Kohdunulkoinen raskaus sai minut pelkämään vuosia – näin vapauduin

07/01/2019

Koin joitakin vuosia sitten vaikean ja traumaattisen kohdunulkoisen raskauden. Toinen munajohtimeni oli riekaleina, ja lääkäri epäili mahdollisesti toisenkin munajohtimeni olevan viallinen. Sen jälkeen oli epävarmaa, voinko tulla enää raskaaksi.

Tunsin itseni arvottomaksi ja merkityksettömäksi. Ruoskin itseäni: Jos en voisi olla äiti, mitä olisin. Mikä nainen se sellainen on, joka ei voi lasta kantaa.

Aivan kuin olisin tuottanut avomiehelleni pettymyksen. Mikäli hän haluaisi jatkaa kanssani, hänen pitäisi jakaa se sama epävarmuus, että hänestä ei välttämättä koskaan tulisi biologisen lapsen isää.

kohdunulkoinen raskaus

Jatkuvaa pelkoa

Terveydenhuollon osalta jäin kokemuksen jälkeen täysin yksin. Minut hoidettiin akuuttipotilaana, ja kun ”ongelma” oli poistunut kehostani, minut nakattiin sairaalasta pihalle rikkinäisenä ja epätietoisena. En tiennyt, minne kääntyä, mistä saisin tukea.

Minulle sanottiin vain, että kerran koettu kohdunulkoinen raskaus nostaa uusiutumisriskiä ja jos tulet vielä raskaaksi, poikkea raskausviikolla kuusi käymään. Jaa.

Vuosia tapahtuneen jälkeen kärsin joka kuukausi kovista alavatsakivuista, jotka alkoivat ovulaatiosta ja kestivät kuukautisten yli. Makasin kyljelläni lattialla ja hieroin vatsaani.

Olin paniikissa ja uuvutin itseni ylianalysoimalla kehoani ja oireitani: alkaisivatko menkkani normaalisti, ovatko rintani hieman liian turvoksissa, miksi alavatsaani koskee näin paljon, miksi se on näin turvonnut… olenkohan taas raskaana, kuolenkohan siihen tällä kertaa.

kohdunulkoinen raskaus

Olin vainoharhainen ja peloissani. Tein lukemattomia raskaustestejä ja ravasin työterveyslääkärillä anellen lähetettä verikokeisiin, joista voisin varmuudella tietää, olenko raskaana. Sain lääkärin taivuteltua kahdesti antamaan minulle lähetteen ultraan: halusin varmistua, ettei munajohtimessani näkyisi raskauspussia.

Jatkuvassa pelossa elämisen lisäksi seksuaalisuuteni kärsi kovan kolauksen. En tuntenut enää itseäni naiselliseksi, hedelmälliseksi ja seksikkääksi naiseksi. Seksin aikana pystyin vain miettimään, että onkohan minulla taas kohta se kohdunulkoinen raskaus. Yhdyntä oli kivuliasta ja pelottavaa. Usein seksin päätteeksi – tai jo sen aikana – itkin.

kohdunulkoinen raskaus

kohdunulkoinen raskaus

Toipuminen

Toipumiseen auttoi kolme asiaa: mieheni, tapahtuneen ja oman kehonkuvan käsittely terapiassa sekä yksityinen lääkärikäynti.

Mieheni otti minut syleilyynsä aina, kun pelkäsin tai surin. Hän oli äärimmäisen kärsivällinen, rohkaiseva ja rakastava. Luotin siihen, että hän säilyy tukenani ja selviämme tästä yhdessä.

Vuosia tapahtuneen jälkeen purin tapahtunutta yksityiselle gynelle. Hän totesi, että munajohtimeni kunto on helposti tarkistettavissa pienellä tutkimuksella. Hän ruiskutti molempiin munajohtimiini vettä ja totesi veden virtaavan eli munajohtimieni olevan auki. Eli munasolun pitäisi pystyä kulkeutumaan kohtuuni normaalisti.

Äitini osti tutkimuksen jälkeen meille pienen pehmonallen, joka muistuttaa suunnattomasta ilosta ja helpotuksesta sängyllämme joka päivä.

Voimaannuttava kuvaus vapautti

Lopullisesti koin vapautuvani vuosien pelosta voimaannuttavassa Ihana elämys -kuvauksessa. Valokuvaaja Mirkku Merimaan ja Niina Stoltin tavoitteena on saada kuvattava tutustumaan itseensä ja näkemään itsensä kauniina ja ihanana valokuvauksen avulla.

kohdunulkoinen raskaus

Menin kuvaukseen yhdessä ystäväni Sannin kanssa. Kokemus oli mieletöntä jakaa yhden parhaimman ystäväni kanssa.

Kerroin tarinani kuvaajille, jotka kohtasivat minut suunnattoman lämpimästi ja kannustavasti. Halusin nähdä itseni jälleen herkkänä, avoimena ja luonnollisena naisena. Puin ylleni mieheni kauluspaidan symboloimaan hänen tarjoamaansa turvaa ja rakkautta pelottavan kokemuksen aikana.

Jo parin ensimmäisen kuvan jälkeen pidättelin itkuani. Tuntui, että todella päästin jostain todella kivuliaasti vihdoin irti. Koin olevani täysin auki ja alaston. Annoin piilossa olevan herkän puoleni tulla esiin.

Heti kuvauksista lähdettyämme kapsahdimme toistemme kaulaan ja kävimme itkemään. Tosin emme surusta vaan ilosta. Kokemus oli niin voimakas.

Oletko sinä kärsinyt keskenmenon tai kohdunulkoisen raskauden? Kuinka selvisit?

Haluaisitko sinä päästä voimaannuttavaan valokuvaukseen? Tutustu Ihana Nainen -elämykseen täällä ja varaa se täällä.

Voit tutustua 31.1. järjestettävään Ihana Profiilikuvaus -päivään ja varata kuvauksen täältä.

Voit myös tavata Niinan ja Mirkun Helsingin Suvilahdessa 12.1. järjestettävillä Body Posi -messuilla.

Kuvat: Mirkku Merimaa

Näin opin hyväksymään kehoni tässä ja nyt

Riisuin kameran edessä ja itsetuntoni vahvistui – näetkö sen kuvissa?

12 tärkeintä asiaa parisuhteessa, jotka olen oppinut vasta nyt

8 arkista asiaa, joista parisuhteen onnellisuus rakentuu

Inka I

FACEBOOK / INSTAGRAM

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

*

Liity Inkan uutislistalle