pian pääsette rakentamaan yhteistä arkea. <3 No niin, loistavaa – toinen osa on tulossa pian! :)

   Reply

  Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Kaupallinen yhteistyö & arvonta:@kaslink.aito 〰 Maailman helpoin tiramisu valmistuu 15 minuutissa – voita puolen vuoden kaurajuomat!
❤😍
Voitko uskoa, että yksi herkullisimmista koskaan maistamistani tiramisuista on maidoton? Usko pois! Käy nyt nappaamassa blogista äärimmäisen helppo resepti talteen ja osallistu samalla arvontaan. Suora linkki profiilissa: @inka.ikonen 
#kaslink #kaslinkaito #kaurakerma #kauravispi #kaurajuoma #kauramaito #jälkiruoka #resepti #maidoton #dessert #dairyfreerecipes #tiramisu #dessertrecipe #ruoka #inkaicom
  • Toiveisiinne on vastattu🍴Olette pyytäneet nopeita ja helppoja (kasvisruoka)reseptejä arkeen ja nyt niitä piisaa. 
Blogissani alkaa uusi Vartissa valmista vegeä -postaussarja! Ensimmäinen resepti on nyt julkaistu. Se on laiskan kokin flatbread hummuksella ja halloumilla, joka on saanut inspiraationsa Marbellassa sijaitsevasta, ihanasta Rachel's eco love -ravintolasta.
🥑🍞 Käy nappaamassa ohje talteen niihin hetkiin, kun kysyt mielessäsi noin 345 098 kerran, että "Mitä sitä tänään syötäisiin". Ei enää niitä epätoivon hetkiä! Taistellaan yhdessä vastaan 💪 Linkki profiilissa: @inka.ikonen 
Pisst! Käy myös katsomassa Instagram stooreissani, kuinka teet maailman parasta hummusta ja kuinka irrotat granaattiomenan siemenet aivan superhelposti!
#resepti #arkiruoka #kasvisruoka #flatbread #ruoka #inkaicom #vartissavalmistavegea #healthyfood #healthyrecipes #vegetarianrecipes
  • 🍉PIKA-ARVONTA: Voita liput I love me -messuille sinulle ja ystävällesi!🥥 Jee, @iloveme_official -messut ovat tulevana viikonloppuna! Odotan niin paljon, että pääsen näkemään tuttuja ja sukeltamaan hyvinvoinnin maailmaan. Kiinnostavia näytteilleasettajia ja ohjelmaa on todella paljon 👠💄🏋️‍♀️🧘‍♀️ Haluan teidät mukaan messuille 🙌Yhteistyökumppanini @biokia antoi minulle arvottavaksi peräti 10 lippua. Eli nyt sinä ja ystäväsi voitte päästä viikonloppuna messuhumuun. Arvon viidelle osallistujalle kaksi lippua (arvo 38 euroa). Osallistu kommentoimalla kuvaan, kenet haluaisit viedä messuille. Voit tägätä niin monta ystävää kuin haluat. Yksi kommentti on yksi arpa. Onnea matkaan! 🙏

Arvonta päättyy torstaina 17.10. klo 18. Voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti. Liput toimitetaan puhelimeen tai sähköpostitse.

Instagram ei ole osallisena arvonnassa.
#iloveme #ilovememessut #iloveme2019 #tulesellaisenakuinolet #arvonta #kilpailu
  • Roosa nauha -päivää vietetään tänään perjantaina, kansainvälisenä tyttöjen päivänä. 💕 Sen takia nyt tärkeää asiaa rinnoista. 🍒

Tutkitko rintasi säännöllisesti? Rintojen tutkiminen tunnustelemalla on jo varmaan tuttua, mutta kuinka usein katsot rintojasi? 
Kävin Felicitas Mehiläisen lääkäri Liisa Häkkisen hedelmällisyysneuvolassa, jossa hän tutki rintani. Samalla hän muistutti, että rintoja pitäisi tunnustella ja KATSELLA kerran kuukaudessa menkkojen jälkeen. Kasvaimen oireet saattaa nimittäin näkyä myös peilissä. 
Kirjoitin Iltalehteen jutun aiheesta (älkää antako otsikon hämätä, se on hassu - en keksinyt itse). Lue juttu nyt profiilissa olevan linkin kautta. Katso myös mun stooreista, kuinka rinnat tutkitaan oikein.
#näytätunteesi #näytätukesi #roosanauha #roosanauhapäivä #tutkirintasi #tyttöjenpäivä
  • Tänään, maailman mielenterveyspäivänä, haluan kysyä sinulta: mitä kuuluu? 💚

Tänä vuonna päivän kansainvälinen teema on itsemurhien ehkäisy. Siksi @mielenterveys kannustaa kysymään tuon maailman tärkeimmän kysymyksen. Nähdään ja kuullaan toisiamme, jotta kukaan ei jäisi kipunsa kanssa yksin. Kenenkään ei pitäisi joutua pärjäämään ilman apua.

Tuen täysillä MIELI ry:n pyrkimystä avoimemmasta keskustelukulttuurista mielenterveyden suhteen. Haluan myös olla mukana levittämässä oikeaa tietoa mielenterveydestä, poistamassa leimautumista ja muuttamassa asenteita, joita mielenterveyteen liitetään.

Kirjoitin vajaa vuosi sitten Ylelle jutun, jossa Itsemurhien ehkäisykeskuksen päällikkö Marena Kukkonen kertoi mulle jotain niin suurta ja tärkeää, että ihmettelin todella itsemurhan tehneen läheisenä, miksei tästä puhuta enempää: "Itsemurhan ja sen yrittämisen aiheuttaa neurobiologinen poikkeustila, joka on todennettavissa MRI-kuvauksessa. Kun ihminen kokee sietämätöntä henkistä kipua, kehossa laukeaa akuutti stressitila. Aivojen 'hätäkeskus' eli mantelitumake hälyttää muut aivojen osat ja koko kehon taistele-tai-pakene -tilaan.
Rationaalinen ajattelu on mahdotonta ja pitkäaikaiset elämänsuunnitelmat ja vaihtoehtoiset ratkaisut unohtuvat. Ihminen ajautuu itsetuhoiseen tilaan.
Itsetuhoisen ihmisen ajatukset keskittyvät siihen, miten tuskan saa loppumaan. Itsemurha ei ole järkiperäinen valinta vaan tilanne, jossa henkisen kivun takia ei nähdä enää muita vaihtoehtoja. 
Kukkonen on työryhmänsä kanssa kohdannut yli 1 000 itsemurhaa yrittänyttä. He ovat kuvailleet tilaa sumuiseksi: ajatus ei pelaa, niin mennyt kuin tuleva ja jopa läheiset pyyhkiytyvät mielestä.

Vaarallinen itsetuhoinen tila voi kestää parista minuutista pariin tuntiin. Ulkopuolinen voi onnistua keskeyttämään tilan vaikka vain koskettamalla olkapäätä tai juttelemalla puhelimessa itsetuhoisen kanssa. Kukkosen mukaan tällöin itsetuhoiselle palautuu mieleen läheiset ja ymmärrys siitä, ettei halua kuolla." Oikeaan aikaan kysytty kysymys voi siis pelastaa hengen.

Lähde: Yle

Lue koko juttu profiilissa olevan linkin kautta: @inka.ikonen 
#vihreäävaloa #mieli #kymppikymppi #mitäkuuluu