Perhe ja suhteet, Terveys ja hyvä olo

Yksin

Olen ajanut itseni siihen pisteeseen, että pääni sisällä raivoaa yksi…

Olen ajanut itseni siihen pisteeseen, että pääni sisällä raivoaa yksi ankea mörökölli. Se on ahdistunut, äkäinen ja vaatii hiljaisuutta. Omaa tilaa olla ja hengittää.

Se tulee esiin esimerkiksi väentungoksessa. Kun tuntuu, ettei mulla ole yhtään reviiriä.

Purin tuntemusta ystävälleni, joka kertoi ymmärtävänsä minua. Hän alkoi puhua persoonallisuuden piirteistä: Ero introvertissä ja ekstrovertissä on se, että miten ihminen latautuu. Latautuuko parhaiten muista ihmisistä vai yksin olosta.

Tuntui kuin pääni solmut avautuisivat hetkessä. Kuinka suuri oivallus!

Millainen olen?

Olen aina pitänyt itseäni sosiaalisena ekstroverttina, mutta entä jos en olekaan. Teen testin ja kuinka ollakaan – olen lopputuloksen mukaan introvertti. Testin mukaan saan voimaa pohdiskelusta ja päätöksistä. Ihmisjoukot hermostuttavat ja pidän enemmän syvällisistä keskusteluista pienessä piirissä kuin hulinasta väentungoksessa. Olen vastuullinen, luova ja analyyttinen. KYLLÄ!

Toisen jutun perusteella olen enemminkin ambivertti. Oloni ei ole epämukava sosiaalissa tilanteissa, mutta väsähdän, jos olen jatkuvasti ihmisten keskellä. Olen mielelläni huomion keskipisteenä, mutta en halua, että huomio jatkuu pitkään. Uppoudun yhtä helposti omiin ajatuksiini kuin hyvään keskusteluun. Jos olen liian pitkään yksin, tylsistyn. Toisaalta väsähdän, jos olen liian paljon muiden seurassa. KYLLÄ, KYLLÄ, KYLLÄ!

Sosiaaliset tilanteet

Olinpa kumpi tahansa tai kenties aistiherkkä, erityisherkkä tai vain stressaantunut ja ylikuormittunut, mutta sen olen huomannut, että olen ollut aivan liian vähän yksin! Itseasiassa en muista hetkeä, kun olisin todella ollut yksin. Ja silloinhan minä nimenomaan lataudun. Siitä, että voin olla omissa oloissani hiljaisuudessa.

Sosiaaliset tilanteet vievät minulta energiaa. Se kuulostaa jotenkin omaankin korvaan oudolta, koska olenhan ammatiltani toimittaja. Työni on intohimoni. Tapaan päivittäin mielettömiä tyyppejä, joilta oppia ja oivaltaa uutta. Kohtaamiset ovat työni suola.

Mä saan niistä, läheisistäni, ystävistäni ja miehestäni voimaa, mutta sosiaaliset tilanteet on mulle myös kuluttavia.

Olla läsnä

Sanelin tämän postauksen runkoa lenkillä Hietsussa.

Aiemmin en ymmärtänyt sitä, miksi joku lähtee lenkille kuuntelematta samalla musiikkia. Olen kokenut, että musiikki on niin tärkeä rytmittämään liikettä (sanoo vanha tanssija). Mutta siellä mä nyt lenkkeilin ilman musiikkia, koska en kestänyt kuulla ääntäkään. Olin niin poikki. Halusin vain kuulla hiljaisuutta ja luonnon ääntä. Aika nopeasti musta alkoi tuntua, että surina pään sisällä hiljenee ja mieli kirkastua. Energisöidyn ja maadoitun siinä lenkkipolulla.

Somelakko

Ihana Karita puhui juuri blogissaan siitä, miten hän on painellut menemään autopilotilla. Mä olen tehnyt ihan samaan. Ohjelmoinut itseni vain suorittamaan. Olen tehnyt nyt syksyllä enemmän töitä etänä ja ajatellut, että siinähän mä olen koko ajan yksin keittiöpöydän ääressä. Mutta minähän olen koko päivän läppärin ja kännykän kautta kontaktissa muihin ihmisiin. Ja jos mä yritän keskittyä johonkin, viestit, sähköpostit ja push-upit keskeyttävät vähän väliä. Se on niin kuormittavaa ja hidastaa aikaansaamista. Kuinka tyhmää, että vaikka tiedostan tämän, en muuta mitään.

Moni bloggaaja/some-tähti on puhunut siitä, miten työhön kuuluu olla läsnä somessa vuorokauden ympäri ja se uuvuttaa. Samaa mä olen miettinyt. Kännykkä saa minut helposti pahalle tuulelle. Terveisiä vain miehelleni, joka tästä on huomauttanut. Mun on tehtävä itselleni rajat, milloin ja kuinka kauan kerrallaan olen puhelimella ja vuorokaudessa täytyy olla aikoja, jolloin en ole tavoitettavissa.

Kirjoitan tätä postausta loppuun nyt kotona. Kuuntelen Spotifysta Sufjan Stevensia (kiitos suosittelusta, Siiri) ja suljin läppäriltä sähköpostit, somet ja kännykkä on lentotilassa. Kuinka onkin heti helpompi hengittää. En ala heti viisi minuuttia kirjoitettuani miettiä, että hmm, onkohan joku kaivannut mua.

Nuoli osoittaa luontoon

Mun sydämellä lepää sellainen jättimäinen nuoli, joka magneetin lailla vetää mua jonnekin Lapin tuntureille – Michele ja Sampo, milloin saan tulla?

On tärkeää ymmärtää, mitä kaipaa. Meidän kaikkien on pakko latautua. Jos koko ajan vain antaa energiaansa eikä missään vaiheessa lataa patteristoa täyteen, on ennen pitkää tilanteessa, missä pää huutaa pysähtymään.

Mä olen kiitollinen siitä, että tajusin tunnin lenkin luonnossa tai kirjan lukemisen palauttavan – edes hetkeksi. Sitten mä taas jaksan ja HALUAN olla vuorovaikutuksessa.

Onko täällä muita, jotka käy läpi samanlaisia tunteita? Saatko tarpeeksi omaa aikaa?

<3: Inka I

FACEBOOK / INSTAGRAM / TWITTER

Lue myös:

Shokkiuutisia palautumisestani – tuleeko pian seinä vastaan?

Nopein lääke stressiin

2 Comments

 • Iina / MouMou October 18, 2018 at 8:46 pm

  KYLLÄ! Bloggaajien latautumisretki Lappiin. I’m IN! <3

  Niin tuttuja ajatuksia. Mulla on ensimmäinen lomaviikko aikoihin ja oon jo ihan rikki kun pelkään, pomppaanko vaan samaan rumbaan takaisin vai uskallanko muuttaa jotakin oleellista, etten väsyisi niin.

  Reply
  • Inka I October 19, 2018 at 10:17 am

   Oi, se olisi ihanaa <3 <3 Mennään!

   Voi ei :( Ymmärrän sua täysin! Mutta on niin hyvä, että säkin tiedostat ton. Ehkä sen avulla jotakin kykenee muuttamaan. Mä oon ainakin nyt tietoisesti hakeutunut joka päivä hiljaisuuteen ja pitänyt just kännykästä taukoa. Pienilläkin jutuilla voi olla iso vaikutus oloon. Voimia muru <3

   Reply

  Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Kaupallinen yhteistyö & arvonta:@kaslink.aito 〰 Maailman helpoin tiramisu valmistuu 15 minuutissa – voita puolen vuoden kaurajuomat!
❤😍
Voitko uskoa, että yksi herkullisimmista koskaan maistamistani tiramisuista on maidoton? Usko pois! Käy nyt nappaamassa blogista äärimmäisen helppo resepti talteen ja osallistu samalla arvontaan. Suora linkki profiilissa: @inka.ikonen 
#kaslink #kaslinkaito #kaurakerma #kauravispi #kaurajuoma #kauramaito #jälkiruoka #resepti #maidoton #dessert #dairyfreerecipes #tiramisu #dessertrecipe #ruoka #inkaicom
  • Toiveisiinne on vastattu🍴Olette pyytäneet nopeita ja helppoja (kasvisruoka)reseptejä arkeen ja nyt niitä piisaa. 
Blogissani alkaa uusi Vartissa valmista vegeä -postaussarja! Ensimmäinen resepti on nyt julkaistu. Se on laiskan kokin flatbread hummuksella ja halloumilla, joka on saanut inspiraationsa Marbellassa sijaitsevasta, ihanasta Rachel's eco love -ravintolasta.
🥑🍞 Käy nappaamassa ohje talteen niihin hetkiin, kun kysyt mielessäsi noin 345 098 kerran, että "Mitä sitä tänään syötäisiin". Ei enää niitä epätoivon hetkiä! Taistellaan yhdessä vastaan 💪 Linkki profiilissa: @inka.ikonen 
Pisst! Käy myös katsomassa Instagram stooreissani, kuinka teet maailman parasta hummusta ja kuinka irrotat granaattiomenan siemenet aivan superhelposti!
#resepti #arkiruoka #kasvisruoka #flatbread #ruoka #inkaicom #vartissavalmistavegea #healthyfood #healthyrecipes #vegetarianrecipes
  • 🍉PIKA-ARVONTA: Voita liput I love me -messuille sinulle ja ystävällesi!🥥 Jee, @iloveme_official -messut ovat tulevana viikonloppuna! Odotan niin paljon, että pääsen näkemään tuttuja ja sukeltamaan hyvinvoinnin maailmaan. Kiinnostavia näytteilleasettajia ja ohjelmaa on todella paljon 👠💄🏋️‍♀️🧘‍♀️ Haluan teidät mukaan messuille 🙌Yhteistyökumppanini @biokia antoi minulle arvottavaksi peräti 10 lippua. Eli nyt sinä ja ystäväsi voitte päästä viikonloppuna messuhumuun. Arvon viidelle osallistujalle kaksi lippua (arvo 38 euroa). Osallistu kommentoimalla kuvaan, kenet haluaisit viedä messuille. Voit tägätä niin monta ystävää kuin haluat. Yksi kommentti on yksi arpa. Onnea matkaan! 🙏

Arvonta päättyy torstaina 17.10. klo 18. Voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti. Liput toimitetaan puhelimeen tai sähköpostitse.

Instagram ei ole osallisena arvonnassa.
#iloveme #ilovememessut #iloveme2019 #tulesellaisenakuinolet #arvonta #kilpailu
  • Roosa nauha -päivää vietetään tänään perjantaina, kansainvälisenä tyttöjen päivänä. 💕 Sen takia nyt tärkeää asiaa rinnoista. 🍒

Tutkitko rintasi säännöllisesti? Rintojen tutkiminen tunnustelemalla on jo varmaan tuttua, mutta kuinka usein katsot rintojasi? 
Kävin Felicitas Mehiläisen lääkäri Liisa Häkkisen hedelmällisyysneuvolassa, jossa hän tutki rintani. Samalla hän muistutti, että rintoja pitäisi tunnustella ja KATSELLA kerran kuukaudessa menkkojen jälkeen. Kasvaimen oireet saattaa nimittäin näkyä myös peilissä. 
Kirjoitin Iltalehteen jutun aiheesta (älkää antako otsikon hämätä, se on hassu - en keksinyt itse). Lue juttu nyt profiilissa olevan linkin kautta. Katso myös mun stooreista, kuinka rinnat tutkitaan oikein.
#näytätunteesi #näytätukesi #roosanauha #roosanauhapäivä #tutkirintasi #tyttöjenpäivä
  • Tänään, maailman mielenterveyspäivänä, haluan kysyä sinulta: mitä kuuluu? 💚

Tänä vuonna päivän kansainvälinen teema on itsemurhien ehkäisy. Siksi @mielenterveys kannustaa kysymään tuon maailman tärkeimmän kysymyksen. Nähdään ja kuullaan toisiamme, jotta kukaan ei jäisi kipunsa kanssa yksin. Kenenkään ei pitäisi joutua pärjäämään ilman apua.

Tuen täysillä MIELI ry:n pyrkimystä avoimemmasta keskustelukulttuurista mielenterveyden suhteen. Haluan myös olla mukana levittämässä oikeaa tietoa mielenterveydestä, poistamassa leimautumista ja muuttamassa asenteita, joita mielenterveyteen liitetään.

Kirjoitin vajaa vuosi sitten Ylelle jutun, jossa Itsemurhien ehkäisykeskuksen päällikkö Marena Kukkonen kertoi mulle jotain niin suurta ja tärkeää, että ihmettelin todella itsemurhan tehneen läheisenä, miksei tästä puhuta enempää: "Itsemurhan ja sen yrittämisen aiheuttaa neurobiologinen poikkeustila, joka on todennettavissa MRI-kuvauksessa. Kun ihminen kokee sietämätöntä henkistä kipua, kehossa laukeaa akuutti stressitila. Aivojen 'hätäkeskus' eli mantelitumake hälyttää muut aivojen osat ja koko kehon taistele-tai-pakene -tilaan.
Rationaalinen ajattelu on mahdotonta ja pitkäaikaiset elämänsuunnitelmat ja vaihtoehtoiset ratkaisut unohtuvat. Ihminen ajautuu itsetuhoiseen tilaan.
Itsetuhoisen ihmisen ajatukset keskittyvät siihen, miten tuskan saa loppumaan. Itsemurha ei ole järkiperäinen valinta vaan tilanne, jossa henkisen kivun takia ei nähdä enää muita vaihtoehtoja. 
Kukkonen on työryhmänsä kanssa kohdannut yli 1 000 itsemurhaa yrittänyttä. He ovat kuvailleet tilaa sumuiseksi: ajatus ei pelaa, niin mennyt kuin tuleva ja jopa läheiset pyyhkiytyvät mielestä.

Vaarallinen itsetuhoinen tila voi kestää parista minuutista pariin tuntiin. Ulkopuolinen voi onnistua keskeyttämään tilan vaikka vain koskettamalla olkapäätä tai juttelemalla puhelimessa itsetuhoisen kanssa. Kukkosen mukaan tällöin itsetuhoiselle palautuu mieleen läheiset ja ymmärrys siitä, ettei halua kuolla." Oikeaan aikaan kysytty kysymys voi siis pelastaa hengen.

Lähde: Yle

Lue koko juttu profiilissa olevan linkin kautta: @inka.ikonen 
#vihreäävaloa #mieli #kymppikymppi #mitäkuuluu