Kaupalliset yhteistyöt, Ruoka, Terveys ja hyvä olo, Treeni

Tärkein ohje, jonka kuulet ruokavaliosta

Käsi ylös, kuinka moni on kyllästynyt lukemaan siitä, kuinka juuri…
Kaupallisessa yhteistyössä: TFW Helsinki

Käsi ylös, kuinka moni on kyllästynyt lukemaan siitä, kuinka juuri nyt tämä ruokavalio on sinulle oikea ja laihdut viikossa 15 kiloa, elämäsi muuttuu täysin, olet energinen ja plaa, plaa, plaa.

Mulle ruokavalio on ollut elämäntapamuutoksessa isoin koetinkivi. Ruoka on ollut mulle aina vaikea asia. Se johtuu koulukiusaamistaustani. Vielä yli 15 vuoden jälkeenkin mun on välillä vaikeaa syödä julkisilla paikoilla, koska pelkään muiden ajattelevan, että kylläpä pullukalle ruoka maittaa. Olen ollut 15-vuotiaana käytännössä kuukauden syömättä, koska isäpuoleni sanoi, että kylläpä sä syöt paljon. Ihan hyvällä hän sen sanoi, mutta herkkänä, kiusattuna teininä otin sen syvälle itseeni.

ruokavalio
ruokavalio

Viimeisten vuosien aikana olen kokeillut vähähiilariset ruokavaliot, pussikeittodieetit, 5:2, paleot.. You name it. Olen punninnut kaikki ruokani parin vuoden ajan ja laskenut, että syön tarkalleen 12 pähkinää. 13 pähkinästä tuli jo huono omatunto. Olen äärimmilleen viedyillä dieeteillä kolkutellut syömishäiriön portteja ja laittanut kroppani ja aineenvaihduntani sekaisin.

Jokainen ruokavalio on kuitenkin opettanut minulle jotain, mutta silti mikään ei ole jäänyt pysyäkseen. Koska ne eivät ole loppuelämän ruokavalioita, ne ovat kaikki olleet hetkellistä kidutusta ja motivaation kadotessa, on lakannut myös dieetti.

Dieetti on kirosana, ruokavalio ei

Noin vuosi sitten päätin lopettaa jojoilun. Eihän siinä ole mitään järkeä. Kroppa kuormittuu jatkuvasta veivaamisesta päästä nyt puhumattakaan. Olin tehnyt ruoasta tavan, jonka avulla voin kontrolloida itseäni, pahaa oloani ja elämääni. Kaikki on hyvin, jos nyt vain syön sen 12 pähkinää.

Tiedän, että minulla on pudotettavia kiloja. Mutta tiedän myös, etten halua enää antaa sisäiselle piiskurilleni ruoskaa, jolla se voi läiskiä minua joka kerta, kun olen “lipsahtanut” dieetistä. Sillä ei saa pysyviä tuloksia.

Aloitin sillä, että kuuntelin kehoani ja mitä se kaipaa. Minulla on ongelmia ruoansulatukseni kanssa. Kärsin refluksista ja ärtyvän suolen oireyhtymästä. Parhaiten hallitsen niitä hallitsemalla stressiäni, mutta jotkin ruoka-aineet eivät vain sovi vatsalleni. Mutta mitä enemmän olen alkanut kiinnittää huomiotani esimerkiksi suoliston hyvinvointiin, sitä paremmin vatsani sietää myös noita ruoka-aineita.

Olen myös pitkään kamppaillut lihansyönnin kanssa. Olin vuosia syömättä punaista lihaa, kunnes vaihto-opiskellessa Aasiassa liha palasi lautaselleni. Olen elänyt pari vuotta pakasterasiaruokavaliolla eli kantanut töihin mauttomat, kuivat kanafileet, porkkanat, parsakaalit ja täysjyväriisit. Ajattelin, etten voi jättää lihaa, koska vatsani ei kestä kasviproteiineja. Onneksi olen saanut sen hiljalleen totutettua.

Kyllästyin kaikkiin rajoitteisiin ja ruokavalioni on nykyisin hyvin salliva. Syön keskimäärin 4-5 kertaa päivässä 95 prosenttisesti kasvisruokaa. Keskityn siihen, että voin hyvin ja saan ruoasta energiaa. Syön edelleen todennäköisesti liian isoja annoksia ja liikaa jätskiä. Mutta en halua asettaa ruokavaliosta paineita.

ruokavalio
ruokavalio

Minä saan syödä

Tuntuu, että paineet ruokavaliosta ovat melko hyvin kadonneet. Tosin edelleen eksyn lukemaan milloin mistäkin uutuusdieetistä ja milloin kenenkin asiantuntijan neuvoista ja alan ahdistua tietoähkyn alla.

Mutta kaikkein tärkeimmän oivalluksen tähän mennessä sain meidän TFW:n Hallussa-kurssin ravintoluennolla Jaakko Halmetojalta:

Minä saan syödä näin, en joudu syömään.

Meidän ei pidä keskittyä siihen, mitä jätämme ruokavaliostamme pois tehdessämme siitä terveellisempää, vaan siihen, mitä otamme tilalle ja mihin panostamme. Tällöin huonot valinnat jäävät vääjäämättä pois. Asenne on tällöin myönteinen, ei kieltävä tai pakottava. Koska kyllähän kaikki tietävät sen, että siinä vaiheessa, kun karkki kielletään sitä tekee entistä enemmän mieli.

Jaakon ideologia upposi omaani: ei tarvitse kytätä kaloreita, vaan keskittyä syömään mahdollisimman ravitsevaa ruokaa.

ruokavalio

Tässä Jaakon täsmävinkit

1. Älä unohda aamupalaa.

Aamupala on oikeasti päivän tärkein ateria. Kiinnitäpä huomiota päivään, jolloin skippaat aamupalan tai se on liian pieni. Vatsaa kurnii jo aamupäivästä, lounaalla ahmitaan kukkurallinen lautanen ja illalla hiivit jääkaapille napostelemaan. Aamupala rytmittää koko päivää ja auttaa pitämään verensokerit tasaisena ja mielen virkeänä.

Minkälainen on sitten hyvä aamupala? Tee testi. Syö yhtenä päivän hyvin proteiinipitoinen aamupala, esimerkiksi munakas. Tarkkaile itseäsi, mikä on vireystasosi. Oletko energinen vai flegmaattinen, kuinka kauan pysyt kylläisenä. Seuraavana päivänä syö rasvapitoinen aamiainen, esimerkiksi smoothie, johon laitat reilusti avokadoa ja öljyä. Kolmantena aamuna syö hiilaripitoisesti esimerkiksi puuroa ja hedelmiä. Koosta aamupala havaintojesi perusteella. Esimerkiksi meikäläinen syö useimmiten aamulla proteiini- ja rasvapainoitteisen aamiaisen, kuten avokadopohjaisen herasmoothien. Näin pysyn virkeänä ja kylläisenä lounaaseen.

2. Viivästytä aamukahvia.

Juo aamukahvi tai tee esimerkiksi noin tunnin päästä heräämisestä. Herääminen vaatii keholta paljon. Kun lähenemme heräämisaikaa, veren kortisolipitoisuus eli stressihormoni alkaa kohota. Aamukahvi ponkaisee kortisolitasot heti heräämisen jälkeen tappiin. Kun viivästytät aamukahvia, olet iltapäivällä virkeämpi.

3. Välipala.

Jos menet suoraan töistä treenaaman, et jaksa vetää täysiä pelkällä lounaan voimalla. Syö esimerkiksi chiapuuroa tai smoothie.

4. Helli suolistoa.

Suolisto on meidän toiset aivot. Kohtele sitä hyvin. Syö värikkäitä, kotimaisia marjoja, jotka tukevat suoliston bakteerikantoja. Nauti probiootteja pursuavia hapatettuja vihanneksi tai kombutsaa.

5. Mieti ravinteiden saantia, älä kaloreiden.

Halmetojan mukaan meidän pitäisi miettiä hiilareiden, protskujen ja rasvojen lisäksi ravinteiden saantia ja tehdä valintoja niiden pohjalta. Saatko ruokavaliostasi riittävästi ravinteita kehosi tarpeisiin?

6. Valitse fiksummin, valitse väriä.

Jotta saat ravinteikkaampaa ruokaa, valitse kaupassa fiksummin ja värikkäämmin. Vihannesosastolla muista, että vihannesten värit ja kirkerät yhdisteet kertovat ravinnerikkaudesta. Pienillä jutuilla voi viilata ruokavaliotaan helpostikin. Esimerkiksi salaattihyllyllä, valitse tumma lollo rosso tai tammenlehtisalaatti. Tummanvihreissä vihanneksissa, kuten pinaatissa, lehtikaalissa ja nokkosessa on reilusti magnesiumia.

Halmetojan mukaan jotta saat klorofyllin eli lehtivihreän imeytettyä mahdollisimman hyvin, pitää raaka-aineet pilkkoa esimerkiksi tehosekoittimessa tai mehustimisessa tai käyttää viherjauheita. Jos lehtivihreä on uusi juttu, aja itsesi sisän. Tee esimerkiksi smoothie kotimaisista mustikoista, puolikkaasta avokadosta ja nipullisesta tummanvihreää. Lisää vettä tai kauramaitoa, proteiinijauhetta ja surauta tasaiseksi tehosekoittimessa. Lempeä tapa saada paljon ravinteita.

Jaakon lentävä lausahdus sopii loppuun:

“Olet mitä imeytät, et mitä syöt.”

Lopetetaan kidutus ja milloin minkäkin dieetin perässä juokseminen. Kuuntele kehoasi, se tietää parhaiten, mitä tarvitset.

Kuvat: Marko Juhani

<3: Inka I

FACEBOOK / INSTAGRAM / TWITTER

Lue myös:

Näin löysin elämäni kovimman motivaation

Shokkiuutisia palautumisestani – tuleeko pian seinä vastaan?

Parhaat vinkit ärtyvän suolen oireyhtymän hoitoon

2 Comments

 • Iina / MouMou June 21, 2018 at 12:27 pm

  Hei, sulle ois haaste. Ihanaa juhannusta! :)

  https://www.idealista.fi/moumou/2018/06/nain-valehtelen-netissa-blogihaaste/

  Reply
  • Inka I June 27, 2018 at 9:26 am

   Jes, mahtavaa! Kiitos Iina <3 Täytyypä tarttua haasteeseen. Pus!

   Reply

  Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Onko sunkin vaikea löytää hyvännäköisiä, istuvia housuja?👖Kerroin taannoin stooreissa, miten turhaudun housujen etsimisestä. Inhoan mennä sovittamaan pöksyjä, koska lähes poikkeuksetta poistun pukukopista masentuneena ja kehoani sättien. 😭 Olen melko lyhyt, mulla on muodokkaat reidet ja 🍑 ja kapeampi vyötärö. Housut kinnaa siis joko reisistä ja pepusta tai ovat vyötäröltä liian isot, ja lahkeet ovat metrin liian pitkät.
.
Teistä 78 prosentilla on sama ongelma - kenelle housuja siis tehdään, jos ne ei ole sopivia juuri kenellekään? 👿
.
Kerroin teille myös, että olen vuosia etsinyt nahkaleggingejä, jotka eivät korostaisi reisien muhkuroita tai valuisi, #momjeans eja / #boyfriendjeans eja sekä ulkoiluhousuja. Te ihanat jeesasitte mua ja muita, kiitos ❤ Listasin nyt stooreihin teidän 18 vinkkiä! Käy nappaamassa ne ja toivottavasti pukukoppiahdistus helpottaa! Mä löysin teidän avuilla jo noi nahkaleggarit - kiiiiiitos ihanat 😘
#tyyli #housut #farkut #ulkoiluhousut #plussizefashion #plussizestyle #stylehasnosize #allsizes #beautybeyondsize
  • Kaupallinen yhteistyö & ARVONTA: @sodastreamsuomi .
Muistan, kun Sodastream-laitteet tulivat Kuopion Giganttiin vuonna kivi ja keppi. Ai että, kuinka haaveilin sellaisesta! Päästä nyt hiilihapottelemaan vettä kotona 💦😍Olen kuplavesihullu ja voisin juoda sitä päivät pääksytysten. Nyt haaveeni vihdoin toteutui, kun saimme Sodastreamin syksyllä kotiin testiin. Kyllä on kuulkaa sen jälkeen pumppailtu pullokaupalla kuplavettä!
.
Laitteen lisäksi saimme testiin uusi Soda Press Co -juomatiivisteitä, jotka sisältävät 30 % vähemmän sokeria. Mahtavaa! Voin herkutella kotitekoisella lemonadella hyvällä omallatunnolla! 🍋🥤
.
Nyt yhdellä teistä loppuu se ainainen pullojen kantaminen! 🙌Saan nimittäin arpoa yhden Sodastream Spirit -hiilihapotuslaitteen ja yhden Soda Press Co -juomatiivisteen (0,5 l). Palkinnon arvo on 90 euroa.
.
Osallistu arvontaan maanantaihin 18.11. mennessä. Osallistumisohjeet ovat tässä:
▪ Seuraa @inka.ikonen -tiliäni.
▪ Tykkää tästä kuvasta.
▪ Kommentoi, minkä Soda Press Co -maun haluaisit itsellesi: Classic Indian Tonic, Old Fashioned Lemonade, Ginger Ale, Blueberry & Lime vai Rasberry & Mint? 🍋
Onnea arvontaan!
Instagram ei ole mukana arvonnassa.
#sodastream #sodastreamsuomi #beyourownbubblerista #sodapressco #kuplavesi #sparklingwater #kilpailu #arvonta
  • Pasta on täydellistä lohturuokaa pimeisiin iltoihin, vai mitä? Mikä on sun suosikkipasta? 🍝Nyt blogissa yksi mun suosikeista, syksyn taivaallisin sienipasta, joka valmistuu pöytään alle 30 minuutissa. Nappaa resepti profiilissa olevasta linkistä: @inka.ikonen 😍
#resepti #pasta #sienipasta #kasvisruoka #arkiruoka #ruoka #lohturuoka #lahesvartissavalmistavegea #bloggaaja #inkaicom #vegetarianrecipes #pastarecipe #mushroompasta
  • ☔Kaupallinen yhteistyö & ARVONTA: @didriksons 💧
Onko luonto sullekin tärkeä? 🍂🍁Mulle se on vuosi vuodelta enemmän ja enemmän sellainen paikka, jota kunnioitan, arvostan ja haluan vaalia. Toimin tämä vuonna Didriksonin lähettiläänä ja kannatamme samoja arvoja. Kun alun perin vuonna 1913 ruotsalaispariskunta Julius ja Hanna Didrikson alkoivat tehdä kalastusvaatteita, heidän filosofiansa oli, että olosuhteita ei tarvitse muuttaa, niihin voi sopeutua.
.
Niin totta ja niin ajankohtaista: emme me voi marssia pallolla omaan napaan tuijotellen, vaan meidän täytyy mukautua luonnon kulkuun.
.
Nykypäivänä brändi panostaa todenteolla vastuullisuuteen: Osa vaatteista on kierrätettäviä, ja materiaaleja kehitetään jatkuvasti entistä ympäristöystävällisemmiksi. Didriksons tähtää mahdollisimman pieneen hiilijalanjälkeen ja pyrkii vähentämään veden, energian ja kuljetukset minimiin. Hienoja tavoitteita Skandinavian suurimmalta sadevaatteiden ja toiminnallisten vaatteiden merkiltä.
.
Olimme mieheni kanssa viikonlopun ystävämme mökillä sienestämässä. Saimme korikaupalla suppiksia ja mustatorvisieniä! Metsässä viihtyi, kun oli pukeutunut sadesään mukaan. Henrillä oli sateen- ja tuulenpitävä Uno-anorakki, jonka sumuinen sininen on ihana sävy! Mulla oli viininpunainen, unisex Avon-sadetakki ja varpaat piti kuivina Vinga-kumpparit, jotka ovat olleet tämän sateisen syksyn pelastus kaupungissa. En ole juuri muita kenkiä käyttänyt!
.
Nyt arvon yhteistyössä Didriksonin kanssa yhdelle teistä Avon-sadetakin. Palkinnon arvo on 70 euroa. Osallistumisohjeet tulevat tässä:
💦Kommentoi tätä postausta maanantaihin 11.11. mennessä.
💦Seuraa @inka.ikonen ja @didriksons -tilejä.
💦Pisst! Tuplaa mahdollisuutesi voittaa ja osallistu arvontaan myös Facebookissa. Löydät minut sieltä nimellä @inkaiblogi
Onnea arvontaan ja pitäkää itsenne lämpiminä!
Instagram ei ole osallisena arvontaan.
#didriksons #ambassador #sadetakki #suomenluonto #ulkoilu #syksy #sienimetsä #outdoorfinland #outdoorwomen #competition #kilpailu #arvonta #recyclable #responsible #garment
  • Sydän hakkaa, tuntuu kuin se puskisi rinnasta läpi, keho pamppailee lyöntien tahdissa, lyönnit saattavat tuntua korvissa asti. Rytmi kiihtyy kiihtymistään. ❤ Onko sulla ollut samoja oireita? Moni teistä ainakin kertoi storyissani, että teillä on ollut tykytystä tai rytmihäiriöitä.
.
Sydämentykytys on mulle hieman liiankin tuttua. Jo vuosia sydän on tykytellyt sitä kovempaa, mitä stressaantuneempi, jännittyneempi ja väsyneempi olen ollut. Raudanpuutos on pahentanut oiretta entisestään. Tykytys on vaaratonta, vaikkakin inhottavaa, ja kuuluu sydämen normaaliin toimintaan. 💓
.
Kerroin teille, kuinka tykytyksen lisäksi olen viimeisen kuukauden aikana kärsinyt rytmihäiriöistä. Kuin veitsellä leikaten sydän on alkanut lyödä tiheästi. On tullut huono olo, heikottanut. Kohtaus on loppunut yhtä nopeasti kuin on alkanutkin. Rytmihäiriöt on aina hyvä tutkituttaa lääkärissä. Mä menin @mehilainenoy ja mulle tehtiin heti tarvittavat labrat, EKG, UÄ ja seuraavaksi Holter-tutkimus. Katsotaan, mitä löytyy, mutta olen kardiologin hyvässä huomassa. Ei hutkita ennen kuin tutkitaan. Mutta hyvä, että tutkitaan kerralla kunnolla!
.
Kirjoitin @iltalehti jutun siitä, miten sydämentykytys ja rytmihäiriöt eroavat toisistaan ja mistä erityisesti sydämentykytys voi johtua. Lue juttu profiilissa olevan linkin kautta: @inka.ikonen 
#hyvinvointi #terveys #rytmihäiriö #mehilainen #sydän #iltalehti #journalist #article