Näin hinnoittelen osaamiseni

30/05/2019
Kaupallisessa yhteistyössä: Holvi

Vaikein kysymys yrittäjyyden alussa oli hinnoittelu. Teen asiantuntijatyötä. Työni lopputulos voi olla esimerkiksi lehtijuttu, seo-koulutus, blogipostaus, Instagram-kuva tai vaikuttajamarkkinoinnin konsultointikeikka.

Miten lyödä hintalappu työlle, joka tapahtuu korvien välissä? Minulla ei aineellista tuotetta, jolle voin laskea katteen.

Lähestyin hinnoittelua kahdesta näkökulmasta: osaamiseni ja aikani arvosta.

Osaamisen hinnoittelu

Miten se osaaminen sitten hinnoitellaan? Helkkarin hankala kysymys, johon ei ole yhtä vastausta. Siksi siitä ei ole vissiin paljoa lehtijuttuja tehtykään.

Osaamisen hinnoittelussa arvioin ensin yleistä markkinaa ja sitten vertasin siihen omaa kokemustani ja taitojani. Mitä erityistaitoja minulla on, joista voisi olla yritykselle liiketoiminnallista hyötyä? Miten erotun muista?

Muotoilin osaamiseni lyhyeksi hissipuheeksi:

Olen digitaalisten sisältöjen asiantuntija, joka on erikoistunut dataohjattuun sisällöntuotantoon, sosiaaliseen mediaan ja hakukoneoptimointiin sekä vaikuttajamarkkinointiin.

Niin mediatalot kuin yrityksetkin kaipaavat yhä enemmän digisisältöjen ja erityisesti verkkoanalytiikasta, jakelukanavista eli hakukoneoptimoinnista ja somesta ymmärtäviä osaajia.

Toinen puoli sydämestäni kuuluu hyville tarinoille. Sellaisille, jotka synnyttävät jotain tunteita. Muovaavat ja muokkaavat sisintä. Jos saan yhdistää hakukoneoptimoinnin ja hyvän tarinan, olen taivaassa. Mikä parempaa kuin tarina, joka elää hakukoneoptimoinnin ansiosta Googlessa vuosia. Se on suurin palkintoni työstä.

Tämä sama palo luo työlle merkitystä.

Mutta journalistisen tarinankerronnan ja hakukoneoptimoinnin sekä verkkoanalytiikan osaajia yhdessä ja samassa paketissa on vielä melko vähän. Sillä on silloin myös hintansa.

Vinkki: Listaa oma osaamiseni, työkokemuksesi, entiset vastuualueesi, tietosi ja taitosi. Mikä listasta erottuu? Mitä sinä osaat ja muut eivät?

Ja huom: mieti, mihin sinulla on palo! Yleensä siihen asiaan, mikä sinua liekittää, on valmis panostamaan ja oppimaan uutta. Yrittäjällä itsellään on vastuu omasta kehittymisestään. Minun lempilapseni on hakukoneoptimointi ja voisin puhua siinä tunteja.

Lue täältä, miten onnistun tienaamaan yrittäjänä kaksi kertaa enemmän kuin palkkatyössä.

Aikani hinnoittelu

Palkkatyössä on useimmiten säännöllinen työaika. Niin minullakin oli. Työaikani oli euroissa aina saman arvoinen, en voinut työlläni vaikuttaa palkkaani. Olipa työpäiväni tehokas tai tehoton, tuotinpa työnantajalleni enemmän tai vähemmän euroja, palkkani oli joka kuukausi sama. Toki se onkin palkkatyön turvan perusta: tiedät mitä saat. Mutta se oli minulle myös sen heikkous.

Haluan itse vaikuttaa myös työni sisältöön. Palkkatyössä rajat tulevat jossain kohtaa vastaan, vaikka edellisessä työpaikassa minulle annettiin paljon vastuuta ja valtaa päättää. Meitä kannustettiin sisäiseen yrittäjyyteen. Sitä ei kuitenkaan ruoki kiinteä liksa. Nyt voin itse määritellä, kuinka tehokas olen ja mitä teen 24 tuntia vuorokaudessa. Mikä on aikani arvo?

Kuten kollegani Anna Kauhala sanoi hetki sitten blogikirjoituksessaan: kun ajasta tuli omaani, se alkoi maksaa enemmän.

Eli mitä tehokkaammin työni teen, sitä arvokkaampi on aikani. Sitä enemmän voin myydä. Sitä suuremmaksi kasvaa liikevaihtoni.

Näin kaikessa yksinkertaisuudessaan. Toki mielin määrin ei voi myydä. Koen vastuuta asiakkaita kohtaan ja haluan, että työni lopputulos kestää aikaa. Sen on oltava laadukasta. Koska toinen tärkeä arvo minulle on tehdä pitkälle tähtäävää, laadukasta työtä kuin roiskia hätäpäissäni lyhyellä tähtäimellä kaikki irti ottaen.

Vinkki: Arvioi, kuinka paljon sinulla menee kuhunkin työtehtävään aikaa. Huomioi myös metatyö ja kaikki työ, joka ei näy lopputuloksessa asiakkaalle eli esimerkiksi tarjousten teko, kirjanpito, sähköpostit. Muista tämä ”näkymätön” työ, kun suunnittelet aikataulujasi. Yksi työtunti lehtijuttua tehden on selkeästi asiakkaalta laskutettavaa työtä mutta mieti, miten rahoitat sen ajan, jota et voi asiakkaalta laskuttaa.

hinnoittelu

Tuotteistus auttaa hinnoittelussa

Tuotteistus on tehokkaan myynnin avain – myös asiantuntijatyössä. Se helpottaa ja nopeuttaa myymistä sekä ostamista ja auttaa palvelun paketoinnissa, monistamisessa ja vakioinnissa. Kun olet arvioinut, kuinka paljon sinulle menee jonkin tietyn työtehtävän, projektin, koulutuksen tai lehtijutun tekemiseen, konseptoi työsi ja laita sille selkeä hintalappu.

Minulla on karkea hinnasto erilaisille tuotteille, joita myyn: blogipostaus, some-postaus, henkilöhaastattelu, asiantuntijajuttu, koulutus… Rinnalla on tuntihinta esimerkiksi konsultoinnille ja annan asiakkaalle tarjousta tehdessä kokonaistuntiarvion.

Minulla on työn vaativuustasosta riippuva tavoitetuntihinta: 100-120 euroa. Siitä vähennetään yrityksen kulut ja verot. Käteen jää noin puolet.

Tavoite on tavoite. Aina se ei todellakaan toteudu. Se on ihan ok.

Vinkki: Älä anna rahan olla kynnyskysymys muuten mielenkiintoiselta kuulostavalle työlle. Mutta uskalla pyytää ja vaatia. Se on sinun itsesi, osaamisesi ja aikasi arvostamista. Jousta mutta älä myy itseäsi halvalla.

hinnoittelu

hinnoittelu

Holvi huolehtii rahoistani

Kun hinnoittelu on valmis ja työ tehty, on aika kerätä hedelmät. Siinä minun luottokumppanini yrittäjyyden alusta asti on ollut Holvi.

Holvi on mikro- ja pienyrittäjille tarkoitettu talouden hallinnan palvelu. Voin saman palvelun kautta laskuttaa, tehdä vähennykset ja hallinnoida yrityksen tiliä. Todella kätevää!

Arvostan sitä ominaisuutta, että minun ei tarvitse maksaa erillisestä laskutuspalvelusta. Voin vain näpytellä valmiiseen laskupohjaan asiakkaan tiedot, laskutettavat palvelut ja summat, ja lähettää laskun haluamallani tavalla joko verkkolaskuna, sähköpostitse tai itse. Yhden laskun tekoon menee arviolta kolme minuuttia. Ja mikä parasta – laskun voi lähettää esimerkiksi mökkilaiturilta kännykän mobiilisovelluksen kautta. Kuinka kätsyä!

Palvelun kautta voin koko ajan seurata avoinna olevien laskujen tilannetta ja eräpäiviä. Palvelu myös ilmoittaa heti puhelimeeni, kun lasku on maksettu sekä arkistoi jo maksetut laskut. Näin minulle hahmottuu hyvä kokonaiskuva yritykseni toiminnasta ja siitä, onko aikani ja osaamiseni ollut tuottoisaa. En pärjäisi ilman.

Kuinka sinä huolehdit yrityksesi taloudesta?

Lue myös:

Miten hoidan raha-asioitani? Kokemuksiani Holvista

Unelma, jota häpeän eniten

Ensimmäinen virheeni yrittäjänä

Inka I

FACEBOOK / INSTAGRAM

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

*

Liity Inkan uutislistalle