Perhe ja suhteet, Terveys ja hyvä olo

Kaikki, mitä olet aina halunnut tietää hedelmällisyydestä

Tutkimusten mukaan suomalaiset saavat lapsia yhä vanhempina. Lastentekoa lykätään muun…

Tutkimusten mukaan suomalaiset saavat lapsia yhä vanhempina. Lastentekoa lykätään muun muassa opiskelujen ja uran takia. Elämää halutaan rakentaa ennen lapsenhankintaa.

Sama tilanne on ollut itselläni. Ura on vienyt mukanaan, olen halunnut matkustaa ja nauttia parisuhteesta. Mieheni on nyt päättämässä opiskelujaan, joten elämäntilanteemme ei siksi ole aiemmin ollut paras mahdollinen.

Minulla on taustalla raju kohdunulkoinen raskaus, jonka todennäköisesti aiheutti aikanaan sairastettu klamydia. Hoitamaton sukupuolitauti on yksi isoimmista lapsettomuutta aiheuttavista tekijöistä. Voit lukea tarinani täältä.

Tiedän, että lykkäys on lähtökohdillani riski.

Lykkäysilmiön on huomannut myös lapsettomuusklinikka Felicitas Mehiläinen. Hedelmöityshoitoihin hakeutuvat ovat vuosi vuodelta vanhempia. Kun viisi vuotta Felicitas Mehiläisen asiakkaista 19 prosenttia oli 40-vuotiaita, nyt heitä on jo 50 prosenttia.

Koska aihe on itselleni hyvin henkilökohtainen, oli kiinnostavaa päästä keskustelemaan siitä Felicitas Mehiläisen järjestämään after work- tapahtumaan. Pienellä bloggaajaporukalla Pupulandia-bloggaja Jenni Rotosen ja Felicitas Mehiläisen asiantuntijalääkäri Liisa Häkkisen johdolla jaoimme ajatuksiamme kaikesta, mikä hedelmällisyydessä mietityttää.

Emme todellakaan ole ainoita, joille aihe on ajankohtainen. Sen huomasin jo teistä seuraajistani. Instagramissa 78 prosenttia teistä kertoi hedelmällisyyden mietityttävän teitä.

Pyysin teitä etukäteen lähettämään kysymyksiä lääkärille. Kiitos luottamuksesta ja kysymyksistänne. Sain niihin kaikkiin vastaukset.

Mikä vaikuttaa hedelmällisyyteen?

Hedelmällisyys on yleensä kunnossa, jos on alle 30-vuotias, perusterve, kuukautiset ovat säännölliset ja elää terveellisesti.

Te kysyitte, miten e-pillerit, monirakkulaiset munasarjat, sairastettu kohdunkaulan syöpä, syömishäiriö, kova treeni ja omat elämäntavat vaikuttavat hedelmällisyyteen.

Kyllähän ne kaikki vaikuttavat, vastaa Häkkinen.

Tupakoimattomuus ja normaali paino sekä liikunta edistävät hedelmällisyyttä. Sairastettu anoreksia, alipaino tai ylipaino voivat puolestaan vaikuttaa hedelmällisyyteen heikentävästi. Jos kuukautiset jäävät esimerkiksi alipainon takia pois, kertoo se matalasta hormonitoiminnasta. Tämä voi valitettavasti vaikuttaa jälkikäteenkin.

Hedelmällisyyteen vaikuttavat heikentävästi myös erilaiset sairaudet, kuten autoimmuunisairaudet, diabetes, reuma, kilpirauhasen vajaatoiminta, klamydia, endometrioosi ja syöpäsairaudet.

Häkkisen mukaan tutkimukset ovat osoittaneet, ettei e-pillereillä ole vaikutusta hedelmällisyyteen. Kun e-pillerit lopettaa, keho palautuu samaan tilaan kuin ennen e-pillereiden syöntiä. Jos ongelmia hedelmällisyydessä ilmenee, ongelmat ovat todennäköisesti olleet olemassa ennen e-pillereitäkin.

Hyvää osviittaa omasta tulevaisuudesta antaa oman äidin kuukautiset ja menopaussi. Jos omalla äidillä kuukautiset ovat loppuneet varhain, esimerkiksi 40-vuotiaana, on todennäköistä, että omatkin kuukautiset loppuvat aiemmin. Hedelmällisyys alkaa laskea 10 vuotta ennen kuin menkat loppuvat.

Häkkinen nosti myös esiin äideiksi jopa yli 50-vuotiaina tulleet julkkisäidit. Tällaiset tapaukset luovat valheellista kuvaa naisten hedelmällisyydestä. Emme voi tietää, mitä nämä raskaudet ovat vaatineet: hedelmöityshoitoja, luovutettuja munasoluja, vuokrattuja kohtuja…

Ongelmien syy voi löytyä kummasta tahansa

Tavallisia syitä lapsettomuuteen ovat munasolun irtoamishäiriöt, munajohdinvauriot, endometrioosi ja sperman laatu. Syy voi löytyä kummasta tahansa osapuolesta.

Felicitas Mehiläisen asiantuntijalääkäri Liisa Häkkinen on huomannut, että erityisesti monella miehellä on harhaluuloja hedelmällisyydestä – niin naisten kuin omastaan. Ymmärrystä ja tietoa puuttuu.

Tässä faktaa:

 • 25% lapsettomuudesta johtuu naisesta
 • 25% johtuu miehestä
 • 25% molemmista osapuolista
 • 25% syytä ei tiedetä

Hedelmällisyyttä ja mahdollisen lapsettomuuden syitä voidaan selvittää lääkärin vastaanotolla. Jos aihe mietityttää, kannattaa lääkäriin mennä enemmin aiemmin kuin myöhemmin. Koska ikä.

Hedelmällisyys laskee jyrkästi 30 vuoden jälkeen

Hedelmällisyys laskee naisilla jyrkästi 30 ikävuoden jälkeen. Tässä tilastoa:

 • 20-vuotialla on 34 % todennäköisyys tulla raskaaksi yhdellä kierrolla
 • 25-vuotiailla todennäköisyys on 24%
 • 30-vuotiailla todennäköisyys on 17%
 • 35-vuotiailla todennäköisyys on 12%
 • 40-vuotiailla todennäköisyys on 6%

Raskauden ja sikiön riskit kasvavat sitä mukaa mitä vanhempi odottaja on. Häkkisen mukaan yli 40-vuotiaiden odottajien raskauksista yli puolet menevät kesken. Myös odottajan liitännäissairaudet eli esimerkiksi raskausajan diabetes, kasvavat.

Voiko hedelmällisyyden selvittää vaikkei olisi yrittänyt vielä lasta?

Hedelmällisyyden voi testata gynellä vaikka heti. Testejä on kaksi erilaista:

 • Fertify-testi ennustaa tulevaa hedelmällisyyttä. Sillä voidaan selvittää, millainen riski on ennenaikaiseen munasarjatoiminnan hiipumiseen ja varhaiseen menopaussiin. Testi voi olla hyödyllinen, kun suunnittelee perheen perustamista tai harkitsee lastenteon lykkäystä tai munasolujen ennakoivaa pakastamista. Näyte otetaan syljestä. Se maksaa 320 euroa.
 • AMH-testillä voidaan puolestaan selvittää munasarjojen toimintaa. Testi mittaa anti-mullerianhormonin tasoa veressä, mikä kertoo kuinka paljon munasarjoissa on varhaisia munarakkuloita. Se otetaan alkukierrosta verestä. Testin hinta on 100 euroa.

Kuinka nopeasti mennä hoitoihin?

Olen saanut yhden lapsen spontaanisti vaikka luultiin, etten siihen kykene. Kuinka nopeasti voi päästä hoitoihin, jos yrittää toista raskautta, yksi teistä kysyi.

Häkkisen suositus oli, että jos tietää, että omassa hedelmällisyydessä on ongelmia, kannattaa hakeutua lääkäriin heti. Jos tiettäviä ongelmia ei ole, nuorempana voi huoletta yrittää vuoden.

Tutkimuksiin kannattaa hankkiutua aiemmin, jos on yli 35-vuotias, kuukautiset ovat epäsäännölliset, vuodot runsaita, on sairastanut munasarjatulehduksia, epäilee munajohdinvauriota tai alentunutta spermanlaatua.

<3: Inka I

FACEBOOK / INSTAGRAM / TWITTER

Lue myös:

Kohdunulkoinen raskaus sai minut pelkämään vuosia – näin vapauduin

12 tärkeintä asiaa parisuhteessa, jotka olen oppinut vasta nyt

No Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • Ihanaa juhannusta ❤️🍰
Mitä suunnitelmia teillä on? Me vietetään juhannus kaksin grillaten, nukkuen, pyöräillen ja löhöten 🥰 Ja perinteiseen tapaan teen kesäkakkua! Tällä kertaa ajattelin pyöräyttää helpon mustikkajuustokakun, jonka reseptin loihdin @biokia n verkkosivuille. Testaa! Linkki biossa: @inka.ikonen 
#juhannus #juhannus2019 #kakku #resepti #cake #cakerecipe #cheesecake #blueberrycake #blueberrycheesecake #recipe #recipeoftheday #instabake #cakebaker #foodphotography #instafood
 • If you wanna be my lover, you gotta get with my friends.
Make it last forever, friendship never ends. ❤️
Thank you for this unforgettable 30th birthday trip for my soul sister @annastikainen and ukkometsot @tuomasleo & @darrenleep 😘
#birthday #30thbirthday #birthdaytrip #london #visitlondon #spicegirls @spicegirls #spiceworld2019 #magicmikelondon #magicmikelive #lobostapas #tapasrestaurant #michelinrestaurant #hakkasanrestaurant #afternoontea #bluebirdchelsea #brunch #harrods
 • #flowerpower ia teidän kaikkien viikkoon 🌺 Mikä on sun lempikukka? Mulla ne vaihtelee fiiliksen mukaan, mutta tää #hibiscus on yks ihanimmista. 🌸
#flowers #floweraddict #flowerstagram #instaflower #costadelsol #visitspain #benalmadena #flowerphotography
 • Arvonta! Voita kokovartalohieronta erikoishierojan tekemänä 💆🏼‍♀️
.
Enpä osannut arvata, kuinka paljon hieronta voi auttaa vaivoihini! Hakeuduin Rela-hierojien erikoishierojan Marcus Frangénin kokovartalohierontaan jo hieman epätoivoisena: kipeä polveni on vaivannut kuukausia ja haitannut urheilua. Jalkapohjani kireän jänteen takia korkokengät ovat jo vuoden pölyyntyneet kaapissa.
.
Aluksi Marcus kartoitti ongelmiani ja päätti tehostaa hierontaa neulauksella. Hän neulasi yläselkäni, jotta koneella napottamisen aiheuttamat sitkeät lukot avautuisivat. Myös jalkapohjaan laitettiin neulat vapauttamaan kireyttä. Polviongelmaan hän tarttui hieromalla etureisiäni, pakaroitani ja lantion seutua auki.
.
Olen käynyt polven takia lääkärillä, fysioterapeutilla ja osteopaatilla, mutta Marcus oli ensimmäinen ihminen, joka sai jotain välitöntä muutosta aikaan: polven jatkuva, pistävä lepokipu loppui välittömästi!
.
Lisäksi jalkapohjan neulaus ja hieronta vapauttivat minua pitkään piinanneen kireyden lähes kokonaan. Olin niin helpottunut, että teki mieli kapsahtaa Marcuksen kaulaan. Hieronnan jälkeen huomasin päivien mittaan kipujen yhä vain lievittyvän.
.
Rela-hierojien erikoishierojat ovat erikoistuneet kivunhoitoon ja käyttävät erilaisia lisätekniikoita klassisen hieronnan lisäksi: esimerkiksi kuivaneulausta, fascia-, triggerpiste- ja purentalihaskäsittelyä sekä tarvittaessa kinesioteippausta.
.
Storyissa Marcus kertoo lisää erikoishieronnasta: kenelle se sopii ja mihin vaivoihin se auttaa. Lisäksi hän kertoo, mitä voi tehdä itse ehkäistäkseen vaivoja!
.
Nyt sinullakin on mahdollisuus päästä erikoishierojan kokovartalohierontaan. Hieronta kestää 110 minuuttia ja on arvoltaan 120 euroa.
.
Näin osallistut:
▪️Seuraa @inka.ikonen -tiliä sekä @relahierojat -tiliä maanantaihin 17.6. mennessä.
▪️Kommentoi kuvaa, jotta tiedän sinun olevan mukana.
▪️Tuplaa mahdollisuutesi voittaa ja osallistu kilpailuun myös Facebook-sivullani. Löydät minut nimellä @ inkaiblogi.
.
Voittaja ilmoitetaan kuvan kommenteissa. Instagram ei ole osallisena arvonnassa.
Kaupallinen yhteistyö: @relahierojat 
#relahierojat #hieronta #massage #hieroja #kneepain #recovery #painrelief #stressfree #relaxing
 • Välimeren illat ❤️
#summernights #mediterranean #costadelsol #sunset #sunset_pics #visitspain #spain #visitspain #holiday #vacayvibes