Perhe ja suhteet, Terveys ja hyvä olo

Kaikki, mitä olet aina halunnut tietää hedelmällisyydestä

Tutkimusten mukaan suomalaiset saavat lapsia yhä vanhempina. Lastentekoa lykätään muun…

Tutkimusten mukaan suomalaiset saavat lapsia yhä vanhempina. Lastentekoa lykätään muun muassa opiskelujen ja uran takia. Elämää halutaan rakentaa ennen lapsenhankintaa.

Sama tilanne on ollut itselläni. Ura on vienyt mukanaan, olen halunnut matkustaa ja nauttia parisuhteesta. Mieheni on nyt päättämässä opiskelujaan, joten elämäntilanteemme ei siksi ole aiemmin ollut paras mahdollinen.

Minulla on taustalla raju kohdunulkoinen raskaus, jonka todennäköisesti aiheutti aikanaan sairastettu klamydia. Hoitamaton sukupuolitauti on yksi isoimmista lapsettomuutta aiheuttavista tekijöistä. Voit lukea tarinani täältä.

Tiedän, että lykkäys on lähtökohdillani riski.

Lykkäysilmiön on huomannut myös lapsettomuusklinikka Felicitas Mehiläinen. Hedelmöityshoitoihin hakeutuvat ovat vuosi vuodelta vanhempia. Kun viisi vuotta Felicitas Mehiläisen asiakkaista 19 prosenttia oli 40-vuotiaita, nyt heitä on jo 50 prosenttia.

Koska aihe on itselleni hyvin henkilökohtainen, oli kiinnostavaa päästä keskustelemaan siitä Felicitas Mehiläisen järjestämään after work- tapahtumaan. Pienellä bloggaajaporukalla Pupulandia-bloggaja Jenni Rotosen ja Felicitas Mehiläisen asiantuntijalääkäri Liisa Häkkisen johdolla jaoimme ajatuksiamme kaikesta, mikä hedelmällisyydessä mietityttää.

Emme todellakaan ole ainoita, joille aihe on ajankohtainen. Sen huomasin jo teistä seuraajistani. Instagramissa 78 prosenttia teistä kertoi hedelmällisyyden mietityttävän teitä.

Pyysin teitä etukäteen lähettämään kysymyksiä lääkärille. Kiitos luottamuksesta ja kysymyksistänne. Sain niihin kaikkiin vastaukset.

Mikä vaikuttaa hedelmällisyyteen?

Hedelmällisyys on yleensä kunnossa, jos on alle 30-vuotias, perusterve, kuukautiset ovat säännölliset ja elää terveellisesti.

Te kysyitte, miten e-pillerit, monirakkulaiset munasarjat, sairastettu kohdunkaulan syöpä, syömishäiriö, kova treeni ja omat elämäntavat vaikuttavat hedelmällisyyteen.

Kyllähän ne kaikki vaikuttavat, vastaa Häkkinen.

Tupakoimattomuus ja normaali paino sekä liikunta edistävät hedelmällisyyttä. Sairastettu anoreksia, alipaino tai ylipaino voivat puolestaan vaikuttaa hedelmällisyyteen heikentävästi. Jos kuukautiset jäävät esimerkiksi alipainon takia pois, kertoo se matalasta hormonitoiminnasta. Tämä voi valitettavasti vaikuttaa jälkikäteenkin.

Hedelmällisyyteen vaikuttavat heikentävästi myös erilaiset sairaudet, kuten autoimmuunisairaudet, diabetes, reuma, kilpirauhasen vajaatoiminta, klamydia, endometrioosi ja syöpäsairaudet.

Häkkisen mukaan tutkimukset ovat osoittaneet, ettei e-pillereillä ole vaikutusta hedelmällisyyteen. Kun e-pillerit lopettaa, keho palautuu samaan tilaan kuin ennen e-pillereiden syöntiä. Jos ongelmia hedelmällisyydessä ilmenee, ongelmat ovat todennäköisesti olleet olemassa ennen e-pillereitäkin.

Hyvää osviittaa omasta tulevaisuudesta antaa oman äidin kuukautiset ja menopaussi. Jos omalla äidillä kuukautiset ovat loppuneet varhain, esimerkiksi 40-vuotiaana, on todennäköistä, että omatkin kuukautiset loppuvat aiemmin. Hedelmällisyys alkaa laskea 10 vuotta ennen kuin menkat loppuvat.

Häkkinen nosti myös esiin äideiksi jopa yli 50-vuotiaina tulleet julkkisäidit. Tällaiset tapaukset luovat valheellista kuvaa naisten hedelmällisyydestä. Emme voi tietää, mitä nämä raskaudet ovat vaatineet: hedelmöityshoitoja, luovutettuja munasoluja, vuokrattuja kohtuja…

Ongelmien syy voi löytyä kummasta tahansa

Tavallisia syitä lapsettomuuteen ovat munasolun irtoamishäiriöt, munajohdinvauriot, endometrioosi ja sperman laatu. Syy voi löytyä kummasta tahansa osapuolesta.

Felicitas Mehiläisen asiantuntijalääkäri Liisa Häkkinen on huomannut, että erityisesti monella miehellä on harhaluuloja hedelmällisyydestä – niin naisten kuin omastaan. Ymmärrystä ja tietoa puuttuu.

Tässä faktaa:

 • 25% lapsettomuudesta johtuu naisesta
 • 25% johtuu miehestä
 • 25% molemmista osapuolista
 • 25% syytä ei tiedetä

Hedelmällisyyttä ja mahdollisen lapsettomuuden syitä voidaan selvittää lääkärin vastaanotolla. Jos aihe mietityttää, kannattaa lääkäriin mennä enemmin aiemmin kuin myöhemmin. Koska ikä.

Hedelmällisyys laskee jyrkästi 30 vuoden jälkeen

Hedelmällisyys laskee naisilla jyrkästi 30 ikävuoden jälkeen. Tässä tilastoa:

 • 20-vuotialla on 34 % todennäköisyys tulla raskaaksi yhdellä kierrolla
 • 25-vuotiailla todennäköisyys on 24%
 • 30-vuotiailla todennäköisyys on 17%
 • 35-vuotiailla todennäköisyys on 12%
 • 40-vuotiailla todennäköisyys on 6%

Raskauden ja sikiön riskit kasvavat sitä mukaa mitä vanhempi odottaja on. Häkkisen mukaan yli 40-vuotiaiden odottajien raskauksista yli puolet menevät kesken. Myös odottajan liitännäissairaudet eli esimerkiksi raskausajan diabetes, kasvavat.

Voiko hedelmällisyyden selvittää vaikkei olisi yrittänyt vielä lasta?

Hedelmällisyyden voi testata gynellä vaikka heti. Testejä on kaksi erilaista:

 • Fertify-testi ennustaa tulevaa hedelmällisyyttä. Sillä voidaan selvittää, millainen riski on ennenaikaiseen munasarjatoiminnan hiipumiseen ja varhaiseen menopaussiin. Testi voi olla hyödyllinen, kun suunnittelee perheen perustamista tai harkitsee lastenteon lykkäystä tai munasolujen ennakoivaa pakastamista. Näyte otetaan syljestä. Se maksaa 320 euroa.
 • AMH-testillä voidaan puolestaan selvittää munasarjojen toimintaa. Testi mittaa anti-mullerianhormonin tasoa veressä, mikä kertoo kuinka paljon munasarjoissa on varhaisia munarakkuloita. Se otetaan alkukierrosta verestä. Testin hinta on 100 euroa.

Kuinka nopeasti mennä hoitoihin?

Olen saanut yhden lapsen spontaanisti vaikka luultiin, etten siihen kykene. Kuinka nopeasti voi päästä hoitoihin, jos yrittää toista raskautta, yksi teistä kysyi.

Häkkisen suositus oli, että jos tietää, että omassa hedelmällisyydessä on ongelmia, kannattaa hakeutua lääkäriin heti. Jos tiettäviä ongelmia ei ole, nuorempana voi huoletta yrittää vuoden.

Tutkimuksiin kannattaa hankkiutua aiemmin, jos on yli 35-vuotias, kuukautiset ovat epäsäännölliset, vuodot runsaita, on sairastanut munasarjatulehduksia, epäilee munajohdinvauriota tai alentunutta spermanlaatua.

<3: Inka I

FACEBOOK / INSTAGRAM / TWITTER

Lue myös:

Kohdunulkoinen raskaus sai minut pelkämään vuosia – näin vapauduin

12 tärkeintä asiaa parisuhteessa, jotka olen oppinut vasta nyt

No Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • TEIDÄN JA MUN SUOSIKKISARJAT TULEVAT TÄSSÄ 📺👀
Listasin viikonloppuna kuumeessa makoillessani mun suosikkisarjat ja pyysin teitä jakamaan omanne. Ja oh, niitähän tuli liuta! 😍 Kiitos! Nyt olen valmis syksyyn - ei ainakaan lopu katsottava 🙌🏻
😍
@netflix 
Sillä silmällä
Ru Paul’s Drag Race
Mindhunter - just tuli toka kaus!
Unabomber
When They See Us
Stranger Things
OITNB
Brooklyn Nine-Nine
Outlander
Peaky Blinders
Silta
Black Mirror
Sherlock
Ozark
Modern Family
HIMYM
New Girl
Frendit - kuulin et ne on lähdössä Netflixistä?!
The Crown
Aquarius - jos Manson-kultti kiinnostelee
You
Bodyguard
Chef’s Table
Mr Selfridge
Dark
Rahapaja
Broadchurch
Dead to me
Easy
Breaking Bad
Rillit huurussa
Jane the Virgin
Salvation
Quicksand
After Life
Designated Survivor
Lucifer

@hbonordic 
Big Little Lies - 1. kausi kova, toka vähän tylsä
Handmaid’s Tale 
GoT 
Killing Eve - katottiin vihdoin eka kaus ja aivan sairaan hyvä! Hauska mut jännittävä.
Patrick Melrose
Girls
Chernobyl
Sharp Objects
Ray Donovan
Mr Robot
Euphoria
The Act - kaks jaksoa katsottu. Todella kiinnostava!!
The Night Of
Crashing
Dexter
Fosse/Verdon

@yleareena 
Broad City
Downton Abbey
Pirjo - en oo ehkä ikinä ollut niin kiusaantunut kuin tätä katsellessa. Voi myötähäpeä. Pirjo on paras.
Luottomies - Lusu ❤️
Skam
M/S Romantic
Päivä joina kukat kukkivat
Metsolat
Hillo
Kotikenttä 
Eagles
Modernit miehet
Kellot soi
Kylppärikaverit
Solsidan
Au pairit - PARAS ❤️
Kohtuuttomuuksia - hei, tää! Tiina Lymin minisarja on huikea

@cmorefi 
Younger

@ruutu 
This Is Us - myös Amazon Primessa. Katsoin pari kautta Ruudusta, mut ärsyttää kun jaksot häviää enkä ehtinyt katsoa kaikkia. Koskettava sarja!

Jos sais valita yhden sarjan mukaan autiolle saarelle, mikä se ois? Mun ois pakko ottaa GoT - tai Au pairit. Paha. Molemmista voi olla käytännön jeesiä siellä autiolla saarella. 🏝
#tvseries #netflix #netflixseries #hbonordic #hbo #netflixnordic #yleareena #tvsarja #netflixandchill #cmore #ruutu #tvseriesaddicted #netflixaddict
 • Syksy on uudistumisen aikaa 🍂 I know, vielä on virallisesti kesä ja hyvä niin, mutta tää tuntuu vahvasti syksyltä, kun lomat on ohi 😅 
Mutta siis mun pointtihan oli se, että me ollaan mun WP-velho @nastasija.r n kanssa räjäyttämässä mun blogi ja tehdään uudet, hieman monipuolisemmat sivut. Samalla on hyvä hetki miettiä niin omaa kuin firman brändiä ja kirkastaa sitä sekä suuntaa, mihin olen menossa. Mihin tahdon keskittyä. Sydämessäni tiedän mulle ne tärkeimmät jutut (hyvinvointi & terveys ❤️) mutta haluaisin kuulla myös teidän mielipiteitä. 
Kysyn teiltä siis seuraavien viikkojen aikana aina näin maanantaisin näkemyksiä ja kokemuksia aiheesta ja sen vierestä. Nyt ekat kyssärit storyissa! 🌼 Ja hei, voit kommentoida myös tähän: mitä aiheita haluaisit mun käsittelevän? Mikä ei kiinnosta? Kiitos 😘 Ootte tärkeitä.
#inkaicom #blogi #blogiuudistus #hyvinvointiblogi #terveys #hyvinvointi #toimittaja #yrittäjä #naisyrittäjät #yrittäjyys #websitedevelopment #personalbrand #wordpressblog #entrepreneur #entrepreneurship #branddevelopment
 • Raidalliset karkkikynnet saivat inspiksensä lemmikistä 🌸 ja @valiofi n jätskipurkista 🍦🍬
Tunnistatko toisissa kynsissä jälleen muodissa olevan @marimekko n Unikon? 🌼 Upea Volha maalasi ne käsin.
Kummat on sun mieleen: raidat vai kukat? 
#geelikynnet #geelilakkaus #unikko #marimekko #kynnet #gelpolish #gelpolishnails #gelpolishnailart #gelpolishdesign #nailart
 • Migreeni. Akne. Kovat menkkakivut ja runsas vuoto. Mulla kävi huono tuuri ja sain ne kaikki. Ehkäisyn kannalta ne ovat vaikea yhtälö 🤯
.
Aurallisen migreenin takia en voi käyttää yhdistelmäehkäisyä eli e-pillereitä, ehkäisylaastaria tai ehkäisyrengasta lisääntyneen aivovaltimotukosriskin takia. Keltarauhashormonia sisältäviä minipillereitä käytin lyhyen ajan, mutta niistä puhkesi paha akne. Minulla on hyvin runsas kuukautisvuoto, joten tällöin entisestään vuotoa lisäävä kuparikierukka on pois laskuista.
.
Käytimme avopuolisoni kanssa vuosia kondomia, mutta no, sehän on kuin söisi karkkia kuorineen 🍬Lisäksi sain traumat kondomeista, kun kerran yksi puhkesi ja jälkiehkäisystä huolimatta tulin raskaaksi. Tosin raskaus oli kohdunulkoinen eikä tarina päättynyt kovin hyvin. Kohdunulkoinen raskaus repi toisen munajohtimeni aiheuttaen hengenvaarallisen tilan, kun puolitoista litraa verta valui vatsaontelooni.
.
Huh. Näiden epäonnisten kokemusten jälkeen päädyin hormonikierukkaan. Hyvä niin. Nyt kerron blogissa kokemuksistani kierukan kanssa. Lisäksi lääkäri Liisa Häkkinen listaa hormonikierukan terveyshyödyt, joita en ollut aiemmin tiennytkään. Liisa kertoi myös jotain sellaista, mikä pyyhki parin vuoden pelot ja murheet pois harteiltani 💚
.
Lue lisää blogista, linkki biossa: @inka.ikonen 
Mitä ehkäisyä sinä käytät? 
Kaupallinen yhteistyö: @mehilainenoy 
#mehiläinen #henkilökohtuisesti #felicitasmehiläinen #ehkäisy #hormonikierukka #sexualhealth #birthcontrol #womenshealth #healthcare #healthtips
 • Mulle kirjat ovat lapsesta saakka merkinneet kaikkea: turvaa, pakoa, lohtua, rakkautta, ymmärrystä, seikkailua, uusia maailmoja ja kulttuureita. 
Mutta mä havahduin kesän alussa siihen, että mun oli tosi vaikea keskittyä lukemiseen. Ajatus harhaili, olin levoton. Teki mieli vain ottaa kännykkä ja etsiä helppoa ja nopeaa luettavaa. Siellä sama fiilis?

Mun syksyn tavoite on parantaa mun lukutaitoa ja keskittymistä. Lukeminen nimittäin todellakin kannattaa. 📚
🥕Kirjasta omaksuttu tieto jää paremmin päähän kuin näytöltä luettu.
💣Kirja ei pommita aivoja muilla ärsykkeillä, kuten puhelin.
🧠Lukeminen on terveellistä aivojen kehitykselle. Pitkien tekstien lukeminen kehittää pitkäkestoista muistia, empatiakykyä ja vähentää stressiä.
📚Lukeminen harjoittaa pitkäjänteisyyttä. 🧡Lukeminen lisää huomattavasti ihmisen, erityisesti miehen, mahdollisuuksia parempaan elämään.
👩‍❤️‍👩Tarinat kehittävät mielikuvitusta ja toisten ihmisten ymmärtämistä.
👶Lapselle kannattaa lukea jo vauvana. Se kasvattaa lapsen vuorovaikutustaitoja ja sanavarastoa.
🎒On tutkittu, että lapselle lukemisella on selvä yhteys sekä koulumyönteisyyteen että koulumenestykseen. Lukeminen vaikuttaa lapsen tulevaan menestykseen jopa enemmän kuin vanhempien sosioekonominen asema tai koulutus, kertoo saksalaistutkimus.

Pinosin kahteen ekaan kuvaan mun suosikkikirjoja. Löytyykö sieltä sunkin suosikkeja? Rakastan traagisia, historiaan pohjautuvia, monitasoisia teoksia, joissa on vahvat naishahmot. 💪🏻 Mun suosikkimuijia, voimanaisia ja jumalattaria ovatkin muun muassa nigerialainen @chimamanda_adichie @katjakettu @minnamarinka ja @johannaelomaa 😍

Vikassa kuvassa on mun to do -pino eli niihin ajattelin tarttua seuraavaksi. Jonossa on niin vanhoja klassikoita, kuten Orwellin Animal Farm, kuin esimerkiksi juuri suomeksi ilmestynyt tietokirja Syvälle ulottuvat juuret, joka kertoo lapsuusajan traumojen vaikutuksista.

Kysyin Instagram Storeissa teidän suosikkeja ja niitä tuli liuta! Kiitos ❤️Käy tsekkaa siis seuraajieni suosikit nyt storyista.
Lähde: @helsinginsanomat 
#kirjagram #kirja #kirjavinkki #kirjasuositus #lukutaito #lukeminen #bookstagram #bookworm #bestbooks #bookrecommendations #novel