Kaupalliset yhteistyöt, Ruoka, Terveys ja hyvä olo, Treeni

Tärkein ohje, jonka kuulet ruokavaliosta

Käsi ylös, kuinka moni on kyllästynyt lukemaan siitä, kuinka juuri…
Kaupallisessa yhteistyössä: TFW Helsinki

Käsi ylös, kuinka moni on kyllästynyt lukemaan siitä, kuinka juuri nyt tämä ruokavalio on sinulle oikea ja laihdut viikossa 15 kiloa, elämäsi muuttuu täysin, olet energinen ja plaa, plaa, plaa.

Mulle ruokavalio on ollut elämäntapamuutoksessa isoin koetinkivi. Ruoka on ollut mulle aina vaikea asia. Se johtuu koulukiusaamistaustani. Vielä yli 15 vuoden jälkeenkin mun on välillä vaikeaa syödä julkisilla paikoilla, koska pelkään muiden ajattelevan, että kylläpä pullukalle ruoka maittaa. Olen ollut 15-vuotiaana käytännössä kuukauden syömättä, koska isäpuoleni sanoi, että kylläpä sä syöt paljon. Ihan hyvällä hän sen sanoi, mutta herkkänä, kiusattuna teininä otin sen syvälle itseeni.

ruokavalio
ruokavalio

Viimeisten vuosien aikana olen kokeillut vähähiilariset ruokavaliot, pussikeittodieetit, 5:2, paleot.. You name it. Olen punninnut kaikki ruokani parin vuoden ajan ja laskenut, että syön tarkalleen 12 pähkinää. 13 pähkinästä tuli jo huono omatunto. Olen äärimmilleen viedyillä dieeteillä kolkutellut syömishäiriön portteja ja laittanut kroppani ja aineenvaihduntani sekaisin.

Jokainen ruokavalio on kuitenkin opettanut minulle jotain, mutta silti mikään ei ole jäänyt pysyäkseen. Koska ne eivät ole loppuelämän ruokavalioita, ne ovat kaikki olleet hetkellistä kidutusta ja motivaation kadotessa, on lakannut myös dieetti.

Dieetti on kirosana, ruokavalio ei

Noin vuosi sitten päätin lopettaa jojoilun. Eihän siinä ole mitään järkeä. Kroppa kuormittuu jatkuvasta veivaamisesta päästä nyt puhumattakaan. Olin tehnyt ruoasta tavan, jonka avulla voin kontrolloida itseäni, pahaa oloani ja elämääni. Kaikki on hyvin, jos nyt vain syön sen 12 pähkinää.

Tiedän, että minulla on pudotettavia kiloja. Mutta tiedän myös, etten halua enää antaa sisäiselle piiskurilleni ruoskaa, jolla se voi läiskiä minua joka kerta, kun olen “lipsahtanut” dieetistä. Sillä ei saa pysyviä tuloksia.

Aloitin sillä, että kuuntelin kehoani ja mitä se kaipaa. Minulla on ongelmia ruoansulatukseni kanssa. Kärsin refluksista ja ärtyvän suolen oireyhtymästä. Parhaiten hallitsen niitä hallitsemalla stressiäni, mutta jotkin ruoka-aineet eivät vain sovi vatsalleni. Mutta mitä enemmän olen alkanut kiinnittää huomiotani esimerkiksi suoliston hyvinvointiin, sitä paremmin vatsani sietää myös noita ruoka-aineita.

Olen myös pitkään kamppaillut lihansyönnin kanssa. Olin vuosia syömättä punaista lihaa, kunnes vaihto-opiskellessa Aasiassa liha palasi lautaselleni. Olen elänyt pari vuotta pakasterasiaruokavaliolla eli kantanut töihin mauttomat, kuivat kanafileet, porkkanat, parsakaalit ja täysjyväriisit. Ajattelin, etten voi jättää lihaa, koska vatsani ei kestä kasviproteiineja. Onneksi olen saanut sen hiljalleen totutettua.

Kyllästyin kaikkiin rajoitteisiin ja ruokavalioni on nykyisin hyvin salliva. Syön keskimäärin 4-5 kertaa päivässä 95 prosenttisesti kasvisruokaa. Keskityn siihen, että voin hyvin ja saan ruoasta energiaa. Syön edelleen todennäköisesti liian isoja annoksia ja liikaa jätskiä. Mutta en halua asettaa ruokavaliosta paineita.

ruokavalio
ruokavalio

Minä saan syödä

Tuntuu, että paineet ruokavaliosta ovat melko hyvin kadonneet. Tosin edelleen eksyn lukemaan milloin mistäkin uutuusdieetistä ja milloin kenenkin asiantuntijan neuvoista ja alan ahdistua tietoähkyn alla.

Mutta kaikkein tärkeimmän oivalluksen tähän mennessä sain meidän TFW:n Hallussa-kurssin ravintoluennolla Jaakko Halmetojalta:

Minä saan syödä näin, en joudu syömään.

Meidän ei pidä keskittyä siihen, mitä jätämme ruokavaliostamme pois tehdessämme siitä terveellisempää, vaan siihen, mitä otamme tilalle ja mihin panostamme. Tällöin huonot valinnat jäävät vääjäämättä pois. Asenne on tällöin myönteinen, ei kieltävä tai pakottava. Koska kyllähän kaikki tietävät sen, että siinä vaiheessa, kun karkki kielletään sitä tekee entistä enemmän mieli.

Jaakon ideologia upposi omaani: ei tarvitse kytätä kaloreita, vaan keskittyä syömään mahdollisimman ravitsevaa ruokaa.

ruokavalio

Tässä Jaakon täsmävinkit

1. Älä unohda aamupalaa.

Aamupala on oikeasti päivän tärkein ateria. Kiinnitäpä huomiota päivään, jolloin skippaat aamupalan tai se on liian pieni. Vatsaa kurnii jo aamupäivästä, lounaalla ahmitaan kukkurallinen lautanen ja illalla hiivit jääkaapille napostelemaan. Aamupala rytmittää koko päivää ja auttaa pitämään verensokerit tasaisena ja mielen virkeänä.

Minkälainen on sitten hyvä aamupala? Tee testi. Syö yhtenä päivän hyvin proteiinipitoinen aamupala, esimerkiksi munakas. Tarkkaile itseäsi, mikä on vireystasosi. Oletko energinen vai flegmaattinen, kuinka kauan pysyt kylläisenä. Seuraavana päivänä syö rasvapitoinen aamiainen, esimerkiksi smoothie, johon laitat reilusti avokadoa ja öljyä. Kolmantena aamuna syö hiilaripitoisesti esimerkiksi puuroa ja hedelmiä. Koosta aamupala havaintojesi perusteella. Esimerkiksi meikäläinen syö useimmiten aamulla proteiini- ja rasvapainoitteisen aamiaisen, kuten avokadopohjaisen herasmoothien. Näin pysyn virkeänä ja kylläisenä lounaaseen.

2. Viivästytä aamukahvia.

Juo aamukahvi tai tee esimerkiksi noin tunnin päästä heräämisestä. Herääminen vaatii keholta paljon. Kun lähenemme heräämisaikaa, veren kortisolipitoisuus eli stressihormoni alkaa kohota. Aamukahvi ponkaisee kortisolitasot heti heräämisen jälkeen tappiin. Kun viivästytät aamukahvia, olet iltapäivällä virkeämpi.

3. Välipala.

Jos menet suoraan töistä treenaaman, et jaksa vetää täysiä pelkällä lounaan voimalla. Syö esimerkiksi chiapuuroa tai smoothie.

4. Helli suolistoa.

Suolisto on meidän toiset aivot. Kohtele sitä hyvin. Syö värikkäitä, kotimaisia marjoja, jotka tukevat suoliston bakteerikantoja. Nauti probiootteja pursuavia hapatettuja vihanneksi tai kombutsaa.

5. Mieti ravinteiden saantia, älä kaloreiden.

Halmetojan mukaan meidän pitäisi miettiä hiilareiden, protskujen ja rasvojen lisäksi ravinteiden saantia ja tehdä valintoja niiden pohjalta. Saatko ruokavaliostasi riittävästi ravinteita kehosi tarpeisiin?

6. Valitse fiksummin, valitse väriä.

Jotta saat ravinteikkaampaa ruokaa, valitse kaupassa fiksummin ja värikkäämmin. Vihannesosastolla muista, että vihannesten värit ja kirkerät yhdisteet kertovat ravinnerikkaudesta. Pienillä jutuilla voi viilata ruokavaliotaan helpostikin. Esimerkiksi salaattihyllyllä, valitse tumma lollo rosso tai tammenlehtisalaatti. Tummanvihreissä vihanneksissa, kuten pinaatissa, lehtikaalissa ja nokkosessa on reilusti magnesiumia.

Halmetojan mukaan jotta saat klorofyllin eli lehtivihreän imeytettyä mahdollisimman hyvin, pitää raaka-aineet pilkkoa esimerkiksi tehosekoittimessa tai mehustimisessa tai käyttää viherjauheita. Jos lehtivihreä on uusi juttu, aja itsesi sisän. Tee esimerkiksi smoothie kotimaisista mustikoista, puolikkaasta avokadosta ja nipullisesta tummanvihreää. Lisää vettä tai kauramaitoa, proteiinijauhetta ja surauta tasaiseksi tehosekoittimessa. Lempeä tapa saada paljon ravinteita.

Jaakon lentävä lausahdus sopii loppuun:

“Olet mitä imeytät, et mitä syöt.”

Lopetetaan kidutus ja milloin minkäkin dieetin perässä juokseminen. Kuuntele kehoasi, se tietää parhaiten, mitä tarvitset.

Kuvat: Marko Juhani

<3: Inka I

FACEBOOK / INSTAGRAM / TWITTER

Lue myös:

Näin löysin elämäni kovimman motivaation

Shokkiuutisia palautumisestani – tuleeko pian seinä vastaan?

Parhaat vinkit ärtyvän suolen oireyhtymän hoitoon

2 Comments

 • Iina / MouMou June 21, 2018 at 12:27 pm

  Hei, sulle ois haaste. Ihanaa juhannusta! :)

  https://www.idealista.fi/moumou/2018/06/nain-valehtelen-netissa-blogihaaste/

  Reply
  • Inka I June 27, 2018 at 9:26 am

   Jes, mahtavaa! Kiitos Iina <3 Täytyypä tarttua haasteeseen. Pus!

   Reply

  Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Kuinka yllätyskosinta ja hotelli liittyvät parisuhteemme alkuun? 💍Paljastan rakkaustarinamme nyt blogissa. Käy lukemassa ja osallistu ystävänpäivän herkullisimpaan arvontaan, jossa voit voittaa hotelliaamiaisen kahdelle ❤️Linkki biossa: @inka.ikonen 
Kaupallinen yhteistyö: @seasidehelsinki 
#radissonblu #seasidehelsinki #helsinkistateofmind #lovestory #supriseproposal #relationshipgoals #relationship #boyfriend #boyfriendgoals #loveofmylife #soulmate #mylove #bff #staycation #romanticgetaway #valentinesday2019
  • ARVONTA ❤️ Käyn geelilakkauksessa ihanan Volhan luona Espoossa. Hän on vahvistanut mun ohuita kynsiä tietyllä tekniikalla eikä mun kynnet ole koskaan aiemmin olleet näin vahvat. Kestävät hyvin mukana kovassakin menossa. 
Ja hei, entä tää lakkaus! Rakastan näitä sävyjä ja ihania kukkakoristeita 😍 Huolitellut kynnet vaikuttavat yllättävän paljon fiilikseen - ihanaa, pientä luksusta. Ja nämä kynnet kestävät upeina jopa kuukauden!

Nyt arvon teille lahjakortin manikyyriin ja geelilakkaukseen. Voitte valita myös haluamanne koristeet muutamaan kynteen. Palkinnon arvo on 55 euroa.

Näin osallistut:
💅🏻 Seuraa @inka.ikonen ja @benailed_finland -tilejä.
💅🏻 Kommentoi tätä kuvaa sunnuntaihin 24.2. mennessä, jotta tiedän sun olevan mukana.

Voittaja ilmoitetaan kommenteissa. Instagram ei ole mukana arvonnassa.
Kaupallisessa yhteistyössä: @benailed_finland 
#gelnails #gelpolish #manicure #gelpolishnails #gelpolishmanicure #nailsofinstagram #nailart #nails #naildesign #nailsnailsnails #geelilakkaus #arvonta
  • Vanhana iltapäivälehden toimittajana satun tietämään, että seksihän se on, mikä myy. Mutta täytyy sanoa, ettei näiden karamellisoitujen päärynöiden nimittäminen panopäärynöiksi ole pelkästään laskelmoitua seksivauta.

Koska a) katsopa noita kuvia. Onks se vain mun likainen mieli vai? En nyt viitsinyt alleviivata asiaa enempää laittamalla tuota mascarponevaahtoa päärynän “kärkeen”, mutta mutta.

Niin ja b) koska nämä ovat vain niin helvetin herkullisia, että kokkia tekee mieli kiittää oikein kunnolla. Ja reseptihän on jälleen puolisoni reseptivihkosesta.

Testaa! Ystävänpäivän pääruoaksi #pusupasta (ks. edellinen kuva) ja jälkkäriksi #panopäärynät 🍐

Paneminen ei ole pakollista. Sopii myös sinkkutalouksiin (oma kiva, paras kiva – eiks je!)
#sexytime #boyfriendgoals #ruoka #resepti #recipe #dessert #glutenfree #caramelized #caramelizedpears #pears #mascarpone #valentinesday2019 #valentinesdayrecipe
  • Nyt kävi niin, että me eli meitsi mehiläinen ja avopuolisoni päätimme haastaa @liemessa -Jennin #fetauunipasta n, @natawhitetrash -Natan #panopasta n ja alkuperäisen hittipastan eli #avokadopasta n. 😅 
Miehelläni on nimittäin sellainen pastabravuuri että HELLOU 😍🍝 Kun sain ensimmäisen haarukallisen tätä pastaa suuhuni, teki mieli hyökätä pöydän yli mieheni kimppuun.

Siksipä tämä pasta sopii täydellisesti ystävänpäivään ja annamme sille nimeksi #pusupasta 😘 Kokkaapa mielitietyllesi tai ystävällesi ja lupaan, että kielet menevät solmuun. Resepti blogissa, linkki biossa: @inka.ikonen 
Mikä on sun bravuuri? ❤️
#sexytime #boyfriendgoals #kisskiss #pastahaaste #hittipasta #inkai #inkaicom #recipe #pasta #pastalove #pastarummo #koffcrisp #pastarecipe #tuna #tunapasta #valentinesday2019 #valentinesdayrecipe #ruoka #resepti
  • JOOGAKORTIT TARJOUSHINTAAN!

Jos jäit @yoganordic -arvonnassa ilman voittoa, nou worries. Nimittäin saat mun kautta tutustumistarjouksena joogakortit 50-60 % alennuksella 🙌🏻 Vaikka ite sanonkin niin ihan hitsin kova tarjous.

NÄMÄ OVAT TARJOUKSESSA:
▪️Tutustumisviikko 15 e (norm. 35 e)
▪️Tutustumisviikko + 10 kerran kortti 85 e (norm. 175 e)
▪️Tutustumiskuukausi 50 e (norm. 130 e)

Tarjous on sinulle, joka et ole aiemmin käynyt Yoga Nordicilla tai viime käynnistäisi on kulunut aikaa 24 kk. Kortit käy kaikissa toimipisteissä: Turku, Helsinki, Espoo, Vantaa.
Voit lunastaa tarjouksen biossani olevasta linkistä: @inka.ikonen 🙏🏻
📷: @charandthecity 
#yoganordic #yoga #yogagirl #yogagram #instayoga #yogalife #hotyoga #yinyoga #airyoga #bikramyoga #restorativeyoga