Kaupalliset yhteistyöt, Terveys ja hyvä olo

Hedelmällisyystesti paljasti karun totuuden: En ehkä voikaan saada lapsia

Odotan junaa Parikkalan asemalla. Puhelimeni soi. Tiedän heti tämän olevan…
Kaupallisessa yhteistyössä: Felicitas Mehiläinen

Odotan junaa Parikkalan asemalla. Puhelimeni soi. Tiedän heti tämän olevan se puhelu.

Soittaja on lapsettomuusklinikka Felicitas Mehiläisen lääkäri Liisa Häkkinen, jonka vastaanotolla olin pari viikkoa aiemmin käynyt hedelmällisyysneuvolassa.

Olin käynyt hedelmällisyydestäni kertovassa AMH-mittauksessa, ja Liisa soitti testin tuloksista. Sydämeni alkoi hakata vimmatusti.

Liisan sanat saavat kehoni vapisemaan. Vaivun kaksin kerroin ja nielen kyyneleitä. Tuntuu kuin happi pakenisi keuhkoistani.

Tulosten mukaan hedelmällisyyteni on matala. En välttämättä voisi saada lapsia.

Äkillinen viha leimahti sisälläni.

En ollut hetkeäkään miettinyt, että tulos olisi huono. Koin, että olen kokenut vastoinkäymisiä ihan riittämiin: raju kohdunulkoinen raskaus, vaikeuksia ehkäisyssä sekä vuosia jatkuneet kovat kivut, joiden taustalla on munajohdinvauriot tai endometrioosi.

Nyt vielä tämä!

Mikä AMH-mittaus?

AMH:n eli Anti-Mullerian hormonin pitoisuus veressä kertoo jäljellä olevien munarakkuloiden ja munasolujen määrästä. Ikäisilläni 30-34-vuotiailla naisilla viitearvo on 0.58–8.13 µg/l. Minun arvoni on 1,1 eli keskimääräistä matalampi.

Liisa sanoo kuitenkin topakasti, ettei suostu epäilyttä hyväksymään mittaustulosta.

Tulos on ristiriitainen sen suhteen, mitä hän oli ultraäänitutkimusta tehtyään nähnyt: munasarjani näyttivät hyviltä ja munarakkuloita oli hyvä määrä.

Hän pohtii, voiko käyttämälläni, keltarauhashormonia sisältävällä hormonikierukalla Jaydessilla olla vaikutusta asiaan.

Duodecimin mukaan yhdistelmäehkäisyvalmisteiden eli estrogeenia ja keltarauhashormonia sisältävien e-pillereiden, ehkäisyrenkaan tai ehkäisylaastarin käytön aikana AMH-pitoisuus voi laskea 10-30 prosenttia ja pidempikestoinen käyttö ilman taukoja laskea pitoisuutta jopa puoleen normaalista.

Mikä lapsettomuutta aiheuttaa?

Pari viikkoa aiemmin Liisan vastaanotolla keskustelimme hedelmällisyydestäni. Liisa kyseli terveydestäni, perintötekijöistä ja sukurasitteista, elämäntilanteestani, elämäntavoistani ja suunnitelmistani perheen perustamisen suhteen.

Liisa kertoi, että maltillinen alkoholin käyttö, tupakoimattomuus sekä säännöllinen liikunta edistävät hedelmällisyyttäni.

Heikentäviä seikkoja onkin sitten aika pitkä lista: ikä, kohdunulkoinen raskaus, munajohdinvauriot, mahdollinen endometrioosi, sairastettu klamydia, matala ferritiini eli varastorauta, lievä ylipaino ja nyt tämä uusin tulokas eli matala AMH-taso.

Lue täältä, kaikki, mitä sinun pitää tietää hedelmällisyydestä.

Kaikkein merkittävin hedelmällisyyteen vaikuttava tekijä on naisen ikä. Olemme hedelmällisimpiä 20-25-vuotiaina. Nyt kolmekymppisenä minulla on periaatteessa 17 prosentin todennäköisyys tulla raskaaksi yhden kierron aikana.

Kohdunulkoisen raskauden ja munajohtimen repeämisen jälkeen minulla on tilastojen mukaan noin 60-70 prosentin mahdollisuus tulla raskaaksi. On myös noin 10 prosentin mahdollisuus, että kohdunulkoinen raskaus uusiutuu. Tavallisesti kaikista raskauksista noin 1,5-2 prosenttia on kohdunulkoisia.

Jos tulisin raskaaksi ja tekisin kotona positiivisen raskaustestin, minun täytyisi marssia samana päivänä labraan tekemään raskaustesti verestä. Viikon sisään minulle olisi tehtävä ultraäänitutkimus, jolla raskauden paikka varmistettaisiin.

Pelkään suunnattomasti sitä, että raskaus olisikin munajohtimessa. Kerran kokemani painajainen toistuisi.

Mutta paras keino pelon voittamiseen on vain mennä sitä päin. En voi antaa pelon voittaa. Ja enhän minä tai kukaan ammattilainenkaan voi katsoa kristallipalloon ja etukäteen tietää, miten käy.

Liisan mukaan kohdunulkoisen raskauden on voinut aiheuttaa aiemmin sairastamani klamydia tai sitten minulla voi olla endometrioosia.

Endometrioosia Liisa epäilee kovien kipujen takia, jotka alkavat ovulaatiosta ja jatkuvat kuukautisiin saakka. Selkeää endometrioosia on 25-30 prosentilla naisista. Tutkimusten mukaan jopa kahdeksalla naisella kymmenestä on endometrioosin kaltaista kudosta. Endometrioosia on eri vaikeusasteista ja sitä ilmenee eri paikoissa. Liisan mukaan lapsettomuuspotilaista jopa 50 prosentilla on havaittu endometrioosia.

“Se, että sinulla on ollut raskaus, vaikkakin kohdunulkoinen, on toivoa antavaa. Olet kuitenkin perusterve ja vielä nuori”, Liisa lohduttaa.

Lisäksi olen kärsinyt kohdunulkoisesta raskaudesta saakka raudanpuutteesta. Se tosin huomattiin kunnolla vasta vuosi sitten. Söin vuoden rautalisää, mutta rauta ei imeytynyt suolistovaivojeni vuoksi eikä ferritiini noussut millään. Liisa suositteli, että ennen kuin harkitsen lasten hankintaa, ferritiini pitäisi nostaa vähintään 30 µg/l. Matala ferritiini voi nimittäin vähäisesti nostaa keskenmenoriskiä ja hankaloittaa raskautumista.

Tärkeintä on, että nyt tiedän

Nyt käsiteltyäni kaikkia noita hedelmällisyyttäni heikentäviä tekijöitä, rintaa alkoi taas puristaa. Asia on todella kipeä. Olen vielä vereslihalla tämän kaiken suhteen, mutta haluan puhua tästä. Olla esimerkki ja herättää teidät pohtimaan omaa hedelmällisyyttänne.

En nyt kehota mihinkään synnytystalkoisiin, mutta jos haluatte nyt tai tulevaisuudessa lapsia, ja hedelmällisyys mietityttää, käykää lääkärin juttusilla. Tehkää tuo AMH-mittaus. Se tieto maksaa vain 100 euroa.

Puhuin teille pari viikkoa sitten ikäkriisistäni: perustaako perhe vai jäädäkö ikuiseen nuoruuteen. Täytyy sanoa, että tämän uutisen myötä ikäkriisi haihtui ilmaan. Puff! Toki mietin, että mitä jos olisin tiennyt tämän aiemmin. Mutta en tiennyt enkä voi sille enää mitään. Turha murehtia. Hetken surin myös sitä, etten ole nuorempi. Mutta no, sillekään ei oikein voi mitään. Jossittelu on turhaa. Siihen on kuitenkin syynsä, miksi emme ole yrittäneet lasta aiemmin.

Tärkeintä on, että nyt tiedän.

Olen niin suunnattoman kiitollinen Felicitas Mehiläiselle ja Liisa Häkkiselle mielettömän hyvästä hoidosta ja siitä, että testi tehtiin. Nyt tiedän, että tapahtui mitä vain, olemme hyvissä käsissä. Olisi ollut murskaavaa alkaa yrittää lasta muutaman vuoden päästä vain huomatakseen, että hedelmällisyyteni on tippunut pohjalukemiin. Nyt toivoa vielä on. Vaikka todennäköisyydet ehkä ovat meitä vastaan.

lapsettomuus

Yhdessä

Juna nytkähtää liikkeelle Parikkalasta. Olen mieheni syleilyssä ja annan itkun tulla. Katson ikkunasta ohivilahtavaa maisemaa. Pohjois-Karjalan kesä on kauneimmillaan: tyynet, siniset järvet, jylhät vaarat, kukkivat niityt ja täyteen kukoistukseensa puhjenneet koivut. Tämä on kotini, sielunmaisemani. Täällä olen syntynyt, tänne olen juurtunut ja tätä kaipaan. Koen, että niin kovasti rakastamani maisema irvailee minulle. Se on kaikkea sitä, mitä minä en ole. Koen oloni tyhjäksi ja yksinäiseksi.

“Et saa jättää minua yksin”, vannotan miestäni nyyhkytyksen lomasta.

Hän nyökkää ja sanoo, että ei tietenkään. Yhdessä tässä ollaan.

Olemme käyneet suhteemme aikana läpi monia karikoita. Olen sairastanut masennuksen ja saanut sen aiemmin mainitsemani kohdunulkoisen raskauden. Näissä tilanteissa mieheni on ollut se vankka, luotettava puu, johon olen painanut pääni. Hän on kannatellut minua.

Minä olen ollut se uhri. Sysimustassa metsässä tarpova.

Roolit ovat myös etäännyttäneet meitä. Minä en ole päästänyt miestäni mustaan maailmaani ja hän on pitänyt kiinni tukijan roolistaan. Pitänyt pystyssä, kun olen horjunut.

En halua, että tämä tilanne on samanlainen. Meidän on oltava tässä yhdessä. Toivon, että myös hän uskaltaa olla heikko ja antaa minun lohduttaa. Haluan tietää, miltä tämä hänestä tuntuu ja jakaa kokemuksen. Olla toistemme tuki. Kysyn, haluaako hän yhä olla kanssani, jos en voi saada lasta.

Tietysti, hän sanoo.

Se riittää minulle.

lapsettomuus

***

Suosittelen todella lämmöllä AMH-mittauksen tekemistä, jos oma hedelmällisyys mietityttää. Mittauksen hinta on 100 euroa ja se otetaan verestä alkukierrosta. Voit lukea aiheesta täältä lisää.

Jos taas tuntuu, että aihe ei ole vielä ajankohtainen ja harkitset lastenteon lykkäystä mutta haluaisit kurkistaa tulevaisuuteen, voit tehdä Fertify-testin. Se ennustaa tulevaa hedelmällisyyttä kertoen, millainen riski on ennenaikaiseen munasarjatoiminnan hiipumiseen ja varhaiseen menopaussiin. Näyte otetaan syljestä. Se maksaa 320 euroa.

Täältä voit varata ajan Felicitas Mehiläisen hedelmällisyysneuvolaan keskustellaksesi hedelmällisyydestäsi ja tehdäksesi testit.

Lähteet: Duodecim, Felicitas Mehiläinen, Käypä hoito

Kuvat: Albert Romppanen

<3: Inka I

FACEBOOK / INSTAGRAM / TWITTER

Lue myös:

Kaikki, mitä olet aina halunnut tietää hedelmällisyydestä

Perheen perustaminen vai ikuinen nuoruus – onko sullakin ikäkriisi?

Kohdunulkoinen raskaus vei melkein henkeni

Kohdunulkoinen raskaus sai minut pelkämään vuosia – näin vapauduin

12 Comments

 • Outi September 17, 2019 at 8:46 pm

  Alhaiseen ferritiiniin ja IBS liittyen, itsellä siis myös molemmat. Löysin suuhun suihkutettavan rautavalmisteen, sitä varmaan kannattaa kokeilla, jos perinteiset rautatabletit ei käy. Itsellä ollut suihke niin vähän aikaa käytössä, että tuloksia en pysty vielä sanomaan.

  Reply
  • Inka I October 2, 2019 at 10:45 am

   Hei, kiitos kommentistasi :) Mä oon kans käyttänyt suihketta pari pulloa, mutta konsultoin siitä lääkäriä ja hän sanoi niiden olevan yhtä turhan kanssa. Mutta en sitten tiedä! Oletko käynyt lääkärissä?

   Reply
 • Marian September 17, 2019 at 9:19 pm

  Ihanaa Inka miten rohkea nainen olet ❤️ Kirjoitat hyvin henkilökohtaisista asioista vertaistukea antaen. Paljon tsemppiä blogin ja elämän haasteiden kanssa!

  Reply
  • Inka I October 2, 2019 at 10:45 am

   Voi, kiitos Marian! <3 <3 Ihanaa, jos pystyn tarjoamaan vertaistukea. Se on mulle todella tärkeää! Kiitos todella, todella paljon <3 Ihanaa, että olet siellä!

   Reply
 • emzi September 18, 2019 at 3:34 pm

  Ihanaa että kirjoitat tästä aiheesta <3 On niin tärkeetä puhua tästä ! Toivon teille molemmille kaikkea hyvää!

  Reply
  • Inka I October 2, 2019 at 10:46 am

   Hei emzi, kiitos kommentistasi <3 Mulle oli todella tärkeää nostaa tämä aihe esiin. Kiitos niin, niin paljon <3

   Reply
 • Nanna September 21, 2019 at 7:18 pm

  Inka hyvä. Ihmettelen miksi juokset testauttamassa hedelmällisyyttäsi etukäteen. Tiedostat jo tietyt seikat, jotka vaikuttavat hedelmällisyyteesi. Eikö kannattaisi vain keskittyä olennaiseen, eli petipuuhiin miehesi kanssa? Yritän tällä vain sanoa sitä, että raskauden mahdollisuus on todennäköisempi ilman stressiä. Nyt nämä epätoivotut uutiset saavat sinut stressaamaan jo aiheesta, ehkä ilman mitään syytä. Naisen biologia on oikukas, lisääntyminen joskus vieläkin mystisempää. Hienoa kuitenkin että puhut tästä aiheesta, tsemppiä!

  Reply
  • Inka I October 2, 2019 at 10:50 am

   Hei Nanna! En oikein tiedä, miten reagoida tähän kommenttiin. Alku on asiaton, loppu asiallinen ja kiva. Jos puhun näin herkästä asiasta tarjoten ja toivoen vertaistukea, en kaipaa arvostelua tai tuollaisia neuvoja. Hedelmällisyys ja perheen perustaminen on henkilökohtainen asia.

   Asiat voi myös sanoa monella tapaa. Uskon siihen, että stressillä on vaikutusta raskautumiseen. Mutta en osaa edes kuvitella, miten iso stressini olisi ollut parin vuoden päästä, jos olisin saanut tietää, että hedelmällisyyteni on 0.

   On totta, että biologia on oikukas ja keho ihmeellinen. Kiitos!

   Reply
 • Elina September 26, 2019 at 10:37 pm

  Oon samanikäinen ja samastun kyllä kovasti noihin ikäkriisipohdintoihisi. Kiitos kun kirjoitat aiheesta rohkeasti! Varmaan mittaisin itsekin nuo AMH-arvot, jos testin ilmaiseksi saisi… Toisaalta sitten en todellakaan halua mittauttaa niitä, elleivät ne välttämättä edes kerro totuutta, vaan lisäksi pitäisi vielä ultrata. Voisi tulla vaan turha stressi, kun eihän ne oo kuin ennustuksia ja todennäköisyyksiä.

  Se kiinnostaisi ehkä testata, että ovuloinko edes :D Kierto kun on aika lyhyt. Jos tietäisi varmaksi, ettei voi tulla raskaaksi, ei tarvitsisi stressata siitä, että pitäisikö nyt kuitenkin kohta yrittää, vaikka ei olekaan ollenkaan oikea hetki. Huoh.

  Reply
  • Inka I October 2, 2019 at 10:52 am

   Kiitos kommentistasi Elina! Ihanaa, etten ole asian kanssa siis yksin. Mulle oli tärkeä puhua tästäkin asiasta, koska kaipasin itselleni tukea mutta halusin myös tarjota mahdollisuuden siihen muille. On ollut tosi voimauttavaa kuulla muiden kokemuksia <3

   Oletko kokeillut päästä gynelle ihan kunnallisen kautta selvittääksesi tuota ovulointia? Nämä on monimutkaisia, hankalia ja hyvin henkilökohtaisia asioita. Toivon sulle tsemppiä selvitykseen ja tulevaan <3

   Reply
 • marrikka November 10, 2019 at 10:34 am

  Hei, halusin vain sanoa, että matala AMH ei ole niin iso este kuin mitä lääkäri ehkä antaa ymmärtää. Toki todennäköisyys tulla raskaaksi on huonompi, mutta toisaalta, et tarvitse kuin yhden hyvän munasolun raskaaksi tuloon.

  Itse sain keväällä kuulla, että matalan AMH tason (olematon) ja iän (>40v) takia mitään IVF hoitoja ei kannata yrittää, eikä yhteiskunta niitä edes maksaisi, ja että ainoa järkevä vaihtoehto on lahjamunasolu. Ja sitä ei saa hankittua kuin yksityisklinikalla, ja hintaa sille kertyy 8.000 eurosta ylöspäin… Kesällä söin 3kk DHEAta, eikä tärpännyt silloin, ja pitempää kuuria lääkäri piti ihan turhana. Että se siitä sitten, ajattelin. Paras alkaa varata aikaa jonnekin klinikalle…

  Nyt olen yllättäen kuitenkin raskaana! Ja siis ihan tavalliseen tapaan, kotikonstein, monen vuoden yrittämisen jäljeen. En tietenkään vielä tiedä, miten raskaus tästä etenee, vasta 6. viikko menossa, ja ymmärrän riskejä on toki paljon, mutta ekat esteet on sentään selvitetty.

  Halusin siis vain rohkaista; sanoa, että sitkeällä yrittämisellä voi päästä tuloksiin, vaikka todennäköisyydet olisivatkin huonot. Jokainen kierto on ainakin mahdollisuus yrittää. :)

  Reply
  • Inka I November 10, 2019 at 12:52 pm

   Oi, onnea aivan mielettömän paljon!!! <3 <3 <3 Ja kiitos niin paljon, että jaoit tarinasi. Itku tuli täällä sanoistasi ja kokemuksestasi. Olen todella onnellinen puolestasi ja tarinasi kertoo, että naisen keho on ihmeellinen.

   Näin mäkin olen ajatellut, että vaikka AMH on matala, tarvitaan vain se yksi laadukas munasolu oikeaan aikaan.

   Kiitos rohkaisusta ja ihanaa odotusta!

   Reply

  Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Kaupallinen yhteistyö: @beautyfeelvantaa 〰 Apua, kuinka paljon iho voi muuttua puolessa vuodessa! 😍 Aloitimme syksyllä kauneushoitolan kanssa projektin, jonka tarkoitus oli nitistää epäpuhtaudet ihollani ja opetella hoitamaan ikääntyvää ihoa oikein. 
Nyt lopputulos on nähtävissä blogissa - käy katsomassa ihan älytön muutos, nappaa alekoodi ja vinkit ikääntyvän ihon hoitoon! Suora linkki profiilissa 💆‍♀️
#ihonhoito #kasvohoito #kosmetologi #ihonhoitotuotteet #ihonhoitovinkit #nimue #nimueskin #nimueskininternational #nimueskincare #inkaicom
  • Tänään mulle tuli virallisesti vuosi täyteen yrittäjänä 🙌🏻🥳🎉⁣
⁣
Vitsi, mikä fiilis! 🔥⁣
⁣
Vuoteen on mahtunut paljon, oppimiskäyrä on ollut hurja. Alun paniikista ja joka suuntaan sohimisesta olen fokusoinut, rauhoittunut, oppinut luottamaan ja sietämään epävarmuutta. Löytänyt intohimoni: puhua hyvinvoinnista & terveydestä & yrittäjyydestä 🙏🏻💰⁣
⁣
Kaksi elämää mullistavaa työjuttua ovat olleet @mehilainenoy blogiyhteistyö hedelmällisyydestä ja lapsettomuudesta ja @duunitori Yrittäjän oppaan tuottaminen. Se viimeistään sytytti halun kannustaa muitakin yrittäjyyden polulle ja nyt olenkin @nuoretyrittajathelsinki ylpeä, tuore hallituslainen.⁣ Kiitos kuluneesta vuodesta ja luottamuksesta kaikille mun mahtaville asiakkaille ja teille seuraajille ❤️
⁣
Tämän vuoden tavoitteet on selvillä ja myynti hyvässä vauhdissa. Let’s hustle! 😎
#yrittäjä #yrittäjyys #naisyrittäjät #työ #ura #womanwhohustle #entrepreneurlife #womeninbusiness #womenentrepreneurs #journalist #wellnessblogger #consult
  • Onko jälleen tuskaista miettiä viikon arkiruokia? 🤔Viime viikolla peräti 8 000 teistä seuraajista kävi tutustumassa blogissa neljään vaivattomaan peltiruokaan. Toivottavasti niistä oli teille apua! ❤ ⁣
⁣
Huomaan myös, että näin tammikuussa salaattiohjeet erityisesti kiinnostavat 🥗Niinpä nyt linkki postaukseen, jossa jaan yhdeksän salaattia, jotka on todella nopea pyöräyttää kiireisen arjen keskellä 🥒🥑🍅🥕Mun ja teidän kestosuosikki on tämä halloumisalaatti, nammmm! Muita herkkuja ovat muun muassa fetasalaatti hieman uudella tapaa, falafel-fetasalaatti, prosciutto-mozzarellasalaatti ja aasialainen katkarapusalaatti. Linkki biossa: @inka.ikonen ⁣
#resepti #arkiruokaa #vartissavalmistavegea #kasvisruoka #salaatti #hyvinvointi #ruoka #terveys #inkaicom #inkai
  • Millaista on elää aknen kanssa? 〰 Kaupallinen yhteistyö: @mehilainenoy ⁣
Tanssin baarissa ystävieni kanssa selkä hiessä koko yön. Olin myös illan aikana tutustunut kivaan kundiin. ⁣
⁣
Hauska ilta päättyy liian pian pilkkuun. Loisteputkivalot rävähtävät päälle, ja taika on murtunut. Olen kuin Tuhkimo, joka on palannut prinsessasta takaisin kyökkipiiaksi. Pimeässä, discopallon hohteessa olin tuntenut itseni kauniiksi. En enää.⁣
⁣
Kohdistani katseeni maahan enkä uskalla katsoa enää ketään silmiin. Kundi yrittää tulla luokseni juttelemaan, mutta en ole huomaavinani häntä. En halua nähdä sitä pettymystä hänen kasvoillaan, kun hän näkee todellisen minän. Naisen, jolla on akne. En uskonut hänen huomaavan minussa muuta.⁣
⁣
Akne on vaikeuttanut niin rakkaus- kuin työelämää. Huonommuuden tunteet ovat ulottuneet molempiin. Olen jarrutellut itseäni, tehnyt itsestäni pienemmän. En ole uskaltanut olla oma itseni. Mietin, löydänkö koskaan kumppania, jonka seurassa voin olla huoletta sen näköinen kuin olen.⁣
⁣
Onko sinulla akne vaikuttanut itsetuntoon ja mieleen? Lue blogista kokemuksistani ja nappaa ihotautilääkärin vinkit aknen hoitoon. Linkki biossa! ❤
#mehiläinen #akne #ihotauti #ihotautilääkäri #itsetunto #hyvinvointi #terveys #mieli
  • Kaupallinen yhteistyö & ARVONTA: @silmusalaatti 🥕🥦 ~ Hyvä arkiruoka vaatii nopeutta ja helppoutta. Suunnittelin 4 vaivatonta peltiruokaa, jotka valmistuvat uunissa kerralla ja ovat pääosin kasvisruokia 🍅🍆🍠🥔⁣
⁣
Reseptit ovat mitoitettu neljälle, mutta kaksi syö niistä kätevästi pari päivää eli tässä voi olla 70 eurolla pariskunnalle sapuskat jopa 8 päiväksi!🍴⁣
⁣
Kurkkaa reseptit blogista ja osallistu arvontaan, jossa voit voittaa lahjakortin S-ryhmälle ❤ Suora linkki biossa: @inka.ikonen 
#resepti #silmusalaatti #luomua #arkiruokaa #peltiruokaa #kasvisruoka #uunilohi #uunifeta #tortillat #kasvispelti #hyvinvointi #hyväolo #ruoka #terveys