Kaikki, mitä olet aina halunnut tietää hedelmällisyydestä

27/05/2019

Tutkimusten mukaan suomalaiset saavat lapsia yhä vanhempina. Lastentekoa lykätään muun muassa opiskelujen ja uran takia. Elämää halutaan rakentaa ennen lapsenhankintaa.

Sama tilanne on ollut itselläni. Ura on vienyt mukanaan, olen halunnut matkustaa ja nauttia parisuhteesta. Mieheni on nyt päättämässä opiskelujaan, joten elämäntilanteemme ei siksi ole aiemmin ollut paras mahdollinen.

Minulla on taustalla raju kohdunulkoinen raskaus, jonka todennäköisesti aiheutti aikanaan sairastettu klamydia. Hoitamaton sukupuolitauti on yksi isoimmista lapsettomuutta aiheuttavista tekijöistä. Voit lukea tarinani täältä.

Tiedän, että lykkäys on lähtökohdillani riski.

Lykkäysilmiön on huomannut myös lapsettomuusklinikka Felicitas Mehiläinen. Hedelmöityshoitoihin hakeutuvat ovat vuosi vuodelta vanhempia. Kun viisi vuotta Felicitas Mehiläisen asiakkaista 19 prosenttia oli 40-vuotiaita, nyt heitä on jo 50 prosenttia.

Koska aihe on itselleni hyvin henkilökohtainen, oli kiinnostavaa päästä keskustelemaan siitä Felicitas Mehiläisen järjestämään after work- tapahtumaan. Pienellä bloggaajaporukalla Pupulandia-bloggaja Jenni Rotosen ja Felicitas Mehiläisen asiantuntijalääkäri Liisa Häkkisen johdolla jaoimme ajatuksiamme kaikesta, mikä hedelmällisyydessä mietityttää.

Emme todellakaan ole ainoita, joille aihe on ajankohtainen. Sen huomasin jo teistä seuraajistani. Instagramissa 78 prosenttia teistä kertoi hedelmällisyyden mietityttävän teitä.

Pyysin teitä etukäteen lähettämään kysymyksiä lääkärille. Kiitos luottamuksesta ja kysymyksistänne. Sain niihin kaikkiin vastaukset.

Mikä vaikuttaa hedelmällisyyteen?

Hedelmällisyys on yleensä kunnossa, jos on alle 30-vuotias, perusterve, kuukautiset ovat säännölliset ja elää terveellisesti.

Te kysyitte, miten e-pillerit, monirakkulaiset munasarjat, sairastettu kohdunkaulan syöpä, syömishäiriö, kova treeni ja omat elämäntavat vaikuttavat hedelmällisyyteen.

Kyllähän ne kaikki vaikuttavat, vastaa Häkkinen.

Tupakoimattomuus ja normaali paino sekä liikunta edistävät hedelmällisyyttä. Sairastettu anoreksia, alipaino tai ylipaino voivat puolestaan vaikuttaa hedelmällisyyteen heikentävästi. Jos kuukautiset jäävät esimerkiksi alipainon takia pois, kertoo se matalasta hormonitoiminnasta. Tämä voi valitettavasti vaikuttaa jälkikäteenkin.

Hedelmällisyyteen vaikuttavat heikentävästi myös erilaiset sairaudet, kuten autoimmuunisairaudet, diabetes, reuma, kilpirauhasen vajaatoiminta, klamydia, endometrioosi ja syöpäsairaudet.

Häkkisen mukaan tutkimukset ovat osoittaneet, ettei e-pillereillä ole vaikutusta hedelmällisyyteen. Kun e-pillerit lopettaa, keho palautuu samaan tilaan kuin ennen e-pillereiden syöntiä. Jos ongelmia hedelmällisyydessä ilmenee, ongelmat ovat todennäköisesti olleet olemassa ennen e-pillereitäkin.

Hyvää osviittaa omasta tulevaisuudesta antaa oman äidin kuukautiset ja menopaussi. Jos omalla äidillä kuukautiset ovat loppuneet varhain, esimerkiksi 40-vuotiaana, on todennäköistä, että omatkin kuukautiset loppuvat aiemmin. Hedelmällisyys alkaa laskea 10 vuotta ennen kuin menkat loppuvat.

Häkkinen nosti myös esiin äideiksi jopa yli 50-vuotiaina tulleet julkkisäidit. Tällaiset tapaukset luovat valheellista kuvaa naisten hedelmällisyydestä. Emme voi tietää, mitä nämä raskaudet ovat vaatineet: hedelmöityshoitoja, luovutettuja munasoluja, vuokrattuja kohtuja…

Ongelmien syy voi löytyä kummasta tahansa

Tavallisia syitä lapsettomuuteen ovat munasolun irtoamishäiriöt, munajohdinvauriot, endometrioosi ja sperman laatu. Syy voi löytyä kummasta tahansa osapuolesta.

Felicitas Mehiläisen asiantuntijalääkäri Liisa Häkkinen on huomannut, että erityisesti monella miehellä on harhaluuloja hedelmällisyydestä – niin naisten kuin omastaan. Ymmärrystä ja tietoa puuttuu.

Tässä faktaa:

 • 25% lapsettomuudesta johtuu naisesta
 • 25% johtuu miehestä
 • 25% molemmista osapuolista
 • 25% syytä ei tiedetä

Hedelmällisyyttä ja mahdollisen lapsettomuuden syitä voidaan selvittää lääkärin vastaanotolla. Jos aihe mietityttää, kannattaa lääkäriin mennä enemmin aiemmin kuin myöhemmin. Koska ikä.

Hedelmällisyys laskee jyrkästi 30 vuoden jälkeen

Hedelmällisyys laskee naisilla jyrkästi 30 ikävuoden jälkeen. Tässä tilastoa:

 • 20-vuotialla on 34 % todennäköisyys tulla raskaaksi yhdellä kierrolla
 • 25-vuotiailla todennäköisyys on 24%
 • 30-vuotiailla todennäköisyys on 17%
 • 35-vuotiailla todennäköisyys on 12%
 • 40-vuotiailla todennäköisyys on 6%

Raskauden ja sikiön riskit kasvavat sitä mukaa mitä vanhempi odottaja on. Häkkisen mukaan yli 40-vuotiaiden odottajien raskauksista yli puolet menevät kesken. Myös odottajan liitännäissairaudet eli esimerkiksi raskausajan diabetes, kasvavat.

Voiko hedelmällisyyden selvittää vaikkei olisi yrittänyt vielä lasta?

Hedelmällisyyden voi testata gynellä vaikka heti. Testejä on kaksi erilaista:

 • Fertify-testi ennustaa tulevaa hedelmällisyyttä. Sillä voidaan selvittää, millainen riski on ennenaikaiseen munasarjatoiminnan hiipumiseen ja varhaiseen menopaussiin. Testi voi olla hyödyllinen, kun suunnittelee perheen perustamista tai harkitsee lastenteon lykkäystä tai munasolujen ennakoivaa pakastamista. Näyte otetaan syljestä. Se maksaa 320 euroa.
 • AMH-testillä voidaan puolestaan selvittää munasarjojen toimintaa. Testi mittaa anti-mullerianhormonin tasoa veressä, mikä kertoo kuinka paljon munasarjoissa on varhaisia munarakkuloita. Se otetaan alkukierrosta verestä. Testin hinta on 100 euroa.

Kuinka nopeasti mennä hoitoihin?

Olen saanut yhden lapsen spontaanisti vaikka luultiin, etten siihen kykene. Kuinka nopeasti voi päästä hoitoihin, jos yrittää toista raskautta, yksi teistä kysyi.

Häkkisen suositus oli, että jos tietää, että omassa hedelmällisyydessä on ongelmia, kannattaa hakeutua lääkäriin heti. Jos tiettäviä ongelmia ei ole, nuorempana voi huoletta yrittää vuoden.

Tutkimuksiin kannattaa hankkiutua aiemmin, jos on yli 35-vuotias, kuukautiset ovat epäsäännölliset, vuodot runsaita, on sairastanut munasarjatulehduksia, epäilee munajohdinvauriota tai alentunutta spermanlaatua.

Lue myös:

Kohdunulkoinen raskaus sai minut pelkämään vuosia – näin vapauduin

12 tärkeintä asiaa parisuhteessa, jotka olen oppinut vasta nyt

Inka I

FACEBOOK / INSTAGRAM

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

*

Liity Inkan uutislistalle