3 elämäsi tärkeintä kysymystä, jotka jokaisen pitäisi kysyä itseltään
Elämäni mullistui täysin, kun sain alkuvuodesta käsiini erään kirjan.
Olin ollut syksyllä todella väsynyt, koska olin retkahtanut vanhaan syntiini ja paahtanut töitä hyvinvoinnin kustannuksella. Intohimoammatti ja vaativa luonne eivät ole välttämättä kovin kestävä yhdistelmä. Olen tehnyt paljon pieniä muutoksia vuosien varrella, jotta tasapaino löytyisi. Silti otteeni lipesi.
Tällä kertaa unen kustannuksella. Valvoin monta viikkoa ja tuntui, että romahdan. Että olen umpikujassa.
Poikaystäväni oli saanut isältään joululahjaksi Oskari Saaren kirjoittaman Aki Hintsa – Voittamisen anatomia -kirjan. Hän ylisti teosta ja alkoi yhtäkkiä tehdä konkreettisia muutoksia arkeensa. Hän vaihtoi salilla käymisen peruskuntoharjoitteluun ja keskivartalon vahvistamiseen koska ”coresta kaikki lähtee”. Hän alkoi olla todella tarkka unihygienian kanssa.
Olin äimistynyt, mutten osannut arvata, kuinka syvästi kirja vaikuttaisi minuun ja ehkä koko loppuelämääni.
Core
Aki Hintsa oli ylistetty ennalta ehkäisevään terveydenhuoltoon erikoistunut lääkäri ja hän toimi 11 vuotta F1-kisojen lääkärinä ja valmentajana. Lisäksi hän perusti Geneveen erikoisklinikan (kannattaa tilata uutiskirjeet), jonka tavoitteena on parantaa asiakkaiden kokonaisvaltaista hyvinvointia. Hintsa menehtyi syöpään vuonna 2016.
Fanitan Hintsaa niin paljon, että tekee tiukkaa rajata tekstiä. Haluaisin kertoa hänestä ja hänen visiostaan kaiken. Mutta lukekaa kirja!
Hintsa ei ole keksinyt pyörää uudelleen ja kirjassa käydyt teemat on aika peruskauraa monille hyvinvointiin vähänkin perehtyneille, mutta se siinä onkin hienoa. Hintsa on luonut selkeän hyvinvoinnin mallin, jota kuka tahansa voi toteuttaa missä ja milloin vain.
En pura tähän koko kirjaa, mutta käyn läpi minulle tärkeimmät ja mullistavimmat kohdat: coren ja yhdinkysymykset.
Hintsan kehitti mallin, jonka tarkoitus on lisätä pienin askelin ja pitkällä tähtäimellä hyvinvointia, elämäniloa ja energiaa. Filosofian mukaan hyvinvointi jakautuu kuuteen osa-alueeseen: yleiseen terveyteen, biomekaniikkaan, fyysiseen aktiivisuuteen, ravintoon, lepoon ja henkiseen energiaan. Osa-alueet ovat riippuvaisia toisistaan ja jos ne ovat riittävällä perustasolla, hyvinvointi kohenee.
Hintsa näkee hyvinvoinnin osa-alueet ympyrän kehänä, jonka sisempi kehä on sitoutumista kuuteen osa-alueeseen ja keskellä on ydin, ”core.” Se on ihmisen minuus, pysyvän motivaation alkulähde.
Ydin muodostuu kolmesta kysymyksestä.
3 elämäsi tärkeintä kysymystä
Tiedätkö, kuka olet?
Tämä kysymyksen tarkoituksena on hahmottaa oma identideetti.
Hintsan mukaan moni hänen asiakkaistaan vastasi kysymykseen saavutusten ja olosuhteiden perusteella, kuten statuksen, asuinpaikan, varallisuuden, ystävien tai harrastusten kautta.
Ja samaan sorruin minäkin: vastasin kysymykseen pitkään työni kautta eli missä olen töissä, mikä tittelini on. Mutta eihän tittelini kerro minusta ihmisenä (juuri) mitään.
Ei ulkoiset seikat vastaa siihen, kuka olen.
Olen opetellut kysymykseen vastaamista koko vuoden ja hiljalleen se alkaa sujua. Vahva identideetti perustuu arvoihin. Olen pohtinut perimmäisiä arvojani ja alkanut tehdä todella isoja päätöksiä ja muutoksia, jotta elämäni olisi arvojeni mukaista. Siitä päästäänkin seuraavaan kysymykseen.
Tiedätkö, mitä haluat?
Aki Hintsa pyytää kirjassaan pohtimaan, oletko tyytyväinen siihen, mihin käytät aikasi, ovatko tavoitteesi pysyviä vai vaihtuvatko ne usein ja vaikuttavatko muiden ihmisten päätökset ja valinnat voimakkaasti omiisi? Tiedätkö, mikä on seuraava askel elämässäsi?
Hintsan mukaan monelle käy niin, että oravanpyörä vie mennessään: ”Kun energia menee siihen että vain selviytyy päivästä toiseen, oman elämän suunta häviää. Samalla merkityksellisyyden kokemus katoaa ja kokee epämääräistä tyytymättömyyttä.”
PAM! Tunnistin itseni 100 % Hintsan kuvauksesta.
Havahduin miettimään sitä, miten paljon käytän aikaani muun muassa työntekoon ja etenkin kännykän ja läppärin tuijottamiseen. Onko ajankäyttöni yhdenmukainen arvojeni kanssa? Ei ollut.
Oravanpyörässä omat, henkilökohtaiset tavoitteeni olivat jääneet ulkoisten tavoitteiden alle piiloon. Tavoittelin sitä, mitä työnantajani odotti ja sosiaalinen media tarjosi. Pysähdyin pohtimaan niitä syvällä minussa kyteviä unelmiani, kirjoitin ne kännykän muistioon ja tein selkeät askelmat niiden toteuttamiseksi.
Hallitsetko itse omaa elämääsi?
Kun tutkin ytimeni muodostavia arvoja ja tavoitteita, ymmärsin, etten toimi omien periaatteiden mukaisesti.
Mieti, oletko esimerkiksi perhekeskeinen ihminen mutta käytät suurimman osan päivästä töihin. Tällöin olet jatkuvasti ristiriidassa arvojesi ja ajankäyttösi suhteen.
Omien arvojen mukainen elämä vaatii uhrauksia ja niitä olin nyt valmis tekemään. Arvojen mukainen elämä voi vaatia kompromisseja ja jostakin tärkeästä luopumista, mutta se tehdään suuremman hyvän vuoksi.
Paina tämä lainaus kirjasta mieleesi:
”Jos jokin estää tekemästä omien arvojensa mukaisia valintoja tai joillakin olosuhteilla on jatkuvasti negatiivinen vaikutus elämään ja sen laatuun, kannattaa miettiä, ovatko kyseiset olosuhteet muutettavissa omilla valinnoilla.”
Aki Hintsa halusi tutkia ihmisyyttä syvältä, koska itsensä ja tavoitteidensa tunteminen ja omiin arvoihin perustuvat valinnat lisäävät jo sinällään hyvinvointia. Ihminen on todennäköisemmin tyytyväinen, kun hän tietää, kuka hän on, mitä elämässään tekee ja miksi. Tiedätkö sinä?
<3: Inka I
FACEBOOK / INSTAGRAM / TWITTER
Lue myös:
Näin löysin elämäni kovimman motivaation
Shokkiuutisia palautumisestani – tuleeko pian seinä vastaan?
Tärkein ohje, jonka kuulet ruokavaliosta
Unettomuus – kun elämästäni tuli helvettiä
Elämäntapamuutoksen tärkein ohje + resepti täydelliseen tuorepuuroon
Inka I