Pahimmat harhaluulot tanssista – osallistu kilpailuun
”Twerkkaaminen on vastenmielistä paskaa. Pitäkää ne löllyvät perseenne siellä housuissa niin kaikilla on parempi olla. Mikä ihme teitä naisia vaivaa? Perseen heiluttaminenko nyt on sitä naisellisuutta?”
Näin yksi tyyppi kommentoi keväällä YouTubessa julkaisemaani videota, jossa twerkkaan. Muutama muukin innostui huutelemaan nimimerkkinsä suojista, mutta onneksi sain niin videosta kuin aiheeseen liittyvästä blogipostauksestakin aivan ihania viestejä seuraajiltani:
”Se sun video oli ehkä siisteintä pitkään aikaan, ihan mahtava.”
”Sunlaiset rohkeat etulinjassa taistelijat joutuu kyllä koville urpojen maailmassa, mutta kiitos, että jaat rehellisesti näistä. Ei ne asiat muutu, jos niistä vaietaan. Keep twerking!”
”Mulla dancehallista just samanlaiset kokemukset. Älä anna tällaisen pilata sitä hyvää energiaa.”
”Olen aina ollut isompi ja pidempi, burkeskia tanssiessa asian on unohtanut ja en enää välitä mitä muut ovat mieltä.”
”Twerkkausta kokeilleena pakko sanoa, että hurjan haastava ja hauska laji eli täältä heruu pelkästään rispektiä.”
Varsinkin näiden aivan mielettömien kommenttien jälkeen haukut eivät päässeet ihoni alle, mutta ne saivat miettimään, mikä saa ihmisen haukkumaan netissä tuntematonta? Onko taustalla oma paha olo, kateellisuus vai tässä tapauksessa naisviha ja ennakkoluulot twerkkausta kohtaan?
Veikkaan, etteivät nämä huutelijat todella ymmärrä, mistä twerkkauksessa on kyse. Muuten he eivät uskaltaisi tulla aukomaan. EtnoFitnessin tarjoamat twerkkaus- sekä muun muassa dancehall- ja reggaeton-tunnit ovat täynnä sen verran kovaa mimmienergiaa, että sillä kyllä hiljentää muutaman hassun negistelijän.
Oma juttu
Kuten olen teille aiemmin kertonut, olen tanssinut lapsesta saakka parhaimmillaan 15 tuntia viikossa. Tanssi katosi elämästäni useaksi vuodeksi sen jäädessä muun muassa salitreenin jalkoihin, mutta pari vuotta sitten lähdin tuttavani suosituksesta kokeilemaan itselleni täysin uutta lajia, twerkkausta.
Olin jo pidemmän aikaa vääntäytynyt salille vähän väkisin. Se ei tuntunut enää omalta jutultani, mutta menin sinne, koska niin nyt vaan olevinaan kuuluu tehdä. Pitää huolta kunnostaan ja lihasvoimastaan, jotta jaksaa arjessa ja pysyy terveenä.
Olin lukenut niin monta juttua siitä, miten pitää löytää se oma liikuntalaji, se oma juttu. Niin pysyy motivoituneena ja saa tuloksia. Mutta mietin vain kuumeisesti, että mikä se mun juttu sitten on. Olin jotenkin hölmöyksissäni ajatellut, että eihän se tanssi nyt käy kunnon treenistä, että kyllä siellä salilla nyt vaan on käytävä. Kuinka väärässä voi ihminen olla.
Ensimmäisen twerkkaustunnin jälkeen olin päälaelta varpaan kärkeen niin hiessä, etten ole ikinä salitreenistä ollut.
Harhaluulo numero 1: Tanssi ei ole rankkaa
Olen nyt pari vuotta tanssinut EtnoFitnessillä twerkkiä, dancehall queenstylea ja reggaetonia ja lajien rankkuus on todella yllättynyt. Lajit vaativat paljon kehonhallintaa, niissä ollaan paljon kyykkyasennoissa ja lattialla ja etenkin dancehall queenstylessa on vielä mukana haastavaa akrobatiaa. Olen jokaisen tunnin jälkeen kuin uitettu.
Olen huomannut, että koko kehoni ja erityisesti jalkani ja keskivartaloni ovat vahvistuneet, tasapainoni, koordinaatiokykyni, kehonhallintani ja liikkuvuuteni ovat tanssin ansiosta parantuneet todella paljon.
Että hei, vaan huutelijat, kokeilkaapa heiluttaa takapuoltanne. Se on ihan saakelin rankkaa ja vaikeaa. Pesee mennen tullen monet saliliikkeet.
Harhaluulo numero 2: Lajit esineellistävät naista
Miksi esimerkiksi twerkkauksesta on kasvanut vain muutamassa vuodessa maailmanlaajuinen ilmiö? Miksi niin moni suomalainen tavisnainen nimeää harrastuksekseen twerkkauksen tai muun vastaavan tanssilajin? Mikä näitä lajeja yhdistää?
Ei mikään näistä lajeista ole kuitenkaan uusi keksintö. Twerkkaus on terminä on syntynyt parikymmentä vuotta sitten Yhdysvalloissa ja levisi hiljalleen ison yleisön tietoon. Dancehall queenstyle on puolestaan kotoisin Jamaikalta. Se on dancehallin alalaji ja alun perin tarkoituksena oli etsiä paikallista, parasta naispuolista tanssijaa. Reggaeton on 90-luvun lopulla Panamassa syntynyt laji, joka yhdistelee reggaeta ja dancehallia.
Moni tuntuu ajattelevan, että nämä lajit vain esineellistävät naisia tai naiset itse haluavat huomiota pukeutumalla vähiin vaatteisiin ja tanssimalla provosoivasti. Mutta kuinka vanhanaikaista ja pölyttynyttä on ajatella noin.
Ei ihme, että tällaisena aikana, kun olemme entistä enemmän heränneet muun muassa tasa-arvoon ja kehopositiivisuuteen, lajien suosio on räjähtänyt. Ne ovat täynnä täynnä voimauttavaa naisenergiaa, ne lisäävät arvostusta omaa kehoa ja naiseutta kohtaan, parantavat itseluottamusta ja itsetuntemusta.
Ei lattialla nelinkontin sheikatessa tai seinää vasten ylösalaisin twerkatessa voi paljoa pyydellä anteeksi. Ei lavalle voi astella asenteella, että ”minä nyt tässä vaan vähän heilutan, älkää minusta välittäkö…”
Voin omakohtaisesti kertoa, että tanssi on auttanut minua suunnattomasti hyväksymään oman kehoni, nauttimaan siitä ja arvostamaan sitä.
Niin kuin brittiläinen näyttelijä, tanssiopettaja Kelechi Okafor hyvin tiivisti lajin BBC:lle:
”Twerkkaus on paljon enemmän kuin pelkkää pepun sheikkausta. Se on feministinen liike, joka voimauttaa naisia. Tanssi on kanava, jonka avulla voi ilmaista paljon erilaisia tunteita: iloa, kipua, surua. Tanssin avulla voi viestiä sellaisia tunteita, joille ei ole sanoja.”
Kilpailu
Haluaisitko sinäkin voimaantua ja nauttia ihanasta naisenergiasta EtnoFitnessin tanssitunneilla? Kommentoi postausta ja voita!
Arvon kaikkien kommentoijien kesken useita kolmen kerran Kesäkortteja EtnoFitnessille. Kesäkortin kerrat saa käyttää Kesätunneilla 5.7 mennessä. Pääset testaamaan mielettömiä tanssitunteja tai vaikka joogaa. Voit tutustua tunteihin täällä.
Arvonta on voimassa 10.6. asti. Voittaja ilmoitetaan postauksen kommenteissa.
KILPAILU ON PÄÄTTYNYT.
Kiitos kaikille ihanille kommentoijille! <3 Olette mielettömiä voimanaisia!
Sain arvottavaksi kahdeksan kolmen kerran tanssikorttia ja arpaonni osui teihin:
Henna
MariaS
Eeva
Ansku
Anniina
Mimmu
Miffa
Nea
Onnea! Laitan vielä ohjeet meilissä :)
Alekoodi
Saan myös antaa teille kaikille alekoodin, jolla pääsette EtnoFitnessin kesäkauden tunneille alennettuun hintaan. Kesäkausi on 21.5.-30.8.
Koodilla INKAKESÄ saatte 20 prosenttia alennusta 10.6. saakka. Alennusta saa 5, 10 tai 15 kerran Kesäkorteista. Ilmoittaudu mukaan EtnoFitnessin verkkokaupan kautta ja syötä koodi sille varattuun kohtaan.
Kuvat: Marko Juhani
Lue myös:
Miten twerkkaus sai minut rakastamaan kehoani? Katso video!
Miten jooga on vaikuttanut ahdistukseeni? Osallistu kilpailuun!
Inka I