Hormonikierukka ehkäisee jopa sterilisaatiota paremmin – 4 x kierukan terveyshyödyt

15/08/2019
Kaupallisessa yhteistyössä: Felicitas Mehiläinen

Kärsitkö migreenistä? Onko sulla akne? Tai kenties hyvin runsas kuukautisvuoto ja kovat menkkakivut? Mulla kävi huono tuuri ja sain ne kaikki. Ehkäisyn kannalta ne ovat vaikea yhtälö.

Aurallisen migreenin takia en voi käyttää yhdistelmäehkäisyä eli e-pillereitä, ehkäisylaastaria tai ehkäisyrengasta lisääntyneen aivovaltimotukosriskin takia.

Keltarauhashormonia sisältäviä minipillereitä käytin lyhyen ajan, mutta niistä minulle puhkesi paha akne.

Minulla on hyvin runsas kuukautisvuoto, joten tällöin entisestään vuotoa lisäävä kuparikierukka on pois laskuista.

Käytimme avopuolisoni kanssa vuosia kondomia, mutta no, sehän on kuin söisi karkkia kuorineen.

Lisäksi sain traumat kondomeista, kun kerran yksi puhkesi ja jälkiehkäisystä huolimatta tulin raskaaksi. Tosin raskaus oli kohdunulkoinen eikä tarina päättynyt kovin hyvin. Kohdunulkoinen raskaus repi toisen munajohtimeni aiheuttaen hengenvaarallisen tilan, kun puolitoista litraa verta valui vatsaontelooni.

Näiden epäonnisten kokemusten jälkeen päädyin hormonikierukkaan. Hormonikierukka sisältää keltarauhashormonia, mutta se vaikuttaa melko paikallisesti vain kohdun alueella. Oli riski, että siltikin se aiheuttaisi minulle uudestaan aknen. Mutta sitähän ei voi tietää etukäteen, oli vain kokeiltava.

Hyvä, että kokeilin.

hormonikierukka

4 x hormonikierukan terveyshyödyt

Suomalaiskeksintö hormonikierukka on myös Felicitas Mehiläisen lääkärin Liisa Häkkisen suositus minulle terveyshyötyjensä vuoksi. Mitä ne hyödyt sitten ovat?

 1. Ensinnäkin hormonikierukan ehkäisyteho on jopa sterilisaatiota tehokkaampi.
 2. Hormonikierukka vähentää kohdun alueen tulehdusriskiä.
 3. Hormonikierukka vähentää kuukautisvuodon määrää ja kuukautiskipuja. Vuodot niukkenevat ja osalla vuodot jäävät kokonaan pois. Runsaisiin kuukautisiin hormonikierukkaa pidetään ykkösvaihtoehtona.
 4. Koska kuukautisvuoto niukkenee tai jopa loppuu, anemiaa tai raudanpuutosta esiintyy harvemmin. Tämä on minulle tärkeä hyöty, koska kärsin raudanpuutteesta.

3 erilaista hormonikierukkaa

Markkinoilla on kolmea erilaista hormonikierukkaa. Eroja on keltarauhashormoni levonorgestreelin määrässä ja kierukan koossa. Jokainen meistä on yksilö, joten juttele gynekologin kanssa etukäteen, mikä olisi sinulle sopivin vaihtoehto. Ennen asetusta kohtu, sen rakenne ja koko on hyvä tutkia.

 • Jaydess: 13,5 mg levonorgestreelia. Pienikokoisin ja matalahormonisin. Kolmen vuoden ehkäisyteho. Minulla itselläni on tämä juurikin tuon matalimman hormonipitoisuuden takia. Kierukka täytyy maksaa itse ja hinta on noin 150 euroa.
 • Kyylena: 19,5 mg levonorgestreelia. Isompi kooltaan. Viiden vuoden ehkäisyteho. Kierukka on maksettava itse ja hinta on noin 150 euroa.
 • Mirena: 20 mg levonorgestreelia. Saman kokoinen ja sama kestoaika kuin Kyleenassa. Eniten hormonia, jolloin myös vaikuttaa eniten kuukautisvuotojen vähentymiseen. Jos kärsit kovista kuukautiskivuista tai runsaista kuukautisvuodoista, voit saada Mirenan lääkärin reseptillä täysin Kela-korvattavana. Hormonista pieni määrä imeytyy verenkiertoon, jolloin sivuvaikutuksena voi olla iho-oireita, mutta ne ovat Häkkisen mukaan todella harvinaisia.

Kenelle hormonikierukka sopii?

Hormonikierukka on erityisen hyvä vaihtoehto, jos kärsii runsaista kuukautisvuodoista tai kovista menkkakivuista. Kierukka on myös sopiva ehkäisyvalmiste kaltaisilleni naisille, jotka kärsivät migreenistä tai aknesta. 

Kierukka voidaan asentaa synnyttämättömälle naiselle, muttei se ole ensisijainen ehkäisy. Siihen päädytään harkinnan jälkeen, kuten minunkin tapauksessani.

Lapsettomuuteen erikoistuneena lääkärinä Häkkinen huomauttaa, että kierukka voi jättää jotain jälkiä kohtuun ja vaikeuttaa raskaaksi tulemista. Haittaa ei kuitenkaan ole pystytty todistamaan.

Hormonikierukan mahdolliset sivuoireet

Ylen mukaan 80 prosenttia on tyytyväisiä hormonikierukkaan. Joitakin sivuoireita voi kuitenkin ilmetä.

Hormonikierukan asettamisen jälkeen voi tulla vuoto-ongelmia. Lisäksi sivuoireina voi etenkin alussa olla turvotusta, päänsärkyä, aknea, painonnousua, rintojen arkuutta, selkäsärkyä, mielialavaihteluita ja pahoinvointia.

Itselläni hormonikierukka aiheutti alkuun jonkin verran kipuilua, tiputteluvuotoa, vatsan turvotusta ja yhdyntäkipuja. Mutta ensimmäisten kuukausien jälkeen en ole sitä edes huomannut. Minulla ei ole ollut kierukkaan liittyviä kipuja tai särkyjä eikä iholleni puhjennut aknea. Olen ollut niin helpottunut!

Lisääkö hormonikierukka rintasyöpäriskiä?

Suomalaisen tutkimuksen mukaan rintasyöpäriski näyttää hormonikierukan pitkäaikaisessa käytössä kohoavan, mutta riski on aika pieni. Kun kierukka asetetaan kohtuun, se vaikuttaa paikallisesti siellä. Pieniä määriä keltarauhashormonia kuitenkin imeytyy koko kehoon, mikä vaikuttaa myös rintarauhaseen.

Tutkijat kuitenkin rauhoittelivat ja sanoivat, ettei kierukkaa tämän takia todellakaan kannata lähteä poistattamaan.

Miten kierukka vaikuttaa hedelmällisyyteen?

Tutkimusten mukaan kierukka ei vaikuta myöhempään hedelmällisyyteen. Hedelmällisyys palautuu samaan tilaan kuin missä se olisi ollut ilman kierukkaa.

Lue täältä kaikki, mitä sinun pitää tietää hedelmällisyydestä.

hormonikierukka

Mikä vaikutus hormonikierukalla on kohdunulkoisiin raskauksiin?

Koska minulla on ollut yksi kohdunulkoinen raskaus, minulla on kasvanut riski sen uusiutumiseen. Kun kierukka pari vuotta sitten laitettiin julkisella puolella, gynekologi varoitteli kierukan kasvattavan kohdunulkoisen riskiä. Olin aina yhdynnän jälkeen ja ennen kuukautisia hysteerinen. Mitä jos painajainen uusiutuisi?

Onneksi lopulta Häkkinen rauhoitteli minua.

Hormonikierukka ei itsessään lisää kohdunulkoisen raskauden riskiä – se jopa ehkäisee niitä!

Olen siis murehtinut pari vuotta ihan turhaan! Mutta kylläpä tieto helpotti mieltäni. Ahdistava paino tippui rinnalta.

Jos kierukan aikana tulee raskaaksi, on kuitenkin hyvä pitää mielessä, että raskaus voi olla kohdunulkoinen. Ennen kierukan asettamista on hyvä tietää kohdunulkoisen raskauden merkit, jotta osaa tarpeen tullen reagoida. Lue oireista täältä.

hormonikierukka

Hormonikierukka vs. muut ehkäisyvalmisteet

Kondomi

Kondomi on yhä ainoa ehkäisyväline, joka suojaa sukupuolitaudeilta. Uusien kumppanien kanssa sitä kannattaa ehdottomasti käyttää. Mikäli sinulla on kuitenkin käytössä jokin toinen ehkäisyvalmiste, käykää molemmat sukupuolitautitesteissä ennen kondomin poisjättöä. Kondomi suojaa myös tehokkaasti raskaudelta. Kondomilla ei ole muita terveyshyötyjä, kuten kierukalla.

Minipillerit

Keltarauhashormonia sisältävät minipillerit täytyy muistaa ottaa säännöllisesti päivittäin ilman taukoja. Kuukautiskierrosta voi tulla epäsäännöllinen, jolloin voi tulla tiputteluvuotoa. Suun kautta otettuna keltarauhashormonia imeytyy enemmän kehoon ja tällöin sivuvaikutukset, kuten akne, voivat olla todennäköisempiä.

Kuparikierukka

Jos haluat hormonittoman ehkäisyvalmisteen, kuparikierukka on hyvä vaihtoehto. Kuparikierukka tosin lisää kuukautisvuodon määrää, joten se ei sovellu runsaista menkoista kärsiville. Kuparikierukka ei myöskään vähennä kuukautiskipuja.

Mitä ehkäisyä sinä käytät? Onko sullakin hormonikierukka – millaisia kokemuksia sulla on?

Postausta varten on haastateltu Felicitas Mehiläisen lääkäriä Liisa Häkkistä.

Lähteinä on lisäksi käytetty: Mehiläinen 1, Mehiläinen 2, Pharmaca Fennica 1, Pharmaca Fennica 2, Lääkeinfo, Iltalehti, Yle, Terveyskirjasto

Kuvat: Albert Romppanen

Lue myös:

Kaikki, mitä olet aina halunnut tietää hedelmällisyydestä

Kohdunulkoinen raskaus vei melkein henkeni

Kohdunulkoinen raskaus sai minut pelkämään vuosia – näin vapauduin

Inka I

FACEBOOK / INSTAGRAM
 • Ansku

  Sitten on meitä, joille hormonikierukka (ainakaan Mirena) ei sovi. Hormonaalinen akne kasvoissa, rintakehässä ja selässä, jatkuvat PMS-oireet ja vuodon pysyminen täysin samana. Rinnat kipeät ja arat, kosketus sattuu. Vie viimeisetkin halut seksiin. Järkyttävää päänsärkyä, etovaa oloa ja ruokahaluttomuutta itsellä myös ye-pillereistä, laastarista, minipillereistä ja renkaasta. Vuosia käytin hormonaalista ehkäisyä kunnes lakkasi käymästä. Kierukkaa testasin viimeisenä vaihtoehtona. Hyvä juttu niille kenelle toimii, mulle riitti 6kk jatkuvaa pahaa oloa.

  • Inka I

   Hei Ansku ja kiitos kommentistasi!

   Kiitos, että kerroit omasta kokemuksestasi. Ehkäisy on kyllä vaikea asia! Onpa todella kurjaa, että sä sait noin pahat sivuoireet kierukasta sekä yhdistelmäehkäisystä. :( Hormonaalinen ehkäisy ei vain sovi kaikille. Mullekin ainoastaan tähän mennessä toi hormonikierukka sopinut.

 • Sonia

  Hei, tämä kirjoitus oli nyt melkoisen harhaanjohtavaa. Mielestäni et voi esittää faktana ”Hormonikierukka vähentää kohdun alueen tulehdusriskiä.” = kierukan asennus lisää kohdun tulehdusriskiä. Itse sain pahan kohtutulehduksen ja valtaisat kivut. Kaksi päällekkäistä antibioottikuuria ja kalliit sellaiset.
  ”Hormonikierukka vähentää kuukautisvuodon määrää ja kuukautiskipuja. Vuodot niukkenevat ja osalla vuodot jäävät kokonaan pois.” = Ei ole vähentänyt vuotoa vaan lisännyt kestoa jopa 14 päivään. Alkuun vuotoa oli puoli vuotta putkeen. Kuukautiskivut ennen kierukkaa, joita luulin koviksi vaihtuivat synnytyssupistuksiin eli minulta lähtee jalat alta vähintään kerran kuussa. Burana 800mg ja Panadol 1g yhdessäkään eivät auta.
  ” Koska kuukautisvuoto niukkenee tai jopa loppuu, anemiaa tai raudanpuutosta esiintyy harvemmin.” = puolen vuoden tauoton vuoto ja kahden viikon kuukautiset aiheuttivat pahan raudanpuutteen ilman anemiaa. Pyytäisin, että muokkaat tekstiä ja kerrot myös muut skenaariot/et esitä faktana noita tietoja. Kierukka ei todellakaan sovi kaikille ja toimi kertomallasi tavalla. Itse sain kuulla pelkkää hehkutusta kierukkaa miettiessä ja olen erittäin vihainen etten saanut oikeita faktoja tietooni edes lääkäriltä. En olisi ikinä ottanut riskiä, jos olisin tiennyt että tällaiset kivut ja kohtutulehdus ovat mahdollisia. Samoin tunnen kierukan aina urheillessani ja usein saan kipuja raskaan liikunnan yhteydessä. Kaikki on tarkistettu kyllä ja kierukka on paikallaan oikein. Naisille pitää kertoa myös mahdolliset haitat.

  • Inka I

   Hei Sonia!

   Kiitos kommentistasi. Olen todella pahoillani kokemastasi. Aivan kamalaa :(

   Jutun faktat perustuvat lääkärin haastatteluun sekä kirjallisiin lähteisiin, jotka olen tekstiin merkinnyt. Lisäksi lääkäri on tarkistanut kirjoittamani tekstin.

   Kuten postauksessa sanon, arviolta 80 prosenttia kierukkaa käyttävistä on tyytyväisiä siihen. Eli 20 % ei välttämättä ole niin tai ollenkaan tyytyväisiä. Kirjoitan myös tekstissä, että nimenomaan eniten hormonia sisältävän Mirenan kanssa kuukautisvuoto todennäköisimmin niukkenee tai lakkaa kokonaan.

   Aina on poikkeustapauksia. Kerroin postauksessa mahdollisista haittavaikutuksista sekä siitä, että hormonikierukka ei ole ensisijainen ehkäisyvalmiste. Siihen päädytään harkinnan kautta, kuten minun tapauksessani. Lisäksi kirjoitin, että jokaisen täytyy yhdessä hoitavan lääkärin/gynen kanssa pohtia kierukan sopivuutta ja mieluusti tutkituttaa itsensä ennen asettamista.

   Minä kirjoitin postauksen lähdeaineiston ja lääkärin haastattelun pohjalta sekä omista kokemuksistani, enhän voi puhua toisten puolesta. Halusin tuoda kierukan hyviä puolia esiin, koska minulle henkilökohtaisesti sekä tutkimusten mukaan myös monelle muulle se sopii. Kuten sanottua, on naisia, joille se ei sovi. Olen pahoillani puolestasi, että sinulle se ei ole sopinut ja kokemuksesi ovat noin järkyttävät.

   Mehiläinen ei pyytänyt minua kirjoittamaan aiheesta tai hehkuttamaan kierukkaa perusteettomasti. Ehdotin itse aihetta, koska olen itse kokenut hyödyt. Mielestäni kierukasta on aika paljon kauhukokemuksia julkisuudessa, joten halusin tuoda oman, myönteisen kokemukseni omassa blogissani esiin. Kaltaisilleni naisille, joilla on lukuisia eri vaivoja, sopivan ehkäisyn löytäminen on vaikeaa. Olen kiitollinen, että tämä sopi minulle.

 • Kohta 40v

  Täällä yksi Mirena fani! Toinen kierukka jo menossa, 7v ilman kuukautisia 👌 aurallinen migreeni minullakin, eikä ole siihenkään ainakaan kohtauksia lisäävästi vaikuttanut. Mitään sivuoireita en ole huomannut! Ihana kun ei tarvitse miettiä ehkäisyä, kun lapsiluku täysi.

  • Inka I

   Hei!

   Hienoa, että sinulle Mirena on sopinut ja olet ollut tyytyväinen. Hyvä tietää, että kohtaukset eivät ole myöskään lisääntyneet sen kanssa. Olen harkinnut seuraavaksi kokeillakin sitä.

   On todella helppoa, kun ei tarvitse miettiä ehkäisyä! Huippua, että sinulle sopiva ehkäisyvalmiste on löytynyt :)

 • Mirena-fani

  Täällä yksi, joka toipui vakavasta raudanpuutteesta Mirenan avulla. Mirena minulla oli ollut vuosia sitten aiemmin huonolla menestyksellä, koska se oli asennettu julkisen puolen terveydenhuollossa väärin. Vaihtoehtoja ei ollut monia, eli oli luotettava ammattilaisiin. Raudanpuute oli jo niin paha, että liikkuminen oli erittäin vaikeaa hengästystymisen ja rytmihäiriöiden vuoksi. Aktiiviurheilu oli myös veroittanut rautavarastoja ja siksi myös liikkumattomuus oli henkisesti kova paikka. Onnekseni satuin lukemaan artikkelin aiheesta ja sain varattua ajan raudandiagnostiikan spesialistille, sekä kokeneelle gynegologille. Runsaat kuukautiset on yllättävän yleinen ja vuosia edetessään jopa invalidisoiva vaiva. Kaikki ei sovi kaikille, eli vain asioita selvittelemällä ja kokeilemalla selviää.

  • Inka I

   Moikka!

   Mahtavaa, että sulla on auttanut Mirena raudanpuutteeseen!! Jee! Mutta kurja tuo aiempi kokemus – asennettu väärin. Au! Miten se on voinut tapahtua?

   Huh, sulla on ollut kyllä paha tuo puutos. Ymmärrän, että liikkumattomuus on kova paikka varsinkin aktiiviurheilijalle, kun se on tällaiselle peruskuntoilijallekin helvetin kova paikka. Hienoa, että löysit oikeat asiantuntijat ja sait avun. Olen ehdottoman samaa mieltä noista runsaista kuukautisista! Kaikki ei tosiaan sovi, mutta olisi niin tärkeää jaksaa hakea apua, koska tämänkään asian kanssa ei tarvitse kärvistellä yksin.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

*

Liity Inkan uutislistalle