Kauneus ja tyyli, Kaupalliset yhteistyöt, Terveys ja hyvä olo

Tällaista on elää aknen kanssa – ihotautilääkäri kertoo, miten siitä pääsee eroon

Tanssin baarissa ystävieni kanssa selkä hiessä koko yön. Olin myös…
Kaupallisessa yhteistyössä: Mehiläinen

Tanssin baarissa ystävieni kanssa selkä hiessä koko yön. Olin myös illan aikana tutustunut kivaan kundiin. 

Hauska ilta päättyy liian pian pilkkuun. Loisteputkivalot rävähtävät päälle, ja taika on murtunut. Olen kuin Tuhkimo, joka on palannut prinsessasta takaisin kyökkipiiaksi. Pimeässä, discopallon hohteessa olin tuntenut itseni kauniiksi. En enää.

Kohdistani katseeni maahan enkä uskalla katsoa enää ketään silmiin. Kundi yrittää tulla luokseni juttelemaan, mutta en ole huomaavinani häntä. En halua nähdä sitä pettymystä hänen kasvoillaan, kun hän näkee todellisen minän. Naisen, jolla on akne. En uskonut hänen näkevän minussa muuta.

Teinivuosista ei ole oikein kuvia tallessa, mutta niistä ajoista, kun aikuisiän akne parikymppisenä puhkesi, on. Mutta kuvia, joissa akne todella näkyisi on mahdoton löytää, koska en mielelläni ollut kuvissa. Paksulla meikkikerroksella yritin peittää näpyt.

Teinivuosista ei ole oikein kuvia tallessa, mutta niistä ajoista, kun aikuisiän akne parikymppisenä puhkesi, on. Mutta kuvia, joissa akne todella näkyisi on mahdoton löytää, koska en mielelläni ollut kuvissa. Paksulla meikkikerroksella yritin peittää näpyt.

Miltä akne tuntuu?

Akne oli riesani koko teini-iän. Rauhoittui kertaalleen ja puhkesi parikymppisenä uudelleen ehkäisypillereistä.

Kun tapasin tuolloin nykyisen mieheni, hiivin aina aamuisin vessaan paikkailemaan kasvojani. Minun piti piilottaa akne, koska pelkäsin sen ällöttävän häntä. Se nimittäin ällötti minua. Häpesin kasvojani ja tunsin itseni rumaksi.

Olimme ensimmäistä kertaa yhdessä saunassa muutaman kuukauden seurustelun jälkeen ja muistan rentouttavista löylyistä vain sen, miten ahdistunut olin. Väistelin hänen katsettaan ja halusin paeta paikalta.

Minä todella tiedän, että akne on muutakin kuin näpyt. Se on aiheuttanut minulle itsetunto-ongelmia, häpeää, ahdistusta, stressiä ja alakuloisuutta. Olen halunnut pakoilla sosiaalisia tilanteita ja lukittautua yksin kotiin finnieni kanssa.

En ole halunnut olla mukana valokuvissa. En ole halunnut ihmisiä lähelleni. Olen ajatellut heidän uskovan, että olen jotenkin likainen.

Minun on ollut vaikea olla mielestäni kauniiden ihmisten seurassa. Ihmisten, joilla on persikkainen, kuulas iho ilman virheen virhettä. Olen ollut katkera ja kateellinen.

Akne on vaikeuttanut niin rakkaus- kuin työelämää. Huonommuuden tunteet ovat ulottuneet molempiin. Olen jarrutellut itseäni, tehnyt itsestäni pienemmän. En ole uskaltanut olla oma itseni. Mietin, löydänkö koskaan kumppania, jonka seurassa voin olla huoletta sen näköinen kuin olen.

Kärsiessäni parikymppisenä aknesta olin samalla myös masentunut. Minulla oli keskivaikea masennus sekä ahdistuneisuus- ja paniikkihäiriö. Akne synkensi mielialaa entisestään.

Muistot ovat kipeitä. Kun akne väistyi, jäivät arvet. Ne ovat aiheuttaneet lähes yhtä paljon ahdistusta.

Tutkimusten mukaan aknen vaikutus henkiseen hyvinvointiin on merkittävä. Helsingin Sanomien jutussa ihotautilääkäri ja psykoterapeutti Taras Klimenko sanoi, että jopa puolella aknea sairastavista tauti vaikuttaa mielialaan.

Akne rauhoittui syötyäni Roaccuttan-kuurin. Akne kuitenkin jätti erityisesti poskille syviä, punaisia arpia.
Akne rauhoittui syötyäni Roaccuttan-kuurin. Akne kuitenkin jätti erityisesti poskille syviä, punaisia arpia.

Akne rauhoittui syötyäni Roaccuttan-kuurin. Akne kuitenkin jätti erityisesti poskille syviä, punaisia arpia.

“Akne ei ole sinun vikasi”

Yksi asia, joka on häirinnyt minua jo pitkään on se, että esimerkiksi julkisuudessa ei näy juurikaan ihmisiä, joilla on virheitä ihossa.

Muistan, kun kärsin ensimmäistä kertaa aknesta ja kuulin, että näyttelijä Cameron Diazillakin on akne. Hän kertoi, ettei poistu kotoaan saati astele punaiselle matolle, jos iho voi huonosti. Tämä vahvisti jotenkin sitä häpeää. Että jos noin kaunis nainen ei voi näyttäytyä aknen kanssa, en voi minäkään.

Ihotautilääkäri Anna Haahtela ymmärtää tuskani – enkä todellakaan ole sen kanssa yksin. Akne on hyvin yleinen ihosairaus, josta lähes jokainen kärsii jossain vaiheessa elämää. Aikuisiän akne on Annan mukaan yleistynyt.

Aknessa talirauhaset erittävät runsaasti talia. Tali ei pääse pois ihohuokosesta ja huokonen tulehtuu. Akne ilmenee näppyinä, musta- ja valkopäinä sekä mahdollisesti tulehtuneina onteloina ja arpina. Iho voi olla rasvainen.

Taudin syyt ovat Annan mukaan monimutkaiset ja -muotoiset. Taudilla on useita aiheuttajia. Tutkimusten mukaan esimerkiksi perintötekijät, hormonit, stressi ja lääkkeet voivat vaikuttaa aknen puhkeamiseen.

Minun aknebingosta löytyvät lähes kaikki ruudut: aknea on äidin puolen suvussa ja lisäksi juuri ehkäisyvalmiste puhkaisi aknen toisella kerralla. Stressi ei ole ainakaan auttanut asiaa.

Anna painottaa, että aknen puhkeamiseen on vaikea itse vaikuttaa. Aknea ei voi estää.

Akne ei ole sinun vikasi”, Anna haluaa sanoa.

Kun vuosien mittaan arvet alkoivat vaalentua muun muassa kosmetologin hoitojen ansiosta, uskalsin olla jopa kuvissa ilman meikkiä. Se tuntui uskomattomalta.

Kun vuosien mittaan arvet alkoivat vaalentua muun muassa kosmetologin hoitojen ansiosta, uskalsin olla jopa kuvissa ilman meikkiä. Se tuntui uskomattomalta.

Aknesta ei tarvitse kärsiä

Mun ja Annan viesti teille on se, että aknesta ei tarvitse kärsiä. Käänny ihotautilääkärin puoleen, jos akne häiritsee. Mun paras päätös oli mennä ihotautilääkärille, joka sanoi, että olisit vain tullut aiemmin. Että tämä on asia, jonka voi hoitaa. Se oli niin suuri helpotus.

Ihotautilääkärin vinkit aknen hoitoon

Aknea hoidetaan yleensä neliportaisesti: miedoimpia hoitokeinoja ovat erilaiset lääkegeelit ja -voiteet. Niiden hoitoteho säilyy vuosia.

Seuraava aste on antibioottikuuri. Yleisimmin käytettyä tetrasykliiniä syödään pitkään, noin kolme kuukautta. Sen aikana iho yleensä rauhoittuu. Minä söin kaksi pitkää antibioottikuuria, joiden aikana iho rauhoittui, mutta akne tuli heti kuurin jälkeen takaisin. Koin myös, että antibiootit vaikuttivat suolistooni. Anna kuitenkin sanoo, että akneen riittää yleensä pienempikin annos antibioottia, joilloin se ei vaikuta suoliston mikrobeihin.

Kolmas vaihtoehto naisille ovat ehkäisypillerit, jotka eivät toki sovellu kaikille. Esimerkiksi minulla tämä hoito ei tullut kyseeseen aurallisen migreenin takia. Ehkäisypillerihoito toimii Annan mukaan yleensä hyvin ja esimerkiksi laaja-alaiseen akneen.

Viimeinen porras on isotretinoiini eli yleisimmin Roaccuttan-nimisenä tunnettu lääke. Se sammuttaa aknen tehokkaasti ja pitkäaikaisesti. 

Lääke ei välttämättä ole kuitenkaan kaikilla lopullinen ratkaisu. Anna painottaakin, että hoitotyössään hän miettii aina jatkosuunnitelmaa. Jos akne tulee takaisin, lääkevoiteet voivat auttaa kuurin jälkeen. Tai vaihtoehtoisesti voi syödä isotretinoiini-kuurin perään ehkäisypillereitä.

Hoidon voi räätälöidä jokaiselle sopivaksi.

Minä söin isotretinoiinia muutaman kuukauden ja sain sillä aknen täysin pois. Lääkkeessä on toki haittavaikutuksia, jotka on tärkeä tietää: se kuivattaa ihoa, huulia ja limakalvoja, mutta kun hoitaa ihoa kunnolla ja tarpeen mukaan säätää annosta, kuivuuden kestää kyllä. Lääke voi kuormittaa maksaa, minkä takia lääkäri tarkkailee maksa-arvoja. Samasta syystä alkoholin käyttö kannattaa pitää pienenä.

Naisille on erittäin tärkeää huolehtia ehkäisystä lääkekuurin aikana, koska a-vitamiinijohdannainen isotretinoiini aiheuttaa sikiövaurioita.

Akne on vihdoin sammunut, ja ihoni voi paremmin kuin koskaan. Harvemmin enää häpeän kasvojani. Olen jo melko itsevarma meikittä.
Akne on vihdoin sammunut, ja ihoni voi paremmin kuin koskaan. Harvemmin enää häpeän kasvojani. Olen jo melko itsevarma meikittä.

Akne on vihdoin sammunut, ja ihoni voi paremmin kuin koskaan.

Millainen vaikutus elämäntavoilla on?

Elämäntapojen vaikutus on hyvin pieni. Gluteenittoman, maidottoman ja sokerittoman ruokavalion puolestapuhujia löytyy paljon. Annan mukaan asia on kuitenkaan harvoin niin yksioikoista, että yhden ruoka-aineen jättämällä akne parantuu.

Jos käyttää paljon maitotuotteita, maltillinen karsiminen saattaa auttaa tilannetta muttei välttämättä.

Milloin akne menee ohi?

Akne on yleensä pitkäaikainen vaiva, erityisesti aikuisiässä olevilla naisilla, koska hormonaaliset muutosvaiheet, kuten ehkäisy, raskaus ja imetys, vaikuttavat niin paljon akneen.

Miten arvista eroon?

Kun akne vihdoin väistyi, kasvoillani näkyivät taistelun tuhot. Erityisesti poskissa oli syviä, punoittavia arpia.

Ajan kanssa punoitus lähtee ja iho toipuu. Arvista ei pääse kokonaan eroon, mutta arpia voidaan mataloittaa monin eri tavoin. Tehokkaita hoitoja ovat esimerkiksi laserkuorinnat ja mikroneulaus, jota minulle on tehty kaksi hoitosarjaa. Mikroneulaus on madaltanut arpia todella tehokkaasti.

Harvemmin enää häpeän kasvojani. Olen jo melko itsevarma meikittä.

Miten ne henkiset arvet?

Vihdoin voin sanoa, että olen sinut ihoni kanssa. Toki yhä ihastelen kuulaita persikkaposkia, joita en itselleni koskaan saa, mutta en häpeä enää kasvojani.

Yhä on huonoja päiviä, niitä on varmasti meillä kaikilla, mutten enää stressaa ja ahdistu ihostani.

Voin nykyisin helposti olla meikittä kaupungilla ja tapaamisissa, mikä tuntui vielä jokunen vuosi sitten täysin utopistiselta ajatukselta.

Mutta en enää suostu piiloutumaan. Siitäs sait Cameron Diaz.

Ja niin, rinnallani on yhä se sama kumppani, jonka takia hiivin aamuisin meikkamaan virheitä piiloon. Usein hän sanoo, kuinka kaunis olen. Ja se hivelee aknetaistelusta selvinnyttä itsetuntoani.

<3: Inka I

FACEBOOK / INSTAGRAM / TWITTER

Lue myös:

Aikuisiän akne – kosmetologien vinkit, joilla pääset siitä eroon

Vihdoin täysin eroon aknesta ja aknearvista – katso muutoskuvat!

Akne jätti jälkensä – Näin pääsin eroon aknearvista

Hormonikierukka ehkäisee jopa sterilisaatiota paremmin – 4 x kierukan terveyshyödyt

Rasvaisen ihon pahimmat hoitovirheet

No Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Kaupallinen yhteistyö: @puhdistamo ~ Mun suhde ruokaan on ollut lapsesta saakka vääristynyt. Karjalaisessa kodissa ruoka oli rakkaudenosoitus. Isoäitini vuolsi voileivän päälle paksut viipaleet juustoa ja lauantaimakkaraa. Yöllä varamummoni herätti minut yöpalalle, söimme ruisleipää suolakurkulla ja metvurstilla. Mansikkakiisselin kanssa nautittiin runsaasti kermaa, ei maitoa. Kun Hesburger tuli Joensuun Prisman kylkeen, perheemme perjantaikaupan jälkeen otin aterian paprika- että kurkkumajoneesilla, kun en osannut päättää.⁣
⁣
Kun minua alettiin kiusata ala-asteella painostani, pakenin koulun jälkeen pahaa oloa, pelkoa ja häpeää kaupan karkkihyllyihin. Eurolla sain kolme suklaapatukkaa. Söin ne ennen kotiin menoa ja piilotin karkkipaperit syvälle takin taskuun.⁣
⁣
Yläasteella aloin kontrolloida ruoalla tunteitani. Koin teini-iän myllerrysten olevan hallussa, kun hallitsin ruokaa. Samalla halusin niin kovasti olla kuin muutkin. Sopeutua ulkoisiin paineisiin ja odotuksiin: hoikka, kaunis, kiltti. Kun isäpuoleni heitti, että "mihinkäs Inkan leivän puputtaminen on loppunut", varastoin sanat syvälle sisimpääni, ruoskin itseäni entistä kovempaa, söin entistä vähemmän. Kun tätini kommentoi, kuinka Inka syö kuin lintu, koin ylpeyttä itsestäni.⁣
⁣
Rakkaus & rangaistus jatkuivat aikuisikään saakka. Kuljin ääripäästä toiseen: yhtenä hetkenä palkitsin ja paijasin itseäni herkuilla ja jälkikäteen sätin itseäni. Toisena hetkenä noudatin milloin mitäkin kitudieettiä. Söin pelkkiä pussikeittoja tai punnitsin vaa'an kautta jokaisen suupalan. Seitsemän pähkinää oli sopiva määrä, mutta kahdeksasta tuli huono omatunto. ⁣
⁣
Ruoka oli kipeiden tunteiden ja tarpeiden täyttämistä. Kaipasin perusturvaa, hyväksyntää ja kuulluksi tulemista. Suhteeni ruokaan, itseeni ja kehooni olivat synkät. Oletteko käyneet läpi samaa?⁣
#kaunistavoimaa #ruoka #ruokasuhde #ravitsemus #mieli #mielenterveys #hyvinvointi #terveys
  • I bow to you my fellow queens 👑 Teitä uusia on täällä hirmuinen määrä, kiitos ystäväni @miiajii n shout-outin. 🤩🥰⁣
⁣
Eiliset storyni (näkyvät Keho-kohokohdassa, jossa myös muita aiheeseen liittyviä avauksia) keräsivät tuhansia katsojia ja aivan helkkarin ihania kommentteja, vertaistukea. ⁣
⁣
Häpeä omasta sopimattomuudesta yhteiskunnan kauneusihanteeseen ja median tarjoamaan naiskuvaan katosi ja voimaannuin & suivaannuin kanssanne. Mua vituttaa se, kuinka moni meistä joutuu yhä kamppailemaan riittämättömyyden tunteen kanssa, jota muun muassa vaateteollisuus meissä herättää. ⁣
⁣
Tutkimusten mukaan vain kaksi (2!!!) prosenttia naisista kokee itsensä kauniiksi. Me määrittelemme itsemme toisten katseiden kautta ja kadotamme kosketuksen siihen, mitä sisällämme tunnemme, koemme ja mitä haluamme olla naisina.⁣
⁣
Yhteiskunta, jossa me naiset rämmitään, on edelleen miesten valtakunta ja voimakkaasti seksualisoitunut. Jo pikkutytöistä saakka naisten odotetaan olevan seksikkäitä. Meihin kohdistuu ristiriitaisia vaatimuksia: pitää olla hoikka, kaunis, onnistunut parisuhteessa ja työelämässä. Kaikessa pitää olla täydellinen.⁣
⁣
Tätä painetta olen itse kokenut niin oman pääni sisältä kuin ulkoakin. Itsetunto on madellut pohjamudissa ja osaksi siihen ovat vaikuttaneet kovat odotukset ja täydellisyydentavoittelu. Kun en onnistu olemaan kaikessa hyvä, petyn itseeni. Näitä paineita olen käsitellyt paljon täällä & terapiassani.⁣
⁣
Tämä kanava onkin minulle kuin julkista ryhmäterapiaa. Haluan rikkoa tabuja, avata teille itseäni ja kokemuksiani. Tarjota ja saada tukea. Haluan taistella noita paineita ja odotuksia vastaan. Siksi jatkossa entistä enemmän keskityn tällä tilillä mielenterveyteen. Tilini on #mielenkylpylä jossa voimme sukeltaa syvälle tunteisiimme, ajatuksiimme ja kehoihimme ja löytää jälleen kosketuksen sisimpäämme. 🛀🏻💦⁣
#naistenvuoro #itsetunto #minäpositiivisuus #mielenkylpylä #mielenterveys #sinäriität #kehorauha #lupanäkyä #kehonkuva #womenempowerment #womenpower #flawless #beautybeyondsize
  • Voileipä voi olla muutakin kuin ruisleipä juustolla ja kurkulla 🍞🥖Nautin hitaista aamuista, jolloin käyn ostamassa leipomosta tuoretta leipää ja nautin leivän paahdettuna erilaisilla täytteillä.⁣
⁣
Listasin blogiin kolme ehdotonta suosikkiani: ikuisuusihastukseni avokadoleivän, uuden hitin munaleivän ja koukuttavan lohileivän. 🥚🥑🐟⁣
⁣
Millainen voikkuileipä on sun suokkari??⁣
Linkki biossa: @inka.ikonen ⁣
#resepti #ruoka #aamupala #aamiainen #brunssi #voileipä #avokadoleipä #lohileipä #munaleipä #hyvinvointi #inkaicom
  • Who run the world? 💁🏼‍♀️ Olin aika tarkalleen vuosi sitten @eheyshypnoterapia aarrekartta-workshopissa. Ennen ja jälkeen kartan teon Serafiina vaivutti meidät hypnoosin vahvistaakseen vaikutuksia.
Olen hämmästellyt vuoden mittaan, miten moni asia kartalta on joko toteutunut tai alkanut edistyä. Yksi mulle isoimmista jutuista on NAISET! 💓 
Tiesin tuolloin vain, että haluan ympärilleni lisää upeita mimmejä, jotka nostavat toinen toisiaan. Halusin tehdä enemmän töitä naisten kanssa ja naisten oikeuksien puolesta. 
#yrittäjyys ja erityisesti #naisyrittäjyys on mulle palavan tärkeä asia. Olen kaivannut ympärilleni roolimalleja, vertaistukea ja -kokemuksia. Tammikuussa sain nämä supermimmit elämääni: @mariannelehikoinen @emmilehtomaa @ahokasjenni @eijagerlander @glitternisti 🙌🏻 Meillä on Mastermind-ryhmä, jossa sparraamme toistemme liiketoimintaa, jaamme tietoa ja osaamista. Viime tapaamisessa käytiin läpi @eijagerlander & @vilikasper @bangeri.fi -yritystä. He ovat nuorisomarkkinoinnin asiantuntijoita ja seuraavaksi he ovat lanseeraamassa ihan huippua palvelua meille pienyrittäjille 🤘🏻 Olen saanut ryhmästä lyhyessä ajassa paljon voimaa, vahvistusta ja ideoita enkä malta odottaa, mihin yhteistyö voi vielä viedä. Onks sulla omaa naisheimoa tai kaipaisitko sellaista? 💖 📷: @vilikasper 
#naisyrittäjät #yrittäjä #yrittäjänaiset #yrittäjät #mastermind #mastermindgroup #naistenvuoro #womanwhohustle #womenpower
  • #runebergintorttu sai uuden muodon 💕🥄 Kaupallinen yhteistyö & arvonta: @kaslink.aito ⁣
⁣
Onks runebergintorttu sunkin suosikkeja? 😍 Tein siitä nyt oman versioni eli herkkupuuron 🥣 #puuro maistuu yllättävän paljon klassikkoleivokselle ja saa makunsa piparkakkumausteesta ja kardemummasta. Resepti nyt blogissa. Käy kurkkaa ja osallistu arvontaan, jossa voit voittaa Kaslink Aidon uutuustuotteita. Suora linkki: @inka.ikonen ⁣
#kaslink #kaslinkaito #resepti #ruoka #tuorepuuro #välipala #aamiainen #aamupala #maidoton #gluteeniton #porridge #porridgebowl #inkaicom #kilpailu #arvonta