13 x vuoden parhaat kirjat – osallistu arvontaan!
Kirjat ovat edullisia, suhteellisen ympäristöystävällisiä ja kestäviä matkalippuja maailman toiselle puolelle, vieraaseen kulttuuriin, ajassa taakse- tai eteenpäin, toisen elämään, tarinaan tai pään sisälle.
Olen lapsesta asti ollut lukutoukka, ja kirjat ovat pakokeinoni todellisuudesta. Rentoudun niiden parissa joka ilta. Kirjat ovat tarjonneet minulle mahdollisuuksia ymmärtää maailmaa, itseäni ja muita.
Listasin tämän vuoden suosikkini. Mikä oli sinun vuoden suosikkikirjasi?
Kannattaa muuten lukea postaus loppuun ja osallistua arvontaan.
Laura Manninen: Kaikki anteeksi
(WSOY, 2018)
Henkilökohtaisesti todella syvältä riipaiseva teos. Pystyn lukemaan vain pienen palan kerrallaan, minkä jälkeen pitää hetki puhallella.
Toivottavasti Mannisen parisuhdeväkivallasta kertova esikoisteos valottaa ihmettelijöille sitä, miksi joku ajautuu väkivaltaiseen suhteeseen ja miksei siitä välttämättä ensimmäisen iskun jälkeen lähdetä noin vain vetämään. Käytän sanaa ajautua, koska kukaan ei tietoisesti hakeudu hakattavaksi.
Johanna Elomaa: Kaipuun väri on sininen
(Kosmos, 2018)
Johanna on entinen kollegani Ilta-Sanomista ja olen ihaillut hänen matkaansa kirjailijaksi. Hänen omaelämäkerrallinen esikoisteos Säästä ajatuksesi eläviä varten oli minulle merkittävä. Siinä Johanna käsitteli veljensä itsemurhaa ja vei meidät mukanaan toipumismatkalle halki Kaakkois-Aasian.
Tykästyin kovasti Johannan esikoisromaanin, jonka mieletön rakkaustarina, Intian värit ja kahdessa aikatasossa liikkuvan tarinan nivoutuminen yhteen vasta ihan viimeisillä sivuilla piti todella otteessaan.
Jill Santopolo: Valo jonka kadotimme
(Otava, 2018)
Santopolon teos muistuttaa hyvin paljon yhtä suosikkikirjoistani, David Nichollsin Sinä päivänä. Siksi lämpenin tälle hieman hitaasti, mutta traagiset rakkaustarinat – kukapa niihin ei olisi heikkona! Kirjaa lukiessa voi kaiholla muistella omaa ensirakkauttaan…
Julia Thurén: Kaikki rahasta
(Gummerus, 2018)
IHANAA, että kuluvan vuoden aikana rahasta on ryhdytty puhumaan yhä enemmän ja avoimemmin – varsinkin naisporukoissa. Tällaiselle toipuvalle ostohirmulle rahapuhe on ollut jopa terapeuttista.
Yksi fanittamistani massinaisista on toimittaja-bloggaaja Julia Thurén, jonka kirja Kaikki rahasta on aivan loistava, selkeä, hauska ja käytännönläheinen teos omien raha-asioiden viilaukseen. Tosin, meitsin raha-asiat eivät vissiin ole vielä ihan mintissä, koska kirja jäi ekana iltana valvottamaan. :D
Yuval Noah Harari: 21 oppituntia maailman tilasta
(Bazaar, 2018)
Jos kaipaat lisää ilmastoahdistusta tai haluat syventää maailmantuskaasi, this is for you!
Vakavasti ottaen: tämä supersuositun Sapiens-kirjan kirjoittajan, historioitsijan uutuusteos auttaa hahmottamaan maailman nykytilannetta todella taidokkaasti ja helposti ymmärrettävästi. Jos sinäkin olet miettinyt, että miten hemmetissä Trump pääsi valtaan tai mitä terrorismille on tehtävissä, lue tämä kirja.
Khaled Hosseini: Meren rukous
(Otava, 2018)
Khaled Hosseinin teokset Leijapoika ja Tuhat loistavaa aurinkoa ovat lempikirjojani. Meren rukous ei ole romaani vaan todella kauniisti kuvitettu, runollinen kirja, joka sai alkunsa 3-vuotiaasta syyrialaispojasta, joka makasi kuolleena meren rannalla. Kuva pojasta levisi ympäri maailman.
Hosseini lahjoittaa saamansa tekijänpalkkiot YK:n pakolaisjärjestölle ja omaa nimeään kantavan säätiön kautta tehtävälle pakolaistyölle.
Teos on todella koskettava. Se antaa kasvot ja tarinan niille tuhansille, tuhansille pakolaisille, jotka joutuvat jättämään kotinsa ja pakenemaan sodan jaloista. Meren rukous pistää miettimään omaa etuoikeutettua asemaani ja sitä, mitä pakolaisten auttamiseksi voi tehdä.
Camilla Läckerberg: Noita
(Gummerus, 2017)
Dekkarit ovat perverssioni, tapa hypätä seikkailuun ja toisaalta ymmärtää ihmismielen pimeämpiä puolia. Olen luonteeltani sairaalloisen utelias, joten ajoittain yhden jos toisenkin dekkarin ahmaiseminen lääkitsee ko. vaivaa.
Tähän asti olen ollut vahvasti team Liza Marklund, mutta nyt työkaverin suosituksesta otin käteeni niin ikään ruotsalaisen Läckerbergin uutuuden. Alkuun esiteltiin toooodella laaja henkilöhahmojen kirjo, mutta nopeasti kirja imaisi sisäänsä. Dekkari liikkuu eri vuosikymmenistä eri henkilöihin hiljalleen yhdistäen tarinoita. Jos joku niin tällainen kirjoitustyyli on omiaan koukuttamaan ainakin allekirjoittaneen.
Anna Karhunen & Tiia Rantanen: Kaverin puolesta kyselen
(Kosmos, 2018)
Käsi ylös, kuka fanittaa KPK-podcastia? Tässä kohtaa on nyt pikkuisen pakko rehvastella, että Annahan on entinen työkaverini A-lehdiltä ja on ollut niin mielettömän siistiä seurata, mitä hän on saanut Tiian kanssa aikaan. He ovat ensinnäkin järjettömän hauskoja tyyppejä, mutta tehneet mokailusta hyväksytympää. Podcast ja kirja auttavat käsittelemään omaa häpeää.
Jaksoja ei voi kuunnella kuin kaksin kerroin naurusta henkeään haukkoen, ja sama homma kävi kaksikon kirjan kanssa. Tämä ote kertokoon kirjasta kaiken oleellisen:
”Eräänä juhannuksena sattui käymään niin, että kaveri oli juhlimassa keskikesän juhlaa Raumanmerellä. Muutaman päivän käsi suojana jos jonkinmoista juomaa kiskottuaan kaverilla oli pikkuisen väsynyt ja nuhjuinen olo, eikä hän kaivannut elämältä mitään muuta kuin omaa kotia ja pehmeää sänkyä.
Kotimatka oli jo loppusuoralla, kun hän astui Helsingin keskustasta raitiovaunuun ja etsi itselleen vapaan penkin. Penkille oli levitetty ilmaisjakelulehti 100, jonka kaveri siirsi pois ahterinsa tieltä sitä sen kummemmin katselematta, ja hän rojahti penkkiin kaikkine viikonlopun aikana kertyneine juhannuskiloineen vain huomatakseen, että lehden alla oli yllätys: ihmisen paska.”
Minna Rytisalo: Rouva C
(Gummerus, 2018)
Rytisalon esikoisromaani Lempi oli todella vaikuttava ja suorastaan karu teos Lapin sodasta ja rakkaudesta. Uutuus tarttuu nuoren Minna Canthin tarinaan nuoresta opiskelijasta kirjailijaksi. Kirja keskittyy paljolti Canthien avioliittoon.
Rytisalon kaunis ja hyvällä mielikuvituksella höystetty, Canthin lähes eläväksi taikova kieli sykähdyttää. Lasken kirjan iltaisin haikeudella käsistäni. En haluaisi lopettaa lukemista mutten sitäkään, että tarina päättyy.
Sisko Savonlahti: Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu
(Gummerus, 2018)
Tästä kirjasta on toimittajakuplassani puhuttu eniten syksyn aikana – enkä ihmettele! Vapaan toimittajan Savonlahden esikoisteos on niin ihanan, raadollisen rehellinen ja hauskasti kirjoitettu, että sen ahmii hyvillä mielin parissa illassa.
Kirjan tarina on todella samaistuttava – huomaan nyökytteleväni kirjaa lukiessa: ”Just noin, miten sä osasitkin sanoittaa ton tunteen noin hyvin!”
Carmel Harrington: Rimakauhua ja rakkautta – elämä jatkuu
(Bazaar, 2018)
Oh, kuka muistaa 90-luvun suosikkisarjan Rimakauhua ja rakkautta? Ja sen kun Rachel kuoli? Voi terve, sitä itkun määrää.
Kun uudet, oi, niiiin kauan odotetut kaudet alkoivat, petyin, että ajassa oli harpattu niin paljon eteenpäin. Miten Adam selvisi Rachelin kuolemasta? Mitä Jennyn ja Peten suhdesopassa kävi? Ja miten Davidin ja Karenin eroprosessi sujui?
No, kysymyksiimme on nyt vastattu. Carmel Harrington täyttää aukon kausien välissä. Niin lohduttavaa ja ihanaa palata vanhojen ja rakkaiden hahmojen elämään.
Katja Kettu: Rose on poissa
(WSOY, 2018)
Inka I <3 Katja K. Hän on ollut minun idolini Kätilöstä lähtien. Rakastuin täysin Ketun rikkaaseen, vivahteikkaaseen kieleen. Se oli aivan täysin ennen kokematonta. Ketun kirjoissa yhdistyvät useassa tasossa liikkuva tarinat, traagiset rakkaussuhteet ja historia.
Uusin romaani, Finlandia-ehdokas Rose on poissa sijoittuu intiaanireservaattiin Yhdysvaltojen Minnesotaan. Teoksen kieli ja rytmi on Ketun aikaisempia teoksia hengästyttävämpi ja vieläkin ihmeellisempi. Kirjeromaani kertoo yhden perheen mykistävän tarinan kahdessa eri aikatasossa. Välillä tarinaa on haastava seurata, mutta Ketun kertojan lahjat vievät silti mennessään.
Maria Veitola: Veitola
(Johnny Kniga, 2018)
Vitsi, mä nyt tunnun rakastavan vähän kaikkia tämän listan kirjoittajia, mutta minkä sille voi. Inka I also <3 Maria V.
Olen rakastanut tätä pokkanaista hänen Maria!-ohjelmastaan lähtien. Marian rehellisyys, asenne ja ammattitaito ovat voimaannuttavia ja inspiroivia. Veitola kirja avaa upeasti Marian tarinaa hänen vanhojen kolumniensa kautta.
Kirjan taitosta erikoismaininta! Se vaatii hetken totuttelua mutta on yhtä uniikkia kuin kirjoittajansa.
Arvonta
Kommentoi postausta sunnuntaihin 30.12. mennessä ja voit voittaa omaksesi nämä kirjat:
- Johanna Elomaa: Kaipuun väri on sininen
- Laura Manninen: Kaikki anteeksi
Palkinnon arvo on 55 euroa.
Arvonnan voittaja ilmoitetaan kommenteissa.
KILPAILU ON PÄÄTTYNYT.
Kiitos kaikille osallistujille <3 Voiton vei tällä kertaa nimimerkki Beda. Onnea voitosta!
Lue myös:
Näin rakastuin BookBeat-palveluun – katso 16 ehdotonta suosikkiani!
Inka I