13 x vuoden parhaat kirjat – osallistu arvontaan!

18/12/2018

Kirjat ovat edullisia, suhteellisen ympäristöystävällisiä ja kestäviä matkalippuja maailman toiselle puolelle, vieraaseen kulttuuriin, ajassa taakse- tai eteenpäin, toisen elämään, tarinaan tai pään sisälle.

Olen lapsesta asti ollut lukutoukka, ja kirjat ovat pakokeinoni todellisuudesta. Rentoudun niiden parissa joka ilta. Kirjat ovat tarjonneet minulle mahdollisuuksia ymmärtää maailmaa, itseäni ja muita.

Listasin tämän vuoden suosikkini. Mikä oli sinun vuoden suosikkikirjasi?

Kannattaa muuten lukea postaus loppuun ja osallistua arvontaan.

vuoden parhaat kirjat

Laura Manninen: Kaikki anteeksi

(WSOY, 2018)

Henkilökohtaisesti todella syvältä riipaiseva teos. Pystyn lukemaan vain pienen palan kerrallaan, minkä jälkeen pitää hetki puhallella.

Toivottavasti Mannisen parisuhdeväkivallasta kertova esikoisteos valottaa ihmettelijöille sitä, miksi joku ajautuu väkivaltaiseen suhteeseen ja miksei siitä välttämättä ensimmäisen iskun jälkeen lähdetä noin vain vetämään. Käytän sanaa ajautua, koska kukaan ei tietoisesti hakeudu hakattavaksi.

Johanna Elomaa: Kaipuun väri on sininen

(Kosmos, 2018)

Johanna on entinen kollegani Ilta-Sanomista ja olen ihaillut hänen matkaansa kirjailijaksi. Hänen omaelämäkerrallinen esikoisteos Säästä ajatuksesi eläviä varten oli minulle merkittävä. Siinä Johanna käsitteli veljensä itsemurhaa ja vei meidät mukanaan toipumismatkalle halki Kaakkois-Aasian.

Tykästyin kovasti Johannan esikoisromaanin, jonka mieletön rakkaustarina, Intian värit ja kahdessa aikatasossa liikkuvan tarinan nivoutuminen yhteen vasta ihan viimeisillä sivuilla piti todella otteessaan.

vuoden parhaat kirjat

Jill Santopolo: Valo jonka kadotimme

(Otava, 2018)

Santopolon teos muistuttaa hyvin paljon yhtä suosikkikirjoistani, David Nichollsin Sinä päivänä. Siksi lämpenin tälle hieman hitaasti, mutta traagiset rakkaustarinat – kukapa niihin ei olisi heikkona! Kirjaa lukiessa voi kaiholla muistella omaa ensirakkauttaan…

Julia Thurén: Kaikki rahasta

(Gummerus, 2018)

IHANAA, että kuluvan vuoden aikana rahasta on ryhdytty puhumaan yhä enemmän ja avoimemmin – varsinkin naisporukoissa. Tällaiselle toipuvalle ostohirmulle rahapuhe on ollut jopa terapeuttista.

Yksi fanittamistani massinaisista on toimittaja-bloggaaja Julia Thurén, jonka kirja Kaikki rahasta on aivan loistava, selkeä, hauska ja käytännönläheinen teos omien raha-asioiden viilaukseen. Tosin, meitsin raha-asiat eivät vissiin ole vielä ihan mintissä, koska kirja jäi ekana iltana valvottamaan. :D

Yuval Noah Harari: 21 oppituntia maailman tilasta

(Bazaar, 2018)

Jos kaipaat lisää ilmastoahdistusta tai haluat syventää maailmantuskaasi, this is for you!

Vakavasti ottaen: tämä supersuositun Sapiens-kirjan kirjoittajan, historioitsijan uutuusteos auttaa hahmottamaan maailman nykytilannetta todella taidokkaasti ja helposti ymmärrettävästi. Jos sinäkin olet miettinyt, että miten hemmetissä Trump pääsi valtaan tai mitä terrorismille on tehtävissä, lue tämä kirja.

Khaled Hosseini: Meren rukous

(Otava, 2018)

Khaled Hosseinin teokset Leijapoika ja Tuhat loistavaa aurinkoa ovat lempikirjojani. Meren rukous ei ole romaani vaan todella kauniisti kuvitettu, runollinen kirja, joka sai alkunsa 3-vuotiaasta syyrialaispojasta, joka makasi kuolleena meren rannalla. Kuva pojasta levisi ympäri maailman.

Hosseini lahjoittaa saamansa tekijänpalkkiot YK:n pakolaisjärjestölle ja omaa nimeään kantavan säätiön kautta tehtävälle pakolaistyölle.

Teos on todella koskettava. Se antaa kasvot ja tarinan niille tuhansille, tuhansille pakolaisille, jotka joutuvat jättämään kotinsa ja pakenemaan sodan jaloista. Meren rukous pistää miettimään omaa etuoikeutettua asemaani ja sitä, mitä pakolaisten auttamiseksi voi tehdä.

vuoden parhaat kirjat

Camilla Läckerberg: Noita

(Gummerus, 2017)

Dekkarit ovat perverssioni, tapa hypätä seikkailuun ja toisaalta ymmärtää ihmismielen pimeämpiä puolia. Olen luonteeltani sairaalloisen utelias, joten ajoittain yhden jos toisenkin dekkarin ahmaiseminen lääkitsee ko. vaivaa.

Tähän asti olen ollut vahvasti team Liza Marklund, mutta nyt työkaverin suosituksesta otin käteeni niin ikään ruotsalaisen Läckerbergin uutuuden. Alkuun esiteltiin toooodella laaja henkilöhahmojen kirjo, mutta nopeasti kirja imaisi sisäänsä. Dekkari liikkuu eri vuosikymmenistä eri henkilöihin hiljalleen yhdistäen tarinoita. Jos joku niin tällainen kirjoitustyyli on omiaan koukuttamaan ainakin allekirjoittaneen.

Anna Karhunen & Tiia Rantanen: Kaverin puolesta kyselen

(Kosmos, 2018)

Käsi ylös, kuka fanittaa KPK-podcastia? Tässä kohtaa on nyt pikkuisen pakko rehvastella, että Annahan on entinen työkaverini A-lehdiltä ja on ollut niin mielettömän siistiä seurata, mitä hän on saanut Tiian kanssa aikaan. He ovat ensinnäkin järjettömän hauskoja tyyppejä, mutta tehneet mokailusta hyväksytympää. Podcast ja kirja auttavat käsittelemään omaa häpeää.

Jaksoja ei voi kuunnella kuin kaksin kerroin naurusta henkeään haukkoen, ja sama homma kävi kaksikon kirjan kanssa. Tämä ote kertokoon kirjasta kaiken oleellisen:

”Eräänä juhannuksena sattui käymään niin, että kaveri oli juhlimassa keskikesän juhlaa Raumanmerellä. Muutaman päivän käsi suojana jos jonkinmoista juomaa kiskottuaan kaverilla oli pikkuisen väsynyt ja nuhjuinen olo, eikä hän kaivannut elämältä mitään muuta kuin omaa kotia ja pehmeää sänkyä.

Kotimatka oli jo loppusuoralla, kun hän astui Helsingin keskustasta raitiovaunuun ja etsi itselleen vapaan penkin. Penkille oli levitetty ilmaisjakelulehti 100, jonka kaveri siirsi pois ahterinsa tieltä sitä sen kummemmin katselematta, ja hän rojahti penkkiin kaikkine viikonlopun aikana kertyneine juhannuskiloineen vain huomatakseen, että lehden alla oli yllätys: ihmisen paska.”

Minna Rytisalo: Rouva C

(Gummerus, 2018)

Rytisalon esikoisromaani Lempi oli todella vaikuttava ja suorastaan karu teos Lapin sodasta ja rakkaudesta. Uutuus tarttuu nuoren Minna Canthin tarinaan nuoresta opiskelijasta kirjailijaksi. Kirja keskittyy paljolti Canthien avioliittoon.

Rytisalon kaunis ja hyvällä mielikuvituksella höystetty, Canthin lähes eläväksi taikova kieli sykähdyttää. Lasken kirjan iltaisin haikeudella käsistäni. En haluaisi lopettaa lukemista mutten sitäkään, että tarina päättyy.

Sisko Savonlahti: Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu

(Gummerus, 2018)

Tästä kirjasta on toimittajakuplassani puhuttu eniten syksyn aikana – enkä ihmettele! Vapaan toimittajan Savonlahden esikoisteos on niin ihanan, raadollisen rehellinen ja hauskasti kirjoitettu, että sen ahmii hyvillä mielin parissa illassa.

Kirjan tarina on todella samaistuttava – huomaan nyökytteleväni kirjaa lukiessa: ”Just noin, miten sä osasitkin sanoittaa ton tunteen noin hyvin!”

Carmel Harrington: Rimakauhua ja rakkautta – elämä jatkuu

(Bazaar, 2018)

Oh, kuka muistaa 90-luvun suosikkisarjan Rimakauhua ja rakkautta? Ja sen kun Rachel kuoli? Voi terve, sitä itkun määrää.

Kun uudet, oi, niiiin kauan odotetut kaudet alkoivat, petyin, että ajassa oli harpattu niin paljon eteenpäin. Miten Adam selvisi Rachelin kuolemasta? Mitä Jennyn ja Peten suhdesopassa kävi? Ja miten Davidin ja Karenin eroprosessi sujui?

No, kysymyksiimme on nyt vastattu. Carmel Harrington täyttää aukon kausien välissä. Niin lohduttavaa ja ihanaa palata vanhojen ja rakkaiden hahmojen elämään.

Katja Kettu: Rose on poissa

(WSOY, 2018)

Inka I <3 Katja K. Hän on ollut minun idolini Kätilöstä lähtien. Rakastuin täysin Ketun rikkaaseen, vivahteikkaaseen kieleen. Se oli aivan täysin ennen kokematonta. Ketun kirjoissa yhdistyvät useassa tasossa liikkuva tarinat, traagiset rakkaussuhteet ja historia.

Uusin romaani, Finlandia-ehdokas Rose on poissa sijoittuu intiaanireservaattiin Yhdysvaltojen Minnesotaan. Teoksen kieli ja rytmi on Ketun aikaisempia teoksia hengästyttävämpi ja vieläkin ihmeellisempi. Kirjeromaani kertoo yhden perheen mykistävän tarinan kahdessa eri aikatasossa. Välillä tarinaa on haastava seurata, mutta Ketun kertojan lahjat vievät silti mennessään.

Maria Veitola: Veitola

(Johnny Kniga, 2018)

Vitsi, mä nyt tunnun rakastavan vähän kaikkia tämän listan kirjoittajia, mutta minkä sille voi. Inka I also <3 Maria V.

Olen rakastanut tätä pokkanaista hänen Maria!-ohjelmastaan lähtien. Marian rehellisyys, asenne ja ammattitaito ovat voimaannuttavia ja inspiroivia. Veitola kirja avaa upeasti Marian tarinaa hänen vanhojen kolumniensa kautta.

Kirjan taitosta erikoismaininta! Se vaatii hetken totuttelua mutta on yhtä uniikkia kuin kirjoittajansa.

vuoden parhaat kirjat

Arvonta

Kommentoi postausta sunnuntaihin 30.12. mennessä ja voit voittaa omaksesi nämä kirjat:

 • Johanna Elomaa: Kaipuun väri on sininen 
 • Laura Manninen: Kaikki anteeksi

Palkinnon arvo on 55 euroa.

Arvonnan voittaja ilmoitetaan kommenteissa.

KILPAILU ON PÄÄTTYNYT.

Kiitos kaikille osallistujille <3 Voiton vei tällä kertaa nimimerkki Beda. Onnea voitosta!

Lue myös:

Näin rakastuin BookBeat-palveluun – katso 16 ehdotonta suosikkiani!

Inka I

FACEBOOK / INSTAGRAM
 • Mipzu

  Paljon lukemisen arvoisia kirjoja!

  • Inka I

   Kiva kuulla :)

 • Kesäheinä

  Mä oon kans kova lukutoukka, mutta tänä vuonna en ole oikein pystynyt lukemaan. Siks ei oo oikein muodostunut mitään suosikkikirjaa tältä vuodelta.

  Nuo sun listaamat kirjat on kyllä tuttuja ja tuota Laura Mannisen kirjaa ”Kaikki anteeksi” olen erityisesti ihastellut.

  Toivottavasti ensi vuonna uudet tuulet, kun iso pino kirjoja odottaa lukemista.

  Iloista joulunodotusta!

  • Inka I

   Mannisen kirja on kyllä vaikuttava! Toivottavasti saan enemmän lukuaikaa ensi vuonna :) Ihanaa joulua <3

 • Tai a Lirkki

  Olispa kiva voittaa ja lukea.

 • Veronica

  Camilla Läckberg, Noita

 • Sonja

  Tuo Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu kiinnostellut jo hetken…. Jaksatko avata vähän tarkemmin mistä opus kertoo tai millaiseen moodiin se voisi sopia lukemiseksi? 😊

  • Inka I

   Toki! Kirja on kevyt ja hauska kuvaus kaupunkilaisen, kolmikymppisen sinkun arjesta – tai tarkemmin sanoen kuvaus hänen vuoden kestävästä eroprosessista ja vastoinkäymisistä. Savonlahden kieli ja ajatusmaailma upposi muhun ja samaistuin hänen kokemuksiinsa. Kirja oli siis vertaistuellinen ja terapeuttinenkin. Tykkäsin!

 • Ida

  Olen todellakin lukutoukka ja uuden vuoden lupaukseni onkin alkaa pitää listaa vuoden aikana lukemistani kirjoista!

  • Inka I

   Mahtava lupaus!

 • Hanna Teppo

  Mukana kirja arvonnassa. Kirjalistasta tuttu oli vain noita joka on huippuhyvä😊

  • Inka I

   Se kyllä on hyvä :)

 • Beda

  Ihana postaus! Olenkin etsinyt hyviä lukuvinkkejä. Näistä tekee mieli lukea kaikki.

  • Inka I

   Hei Beda! Onnea, arpaonni osui sinuun :) Laitatko yhteystietosi mulle sähköpostiin osoitteeseen [email protected]. <3 Ihanaa uutta vuotta!

 • Beda

  Ihania lukuvinkkejä!

 • Pakkastyttö

  Monta hyvää vaihtoehtoa listassasi, ehdottomasti mukana arvonnassa. Johanna Elomaata erityisesti odotan. Nappaan listastasi muitakin ensi vuoden lukulistalle :) Mukavaa ja rauhallista joulunaikaa!

 • P

  Oi ihana vinkki tuo Rimakauhua ja rakkautta. En tiennyt et sellainen on. Mahtavaa.
  Savonlahden kirja oli mainion rehellinen.

  Arvottavia kirjoja en olekaan vielä lukenut.

  @notsobadperson

 • Riikka Lammi

  Arvottavia kirjoja en olekaan vielä lukenut.

 • Leena

  Olen lukenut jo listaltasi useita ja suosikeiksi nousivat Kaikki rahasta sekä Rose on poissa.

 • Minna H.

  Meren rukous kyllä kiinnostaa…

 • Jenna

  Oo hyviä vinkkejä! :)

  • Inka I

   Kiitos, kiva kuulla :)

 • Niinu

  Luen yleensä pelkästään jännäreitä,mutta tuon Santopolon luin enkä voi kuin suositella!

  • Inka I

   Se on kyllä hyvä!

 • Sinisentalonsatu

  Mä tykkäsin ehkä eniten Veitolasta, mutta myös Tuntematon Kimi oli tosi hyvä! Muitakin kirjoja sinun listaltasi olen lukenut, mutten kumpaakaan arvottavista teoksista!

  • Inka I

   Viimeksi eilen joku kehui mulle sitä Kimin kirjaa. Pitää kyllä ehdottomasti ottaa lukuun!

 • Sanni

  Hyviä vinkkejä! Ehkä kun gradu valmistuu niin aikaa jää taas viihdelukemiselle <3

  • Inka I

   Kiitos, kiva kuulla :) Oooh, onnea gradusta ja tulevasta valmistumisesta.

 • EijaR

  Kiitos vinkeistä!

  • Inka I

   Ollos hyvä :) Ihanaa joulua!

 • Annika Ahola

  Mukana arvonnassa!!! Pienten lasten kotiäitinä on lukeminen jäänyt ja nyt olisi hyvä tilanne elvyttää tämä vanha intohimo lukemiseen..❤

  • Inka I

   Moni tuttu äiti on sanonut samaa, että oma lukeminen jää pienten lasten kanssa vähälle. Toivottavasti saat järjestettyä aikaa :) Ihanaa joulua!

 • Miia

  Pari olen jo lukenutkin noista

 • Annika

  Mukana arvonnassa. Sain paljok uusia tuttavuuksia ja lukuvinkkejä postauksestasi, kiitos!

  • Inka I

   Ollos hyvä :) Ihanaa joulua!

 • Johanna

  Mukana arvonnassa! Kaikki anteeksi onkin ollut mun lukulistalla jo jonkin aikaa. Kiitos näistä vinkeistä, tämä oli super hyödyllinen postaus! :)

  • Inka I

   Oi, kiitos! Mahtava kuulla :) Ihanaa joulua!

 • Jenniporakone

  Täällä myös yksi lukutoukka. Siitä asti kun oppinut lukemaan niin on vöhintään 5 kirjaa luettavana. Fiiliksen mukaan

  • Inka I

   Vau, viisi on paljon. Mulla on yleensä vain muutama kirja kesken, muuten katoaa flow. Mutta juurikin näin: fiiliksen mukaan :)

 • Anni

  Jes! Täältä löytyi monta kirjaa ensi vuodelle luettavaksi :)

  • Inka I

   Kiva kuulla :)

 • Iina

  Paljon hyviä vinkkejä luettavaksi! Jos saisi taas itsessä entisen lukutoukan heräämään horroksestaan..

  • Inka I

   Kiitos! Kiva kuulla :)

 • Lukuintoilija

  Tänä vuonna on kyllä ilmestynyt tosi paljon lukemisen arvoisia kirjoja!

  • Inka I

   Se on ihan totta! :)

 • Tiina

  Mielenkiintoisia kirjoja!

 • Veera Terho

  Joulun aikaan on ihana lukea!! Hyviä ehdotuksia 🙂👍

  • Inka I

   Kiitos, kiva kuulla! Niin onkin :) Odotan sitä, että saa vain maata villasukat jalassa, kirja kädessä ja napsia suklaata. Ihanaa joulua!

 • Riikka

  Kiitos vinkeistä ja ihanaa joulua! 😊

  • Inka I

   Ollos hyvä ja sinne myös ihanaa joulua :)

 • Tanja Mäkynen

  Ihania vinkkejä, tätä lukutoukkaa kiinnosti yllättäen kaikki! 😁 itse olen myös kantanut pikkutytöstä lähtien selkä vääränä kirjoja kirjastosta, nykyisin niitä tulee ostettua usein ja paljon. Joulu on vieläpä parasta aikaa uppoutua kirjan ääreen! 💕

  • Inka I

   Vau, mahtava kuulla :) Jep, kirjastot oli kyllä mun lempipaikkoja aina. Siellä saattoi viettää tunteja tutkien kirjoja. Mulla kans tulee ostettua aika paljon mutta pitäisi ehkä enemmän vierailla myös kirjastoissa :) Joulu todellakin on! Ihanaa joulua sinne <3

 • Maisamiisa

  Kiitos kirjavinkeistä, näistä useampikin päätyi nyy lukulistalle :)

  • Inka I

   Kiva kuulla :) Ihanaa joulua!

  • Inka I

   Ollos hyvä, ihana kuulla :) Mahtavaa joulua!

 • Anniina

  Veitolan kirja kolahti minuun! Savonlahden kirja puolestaan oli itselleni pettymys, odotin siltä enemmän. Se oli sellaista rattoisaa ajanvietettä, mutta ei sen kummempia tunteita herättänyt..

  • Inka I

   Veitola oli kyl kova. Ymmärrän, mitä tarkoitat. Mun mielestä se oli samaistuttava ja viihdyttävä ja hauskasti kirjoitettu, mutta ei se ehkä ihan 6/5 ollut. :) Ihanaa joulua!

 • Niina Kurkela

  Camilla Läckbergin kirjat on munkin mielestä tosi hyviä, mulla on ne kaikki ja ne heti imaisee mukaansa <3 Maria Veitolan kirjaa aloitin hetki sitten lukemaan, mutta joulukiireiden takia alku ollut vähän tahmea, en kuitenkaan luovuta. Koska uskon sen olevan hyvä kirja.

  Mukana arvonnassa! Olisi ihana voittaa Laura Mannisen ja Johanna Elomaan kirjat, molemmat ovat mulle vielä vieraita kirjailijoita.

  • Inka I

   Oo, mahtava kuulla! Noita oli mun ensikosketus ja haluan lukea kyllä lisää Läckbergiltä. Mullakin Veitola kesti hetken, taittoonkin piti vähän totutella. Mutta kyllä se on hyvä!

 • Riina

  Kiitos lukuvinkeistä! Monta teosta, joista en ole kuullutkaan, mutta jotka menevät lukulistalle.

  • Inka I

   Ollos hyvä! Ihana kuulla :) Mahtavaa joulua!

 • Annika

  Olen löytänyt lukemisen ilon uudestaan monen vuoden jälkeen ja ihana lukea muiden kirjavinkkejä. Erityisesti Kaikki anteeksi vaikuttaa mielenkiintoiselta, samoin boss lady Veitolan kirja!

  • Inka I

   Oi, onpa ihana kuulla :) Kyllä, noi molemmat oli todella hyviä!

 • Maria

  Kiitos vinkeistä! Näistä useampikin pääsi lukulistalle 😊

  • Inka I

   Ole hyvä :) Kiva kuulla! Ihanaa joulua :)

 • Saila-Sisko Vartti

  Hyviä lukuvinkkejä, kiitos!

  • Inka I

   Kiva kuulla :) Ihanaa joulua!

 • Jonna

  Kiitos kirjavinkeistä, muutama meni lukulistalle :)

  • Inka I

   Kiva juttu :) Ihanaa joulua!

 • leinonen susan

  Laura Manninen: Kaikki anteeksi

 • Jenna Komulainen

  Yuval Noah Harari: 21 oppituntia maailman tilasta kiinnostaisi lukea. Aki Hintsan Voittamisen anatomia on kyllä yksi tämän vuoden suosikeistani.

 • Kati Hutri

  Hitsi oispa kiv aikoihin lukea hyvä kirja!

 • RouvaHoo

  Rimiksen aion taatusti hankkia. Nämä olisivat myös kiva lukea.

 • Henna73

  Lukeminen on parasta

 • JennaO

  Ihania kirjoja! Juuri valmistaudutaan muuttoon ja hirvittää kirjakuorman siirto. Hyllyissä notkuu yli 300 yksilöä ja kaikki ovat rakkaita. Muutama uusi ystävä luettavaksi olisi kiva ja tervetullut! :)

 • Soile

  Joitain mainitsemiasi kirjoja olen lukenutkin, mutta en niitä jotka arvot. Lukeminen on suosikkipuuhaani, paras rentoutumiskeino.

 • Ellen

  Mukana arvonnassa :) Kivoja kirjoja esittelit ja olisi mukava päästä lukemaan etenkin tuo Kaipuun väri on sininen. Olen lukenut siitä paljon hyvää ja annoin itseasiassa yhden kappaleen joululahjaksikin.

 • Vuokko Korrhonen

  Lukeminen rentouttaa

 • anna s.

  Lukeminen omassa rauhassa ja uppoaminen kirjan maailmaan rentouttaa :)

 • iini

  Kirjafriikin unelma-arvonta :)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

*

Liity Inkan uutislistalle