Näin sain ärtyvän suolen hallintaan – oireettomana jo vuoden!
Kerroin Yle Uutisille kokemuksistani ärtyvän suolen kanssa. Ajattelin avata tarinaani täällä blogissa hieman lisää ja kertoa, kuinka olen elänyt lähes oireettomana jo vuoden.
Oireiden alkamisesta on nyt viisi vuotta. Kaikki alkoi ruokamyrkytyksestä, jonka sain reppureissatessani Kambozdassa pienellä saarella. Pahin meni ohi parissa päivässä, mutta lamauttavat vatsakouristukset eivät ottaneet laantuakseen.
Pari viikkoa ruokamyrkytyksen jälkeen olin Singaporen lentokentällä ja valahdin yhtäkkiä lentokentän lattialle järkyttävän kovan krampin takia. Pelkäsin, että nyt on kyse jostakin vakavammasta. Kävin lääkärissä heti Indonesiassa, mutta sain käteeni vain läjän pillereitä.
Suomessa oma terveyskeskuslääkäri otti oireeni vakavasti ja tutki minut perusteellisesti. Minulta suljettiin pois muun muassa loiset, salmonella, raskaus ja keliakia. Pitkän ja kiusallisen prosessin päätteeksi lääkäri totesi, että oireiden taustalla on ärtyvän suolen oireyhtymä.
Ärtyvä suoli antibiooteista?
Ruokamyrkytyksen jälkeen en voinut enää sivuuttaa oireitani, mutta jälkeenpäin olen pohtinut, että mikä vaikutus juuri ennen vaihtovuotta akneen syödyillä, pitkillä antibioottikuureilla on ollut ärtyvään suoleen.
Ja mikä vaikutus taas ärtyvän suolen oireyhtymällä on ollut samoihin aikoihin puhjenneeseen masennukseeni? Kuten Ylen jutussa kerrottiin, viime vuosina suoliston mikrobiston muutokset on yhdistetty muun muassa masennukseen.
Olen aivan varma, että ne ovat ainakin vaikuttaneet toisiinsa. Masennus on pahentanut suoliston oireita ja toisinpäin.
Pahin aika
Pahimpina aikoina vaivuin epätoivoon. Tuntui, etten voi syödä mitään ilman oireita. Olisin halunnut noudattaa kasvisruokavaliota, mutta en sietänyt lainkaan esimerkiksi palkokasvaseja.
Jouduin syömään todella tiukasti ja vahtaamaan kaikkien raaka-aineiden koostumukset. Vähäisetkin määrät FODMAP-yhdisteitä sisältäviä ruokia kasaantuivat päivän aikana suolistoon ja viimeistään illalla olo oli karmea. Ketutti rankasti, koska tuntui, että joudun luopumaan niin paljosta ja lapioimaan samaa ruokaa päivästä toiseen.
Oireita pahensi masennuksen lisäksi istumatyö, pitkittynyt stressi ja työuupumus.
Olen luonnostani aktiivinen ihminen ja välillä vatsani oli niin kipeä, että jouduin jättämään treenejä välistä. Se nakersi mieltä entisestään. Turvonneella ja kipeällä mahalla ei tehnyt mieli istua enää työpäivän jälkeen ystävien kanssa kahviloissa saati lemmiskellä kumppanini kanssa. Olin eniten vihainen siitä, miten ärtyvä suoli vaikutti parisuhteeseemme. Ei ollut kauhean viehättävä olo ilmapallovatsalla.
Kunnes sitten klassisen selviytymistarinan tavoin pääsin vaikeuksien kautta voittoon.
Lähes oireettomana jo vuoden
Tajusin viime keväänä, että mitäs hittoa, missä mun vatsakivut on. Natustin tyytyväisenä ruisleipää ja vedin Italiassa viikon pastaa – eikä mitään. No joo, sellaista pientä vatsan kurinaa, mutta ei sitä normaalia helvetillistä olotilaa, kun tuntuu, että suoli sanoo ihan just moiccu ja räjähtää.
Olen niin, niin kiitollinen ja helpottunut, että pahimmat oireet ovat loistaneet poissaolollaan viimeisen vuoden. Tähän on selkeät syyt:
Elämänhallinta
Tämän tärkeyttä en voi liikaa korostaa. Joo, tiedän. Tämä on tylsää, pitkäjänteistä puuhaa eikä apu tule hetkessä, mutta tähän panostaminen kannattaa.
Olen opetellut hallitsemaan stressiä ja tekemään elämästäni stressittömämpää. Olen pyrkinyt muuttamaan asioita, jotka aiheuttavat minulle liikaa stressiä.
Meditoin, joogaan ja huollan kehoani. Ja yhtä paljon huollan myös mieltäni ja ihmissuhteitani. Varmistan, että minulla on riittävästi aikaa palautua niin henkisesti kuin fyysisesti.
Lisäksi yritän hallita aikataulujani niin että päiväni koostuisivat 8 tunnista töitä, 8 tuntia vapaata, 8 tuntia unta. Työ edelleen hiipii sinne vapaa-ajalle, koska täyden työpäivän jälkeen kirjoitan tätä blogia vapaa-ajallani, mutta pyrin tasapainoon.
FODMAP
Vältän pahimpia FODMAP-ruokia edelleen, mutta hiljalleen olen kai siedättänyt kehoani esimerkiksi palkokasveihin. Nyt voin syödä niitä lähes oireetta. En edelleenkään määräänsä enempää, mutta hillitysti. Voin syödä nykyisin pahimpia vihollisiani, kuten valkosipulia, sipulia, vehnää, ruisleipää ja omenaa.
Jos ennen minun piti lilluttaa valkosipuleita öljyssä saadakseni ruokaan hieman valkosipuliin vivahtavaa makua, voin nyt huoletta heittää ruokaan kynnen tai kaksi. Kun ennen pelkkä ruisleivän haistaminen sai mahani kupruilemaan, voin nyt syödä kolme, neljä palaa leipää ilman oireita.
Kieltolistalla on yhä sokeri, liha ja laktoosi. Mutta näidenkään kanssa en ole ehdoton vaan joustan tarvittaessa ja lihaakin syön yhä pari kertaa kuussa.
Ruoan päivärytmi
Minun täytyy yhä muistaa laskea, minkä verran pystyn haastavia ruokia syömään. Jos syön aamulla kaksi palaa ruisleipää ja lounaalla palkokasveja, en voi enää illalla vetää pastalautasta ilman kipuja.
Mutta säännöllisestä ruokailusta en luovu. Syön kolmen tunnin välein. Päivän aikana juon noin 5-7 litraa vettä (vähempikin riittää).
Liikunta
En todellakaan kykene nököttämään koko päivää istuen. Minulla on sähköpöytä ja vaihtelen toimistotuolin, satulatuolin ja seisomisen välillä.
Teen taukojumppaa useamman kerran päivässä.
Panostan hyötyliikuntaan ja kävelen tai pyöräilen työmatkat.
Liikun rankemmin TFW:lla noin kolme kertaa viikossa ja lisäksi lenkkeilen koiran kanssa.
Maitohappobakteerivalmiste
Maitohappobakteerien hyödyistä on jo jonkin verran tutkimusnäyttöä. Söin vuosia maitohappobakteerikapseleita, kun törmäsin todella tehokkaaseen valmisteeseen.
Löysin Fermix-valmisteen viime vuonna ihanan blogilukijani vinkin avulla. Olin testannut jo vastaavaa Boris-valmistetta parin purkin verran, mutta Fermix on ollut jotain vielä parempaa.
Se on kotimainen, lisäaineeton juureksista ja marjoista hapatettu valmiste, joka sisältää 60 miljoonaa elävää maitohappobakteeria. Valmistetta juodaan yksi desi aamuisin tyhjään vatsaan.
Uskon, että kyseinen juoma on vaikuttanut eniten siihen, että pystyn nykyisin syömään melko vapaasti ja kärsin oireista vain harvakseltaan. Lisäksi käytän tarvittaessa laktoosi– ja gluteenitabletteja.
Älä luovuta
Ole kärsivällinen, ärtyvä suoli ei rauhoita heti. Sinulla voi tulla pitkiäkin oireettomia kausia, kun yksi päivä vatsa mörähtää, että täällä mä taas kramppeilen ja turpoan.
Mutta älä luovuta! Vaivan kanssa voi ja kannattaa oppia elämään. Elämänlaatu paranee niin paljon!
Ylen haastattelun voit lukea täältä. Radiojutun voit kuunnella täällä noin kolmen minuutin kohdalta ja tv-jutun katsoa täältä kohdalta 13:57.
Lue myös:
Parhaat vinkit ärtyvän suolen oireyhtymän hoitoon
Elämäntapamuutoksen tärkein ohje + resepti täydelliseen tuorepuuroon
Tärkein ohje, jonka kuulet ruokavaliosta
Inka I