Hedelmällisyystesti paljasti karun totuuden: En ehkä voikaan saada lapsia
Odotan junaa Parikkalan asemalla. Puhelimeni soi. Tiedän heti tämän olevan se puhelu.
Soittaja on lapsettomuusklinikka Felicitas Mehiläisen lääkäri Liisa Häkkinen, jonka vastaanotolla olin pari viikkoa aiemmin käynyt hedelmällisyysneuvolassa.
Olin käynyt hedelmällisyydestäni kertovassa AMH-mittauksessa, ja Liisa soitti testin tuloksista. Sydämeni alkoi hakata vimmatusti.
Liisan sanat saavat kehoni vapisemaan. Vaivun kaksin kerroin ja nielen kyyneleitä. Tuntuu kuin happi pakenisi keuhkoistani.
Tulosten mukaan hedelmällisyyteni on matala. En välttämättä voisi saada lapsia.
Äkillinen viha leimahti sisälläni.
En ollut hetkeäkään miettinyt, että tulos olisi huono. Koin, että olen kokenut vastoinkäymisiä ihan riittämiin: raju kohdunulkoinen raskaus, vaikeuksia ehkäisyssä sekä vuosia jatkuneet kovat kivut, joiden taustalla on munajohdinvauriot tai endometrioosi.
Nyt vielä tämä!
Mikä AMH-mittaus?
AMH:n eli Anti-Mullerian hormonin pitoisuus veressä kertoo jäljellä olevien munarakkuloiden ja munasolujen määrästä. Ikäisilläni 30-34-vuotiailla naisilla viitearvo on 0.58–8.13 µg/l. Minun arvoni on 1,1 eli keskimääräistä matalampi.
Liisa sanoo kuitenkin topakasti, ettei suostu epäilyttä hyväksymään mittaustulosta.
Tulos on ristiriitainen sen suhteen, mitä hän oli ultraäänitutkimusta tehtyään nähnyt: munasarjani näyttivät hyviltä ja munarakkuloita oli hyvä määrä.
Hän pohtii, voiko käyttämälläni, keltarauhashormonia sisältävällä hormonikierukalla Jaydessilla olla vaikutusta asiaan.
Duodecimin mukaan yhdistelmäehkäisyvalmisteiden eli estrogeenia ja keltarauhashormonia sisältävien e-pillereiden, ehkäisyrenkaan tai ehkäisylaastarin käytön aikana AMH-pitoisuus voi laskea 10-30 prosenttia ja pidempikestoinen käyttö ilman taukoja laskea pitoisuutta jopa puoleen normaalista.
Mikä lapsettomuutta aiheuttaa?
Pari viikkoa aiemmin Liisan vastaanotolla keskustelimme hedelmällisyydestäni. Liisa kyseli terveydestäni, perintötekijöistä ja sukurasitteista, elämäntilanteestani, elämäntavoistani ja suunnitelmistani perheen perustamisen suhteen.
Liisa kertoi, että maltillinen alkoholin käyttö, tupakoimattomuus sekä säännöllinen liikunta edistävät hedelmällisyyttäni.
Heikentäviä seikkoja onkin sitten aika pitkä lista: ikä, kohdunulkoinen raskaus, munajohdinvauriot, mahdollinen endometrioosi, sairastettu klamydia, matala ferritiini eli varastorauta, lievä ylipaino ja nyt tämä uusin tulokas eli matala AMH-taso.
Lue täältä, kaikki, mitä sinun pitää tietää hedelmällisyydestä.
Kaikkein merkittävin hedelmällisyyteen vaikuttava tekijä on naisen ikä. Olemme hedelmällisimpiä 20-25-vuotiaina. Nyt kolmekymppisenä minulla on periaatteessa 17 prosentin todennäköisyys tulla raskaaksi yhden kierron aikana.
Kohdunulkoisen raskauden ja munajohtimen repeämisen jälkeen minulla on tilastojen mukaan noin 60-70 prosentin mahdollisuus tulla raskaaksi. On myös noin 10 prosentin mahdollisuus, että kohdunulkoinen raskaus uusiutuu. Tavallisesti kaikista raskauksista noin 1,5-2 prosenttia on kohdunulkoisia.
Jos tulisin raskaaksi ja tekisin kotona positiivisen raskaustestin, minun täytyisi marssia samana päivänä labraan tekemään raskaustesti verestä. Viikon sisään minulle olisi tehtävä ultraäänitutkimus, jolla raskauden paikka varmistettaisiin.
Pelkään suunnattomasti sitä, että raskaus olisikin munajohtimessa. Kerran kokemani painajainen toistuisi.
Mutta paras keino pelon voittamiseen on vain mennä sitä päin. En voi antaa pelon voittaa. Ja enhän minä tai kukaan ammattilainenkaan voi katsoa kristallipalloon ja etukäteen tietää, miten käy.
Liisan mukaan kohdunulkoisen raskauden on voinut aiheuttaa aiemmin sairastamani klamydia tai sitten minulla voi olla endometrioosia.
Endometrioosia Liisa epäilee kovien kipujen takia, jotka alkavat ovulaatiosta ja jatkuvat kuukautisiin saakka. Selkeää endometrioosia on 25-30 prosentilla naisista. Tutkimusten mukaan jopa kahdeksalla naisella kymmenestä on endometrioosin kaltaista kudosta. Endometrioosia on eri vaikeusasteista ja sitä ilmenee eri paikoissa. Liisan mukaan lapsettomuuspotilaista jopa 50 prosentilla on havaittu endometrioosia.
”Se, että sinulla on ollut raskaus, vaikkakin kohdunulkoinen, on toivoa antavaa. Olet kuitenkin perusterve ja vielä nuori”, Liisa lohduttaa.
Lisäksi olen kärsinyt kohdunulkoisesta raskaudesta saakka raudanpuutteesta. Se tosin huomattiin kunnolla vasta vuosi sitten. Söin vuoden rautalisää, mutta rauta ei imeytynyt suolistovaivojeni vuoksi eikä ferritiini noussut millään. Liisa suositteli, että ennen kuin harkitsen lasten hankintaa, ferritiini pitäisi nostaa vähintään 30 µg/l. Matala ferritiini voi nimittäin vähäisesti nostaa keskenmenoriskiä ja hankaloittaa raskautumista.
Tärkeintä on, että nyt tiedän
Nyt käsiteltyäni kaikkia noita hedelmällisyyttäni heikentäviä tekijöitä, rintaa alkoi taas puristaa. Asia on todella kipeä. Olen vielä vereslihalla tämän kaiken suhteen, mutta haluan puhua tästä. Olla esimerkki ja herättää teidät pohtimaan omaa hedelmällisyyttänne.
En nyt kehota mihinkään synnytystalkoisiin, mutta jos haluatte nyt tai tulevaisuudessa lapsia, ja hedelmällisyys mietityttää, käykää lääkärin juttusilla. Tehkää tuo AMH-mittaus. Se tieto maksaa vain 100 euroa.
Puhuin teille pari viikkoa sitten ikäkriisistäni: perustaako perhe vai jäädäkö ikuiseen nuoruuteen. Täytyy sanoa, että tämän uutisen myötä ikäkriisi haihtui ilmaan. Puff! Toki mietin, että mitä jos olisin tiennyt tämän aiemmin. Mutta en tiennyt enkä voi sille enää mitään. Turha murehtia. Hetken surin myös sitä, etten ole nuorempi. Mutta no, sillekään ei oikein voi mitään. Jossittelu on turhaa. Siihen on kuitenkin syynsä, miksi emme ole yrittäneet lasta aiemmin.
Tärkeintä on, että nyt tiedän.
Olen niin suunnattoman kiitollinen Felicitas Mehiläiselle ja Liisa Häkkiselle mielettömän hyvästä hoidosta ja siitä, että testi tehtiin. Nyt tiedän, että tapahtui mitä vain, olemme hyvissä käsissä. Olisi ollut murskaavaa alkaa yrittää lasta muutaman vuoden päästä vain huomatakseen, että hedelmällisyyteni on tippunut pohjalukemiin. Nyt toivoa vielä on. Vaikka todennäköisyydet ehkä ovat meitä vastaan.
Yhdessä
Juna nytkähtää liikkeelle Parikkalasta. Olen mieheni syleilyssä ja annan itkun tulla. Katson ikkunasta ohivilahtavaa maisemaa. Pohjois-Karjalan kesä on kauneimmillaan: tyynet, siniset järvet, jylhät vaarat, kukkivat niityt ja täyteen kukoistukseensa puhjenneet koivut. Tämä on kotini, sielunmaisemani. Täällä olen syntynyt, tänne olen juurtunut ja tätä kaipaan. Koen, että niin kovasti rakastamani maisema irvailee minulle. Se on kaikkea sitä, mitä minä en ole. Koen oloni tyhjäksi ja yksinäiseksi.
”Et saa jättää minua yksin”, vannotan miestäni nyyhkytyksen lomasta.
Hän nyökkää ja sanoo, että ei tietenkään. Yhdessä tässä ollaan.
Olemme käyneet suhteemme aikana läpi monia karikoita. Olen sairastanut masennuksen ja saanut sen aiemmin mainitsemani kohdunulkoisen raskauden. Näissä tilanteissa mieheni on ollut se vankka, luotettava puu, johon olen painanut pääni. Hän on kannatellut minua.
Minä olen ollut se uhri. Sysimustassa metsässä tarpova.
Roolit ovat myös etäännyttäneet meitä. Minä en ole päästänyt miestäni mustaan maailmaani ja hän on pitänyt kiinni tukijan roolistaan. Pitänyt pystyssä, kun olen horjunut.
En halua, että tämä tilanne on samanlainen. Meidän on oltava tässä yhdessä. Toivon, että myös hän uskaltaa olla heikko ja antaa minun lohduttaa. Haluan tietää, miltä tämä hänestä tuntuu ja jakaa kokemuksen. Olla toistemme tuki. Kysyn, haluaako hän yhä olla kanssani, jos en voi saada lasta.
Tietysti, hän sanoo.
Se riittää minulle.
***
Suosittelen todella lämmöllä AMH-mittauksen tekemistä, jos oma hedelmällisyys mietityttää. Mittauksen hinta on 100 euroa ja se otetaan verestä alkukierrosta. Voit lukea aiheesta täältä lisää.
Jos taas tuntuu, että aihe ei ole vielä ajankohtainen ja harkitset lastenteon lykkäystä mutta haluaisit kurkistaa tulevaisuuteen, voit tehdä Fertify-testin. Se ennustaa tulevaa hedelmällisyyttä kertoen, millainen riski on ennenaikaiseen munasarjatoiminnan hiipumiseen ja varhaiseen menopaussiin. Näyte otetaan syljestä. Se maksaa 320 euroa.
Täältä voit varata ajan Felicitas Mehiläisen hedelmällisyysneuvolaan keskustellaksesi hedelmällisyydestäsi ja tehdäksesi testit.
Lähteet: Duodecim, Felicitas Mehiläinen, Käypä hoito
Kuvat: Albert Romppanen
Lue myös:
Senhän piti olla miltei mahdotonta – kuinka raskaus onnistui?
Kaikki, mitä olet aina halunnut tietää hedelmällisyydestä
Perheen perustaminen vai ikuinen nuoruus – onko sullakin ikäkriisi?
Kohdunulkoinen raskaus vei melkein henkeni
Kohdunulkoinen raskaus sai minut pelkämään vuosia – näin vapauduin
Inka I